Ισπανική αποδόμηση

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,336
f58991hv7de.jpg

Chick Corea - Akoustic band - GRP 1989

Με αφορμή σχετική παρουσίαση του Corea και αναφορά στην εκτέλεση του Aranjuez (που κατ εμέ ήταν μιά μικρή ενσωμάτωση του κοντσέρτου του Rodrigo ως εισαγωγή στο πασίγνωστο Spain του συνθέτη) θυμήθηκα αυτόν τον δίσκο.

Μιά προσπάθεια αναζωογόνησης του πιανίστα που ομολογουμένως μέσα στη δεκαετία του 80 ταλανίστηκε αρκετά ψάχνοντες κατάλληλες φόρμες.
Μιά από αυτές ήταν η Elektrik Band και μιά η Akoustic Band.
Ουσιαστικά πρόκειται γιά το ίδιο σχήμα με τους σχεδόν άγνωστους τότε μουσικούς John Patitucci στο μπάσο και Dave Weckl στα τύμπανα, σήμερα όμως γνωστότατους και ιδιαίτερα καταξιωμένους.
Ο δίσκος περιέχει αρκετά standards που ξεκινάνε από τον Coltrane περνάνε από τον Porter και τον Ellington και φυσικά υπάρχουν και προσωπικές συνθέσεις. Αξιοσημείωτη, και κύρια γιά την αφαιρετική προσέγγισή της, είναι η σύνθεση Spain που όλοι γνωρίσαμε πίσω στο 78 από το δίσκο Light as a feather ένα ακόμα ιστορικό milestone.
Ο Chick προσεγγίζει το κομμάτι με μιά ανορθόδοξη εισαγωγή και κυριολεκτικά γκρεμίζει τη σύνθεση και την ξαναχτίζει σε ένα νέο οικοδόμημα, σε ύφος Picasso, όπου τα θέματα θυμίζουν κάτι αλλά όχι ακριβώς αυτό που ξέρουμε. Είναι κάτι γνωστό και οικείο, πρωτόγνωρο, πρωτότυπο και ανατρεπτικό. Ξαφνιάζει καθώς σε απομακρύνει από το τόσο τετριμμένο standard και απότομα σε ξαναγυρίζει πίσω.
Ο ήχος του πιάνου είναι αριστουργηματικά γεμάτος, οι δυό συνοδευτικοί μουσικοί ακόμα διακριτικοί και όχι στο προσκήνιο καθώς τους χαλιναγωγεί σοφά και η ηχογράφηση GRP, υπεράνω κριτικής.
Σήμερα κάπου 18 χρόνια μετά, εκτός από την επανάσταση της ανατροπής του Spain, όλος ο δίσκος ακούγεται ακόμα πιό ευχάριστα.