Συγκριτικό Καλωδίων HDMI (15m) – Ποιότητα Εικόνας

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
17,631
Με αφορμή αυτό http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=26435 αλλά και δεδομένου ότι το θέμα συζητείται επί θεωρητικής βάσης καιρό τώρα με απόψεις οι οποίες συνήθως συγκρούονται κάθετα, είπαμε να κάνουμε το βήμα και να δοκιμάσουμε στην πράξη τι ισχύει.

Η μία άποψη λοιπόν λέει: Το σήμα είναι ψηφιακό άρα κλειδώνει ή δεν κλειδώνει και thatʼs it. Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να παίζει διαφορά στην εικόνα.

Η άλλη επικαλείται κατασκευαστικές διαφορές οι οποίες δύναται να επιφέρουν αλλαγές στην εικόνα.

Τα βάλαμε κάτω λοιπόν και δοκιμάσαμε με το εξής setup:

3 σετ ματιών: Τάκης Σωτηρόπουλος, Δημήτρης Δημητρακούδης και εγώ.

Προβολέας: JVC HD-100

Πηγή: HTPC (ATI 3870) + LUMAGEN XD RADIANCE SCALER

Οθόνη: 110ʼʼ Screenline Othello Home Vision Tensioned

Το όλο σύστημα ήταν ρυθμισμένο από τον Μανώλη Καστρουνή.

Οι, 15μετροι, διαγωνιζόμενοι:

- SUPRA HF 100 (κόστος περί τα 150 )

- XLO HT SILVER HDMI (κόστος περί τα 350 )

- ULTRALINK HDMI PRO MKII 1.3 (κόστος περί τα 420 )

(ευχαριστούμε τον Μαρίνο και το κατάστημα Κοσμάς για την προσφορά των 2 καλωδίων (XLO, ULTRALINK)).

Η διαδικασία:

Συνδέαμε ανά ζευγάρια τα υπό δοκιμή καλώδια στις 2 εξόδους του LUMAGEN (CLONE MODE) και αντίστοιχα στις 2 εισόδους του JVC και κάναμε switch στην είσοδο του προβολέα.

Οι 2 είσοδοι και έξοδοι του LUMAGEN και του JVC είχαν προφανώς ακριβώς τις ίδιες ρυθμίσεις.

Σημειώνεται μάλιστα ότι για πρακτικούς λόγους (δεν έχει νόημα η ανάλυσή τους) όλες οι δοκιμές έγιναν στα 60 Hz.

Το υλικό:

- DVE HD BASICS 2008 BLU RAY – PATTERNS

- REFERENCE BLU RAY ΤΑΙΝΙΕΣ (BLACK BOOK ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ)

Το τεστ κράτησε περίπου 2+ ώρες και οι επαναλήψεις σε κάθε σκηνή ήταν πέραν των 3.

Το τι είδαμε ακολουθεί…

ΥΓ αν κάποιος εκ των παρευρισκομένων έχει να προσθέσει κάτι που ξέχασα ή κάποιος άλλος να ρωτήσει κάτι άλλο, ας το κάνει.

Last edited:
Re: Απάντηση: Συγκριτικό Καλωδίων HDMI (15m) – Ποιότητα Εικόνας

Συριε με τη νεα λαμπα η με την παλια σου?
Με την ''παλιά'' (τι παλιά δλδ, 100 ώρες έχει η καημένη :p)

Λοιπόν, όσο και να προσπαθήσαμε (και προσπαθήσαμε όσον δεν πάει), δεν μπορέσαμε να βρούμε την παραμικρή διαφορά (σε κανένα επίπεδο: χρώματα, φωτεινότητα, αναλυτικότητα κλπ) σε καμία εκ των δεκάδων εικόνων που παρέλασαν μπροστά από τα μάτια μας κατά την διάρκεια των δοκιμών.

Πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη ότι οι θεάσεις έγιναν στις 110", όπως είπε ο Σύριος, και από απόσταση λίγο μεγαλύτερη από 3 μέτρα, οπότε σχεδόν ξεχωρίζαμε τα pixels από τη θέση θέασης.

Κάποια στιγμή μάλιστα ήμασταν σχεδόν για γέλια, ως τρεις μαντραχαλάδες με τις μούρες μας κολλημένες κυριολεκτικά στο πανί μήπως καταφέρουμε να δούμε κάτι.

Παρόλα αυτά, δεν..

δηλαδή, αν χρησιμοποιούσατε και το 15μετρο που δίνει το πλαίσιο καμμια 70αριά ευρώ, εφόσον κλείδωνε (θεωρητικά μιλώντας πάντοτε) δεν θα υπήρχε διαφορά εικόνας, σωστά?

Προς το παρον δεν μπορω να καταλαβω τι γινεται.

Ο Μανωλης εχει γραψει και μαλιστα "θρασυτατα" οτι ειδε διαφορες μεγαλες, κι επισης εχω ακουσει το Κωστα Παπαγεωργιου να λεει το ιδιο πραγμα.
Απο την αλλη τα παιδια αν καταλαβαινω καλα δεν ειδαν τιποτα απολυτως.
Ειλικρινα εχω μπερδευτει .....

Καλημερα και απο εμενα.
Το τεστ ξεκινησε βαζοντας ως υλικο το Digital Video Essentials Basics Bluray και συγκεκριμενα τις καρτελες χρωματος, grayscale, αναλυσης. Εναλλασαμε διαρκως την εικονα σε Α-Β και πλησιαζαμε εως και 20 εκατοστα απο την οθονη ψαχνοντας διαφορες οι οποιες απλα δεν υπηρχαν.
Συνεχισαμε με σκηνες αναφορας απο ταινιες οπως το Black Book Bluray του Verhofen (ειδικα το πρωτο chapter στο Εβραικο οικισμο το οποιο βγαζει ματι απο την λεπτομερεια ενω επικεντρωθηκαμε στο χρωμα και την υφη του φορεματος της πρωταγωνιστριας :p , αλλα και στην σκηνη της απελευθερωσης της Ολλανδιας προς το τελος οπου εχει ωραια χρωματα σε φωτεινα πλανα).
Καμια απολυτως διαφορα και εδω, σε κανενα απο τα καλωδια.
Ουσιαστικα αυτο που περιμεναμε, αυτο ειδαμε και για να ειμαι ειλικρινής θα μου εκανε τεραστια εντυπωση αν βλεπαμε εστω και την παραμικρη διαφορα σε παραγοντες οπως χρωμα, ευκρινεια ή αναλυτικοτητα...

δηλαδή, αν χρησιμοποιούσατε και το 15μετρο που δίνει το πλαίσιο καμμια 70αριά ευρώ, εφόσον κλείδωνε (θεωρητικά μιλώντας πάντοτε) δεν θα υπήρχε διαφορά εικόνας, σωστά?

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για καλώδια τα οποία δεν έχουμε δει, αλλά πεποίθησή μου είναι ότι αν πληρούν τις προδιαγραφές HDMI και δεν είναι ελαττωματικά, θα παίξουν σωστά.

Επίσης πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι 15 μέτρα δεν είναι λίγα. Τα ακριβά καλώδια σίγουρα έχουν λιγότερες απώλειες σε σήμα, πράγμα το οποίο μπορεί να μην μεταφράζεται απαραίτητα σε διαφορές σε ποιότητα εικόνας, αλλά σίγουρα βοηθάει στο σωστό "κλείδωμα".

Να υπενθυμίσω ότι, εκτός των άλλων, βλέπαμε στα 60 Hz!

Απάντηση: Re: Συγκριτικό Καλωδίων HDMI (15m) – Ποιότητα Εικόνας

Να υπενθυμίσω ότι, εκτός των άλλων, βλέπαμε στα 60 Hz!

Μπορει να σημαινει κατι αυτο και το επισημαινεις?

Μπράβο παιδιά για το δοκιμαστικό!

Δε θέλω να ακουστώ γκρινιάρης, εντελώς καλοπροαίρετα θα πω οτι καλό θα ήταν να γινόταν παράλληλα μια δοκιμή με χρήση ακόμα φθηνότερων καλωδίων, όπως αυτο το clicktronic που έχουμε αρκετοί εδω μέσα πιστεύω. Εγώ έχω 2 μάλιστα, 1 DVI-HDMI 10μετρο, κι ενα HDMI-HDMI 15μετρο.

Αν ενα καλώδιο των 420 ευρώ, δείχνει το ίδιο όσο αυτό των 150, γιατί να μην το πάμε παραπέρα, συγκρίνοντας και των 65?

Και πάλι μπράβο για τη δοκιμή που κάνατε (ελπίζω να είστε οφθαλμολογικά ελεγμένοι ε? :flipout: )

Μπορει να σημαινει κατι αυτο και το επισημαινεις?

Ναι βεβαια. Το 1080P60 Hz απαιτει πολυ περισσοτερο bandwidth απο οτι το 1080p24 οποτε ειναι πιο δυσκολο τεστ...

Γνωστο αυτο. Ελεγα μηπως εννοουσε κατι αλλο απο θεμα ρυθμισεων Καστρουνη-Λουμαζεν και τετοια ..!

and another thing που ελεγε και ο krs 1 απο τους boogie down productions
I was not present
δεν λεω οχι αλλα αν δεν δουν κατι τα ματια μου
δεν πιστευω ουτε εμενα

Επειδη περνουν καποιες σκεψεις απο το μυαλο μου, μπορει καποιος να κανει μια εκτιμηση αν μπορει κατα καποιον τροπο να συσχετιστει το bit rate μιας ταινιας με το bandwidth που μπορει να "ζητηθει" απο το καλωδιο ?

Περαν του γεγονοτος οτι διαφορες ταινιες εχουν διαφορετικο bit rate , εχω παρατηρησει απο το "μετρητη" ας πουμε του powerdvd, οτι φωτεινες σκηνες εχουν πολυ μεγαλο bit rate ...
Οσον αφορα τα πατερν , θεωρω οτι πρεπει να ειναι πολυ μικρες οι απαιτησεις τους σε bandwidth.

P.S. Δεν κανω κριτικη στον τροπο που κανατε τη δοκιμη, καθε αλλο. Σκεψεις παραθετω που μπορει να βοηθησουν ισως σε μια κουβεντα.

Από όσο γνωρίζω, το bandwidth του HDMI εξαρτάται άμεσα και μόνο από την ανάλυση, το bit depth και το refresh της σύνδεσης, αλλά για δεδομένη σύνδεση το bandwidth αυτό είναι fixed, δεν έχει αυξομοιώσεις.

Είμαι σίγουρος ότι δεν εξαρτάται από το bit rate του BD / DVD / mkv / κτλ.

Το bit rate των BD / DVD / mkv / κτλ. για δεδομένη ανάλυση / fps / color depth εξαρτάται ουσιαστικά από την πολυπλοκότητα της σκηνής, για encodings που έχουν γίνει με VBR (τα περισσότερα σύγχρονα encodes).

Οι φωτεινές σκηνές είναι λογικό να απαιτούν περισσότερο bandwidth, μιας και σχεδόν πάντα έχουν περισσότερη ορατή λεπτομέρεια.

Από όσο γνωρίζω, το bandwidth του HDMI εξαρτάται άμεσα και μόνο από την ανάλυση, το bit depth και το refresh της σύνδεσης, αλλά για δεδομένη σύνδεση το bandwidth αυτό είναι fixed, δεν έχει αυξομοιώσεις.

Είμαι σίγουρος ότι δεν εξαρτάται από το bit rate του BD / DVD / mkv / κτλ.

Το bit rate των BD / DVD / mkv / κτλ. για δεδομένη ανάλυση / fps / color depth εξαρτάται ουσιαστικά από την πολυπλοκότητα της σκηνής, για encodings που έχουν γίνει με VBR (τα περισσότερα σύγχρονα encodes).

Οι φωτεινές σκηνές είναι λογικό να απαιτούν περισσότερο bandwidth, μιας και σχεδόν πάντα έχουν περισσότερη ορατή λεπτομέρεια.

Με μπερδεψες ....

Με βαση τη πρωτη σου παραγραφο, δεν ισχυει η τελευταια. Λαθος καταλαβα? (μηπως εννοουσες Bitrate στην τελευταια κι οχι Bandwidth?)