Τι σου κανει μισο μετρο...

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
29,971
Παλλήνη
Χθες το πρωι, ειχα την φαεινη ιδεα να μετακινησω λιγο πιο μπροστα τον καναπε προκειμενου να κανω χωρο για να μπει ενα τραπεζι πισω του.
Ετσι, απο τα 4,7 μετρα που εβλεπα σε προβολεα και τηλεοραση, επεσα στα 4,2..
Μικρη διαφορα θα πει κανεις...ΛΑΘΟΣ! Ξαφνικα οι 110 ιντσες της οθονης φαινονται περισσοτερες, και ειδικα σε υλικο 1.85.1 η εικονα ειναι ΜΕΓΑΛΗ!! Αλλα και η 50ρα τηλεοραση, ξαφνικα μου κανει...50ρα!:flipout:
Κοιτα να δεις κατι πραγματα....:BDGBDGB53:
Οπως λεει και ο Οικονομου SIZE DOES MATTER!!:firstprize:

Να ρωτήσω εδώ κάτι με την ευκαιρία; εστω οτι έχουμε 2 σετάπ με ίδια μηχανάκια και οθόνες 135 και 80 ιντζών αντίστοιχα. Οι αποστάσεις θέασης είναι οι ανάλογες κατα περίπτωση ωστε να έχουμε την ίδια αντίληψη μεγέθους απο την θέση θέασης (δλδ. το τρίγωνο θεατης-αριστερό ακρο οθόνης-δεξί άκρο οθόνης είναι ίσο απο θέμα γωνιών και στα δύο) . Ποιό σετάπ είναι καλύτερο και γιατί; Η γνώμη μου για 2-3 θεατές είναι οτι μπροστά ειναι το ''μικρό'' σετάπ λόγω μεγαλύτερης φωτεινότητας. Για περισσότερους που υπάρχει ανάγκη για σωστή θέση πολλών θεατών το ''μεγάλο'' . Δλδ το μέγεθος μετράει όντως για σετάπς σαν του γίγα πχ. και σαφώς για την αίσθηση σινεμά που σου δίνει μια πολύ μεγάλη οθόνη, αλλα επιστημονικά νομίζω οτι αυτό δεν ισχύει.

Τί λέτε;

Δικιο εχεις Στρατο, απλα χρειαζεται οπωσδηποτε προβολεας 1080 εαν αποφασισει καποιος να κατσει τοσο κοντα ωστε να εχει αντιστοιχη "μεγαλη εικονα" με τις 135 ιντσες. Αυτο γιατι με προβολεα κατω των 1080 γραμμων μαλλον θα βλεπει Pixelization.Αν λοιπον ξεπεραστει αυτο, θα βγει σιγουρα κερδισμενος στο θεμα φωτεινοτητας αφου οποιοσδηποτε προβολεας αποδιδει καλυτερα-φωτεινοτερα στις μικροτερες ιντσες. Ομως μετα μπορει να εχει αλλα θεματα πχ στον πολυκαναλο ηχο αν κατσει πολυ κοντα: πχ φανταζομαι δεν θα εχει μεγαλη "σκηνη", ετσι δεν ειναι?

Hello! Κυριάκος writing ..... Aμα το σκεφτείς λιγο περισσότερο θα δεις οτι και στις δύο περιπτώσεις, με ότι προβολέα και να βλέπεις τα πίξελς και τα ενδιάμεσα κενά τους είναι ακριβώς ίδιων ''σχετικών'' διαστάσεων. Και λέω σχετικών, γιατι άμα τα μετρήσεις επάνω στην οθόνη θα έχουν διαφορά φυσικά, αλλα απο την απόσταση θέασης του κάθε σετάπ θα είναι ακριβώς τα ίδια όσο αφορά την αντίληψή τους απο το οπτικό σύστημα του θεατή. (τί είπα πάλι ρε ........... παπαπαπαπα δεν με αντέχω ούτε εγω .........)

Το ίδιο ακριβός έπαθα κι εγώ όταν άλλαξα οθόνη . Είχα μια με πλάτος 2,10 και μεταπήδησα σε 2.40. Ακόμα και η γυναίκα μου που δεν καταλαβαίνει από αυτά μου είπε. Α τώρα μάλιστα . Πώς βλέπαμε τόσο καιρό . Τώρα είναι ξεκούραστα . Για να καταλάβετε όταν δω ταινία στην 46άρα παίρνω τα μαξιλάρια και ξαπλώνω στα 2 μέτρα κι έξω την αίσθηση ότι βλέπω στο πανί .

Hello! Κυριάκος writing ..... Aμα το σκεφτείς λιγο περισσότερο θα δεις οτι και στις δύο περιπτώσεις, με ότι προβολέα και να βλέπεις τα πίξελς και τα ενδιάμεσα κενά τους είναι ακριβώς ίδιων ''σχετικών'' διαστάσεων. Και λέω σχετικών, γιατι άμα τα μετρήσεις επάνω στην οθόνη θα έχουν διαφορά φυσικά, αλλα απο την απόσταση θέασης του κάθε σετάπ θα είναι ακριβώς τα ίδια όσο αφορά την αντίληψή τους απο το οπτικό σύστημα του θεατή. (τί είπα πάλι ρε ........... παπαπαπαπα δεν με αντέχω ούτε εγω .........)

Ας παρουμε ενα υποθετικο σεναριο αποστασης 2 μετρων απο το πανι με προβολεις 720 και στις δυο περιπτωσεις...Ο,τι ιντσες και να εχεις (80, 100, 200 κλπ), στα 2 μετρα βλεπεις τα πιξελ των 720 προβολεων. Αντιθετως ο ιδιος προβολεας στα πχ 5 μετρα, οσες ιντσες και να ανοιξει δεν θα ειναι αντιληπτα τα πιξελ απο την ιδια αποσταση, σωστα? Αρα, εδω προτιμω πολλες ιντσες και αποσταση απο λιγες κοντα. Φυσικα αυτα δεν ισχυουν με προβολεα 1080 που μπορεις να "κατσικωθεις" μπροστα στην οθονη χωρις να βλεπεις πιξελακια.
Κανω καπου λαθος?

Re: Απάντηση: Τι σου κανει μισο μετρο...

Ας παρουμε ενα υποθετικο σεναριο αποστασης 2 μετρων απο το πανι με προβολεις 720 και στις δυο περιπτωσεις...Ο,τι ιντσες και να εχεις (80, 100, 200 κλπ), στα 2 μετρα βλεπεις τα πιξελ των 720 προβολεων. Αντιθετως ο ιδιος προβολεας στα πχ 5 μετρα, οσες ιντσες και να ανοιξει δεν θα ειναι αντιληπτα τα πιξελ απο την ιδια αποσταση, σωστα? Αρα, εδω προτιμω πολλες ιντσες και αποσταση απο λιγες κοντα. Φυσικα αυτα δεν ισχυουν με προβολεα 1080 που μπορεις να "κατσικωθεις" μπροστα στην οθονη χωρις να βλεπεις πιξελακια.
Κανω καπου λαθος?

Νομίζω οτι η διακριτότητα των πίξελς είναι σχετική με την απόσταση θέασης και το μέγεθος της οθόνης, δλδ με την ''γωνία θέασης'' -αν μου επιτρέπεται να την πώ έτσι-, που ορίζεται απο τις γραμμές θεατής-αριστερό ακρο οθόνης και θεατής-δεξί άκρο οθόνης. Όσο μεγαλώσεις λοιπόν την οθόνη τόσο θα πρέπει να απομακρυνθείς απο αυτήν για να έχεις την ίδια ''γωνία θέασης''. Λέω λοιπόν, οτι με ίδια ''γωνία θέασης'' 2 οθόνες 80 και 200 ιντζών θα έχουν ίδιο pixelization. Όχι απο τα δύο μέτρα και οι δυο, καθεμία απο την ανάλογη της διάστασής της απόσταση.

Στο παράδειγμα σου ο προβολέας που σε 80'' πιξελάρει απο τα δύο μέτρα θα πιξελάρει και απο τα πέντε μέτρα σε 200''. (τα νούμερα που βάζω ειναι φανταστικά, όχι πραγματικά αλλα σχετικά κοντά) .

Αυτό που είπα στην αρχή ειναι οτι με την ίδια γωνία θέασης δυο διαφορετικές σε μέγεθος οθόνες έχουν διαφορές που νομίζω οτι είναι υπέρ της μικρότερης. Σαν οπτικό πεδίο και ''γέμισμα'' θα έχουν ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα όπως και στο πιξέλιασμα. Στην φωτεινότητα σίγουρα τσακίζει η μικρή. Και δεν είναι και λίγο πράγμα. Βοηθάει σε πάρα πολλά η φωτεινότητα. Απλά πιστεύω οτι η μεγάλη -εφόσον δεν την χρειάζεσαι- είναι ικανοποίηση του εαυτού μας, μειώνοντας τις δυνατότητες του σετάπ μας.

Στην περίπτωσή σου Τάκη φυσικά και είσαι ότι πρέπει. Μεγάλη απόσταση θέασης-μεγάλη οθόνη. Σωστός. Ο γίγας σωστός. Εγώ που βλέπω απο τα 3,15 σε 92'' μάλλον λάθος. Έπρεπε λίγο μικρότερη. 70 μη πω 65'' θα ήταν μια χαρα. Κάνω σπέλινγκ στους υπότιτλους .........

-bye-

Έχω την εντύπωση ότι έχεις ακόμα αρκετά εκατοστά να πλησιάσεις μέχρι να το μετανιώσεις και να γυρίσεις λίγο πίσω... Αλλά έχε χάρη που υπάρχουν και διακοσμητικοί κανόνες....

Ας παρουμε ενα υποθετικο σεναριο αποστασης 2 μετρων απο το πανι με προβολεις 720 και στις δυο περιπτωσεις...Ο,τι ιντσες και να εχεις (80, 100, 200 κλπ), στα 2 μετρα βλεπεις τα πιξελ των 720 προβολεων. Αντιθετως ο ιδιος προβολεας στα πχ 5 μετρα, οσες ιντσες και να ανοιξει δεν θα ειναι αντιληπτα τα πιξελ απο την ιδια αποσταση, σωστα?

Όχι, ο Κυριάκος έχει δίκιο.
Αν υποθέσουμε οτι η οθόνη είναι η βάση ενός τριγώνου με κορυφή τα μάτια σου, όσο μεγαλώνει η βάση (Οθόνη) κι απομακρύνεται η κορυφή (τα μάτια σου), αν τα τρίγωνα παραμένουν όμοια θα βλέπεις τα ίδια πράγματα.
(Με την προυπόθεση οτι η όρασή σου είναι σωστή βεβαίως.....)

Απάντηση: Re: Τι σου κανει μισο μετρο...

Να ρωτήσω εδώ κάτι με την ευκαιρία; εστω οτι έχουμε 2 σετάπ με ίδια μηχανάκια και οθόνες 135 και 80 ιντζών αντίστοιχα. Οι αποστάσεις θέασης είναι οι ανάλογες κατα περίπτωση ωστε να έχουμε την ίδια αντίληψη μεγέθους απο την θέση θέασης (δλδ. το τρίγωνο θεατης-αριστερό ακρο οθόνης-δεξί άκρο οθόνης είναι ίσο απο θέμα γωνιών και στα δύο) . Ποιό σετάπ είναι καλύτερο και γιατί; Η γνώμη μου για 2-3 θεατές είναι οτι μπροστά ειναι το ''μικρό'' σετάπ λόγω μεγαλύτερης φωτεινότητας. Για περισσότερους που υπάρχει ανάγκη για σωστή θέση πολλών θεατών το ''μεγάλο'' . Δλδ το μέγεθος μετράει όντως για σετάπς σαν του γίγα πχ. και σαφώς για την αίσθηση σινεμά που σου δίνει μια πολύ μεγάλη οθόνη, αλλα επιστημονικά νομίζω οτι αυτό δεν ισχύει.

Τί λέτε;

Στα δυο σετ που περιγραφεις , αυτο με τη μεγαλη οθονη εχει και καλυτερο κοντραστ......

Αν υποθέσουμε οτι η οθόνη είναι η βάση ενός τριγώνου με κορυφή τα μάτια σου, όσο μεγαλώνει η βάση (Οθόνη) κι απομακρύνεται η κορυφή (τα μάτια σου), αν τα τρίγωνα παραμένουν όμοια θα βλέπεις τα ίδια πράγματα.

Θα αλλαξουν λιγο τα πραγματα ομως απο πλευρας αποδωσης του προβολεα :ernaehrung004:

Οντως εχει δικιο, σε θεωρητικο επιπεδο. Απλα στην πραξη, για να πιασουμε μεγαλα μεγεθη, πρεπει να πλησιασουμε πολυ κοντα αν θελουμε το καδρο μας να μεινει στις 80 ιντσες. Σε αυτη τη περιπτωση λοιπον αναφερομαι και λεω οτι με 80 ιντσες για να εχεις μεγαλη εικονα, πρεπει να ερθεις πολυ κοντα πχ στα 2 μετρα. Ε, τοτε με 720 προβολεα, θα βλεπεις Pixelization οσο και να μικρυνεις τις ιντσες του προβολεα (διοτι παντα υπαρχει ενα τεχνικο οριο). Οποτε, αυτη η θεωρητικη "κοντρα" εχει νοημα μονο με προβολεις 1080.

Θα αλλαξουν λιγο τα πραγματα ομως απο πλευρας αποδωσης του προβολεα :ernaehrung004:

Στο κλασμα που σαν αποτελεσμα εχει το κοντραστ , η "φωτεινοτητα" του μαυρου εχει πολυ μεγαλυτερη επιδραση στο αποτελεσμα απο αυτο της φωτεινοτητας του λευκου :BDGBDGB53: