My blueberry nights (Οι νύχτες μου μακριά σου)

Lepton

Supreme Member
19 June 2006
5,346
Γλυφάδα
5635poster.jpg


Η σκηνοθέτης των εκπληκτικών In the mood for love και 2046 επιστρέφει παγκοσμιοποιημένος, με Γάλλους συμπαραγωγούς, επί αμερικάνικου εδάφους και με ένα πολλαπλών καταγωγών cast.

Η Norah Jones τα πάει πολύ καλά στην πρώτη της εμφάνιση ως ηθοποιός, υποδυόμενη την Elizabeth, μία κοπέλα που ξεκινάει ένα μακρύ ταξίδι στην Αμερική, αρχής γενομένης από μία ερωτική απογοήτευση. Road movie δε θα ήταν ο καταλληλότερς χαρακτηρισμός, καθώς η γιατί το ταξίδι φαίνεται περισσότερο στους ανθρώπους παρά στα χιλιόμετρα: Ο πάντα καλός Jude Law συμπρωταγωνιστεί στο πρώτο μέρος, η τελευταία απόλυτα σιωπηλή σκηνή του οποίου ίσως αρκεί για να χαρίσει σε αυτήν την ταινία το 5 στα 5.

Στη συνέχεια γνωρίζουμε τον κατεστραμμένο Arnie, όπου ο David Strathairn ξαναδείχνει την υποκριτική του κλάση, και τη Rachel Weisz, η μεταμόρφωση της οποίας σε μοιραία γυναίκα του Αμερικάνικου Νότου είναι τουλάχιστον αναπάντεχη. Αυτό το μέρος χαρακτηρίζεται από αργότερο ρυθμό ενώ δίνει την εντύπωση ότι δεν πάει πουθενά. Ευτυχώς, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς η εξέλιξη του δίνει ακριβώς το νόημα που χρειάζεται.

Στην τελευταία ιστορία, η Natalie Portman παίζει με εξαιρετικό αέρα μια νεαρή αλλά έμπειρη τζογαδόρισσα προδομένη από την τύχη. Αυτό το μέρος είναι περισσότερο εν κινήσει, ώστε να οδηγήσει την ταινία στο φινάλε.

Αν και το σενάριο είναι του σκηνοθέτη, μοιάζει να το έχει αφήσει στα χέρια των ικανότατων ηθοποιών, ενώ ο ίδιος κάνει παιχνίδια με την κάμερα και τη φωτογραφία. Το αποτέλεσμα είναι μία ταινία που είναι εξίσου δυνατή τόσο σε χαρακτήρες και υποκριτική, όσο και σε ατμόσφαιρα και αισθητική. Έτσι, πιθανολογώ πως η δεύτερη θέαση θα είναι εξίσου ενδιαφέρουσα.

Παίζεται ακόμα σε μερικές αίθουσες.


Υ.Γ. Ο Ed Harris και ο Tim Roth που αναφέρονται στο poster δεν συμμετέχουν. Προφανώς έχει σχεδιαστεί πριν οριστικοποιηθεί το cast.
 
Last edited:

Photis

Supreme Member
4 July 2006
4,796
behind the camera
Εντάξει δεν στέκεται άνετα δίπλα στις προηγούμενες, η απουσία του Ντόυλ από την φωτογραφία είναι παραπάνω από εμφανής, αλλά σε καμία περίπτωση το my blueberry nights δεν είναι και για πέταμα όπως πάνε να μας πείσουν οι έλληνες κριτικοί. Οι οποίοι θάβουν και τη Τζόουνς χωρίς να έχουν κανένα στην ουσία λόγο. Η ταινία δεν είναι στημένη πάνω της αλλά σε αυτούς που συναντά. Στον Τζουντ Λο, στον Στραδαρν και τη Γουάις, στην Πόρτμαν. Το ότι η Τζόουνς παίζει σχεδόν συνέχεια είναι απλά σκηνοθετικό τέχνασμα. Ένας χαρακτήρας με τον οποίο ο μέσος θεατής μπορεί να ταυτιστεί. Αγαπημένη σκηνή παραμένει η συνάντηση του Λο με την Ρωσσίδα πρώην φίλη του.
 

Nasos K.

Established Member
3 March 2007
119
Επίσης έχει σε κάποιες σκηνές φοβερά ευρηματικό μοντάζ κατα την γνώμη μου...Χρησιμοποιεί μεθόδους χιλιοπαιγμένες dissolve κτλ μαζί με την κίνηση της κάμερας και σου δίνει μια πολύ ωραία αίσθηση...
Την είδα ψιλοκατα τύχη αφού όταν διάβαζα την ιστόρια δεν μου πολυάρεσε...
 

Kwstas2000

New member
3 January 2008
14
Επειδη δεν ασχολουμαι και με cinema πολυ( δεν ειναι το αφορτε μου:flipout:) δεν την εχω ακουστα αυτη τη ταινια...αλλα φαινεται καλη....για να δουμε...
 

antonios

AVClub Addicted Member
14 July 2006
1,366
η ταινία ανήκει στην κατηγορία "σινεφίλοι"...(όποιος κατάλαβε κατάλαβε)
Συνεπώς είτε θα σου αρέσει και θα πεις τι ωραία ταινία, είτε δεν θα σου αρέσει καθόλου...(ανήκω στη 2η κατηγορία).

Αργή εξέλιξη, η ιστορία δε λέει και πολλά, ο τζουντ(ο) λο στη χειρότερη ταινία/ρόλο της καριέρας του, γενικά τζάμπα τα 8 ευρώ + 2 τα ποπ + 0,60 το νερό + 3-4-5 η αμόλυβδη + 1,5 ώρα το έργο + μισή πήγαινε-έλα!!!!
15 ευρώ έκαναν φτερά για το τίποτα...εντάξει υπάρχουν και χειρότερα!