Χρήστος Λεοντής: ΑΧ ΕΡΩΤΑ

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,967
Τον τελευταίο καιρό στα κολήμματα μου, περιλαμβάνονται και κάποια τραγούδια από τον υπέροχο αυτό δίσκο .....
Κυριολεκτικά δεν έχω καθόλου χρόνο αυτές τις ημέρες ώστε να προβώ σε μία σωστή - κατά Δημοκηδή παλαβή - παρουσίαση του ...

προς το παρόν να αρκεστώ να αναφέρω πόσο ''θεό'' βγάζει με την ερμηνεία του ο Μητσιάς και να παραθέσω αυτούσιο ένα κείμενο που βρήκα στο http://www.musiccorner.gr/extras/record/030.html


''..... Από τους πιο γνωστούς και διαχρονικούς δίσκους στη μουσική ιστορία της χώρας μας, βασισμένος στην ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε ελληνική απόδοση του Λευτέρη Παπαδόπουλου.....

Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1974 με ερμηνευτές τον Μανόλη Μητσιά και την Τάνια Τσανακλίδου και είναι από τους πρώτους που βγήκαν μετά τη μεταπολίτευση, μέσα σε ένα έντονο κλίμα όπου η μελοποιημένη ποίηση κυριαρχούσε. Εδώ βεβαίως πρόκειται για ερωτικά ποιήματα του Λόρκα, όμως και πάλι η επιτυχία ήταν μεγάλη και πολλά από τα τραγούδια ακούγονται μέχρι σήμερα.

Για παράδειγμα, ο Μητσιάς δεν παραλείπει ποτέ στα προγράμματά του το «Λούζεται η αγάπη μου», που μαζί με το «Αχ έρωτα» και το «Μέρα γεμάτη θλίψη» είναι τα κομμάτια που ξεχώρισαν περισσότερο τον πρώτο καιρό, για να αναδειχθούν στη συνέχεια και τα «Αβάσταχτο να σ' αγαπώ», «Ο παράδεισός μου», «Το φεγγάρι» και το υπέροχο «Νανούρισμα» με μιαν εκπληκτική ερμηνεία από την Τσανακλίδου. Να πούμε εδώ ότι το «Μέρα γεμάτη θλίψη» είναι το μοναδικό του δίσκου που δεν αποδόθηκε από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, αλλά από τον Τάκη Δραγώνα.

Γενικότερα, πρόκειται για μιαν εξαιρετική δουλειά με υποδειγματική ενορχήστρωση και δύο πολύ σπουδαίους τραγουδιστές. Είναι το ένα κομμάτι από τη δισκογραφική «τριλογία» του Χρήστου Λεοντή που συμπληρώνουν η «Καταχνιά» και το «Καπνισμένο τσουκάλι», η οποία άφησε εποχή στο ελληνικό τραγούδι κι έβαλε τον συνθέτη στο πάνθεον των μεγάλων της μουσικής μας.

Στο εσώφυλλο του άλμπουμ υπάρχουν οι στίχοι των τραγουδιών, καθώς και φωτογραφίες του Λεοντή και του Λόρκα. Η παραγωγή ήταν του Γιώργου Μακράκη, η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της "Columbia" με ηχολήπτη τον Τάκη Φιλιππίδη και βοηθό τον Γιάννη Παπαϊωάννου, ενώ το πανέμορφο εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Ιορδάνης Σουρμελής.

Τα τραγούδια του δίσκου
1. Παραμύθι (Μ. Μητσιάς)
2. Μέρα γεμάτη θλίψη (Μ. Μητσιάς-Τ. Τσανακλίδου)
3. Αβάσταχτο να σ� αγαπώ (Μ. Μητσιάς)
4. Ο παράδεισός μου (Μ. Μητσιάς)
5. Στου βελονιού την άκρη (Μ. Μητσιάς)
6. Το τραγούδι των κοντραμπατζήδων (Μ. Μητσιάς)
7. Λούζεται η αγάπη μου (Μ. Μητσιάς)
8. Ο χάρος στην ταβέρνα (Μ. Μητσιάς)
9. Το φεγγάρι (Μ. Μητσιάς-Τ. Τσανακλίδου)
10. Νανούρισμα (Τ. Τσανακλίδου)
11. Τέσσερις λεβέντες (Μ. Μητσιάς)
12. Αχ έρωτα (Μ. Μητσιάς-Τ. Τσανακλίδου) .... ''

θα επανέλθω ....
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,967
ότι και αν μου πείς ή κάνεις, εγώ δεν αλλάζω άποψη για σένα Dear Doc .....
 
Στο Λεοντή έχω αδυναμία από παλιά και δεν έχει ατονήσει. Κάποια από τα τραγούδια του δίσκου έχουν ενσωματωθεί και στο cd Παραστάσεις, με μουσική του για το θέατρο, μαζί με άλλα θαυμάσια τραγούδια, όπως το στρείδι και το μαργαριτάρι.

10951_1.JPG
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,967
Ο Λεοντής είναι μεγάλο κεφάλαιο ....

τουλάχιστον 4 δίσκοι του μπορούν να καταταγούν στα 30 καλύτερα ελληνικά άλμπουμς, εβερ .....
 

Messenger

AVClub Addicted Member
31 January 2008
2,652
Αθήνα
Ti μου θύμισες...

Εγώ έπαιξα την κιθάρα στις πρώτες δοκιμαστικές ηχογραφήσεις/επεξεργασίες στο σπίτι του Λεοντή στο "καπνισμένο τσουκάλι". Μετά έφυγα στην Αμερική...

Υπέροχος δίσκος ο "Αχ έρωτα" και το βράδυ πάω να τον ξεσκονίσω και να τον ξανακούσω.
 

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,257
Υπέροχο άλμπουμ.

Εχω χρόνια πολλά να τ' ακούσω...
Αρχίζω ανασκαφές τ' απόγευμα.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,350
Τον τελευταίο καιρό στα κολήμματα μου, περιλαμβάνονται και κάποια τραγούδια από τον υπέροχο αυτό δίσκο .....



τι σου κάνανε μάνα μου εκεί στα εξωτερικά ?
-bye-
 

monad

AVClub Addicted Member
2 April 2008
1,541
τσανακλιδου...hi end φωνη, οχι αστεια. και το βιμπρατο της, τοσο φυσικο και αβιαστο. τον κ. Μητσια, δεν του εχω αδυναμια αλλα ο συγκεκριμενος δισκος ειναι για το εικονοστασι.
 

skysound

Supreme Member
28 January 2007
6,812
Θεσσαλονίκη
Πολυ καλος δισκος. Δυστυχως η φωνη του Μητσια δεν καταφερνει να αποδωσει πληρως των δραματικο ερωτισμο του Λορκα παρα την πολυ καλη μουσικη συνθεση του Λεοντη. Εξαιρετικη η Τσανακλιδου.
 

Βαγγέλης Σ.

AVClub Addicted Member
20 June 2006
1,737
Αγαπημένος δίσκος!
Το "Νανούρισμα" με στέλνει κάθε φορά που το ακούω.
Ο Λεοντής είναι από τους καλύτερούς μου.

ΥΓ
Νομίζω ότι κάποια στιγμή ο Παπαδόπουλος είχε κάποια προβλήματα με τους κληρονόμους του Λορκα. Δεν θυμάμαι αν ήταν γι αυτόν τον δίσκο. Ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι δεν επρόκειτο για "μετάφραση" κάποιων ποιημάτων αλλά για ελεύθερη απόδοση του κλίματος....Δεν θυμάμαι!
 

bpdeniszak

New member
17 November 2008
1
Κι εγώ θα ήθελα να εκφράσω την άποψη ότι
ο Λεοντής έχει προσφέρει πάρα πολλά στην πορεία της
ελληνικής μουσικής.
Πλαισιωμένος με καλλιτέχνες άξιους.
Σίγουρα αυτή η δισκογραφική δουλειά του
είναι φοβερή.
 

caerbannog

Established Member
7 May 2008
290
Re: Απάντηση: Χρήστος Λεοντής: ΑΧ ΕΡΩΤΑ

Στο Λεοντή έχω αδυναμία από παλιά και δεν έχει ατονήσει. Κάποια από τα τραγούδια του δίσκου έχουν ενσωματωθεί και στο cd Παραστάσεις, με μουσική του για το θέατρο, μαζί με άλλα θαυμάσια τραγούδια, όπως το στρείδι και το μαργαριτάρι.

10951_1.JPG

Από τους ωραιότερους δίσκους του Λεοντή, με στίχους του Μήτσου Ευθυμιάδη, Ντάριο Φο κ.α. Το αγαπημένο "στρείδι και το μαργαριτάρι" είναι του Ντάριο Φο. Τα θεατρικά έργα παίχτηκαν στην πλειοψηφία τους νομίζω αρχές του 70 (Οι γονείς μου έτρεχαν τότε, εγώ ήμουν μικρός και δεν είχα τη χαρά να τα δω). Τα τραγούδια παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά:
"Κοτζαμπάσηδες, πασάδες
και σεβάσμιοι δεσποτάδες
κυβερνούσανε τη χώρα...
καλή ώρα...":flipout: