Ο Μάγος Έρωτας

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,967
Η ισπανική μουσική παρά την πλούσια λαϊκή παράδοση αιώνων, τον πλουραλισμό των αναφορών και επιμειξιών (αραβικές, τσιγγάνικες, κλπ) δεν κατάφερε να δώσει μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα κάτι σημαντικό σε επίπεδο συνθετών ή και μεμονωμένων έργων στην κλασσική ευρωπαϊκή μουσική.

Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει όταν οι Άλμπενιθ και Γκρανάδος παρουσίασαν τα αριστουργήματα τους ‛Iberia’ και ‛Goyescas’ αντιστοίχως.

Ήταν όμως ο Μανουέλ Ντε Φάλλα που έμελε να καθιερώσει την μεγάλη (και πολιτιστικά) αυτή χώρα, στον χώρο της κλασσικής μουσικής, παρουσιάζοντας έργα που παρότι βασίζονταν στις λαϊκές της παραδόσεις, ενσωμάτωναν το ιμπρεσσιονιστικό άρωμα που είχε κατακλύσει την γείτονα Γαλλία αλλά και πρωτότυπες /πρωτόγνωρες φόρμες εκλεπτυσμένων zarzuelas (μικρών θεατρικών έργων βασισμένων σε τραγούδια).
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,967
Το αριστούργημα βέβαια του Ντε Φάλλα και παράλληλα η πολιτιστική του κληρονομιά στα δρώμενα του πολύπαθου προηγουμένου αιώνα, είναι ο ‛’Μάγος Έρωτας’ όπως καθιερώθηκε ή σωστότερα ο ‛Μαγεμένος έρωτας’ που αποδίδει ορθότερα την ισπανική ονομασία του ‛El amor brujo’.


Στην πρώτη του μορφή το έργο αποτελεί μία εξελιγμένη, ας επιτραπεί ο νεολογισμός, ισπανική οπερέτα, στην συνέχεια όμως ο συνθέτης το μετεξέλιξε σε μπαλέτο και με αυτή την μορφή το έργο γνώρισε την καθολική αποδοχή και επιτυχία.

Η ιστορία απλή: Στην αρχική της μορφή, μία τσιγγάνα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει μαγικές δυνάμεις για να ξανακερδίσει τον αγαπημένο της (ο οποίος μάλλον νωρίς κατάλαβε ότι το είδος μας δεν είναι μονογαμικό) και όταν τα καταφέρνει απομακρύνεται από κοντά του για πάντα…

Στην τελική μορφή του έργου η υπόθεση είναι διαφορετική: ο κρυφός έρωτας της τσιγγάνας Καντέλας για τον Καρμέλο δεν μπορεί να ευδοκιμήσει αφού συνεχώς (την καίρια στιγμή) παρεμβαίνει το φάντασμα του πρώην συζύγου της (ο οποίος εν ζωή, άπιστος ων, της φόραγε τα σχετικά κερατάκια). Εκμεταλλευόμενη την μικρή αυτή αδυναμία του φαντάσματος (τρανό παράδειγμα ότι το χούι δεν φεύγει ούτε μετά θάνατον) πείθει την όμορφη φίλη της να παραπλανήσει /αποπλανήσει το φάντασμα την στιγμή που αυτή δίνει το πρώτο ερωτικό φιλί στον καλό της. Το φάντασμα παραδέχεται την ήττα του και αφήνει εφεξής τους ερωτευμένους να ζήσουν τον έρωτα τους.
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,967
Βεβαίως όλα αυτά φαντάζουν τετριμμένα, χωρίς την ασύλληπτης ομορφιάς μουσική του Ντε Φάλλα. Μία μουσική που χωρίς να χρησιμοποιεί ίχνος των γνωστών κλισέ (καστανιέτες, clapping, feet tapping, κλπ.) καταφέρνει να ηχεί απόλυτα ιβηρική λες και όλα αυτά τα στοιχεία είναι συνεχώς παρόντα.

Μία μουσική που καταφέρνει να μεταδώσει την συγκίνηση του παθιασμένου έρωτα, να τονίσει τον υπερβατικό απελευθερωτικό χαρακτήρα του, να εξυμνήσει την ικανότητα των ερωτευμένων να κατανικήσουν τα ηθικά και κοινωνικά τετριμμένα του περίγυρου τους, ταξιδεύοντας στην απόλυτη εμπειρία (που βέβαια τελικά μόνον πόνο θα τους φέρει).


Μία μουσική που η ακρόαση της δικαιολογεί την διαχρονική έφεση του είδους μας να εκστομίζει απιθανότητες, τις οποίες όσο η εμπειρία περισσότερο καταδεικνύει ως απατηλές και ανέφικτες, τόσο το θυμικό λατρεύει να τις επαναλαμβάνει, ανικανοποίητο και σαλεμένο, εξεγερμένο και αλλοπρόσαλλο, ντοπαρισμένο από την βέβαιη μελλοντική διάψευση του, η οποία προσδίδει όμως ακόμη μεγαλύτερη προσδοκία προσωρινής απόλαυσης .

Μία μουσική που γλαφυρά περιγράφει την απογειωτική μέθη, την παραζάλη που βιώνουν οι πλανώμενοι , μεσ’ την βεβαιότητα τους ότι μπορούν μέσω του έρωτα να πετύχουν την αιώνια χαρά, το υπερανθρώπινο, το μαγικό, το αποθεωτικό ……

Μία μουσική που δικαιολογεί την πρωτογενή έκσταση του αρσενικού εμπρός σε ένα υπέροχο γαλαζοπράσινο βλέμμα, μία κοριτσίστικη φωνή, ένα γαλατένιο στήθος…
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,967
Η αυθεντική μορφή του έργου βρίσκει άξια ερμηνεία υπό τον Ισπανό Jesus Lopez Cobos και βασική μονωδό την Αργεντινή Αlicia Nafe σε εξαιρετική ηχογράφηση της DENON.

Η περισσότερο καθιερωμένη τελική μορφή έχει ανεπανάληπτα ηχογραφηθεί με τον Τζιουλίνι και την υπέροχη Victoria De los Angeles στην EMI.


Σημ. :Πηγή για τα ιστορικά στοιχεία η μονογραφία του Peter Guttman.

Σημ. 2 : Σπυράκο βάλε φωτος, γιατί με την dial up θα μου σπάσουν τα νεύρα...

Σημ. 3: Λύμπε αν στείλεις ΠΜ στον Ντέμιαν με τα γνωστά σχόλια, την έβαψες ...
 

Busoni

Supreme Member
5 July 2006
3,290
Πάτρα
:2thumb22sup: Ειλικρινά το έργο γύριζε στο κεφάλι μου τις τελευταίες μέρες! Έχω ακούσει αποσπάσματα από την ηχογράφηση της Naxos... χαρακτηριστικά θυμάμαι τα βιολιά που παραληρούν στο Alucinaciones.
Επίσης σημαντικό έργο του De Falla το 'Τρίκωχο Καπελο'(The Three-Cornered Hat).
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
41EBK6CPWPL._AA240_.jpg
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,967
... επί του έργου παρακαλώ .....

προτείνετε κάποια εναλλακτική ηχογράφηση και αφήστε τα λοιπά ...:lehrer:
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,350
Εναλλακτική δεν ξέρω.
Εχω μιά της dg και θα έλεγα μου αρκεί.

Μεγαλείο...
 

Busoni

Supreme Member
5 July 2006
3,290
Πάτρα
H ηχογράφηση της Naxos με mezzo την Nancy Fabiola Herrera που αναφέρθηκε προηγουμένως.

41YTY6FCG8L._AA240_.jpg


Για audiophiles, η ίδια εταιρεία κυκλοφορεί το έργο και σε SACD μαζί με το 'Τρικωχο καπέλο'
 

Βαγγέλης Σ.

AVClub Addicted Member
20 June 2006
1,737
Απάντηση: Re: Ο Μάγος Έρωτας

.......



Για audiophiles, η ίδια εταιρεία κυκλοφορεί το έργο και σε SACD μαζί με το 'Τρικωχο καπέλο'

Επίσης μια μάλλον πιο πρόσφατη κυκλοφορία από την "Ναξος" σε 5.1 dsd είναι αυτή

ΓŽβ€’ΓŽΒΎΓΕ½Γβ€ Γβ€¦ΓŽΒ»ΓŽΒ»ΓŽΒΏ.jpg

ηχογράφηση του 2002 αρκετά καλή ώστε να με παθιάζει όταν την ακούω και με εξαιρετικό ήχο.

Περιέχει τον "μάγο έρωτα" στην δεύτερη εκδοχή του 1924 με την εξαιρετική Αlicia Nafe καθώς και το "τρίκωχο καπέλο" με την Maria Jose Martos αρκετά καλή στο μέρος της.

Εξαιρετικό CD! :ears:
 

Αργύρης Μ.

Senior Member
6 July 2006
320
Πεύκη
Πολύ ωραία η παρουσίαση και η παράθεση της δισκογραφίας

Αγαπημένη μου εκτέλεση είναι αυτή

attachment.php


με την Claire Powel (mezzo)

Στο ίδιο cd και ο Βασιλικός Δικαστής και η Μυλωνού (El Corregidor y la Molinera) του ίδιου με την Jill Gomez, έργο που επίσης εκτιμώ ιδιαίτερα.
 

Attachments

  • front.jpg
    front.jpg
    20.6 KB · Views: 165

Tasos_Th

Supreme Member
5 September 2006
3,060
Goteborg, Vastra Gotaland, SVERIGE
Μετά απο μια μικρή καθυστέρηση και απο προσωπικη επικοινωνία με το αγαπητό μέλος Δημοκηδή ενημερώνω οτι κι αυτό το αφιέρωμα αναρτήθηκε στο INDEX.
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,967
του E. Ansermet, με τη Marina de Gabarain και την Ορχήστρα της Ρωμανικής Ελβετίας, στη Decca. Ηχογράφηση του 1955, κατά την γνώμη μου αξεπέραστη.


Που την βρίσκουμε βρε παιδί μου αυτή ;

Την έχεις σπίτι για να πάρω μία ιδέα ;