Jazz για όλους

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

Busoni

Supreme Member
5 July 2006
3,290
Πάτρα
Birth_of_the_Cool.jpg


Ίσως δύσκολα θα με πίστευαν αν έλεγα οτι η jazz είναι μουσική για όλους. Και δεν θα είχαν απόλυτα άδικο. Η jazz είναι χαώδης, ιδιαίτερη, πολύ συχνά μακριά από την συχνή άποψη για το "εύηχο". Η jazz δεν είναι απόλαυση σερβιρισμένη στο πιάτο, αλλά κρυμμένος θησαυρός, που πολλές φορές τον ψάχνεις διαισθητικά, χωρίς χάρτη.

Ε γι αυτό μιλάμε κι εδω...Το "Birth of the cool", o δίσκος που σηματοδότησε την αρχή της cool jazz, είναι θησαυρός από μόνος του. Eνας συγκερασμός του ρυθμού από τις εποχές του bebop με αρμονίες επηρεασμένες από τον Debussy και τον Stravinsky, και μια καινοτομία στον ήχο με την εισαγωγή της τούμπας και του κόρνου σε συνολο jazz. Το αποτέλεσμα είναι ικανό έναυσμα για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με την jazz:το Rocker, μ'ένα ήρεμο κι ευγενικό θέμα, εισάγει σ' ενα γητευτικό swing, τα πνευστά του Moon Dreams θυμίζουν νυχτιάτικη αύρα, ενώ έκπληξη αποτελεί το Venus de Milo("Η Αφροδίτη της Μήλου"). Eκεί που θα περίμενε κανείς έναν ύμνο στην πανέμορφη Αφροδίτη, κυριαρχεί μια μάλλον χιουμοριστική διάθεση για την περισσή και φανταχτερή ομορφία.

Κι ο ήχος, ένα απαλό στρώμα για τις μελωδίες της τρομπέτας του Davis, του σαξόφωνου των Mulligan και Konitz, ακόμα και του πιάνου των Lewis και Haig. Είναι χαρακτηριστικό της cool jazz άλλωστε το οτι ήθελε να αποφύγει τον οξύ ήχο του bebop, εισάγοντας περισσότερα πνευστά και χρησιμοποιώντας ήπιες, αν κι όχι κοινότυπες, αρμονίες.

Η συμμετοχή πολλών μεγάλων μουσικών κάθε αλλο παρά συνοθύλευμα υφους φτιάχνει: το χιούμορ και η ευδιαθεσία του Mulligan, ο ασταμάτητος ρυθμός και οι σχεδόν τραγουδιστές φρασεις του Davis στην τρομπέτα, και το διακριτικό drumming του Max Roach, όλα μαζί δένουν σε μια μουσική που χορεύει, ερωτεύεται, αστειεύεται.

Υ.Γ. Δεν είμαι ειδικος στην jazz...Αλλά όταν πέφτω σε τετοιους δίσκους δεν μπορώ να κάτσω στ' αυγα μου! Όσοι δεν το εχετε, αγοράστε το. Η τιμή του είναι αστεία για την μουσική που έχει μέσα!
 

petros_m

Supreme Member
18 June 2006
8,210
Αλιμος
Λατρευω το Darn That Dream. Δε λεω περισσοτερα γιατι ειναι αργα και φοβαμαι πως θα το μετανιωσω.
Aν σου αρεσει κι εσενα, παρε και το Porgy and Bess.
 
Last edited:

Busoni

Supreme Member
5 July 2006
3,290
Πάτρα
Το Porgy and Bess το έχω στις εκδοχές του Miles Davis με τον Gil Evans, και του Louis Armstrong με την Ella Fitzgerald. Προτιμώ την δεύτερη, θεωρώ όμως οτι η πρώτη εχει περισσότερο ενδιαφέρον αλλά χρειάζεται και πολύ περισσότερο χρόνο και υπομονή.