Walter Taieb. From rave to ravel!

fedra

Senior Member
26 January 2008
470
Αθήνα
WALTER TAIEB ʽTHE PERSONʼ


O Walter Taieb γεννημένος στο Παρίση το 1973 και μετά από από αξιόλογες μουσικές σπουδές είναι πλέον ένας σπουδαίος και καταξιωμένος διευθυντής ορχήστρας, συνθέτης, και παραγωγός πολλών μοντέρνων τραγουδιών με μεγάλη πείρα στο remix.

Σε ηλικία 20 ετών ακόμα (1993) περίπου συνέθεσε και έγινε παραγωγός σε πάνω απο 10 hit songs της εποχής του για “ Rozlyne Clarke, Indra and Beckie Bell” αποσπόντας μεγάλη επιτυχία στα ευρωπαϊκά charts.

Σαν καθαρόαιμος Γάλλος καλλιτέχνης που η φλόγας της μάθησης τον καίει συνεχώς και έχοντας στο μυαλό του την επιτυχία και την ευκαιρία στο αμερικάνικο όνειρο αποφάσισε να αφήσει τη Γαλλία (αν και ήταν ήδη γνωστός και με αξιοζήλευτη καρριέρα) και να μετικοίσει στη Νέα Υόρκη όπου εκεί θα στήσει το δικό του στούντιο ηχογραφήσεων. Εκείνη την περιόδο είχε την ευκαιρία να αποκτήσει μεγάλη εμπειρία παίζοντας πλήκτρα σε μεγάλα στούντιος αλλά και σαν μηχανικός κονσόλας ήχου.

Σπούδασε στη μεγαλύτερη μουσική σχολή της Αμερικής (Juilliard School) σύνθεση, ενορχήστρωση και αρμονία με καθηγητή Phillip Lasser.

Κάποια μέρα ήρθε στο στούντιο ο φίλος του DJ Pippi από την Ίμπιζα που τον είχε καλέσει να ακούσει ένα χορευτικό κομμάτι που είχε γράψει για την περιόδο του καλοκαιριού. Αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης είναι το single “I luv U Baby” που πούλησε πάνω από 7.000.000 αντίτυπα σʼ όλον το κόσμο, με την εττικέτα του δικού του στούντιο ηχογραφήσεων WT Records. Σαν μουσικός παραγωγός χορευτικής μουσικής έγραψε και δημιούργησε 4 no 1 Club Hits, όπως το «On the top of the world” με το ψευδώνυμο Dj WT. Επίσης remixes για την Cher και την Gloria Estefan.

Mεταξύ 1997-1998, και σε ηλίκια μόλις 25 ετών, κυκλοφορεί η πρώτη του ορχηστρική δουλειά «The Alchemistʼs Symphony” βασισμένη στο βιβλίου του πασίγνωστου συγγραφέα Paulo Coelho «Ο Αλχημιστής», με τον οποίο είχε την τύχη να συνεργαστεί.


Ακούγοντας αυτό το έργο σου έρχεται στο μυαλό συνειρμικά η ιστορία του βιβλίου που έχει να κάνει με την περιπέτεια του ανθρώπου να βρει τη γνώση περνόντας από διάφοες εμπειρίες αυτογνωσίας. Φαίνεται ότι για τον Walter Taieb – ταυτίζοντας τον εαυτό του με τον ήρωα του βιβλίου – το σύμπαν συνομώτησε θετικά για να μετουσιώσει την έμπνευσή του σε μουσική. Μια σύνθεση που παρόλο το νεαρό της ηλικίας του συνθέτη, έχει να επιδείξει φιλοσοφικές λάμψεις και έντονες στιγμές μουσικής ωρίμανσης. Άργα ορχηστρικά μέρη με ξαφνικά ξεσπάσματα τυμπάνων συνθέτουν συνάμα μια εικόνα μυσταγωγίας.

Παράλληλα άρχησε να σπουδάζει διεύθυνση ορχήστρας με τους μεγαλύτερους δασκάλους του κόσμου και με σπουδαιότερο τον Rolf Reuter (Berlin), με τον οποίο τελειωποίησε τις σπουδές του. Έχει πάρει μέρος σαν διευθυντής ορχήστρας σε διάφορα κονσέρτα και έχει διευθύνει σπουδαίες ορχήστρες όπως «The London Royal Philharmonic Orchestra”, «Orchestre National de France» κ.α.

Το 2004 στην Ευρώπη και το 2005 στις ΗΠΑ κάνει την εμφάνισή του το καινούργιο άλμπουμ της Vanessa Mae το “Choreography» με τρανταχτές συνεργασίες σπουδαίων συνθετών όπως Βαγγέλη Παπαθανασίου, Bill Whelan, A.R. Rahman, Tolga Kashif, Aram Khachaturian και βέβαια τον Walter Taieb.

Είναι ένα αλμπουμ, ντεμπούτο για τη Vanessa Mae με την εττικέτα της SONY Classical. Το σημαντικότερο όμως είναι, πως η κλασσική μουσική «παντρεύεται» με τις σύγχρονες επιρροές της Pop και το αποτέλεσμα είναι ένα κράμα χορού με έθνικ ρυθμούς απʼ όλο τον κόσμο. H Vanessa Mae βιολί με τη Royal Philharmonic Orchestra, το ταλέντο των διαφορετικών σε κουλτούρα συνθετών και με συνοδεία παραδοσιακών μέσων μουσικής όπως τύμπανα, αφρικάνικες φωνές, συνθέτουν ένα πολυπολιτισμικό ταξίδι μουσικής, χορού και ρυθμού.

Το «Βolero for Violin and Orchestra» του Walter Taieb είναι βασισμένο στο πασίγνωστο «Βolero» του Ravel. Το δεύτερο κομμάτι του άλμπουμ «Τango de los Exilados» η Vanessa Maei παίζει υπέροχα το θέμα που το ακολουθεί ένα μεγάλο κρεσέντο της ορχήστρας . Το τρίτο κομμάτι του άλμπουμ «Tribal Gathering» είναι μια πολύπλοκη σύνθεση, όπου βιολί, ορχήστρα, φωνή, τύμπανα, χρησιμοποιούνται με περίτεχνο τρόπο παρουσιάζοντας την ατμόσφαιρα των αφρικανικών φυλών που προσπαθούν να ευχαριστήσουν με το χορό τους τούς Θεούς. Το πιο δύσκολο και πολύπλοκο κομμάτι του άλμπουμ.

Ο Walter Taieb έχει συνεργαστεί επίσης με τη διεθνούς φήμης mezzo σοπράνο Katherine Jenkins και την τσελίστρια Caroline Dale. Πρόσφατα του δόθηκε η εντολή να συνθέσει συμφωνική μουσική για την Unicef.

Τελειώνοντας, θέλω να πω, πως είναι ο νεότερος συνθέτης συμφωνικής μουσικής του 20ου και 21ου αιώνα εν ζωή. Ένα πολιποίκιλο ταλέντο, μια πολύπλευρη προσωπικότητα που δεν φοβάται να πειραματιστεί με τους ήχους διαφορετικών μουσικών κόσμων και μπορεί να κινείται άνετα από την χορευτική pop στην κλασσική και νεοκλασσική ορχιστρική μουσική σκηνή με τεράστια φυσικότητα. Είναι η διάνοια, συνθέτης, διευθυντής συμφωνικής ορχήστρας, παραγωγός χορευτικών remixes, ειδικός στη μουσική τεχνολογία και Dj σε μεγάλα clubs του Παρισιού.

Ο άνθρωπος με τα δύο πρόσωπα classical / pop o Walter Taieb.

http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendID=195722879

http://www.vanessa-mae.nu/choreography.htm

http://www.soundonsound.com/sos/feb05/articles/waltertaied.htm
 
Last edited:

Stergito

Μέλος Σωματείου
11 November 2006
14,527
Θεσσαλονίκη
Κύριοι, ζούμε ιστορικές στιγμές!

Για πρώτη φορά, μια από τις κυρίες του φόρουμ, μας προσφέρει παρουσίαση! :grinning-smiley-043
 

fedra

Senior Member
26 January 2008
470
Αθήνα
Απάντηση: Re: Walter Taieb. From rave to ravel!

Κύριοι, ζούμε ιστορικές στιγμές!

Για πρώτη φορά, μια από τις κυρίες του φόρουμ, μας προσφέρει παρουσίαση! :grinning-smiley-043

Κ. Συντονιστά δεν μου είπατε αν κάνει για το index του φόρουμ ομως.:ears:
 

Tasos_Th

Supreme Member
5 September 2006
3,060
Goteborg, Vastra Gotaland, SVERIGE
Ποιό Index , έχει να το κάνει edit.....απο την εποχή του χαλκού.Μη στεναχωριέσαι fedra θα το ανεβάσω εγώ.

Σε ευχαριστούμε για την παρουσίαση, ομολογώ οτι δεν τον είχα ακουστά τον κύριο , αλλα με την ευκαιρία θα τον ψάξω.
 

fedra

Senior Member
26 January 2008
470
Αθήνα
Σας ευχαριστώ που το διαβάσατε και για την καλή σας διάθεση ο Walter Taieb σπουδαίος μουσικός και θα παρουσιάσει σύντομα καινούργιες μουσικές συνθέσης.
Είναι λιγο ιδιόρυθμος σαν άτομο αλλά πολύ απλός ταυτόχρονα,πράγμα σπάνιο για τους νέους καλλιτέχνες που έχουν καβαλήσει '' καλάμι'' ελαφρώς........
Το δε cd της Vanessa Mae περιέχει και άλλα καταπληκτικά κομμάτια άξια λόγου και πιστεύω πως είναι μία επένδυση στην cdθήκη κάθε φιλόμουσου.
-bye-
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
Απλά η διατύπωση μου έκανε λίγο σε συνεργασία Φοίβος-Βίσση.

Δεν ξέρω, πολύ η προβολή των κλασικών σπουδών και του "νεαρότερος εν ζωή συμφωνικός συνθέτης"... παράθεση βιογραφικού είναι;
 

fedra

Senior Member
26 January 2008
470
Αθήνα
Απάντηση: Re: Walter Taieb. From rave to ravel!

Η Βανέσα Μέι συνεργάστηκε με τον Χατσατουριάν?

το 2004 στο παραπάνω άλμπουμ ''choreography'' έπαιξε κομμάτι του- εν μέρη συνεργασία- έτσι απλώς τον έβαλα με τους εν ζωή συνθέτες
( για μένα κανένας καλλιτέχνης που υπάρχει το έργο του δεν πεθανε αλλά αυτό είναι άλλο θέμα)
το κομμάτι λέγεται:''Sabre dance''
 

fedra

Senior Member
26 January 2008
470
Αθήνα
Απάντηση: Re: Walter Taieb. From rave to ravel!

Απλά η διατύπωση μου έκανε λίγο σε συνεργασία Φοίβος-Βίσση.

Δεν ξέρω, πολύ η προβολή των κλασικών σπουδών και του "νεαρότερος εν ζωή συμφωνικός συνθέτης"... παράθεση βιογραφικού είναι;

Το διάβασες καλά? Είναι αφιέρωμα στον Walter Taieb και μια μικρή παρουσίαση ενός δικού του έργου και μιας συνεργασίας με την Vanessa Mae που της έγραψε 3 κομμάτια.
'Εχω βάλει και δικά μου σχόλια..........και ιστοσελίδες επίσης.
Δεν έχει κάνει μόνο κλασσικές σπουδές.
 
Last edited: