A feast for our ears ....

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
h40273rf5it.jpg

THE DIVINE COMEDY / Victory for the Comic Muse ( 2006 / CD και DVD)

Είναι γνωστό σε όλους , κοινό μυστικό θα έλεγα , πως κάθε σκληροπυρηνικός ακροατής έχει την αχίλλειο πτέρνα του . Ας πούμε ο Λυμπε , ακούσει Madonna και "ώριμους" Fleetwood Mac . Υποθέτω κι άλλοι αισθάνονται την ανάγκη πολλές φορές να γλυστρήσουν μέσα στην αμαρτία του mainstream , στην χλιδιασμένη γοητεία μιάς ορχήστρας με έγχορδα που συνοδεύει τα κομμάτια με χάρη και κομψότητα , να πέσουν με τα μούτρα σε τραγούδια μελωδικά , μελαγχολικά , σχεδόν αριστοκρατικά που όσο τα ακούς , τόσο σου αφήνουν μιά γλυκιά αχλύ , σαν ένα σαβαγιάρ βουτηγμένο στο γάλα όσο χρειάζεται για να μαλακώσει ελαφρώς και να συνοδέψει με ακρίβεια μιά μους σοκολά .

Ε λοιπόν η δική μου αχίλλειος πτέρνα είναι οι Divine Comedy κι ο συμπαθέστατος μελωδός που αποτελεί τον βασικό κορμό τους ο Neil Hannon . Στον τελευταίο , ένατο κατά σειρά , δίσκο τους , οι Divine και ο Neil , επιστρέφουν κοντά μας με εκείνο το μελωδικό , νοσταλγικό αμάγαλμα της μουσικής τους , μουσική σχεδόν για όλες τις ώρες , αλλά κατά προτίμηση εκεί κοντά στο σούρουπο , με τον ήλιο να έχει σβήσει γλυκά - γλυκά , τον ουρανό να έχει πάρει εκείνο το απροσδιόριστο χρώμα μεταξύ βαθέως μπλέ και ερυθρού . Εκείνη την στιγμή ακριβώς αν αφήσετε τις μελωδίες του Neil hannon να ξεχυθούν με δύναμη και ένταση από το στερεοφωνικό σας , η ανταμοιβή σας θα είναι πολλαπλή .

To "Victory for the comic Muse" τα έχει όλα . Από πιανιστικό ιντερλούδιο για τρείς ( Threesome) , μέχρι μνήμες των Electric Light Orchestra ( "To die a Virgin" ) και από τις γνωστά ρυθμικά σχήματα τους ( "Party fears two" -κι ας μην είναι δικό τους , αλλά των Associates -" Count Grassi's Passage Over Peidmont" ) έως grandiose μελωδίες ( "Diva lady" , A lady of a certain Age" , και ιδίως "The Plough" ) και όλα αυτά με χρήση ορχήστρας εγχόρδων , που άλλοτε συνοδεύει διακριτικά , άλλοτε υπογραμμίζει με έμφαση και άλλοτε αποτελεί το κυρίως θέμα . Φυσικά κι η ύπόλοιπη ενορχήστρωση είναι πλούσια , καθώς εκτός από τα κλασσικά όργανα ενός σύγχρονου γκρούπ ( μπάσο , κιθάρα , κορυστά , πιάνο , keyboards ) υπάρχουν τρομπόνια , αγγλικά κόρνα , τσέμπαλα , κλαρίνα και όμποε . Και πάνω από όλα υπάρχουν γερές μελωδίες που επιβεβαιώνουν το ταλέντο του Hannon γιά μιά ακόμη φορά . Οι μιά δυο αδύναμες στιγμές ( το αδιάφορο "Arthur C. Clarke's Mysterious World" , και το σοροπιαστό closin' track "Snowball in negative" ) σίγουρα δεν επηρεάζουν το πολύ καλό τελικό αποτέλεσμα .

Η παραγωγή άψογη , η ηχογράφηση με το παλιό καλό στυλ ( εγγραφή σε reel to reel tapes , οι μουσικοί παίζουν μαζί χωρίς ακουστικά - όλα αυτά στο κατατοπιστικότατο και ενδιαφέρον dvd που υπάρχει στην συσκευασία ) , οι στίχοι άκρως ενδιαφέροντες , ανθρώπινοι , χιουμοριστικοί κι η ερμηνεία όλων στοιβαρή , δυνατή , αδρή , γενικώς μιά γιορτή γιά τα κουρασμένα αυτάκια των σκληροπυρηνικών ( σαν κι εμένα ) . Ασε που επιτέλους μου αρέσει κι η φωνή ενός σύγχρονου τραγουδιστού . Λέτε να γερνάω ; ( 8/10 ) .
 

ΝΕΟΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Established Member
18 June 2006
122
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Τώρα μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι η δική μου αμαρτία είναι οι Happy Mondays (έρμα μου νιάτα) - και το θεωρώ μεγάλη αμαρτία:damnyou:
Σόρρυ για το off topic-εκτιμώ πολύ τους D.C. αλλά οι αμαρτίες πρέπει να εξομολογούνται...
 

ΝΕΟΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Established Member
18 June 2006
122
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Και μόνο το γεγονός ότι έγραψαν ζωντανά σε αναλογικά μαγνητόφωνα αξίζει για να αγοράσει κανείς το δίσκο. Πρέπει να τους κόστισε τα μαλλιοκέφαλά τους -μια ζωή παλαβιάρηδες- και είναι κάτι που δυστυχώς γίνεται όλο και πιο σπάνια στις μέρες των σκληρών δίσκων και των pro tools...
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,971
Καταρχήν, Ντοκ, μην πας να αποενοχοποιηθείς με πιό cult καταστάσεις, όλοι ξέρουμε ότι η αχίλλειος πτέρνα σου είναι ο David Cassidy - Patridge Family, κλπ. :flipout:

Κατά δεύτερον, οι τύποι είναι πράγματι πολύ καλοί, αληθινοί χειροτέχνες. Δεν έχω ακούσει το τελευταίο τους αλλά καταλαβαίνω από την -ως συνήθως- κατατοπιστικότατη περιγραφή σου, ότι τα στάνταρς παραμένου υψηλά...