CHET BAKER-CHET(Riverside)

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,257
Ιδιαίτερα τώρα που καλοκαιριάζει,η κούραση κάθεται πιό βαριά πάνω μας κι η ζέστη σε εξαντλεί.Ολο το είναι μας,αναζητάει μιά παραλία ,ένα δροσερό μπαλκόνι στο φεγγαρόφωτο,χαλάρωση κι ηρεμία.

Μέσα στην πόλη,στις ελεύθερες απογευματινές και βραδυνές ώρες,πολύ μου αρέσει να κάθομαι στο μπαλκόνι ακούγοντας να παίζουν τέτοιες μουσικές.Ενας δίσκος,που είναι μέσα στις πρώτες επιλογές μου,είναι ο Chet.

Chesney Baker o ομορφονιός τρομπετίστας απο τον αμερικάνικο νότο,που 20 ακριβώς χρόνια πρίν έδωσε τέλος στην ζωή του πηδώντας απ' ενα παράθυρο στο Αμστερνταμ.Ο τρόπος που παίζει έχει μιά μοναδικότητα.Είναι απαλός,λυτρωτικός,ζεστός κι αισθησιακός μαζί.Οι τζάζ μπαλλάντες ήταν το είδος,που έγραψε τ' όνομά του στην αιωνιότητα.

Αυτοδίδακτος,ότι έμαθε παραπέρα του το δίδαξαν στις μπάντες του ναυτικού όταν υπηρετούσε.Ο κιθαρίστας πατέρας του σίγουρα θα του έβαλε μέσα του το μικρόβιο και του έδωσε τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα.

Σαν τον μεγάλο σαξοφωνίστα Art Pepper,απο νωρίς έπεσε κι αυτός στη πρέζα,με αποκορύφωνα στα 1966,όταν άλλα πρεζόνια του έσπασαν σαγόνι και δόντια.Οι γιατροί του είπαν,ότι δεν πρόκειται να ξαναπαίξει.Σαν απο θαύμα,βρήκε την δύναμη και μετά απο ατέλειωτες επεμβάσεις και συνεχή άσκηση τα κατάφερε και ξανάπαιξε την τρομπέτα του.Μέχρι το 1988 που πέθανε,κύρια ζούσε στην Ευρώπη παίζοντας σε μικρά κλάμπ και προσπαθώντας να κάνει καριέρα στον κινηματογράφο.

Στον συγκεκριμένο δίσκο,παίζει με τους: Bill Evans piano,Kenny Barell guitar,Pepper Adams baritone sax,Herbie Mann flute,Paul Chambers bass,Connie Kay-Philly Joe Jones drums.

1.Alone Together
2.How high the moon
3.It never entered my mind
4.'Tis autumn
5.If you could see me now
6.September song
7.You'd be so nice to come home to
8.Time on my hands
9.You and the night and the music
10.Early morning mood

Ακούστε τον και πιέστε ένα ποτό στην μνήμη του.
Chet_Baker-.jpg chetbaker.jpg
Baker_ Chet-LB-28-c---Kumpf.jpg
 

Tasos_Th

Supreme Member
5 September 2006
3,060
Goteborg, Vastra Gotaland, SVERIGE
Φοβερό δισκάκι ! Και ο Baker αποτελεί ιδιαίτερη συμπάθεια παρόλο που δεν τοποθετείτε στα πρωτοκλασσάτα ονόματα.

Ευχαριστούμε Διονύση !
 

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,257
Εμένα;Τον Chet...

Μπορεί να μην είναι αυτό που λέμε πρωτοκλασσάτος,αλλά είναι πολύ ιδιαίτερος.Προσωπικά με συγκινεί και με ξεκουράζει-ταξιδεύει.

Το συγκεκριμένο δισκάκι είναι remastering του 2007.Εγώ έχω μιά πιό παλιά έκδοση,που είναι πολύ καλή.Φαντάζομαι το νεώτερο επεξεργασμένο,θα είναι και καλύτερο.
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Προχθές πήρα το "Picture of heath" της Pure Pleasure records. Ωραία ηχογράφηση , ο Chet μαζί με τον Art Pepper κ.α. παίζουν ευχάριστο bop , σουϊνγκάρουν με άνεση και δεξιοτεχνία . Mainstream jazz ό,τι πρέπει για χαλαρές ώρες .
 

Attachments

  • 100x100_PJ18.jpg
    100x100_PJ18.jpg
    7.9 KB · Views: 88

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,350
Re: Απάντηση: CHET BAKER-CHET(Riverside)

Προχθές πήρα το "Picture of heath" της Pure Pleasure records. Ωραία ηχογράφηση , ο Chet μαζί με τον Art Pepper κ.α. παίζουν ευχάριστο bop , σουϊνγκάρουν με άνεση και δεξιοτεχνία . Mainstream jazz ό,τι πρέπει για χαλαρές ώρες .

Το ακούσαμε επίσης.
Τυπικό hard bop φίφτις....

Πολύ, μα πολύ καλή εκτύπωση, τίμια ηχογράφηση, αν και 27 ευρώ σε καλή τιμή γιά βινύλιο δεν είναι ό,τι καλύτερο γιά την αναβίωση του είδους....
 

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,257
Ναί δεν ήταν το φόρτε του.Μάλλον κι η συνεύρεση με τον Pepper, ρουτινιάρικη κι αναγκαστική(ομοιοπαθείς γάρ) ακούγεται.

Στο Chet κάνει καλά αυτό που του αρέσει και τον ανάδειξε,τζάζ μπαλλάντες.