Tροπική καταιγίδα

17 June 2006
14,350
31jR8ySBChL._SS400_.jpg


Gonzalo Rubalcaba: Avatar (Blue Note CD - 2008)

Κουβανός εμιγκρές, γεννημένος το 1963. Δείγματα της εκπληκτικής τεχνικής του είχαμε πάρει στο άλμπουμ του Chick Corea “Rendez-Vous In New York”, σε μιά εκπληκτική βερσιόν/μεταγραφή για 2 πιάνα του Concierto De Aranjuez, του Ροντρίγκο – την συζητούσαμε εδώ γύρω, με τον φίλο μου τον παπα-Τσακ τις προάλλες.
O Gonzalo Rubalcaba “έσκασε μύτη” στη δισκογραφία αρχές της δεκαετίας του ’90. Ολοι πρόσεξαν την αβίαστη, πλούσια εκφραστικά τεχνική του που κινούνταν σ ένα χώρο ανάμεσα στη τζάζ, στο fusion και στο Λάτιν. Επειτα ...κατέβασε ταχύτητα: μπολερό, milongas, ατέρμονες κλασσικότροπες εξερευνήσεις, παθιάρικα, ζαχαρωμένα και απελπιστικά αργά tempi…το πράγμα έδειχνε να σέρνεται. Το "Avatar" είναι η θριαμβευτική επιστροφή του, μιά από τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες της χρονιάς. Eίναι ένα άκουσμα αστικό μέχρι το μεδούλι που μοιάζει σε μόνιμη κατάσταση πυρετού. Ηχογραφήθηκε στη Ν. Υόρκη, στο ομώνυμο studio, από όπου και πήρε τον τίτλο του.

Ο Matt Brewer στο μπάσο και ο Marcus Gilmore στα ντράμς φτιάχνουν μιά φονική rhythm-section. Δεν ξέρω την ηλικία τους ούτε το χρώμα τους αλλά είναι κυριολεκτικά βουτηγμένοι στη Μαύρη μουσική παράδοση καθώς δείχνουν να είναι ενήμεροι με καθετί που συνέβη σε αυτήν τα τελευταία 50 χρόνια: από το post-bop μέχρι το boogaloo, το funk και το hip-hop. Ο ντράμερ ξέρει απέξω κι ανακατωτά ολόκληρη την Αφρο-Κουβανέζικη ρυθμολογία και όλες τις τεχνικές από τον Art Blakey και δώθε. Είναι “πολυμετρικός” και διαθέτει μια απαράμιλλη δομική περιπλοκότητα κι ένα δυναμισμό που είναι απτός ακόμα κι όταν παίζει ψιθυριστά. Φαινομενικά απλές αρμονικές δομές, εφευρετικές, τολμηρές, προικισμένες με μετρονομική ακρίβεια, στήνουν ένα στιβαρό οικοδόμημα, έναν καμβά αφηρημένο και ομιχλώδη για να κινηθούν το πιάνο και τα πνευστά. Το ηχητικό τοπίο είναι σχεδόν ονειρικό αλλά και γεμάτο πρόκες: το ακούς να σφύζει από ενεργητικότητα. Ορμάει πάνω σου και σε πιάνει απ το λαιμό. Η ανυπομονησία και ο ενθουσιασμός που το διέπουν είναι άκρως μεταδοτικά. Η τρομπέτα και το τενόρο σαξόφωνο περιδιαβαίνουν με αδρές μελωδικές γραμμές και βολή κατά ριπές από αστραφτερά, εκρηκτικά χρώματα.
Ένα ηχητικό ντελίριο. Ενας σπουδαίος δίσκος μοντέρνας τζάζ, εξωπραγματικός, λεπτοδουλεμένος με ασύλληπτη στυλιστική μαστοριά, σχεδόν αέρινος.
 

petros_m

Supreme Member
18 June 2006
8,210
Αλιμος
Επειτα ...κατέβασε ταχύτητα: μπολερό, milongas, ατέρμονες κλασσικότροπες εξερευνήσεις, παθιάρικα, ζαχαρωμένα και απελπιστικά αργά tempi…το πράγμα έδειχνε να σέρνεται.

Bαζεις και το Nocturne με τον Charlie Haden σε αυτα? Εμενα μου αρεσει παντως.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,350
πρέπει να παραδεχτώ ότι το πόνημα με τον Corea δεν με εντυπωσίασε.
Ενδεχομένως μου έκλεισε το μάτι.

Είμαι περίεργος να δώ κάτι που ΔΕΝ ανακατεύεται άλλος, ξένος, (και υπερώριμος) δάκτυλος.
 
10 July 2006
5,257
Θεσσαλονίκη
Στο δίδυμο του RendezVous ο G.Rubalcaba δεν υστερούσε πουθενά! Τα δύο πιάνο στον διάλογό τους έπλεκαν τις νότες τους σαν δύο ψυχές μέστο ίδιο σώμα τοποθετώντας βαθιά μέσα μου το Concierto De Aranjuez σαν ένα από τα σπουδαιότερα έργα. Επιπλέον, η πολύ καλή του ηχογράφηση το έχει κατατάξει στα ΑΝΑΦΟΡΑΣ και το κουβαλάω πάντα μαζί μου στα HiEnd-events.

Το Avatar τσεκάρεται στα "ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" !
Ευχαριστούμε Κώστα!
 

petros_m

Supreme Member
18 June 2006
8,210
Αλιμος
To παρελαβα πριν λιγο και....δεν το διαβαζει το plextor του γραφειου:mad:. Copy protection και ηλιθιοτητες. Τελικα, γινεται ολο και περισσοτερο βλακεια το να αγοραζεις δισκους, ιδιαιτερα οταν βλεπεις τις εταιριες να σου φερονται ετσι. Γιατι αν θελω να το αντιγραψω και να το ανεβασω στα torrentαδικα, θα το κανω ετσι κι αλλιως. Αρα, γιατι με ταλαιπωρουν τωρα που τους το πληρωσα? Φυσικα, αυτο δε μου συμβαινει για πρωτη φορα...
 

petros_m

Supreme Member
18 June 2006
8,210
Αλιμος
Ο Matt Brewer στο μπάσο και ο Marcus Gilmore στα ντράμς φτιάχνουν μιά φονική rhythm-section. Δεν ξέρω την ηλικία τους ούτε το χρώμα τους αλλά είναι κυριολεκτικά βουτηγμένοι στη Μαύρη μουσική παράδοση καθώς δείχνουν να είναι ενήμεροι με καθετί που συνέβη σε αυτήν τα τελευταία 50 χρόνια:

24 ετων ειναι ο Brewer. Δες εδω τι γραφει ο πατερας του.

Γενικα, εχω παθει πλακα με το Avatar. Γνωριζα τον Rubalcaba αλλα δεν ειχα παρει χαμπαρι το νεο του αλμπουμ. Γι'αυτο υπαρχει το φορουμ ομως, ετσι?;)