Φεγγαροχτυπημένος

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

17 June 2006
14,350
61TfCwxZqdL._SS500_.jpg


Robert Schumann: Szenen Aus Goethes Faust

Ο Γκαίτε εξέφρασε την λύπη του για τον πρώιμο θάνατο του Μότσαρτ: αυτόν ήθελε για να του μελοποιήσει τον “Φάουστ” του, στα πρότυπα του “Μαγικού Αυλού”. Ο Φάουστ θεωρείτο ήδη ένας από τους θεμελιακούς Ευρωπαϊκούς μύθους και ο Γκαίτε, σαν διευθυντής του θεάτρου της Βαϊμάρης, γνώριζε καλά ό τι είχε προηγηθεί πάνω στο θέμα τόσο από λογοτεχνική όσο και από θεατρική άποψη. Θα ακολουθούσαν πολλές ενασχολήσεις με τον μύθο, με πιο γνωστές αυτές του Γκουνώ, του Μπερλιόζ και του Λίστ. Αλλά καμία τους δεν διαθέτει τη μοναδικότητα, το λυρισμό και τη δραματική δύναμη της εκδοχής του Σούμαν: ο συνθέτης δίνει εδώ ένα ελάσσων αριστούργημα, μερικές από τις ωραιότερες σελίδες που έγραψε ποτέ.
O Σούμαν άρχισε να συνθέτει τις “Σκηνές από τον Φάουστ του Γκαίτε” το 1844 και τις τελείωσε γράφοντας την Εισαγωγή το 1853 – σχεδόν αμέσως πριν τον κλείσουν στο Ασυλο για φρενοβλαβείς, όπου έμελε να τελειώσει τις μέρες του. Τους έδωσε τη μορφή ορατόριου και τις απογείωσε.
Ξέρω 3 εκτελέσεις, όλες τους καταργημένες και από όσο ξέρω αρκετά δυσεύρετες: αυτή του Britten είναι εξαιρετική και κυκλοφορούσε μέχρι πρόσφατα στην οικονομική σειρά Ovation της Decca. Εχει ηχογραφηθεί το 1972 και συμπράττουν ο Dietrich Fisher-Dieskau στον ομώνυμο ρόλο, η Elizabeth Harwood (Μαργαρίτα) και ο John Shirley-Quirk (Μεφιστοφελής).
Ο Philippe Herreweghe υπογράφει την εκτέλεση στην Harmonia Mundi η οποία, κατά τη γνώμη μου, είναι η πιο αδύναμη από τις 3.
Ο Claudio Abbado με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου και τους Bryn Terfel, Karita Mattila, Jan-Hendrik Rootering και Barbara Bonney στη Sony είναι μακράν η καλύτερη εκδοχή του έργου που γνωρίζω προσωπικά. Είναι ζωντανή ηχογράφηση και ξεχειλίζει από ηλεκτρισμό, μυστήριο, αμεσότητα και δέος. Ο λυρισμός που τη διαπερνάει ραγίζει πέτρες. Οι άριες αγγίζουν το Θείο με μια αιθέρια χάρη που, ωστόσο, μοιάζει σαν να ξύπνησε στραβά, σαν να κουβαλάει στα σωθικά της μια ανείπωτη μελαγχολία, έναν εφιάλτη που, αν του αφεθείς, είναι ικανός να σε γκρεμοτσακίσει στα τάρταρα. Η μεγαλοπρέπεια στα χορωδιακά είναι υπεράνω περιγραφής. Ένα καλειδοσκόπιο από συναισθήματα που μοιάζουν να ασφυκτιούν, να μην χωρούν στο πεντάγραμμο, κάνει έντονη την παρουσία του από τις πρώτες νότες. Στο τρίτο μέρος η ένταση βαράει κόκκινα.
Κάποιος μου δανείσθηκε αυτό το εκπληκτικό CD πριν από χρόνια και …“ξέχασε” να μου το επιστρέψει. Tο βλέπω τώρα κάθε τόσο στο e-Bay να αλλάζει χέρια για 60 με 70 δολάρια τη φορά και θέλω να βάλω τα κλάματα.
 
Συμφωνικός, μεγάλης κλίμακας, Σούμαν από τα χεράκια σου Κώστα; :grinning-smiley-043 Και τούτος δω, είναι δύσκολο να βρεθεί. :SFGSFGS5: Ειλικρινά, αγνοούσα την ύπαρξη του.

Μην υποτιμάς τους Φάουστ των άλλων. Ο του Γκουνώ, είναι μια από τις λίγες κορυφαίες γαλλικές όπερες, ενώ η συμφωνία του Λιστ, έχει 'άλλες' χάρες. Την ανέσυρα από τη δισκοθήκη μου και την ανακάλυψα ξανά, πρόσφατα.
 

fedra

Senior Member
26 January 2008
470
Αθήνα
Η όπερα Faust του Gounod παρουσιάστηκε τον Μάρτιο 1859 στο λυρικό θέατρο του Παρισίου αν δεν κάνω λάθος και μάλιστα στο ρόλο της Μαργαρίτας σοπράνο ήταν η γυναίκα του θεατράρχη παρακαλώ
Εγώ έχω την όπερα τραγουδισμένη από ένα λαμπρό κάστινγκ
Dominqo-Freni-Ghiaurov-Allen-Pretre.
H δε άρια της Mαργαρίτας ''(Ah' je ris de me voir si belle en ce miroir)
είναι από τις καλύτερες της όπερας αυτής και η πιό χαρακτηριστική της γυναικίας αυταρέσκιας.
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Συμφωνικός, μεγάλης κλίμακας, Σούμαν από τα χεράκια σου Κώστα; :grinning-smiley-043 Και τούτος δω, είναι δύσκολο να βρεθεί. :SFGSFGS5: Ειλικρινά, αγνοούσα την ύπαρξη του.

Μην υποτιμάς τους Φάουστ των άλλων. Ο του Γκουνώ, είναι μια από τις λίγες κορυφαίες γαλλικές όπερες, ενώ η συμφωνία του Λιστ, έχει 'άλλες' χάρες. Την ανέσυρα από τη δισκοθήκη μου και την ανακάλυψα ξανά, πρόσφατα.

Kαι το δεύτερο μέρος τής 8ης τού Mahler....:grandpa:
 
17 June 2006
14,350
Re: Απάντηση: Φεγγαροχτυπημένος

Συμφωνικός, μεγάλης κλίμακας, Σούμαν από τα χεράκια σου Κώστα;

Nαι. Μαζί με το κοντσέρτο για πιάνο και την εισαγωγή Manfred :worshippy:
Αλλά για μένα, η ψυχή του είναι αλλού: αυτός, μαζί με τον Scarlatti και τον Chopin, είναι ολόκληρο το πιάνο.
Είναι σαν αυτό που έλεγε ο Πάουντ για την Ποίηση: "δεν χρειάζεσαι και πολλά: λίγο Ομηρο, Σαπφώ και ολόκληρο τον Κομφούκιο. Και, ειδικά για τον τελευταίο, επειδή η Ποίηση είναι ακριβώς αυτό που χάνεται στη μετάφραση, μπορείς πάντα να μάθεις Κινέζικα". :worshippy: