FHD/UHD Υπάρχει Λόγος - Ας Δούμε Ποτε - Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέασης vs Ανάλυση

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

GeonX

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
2,755
Πριν από λίγο καιρό μέσα σε κάποιο από τα πολλά thread εδώ στο avclub.gr είχαμε αναφερθεί σε ένα άρθρο του Carlton Bale σχετικά με την σημασία των 1080p σε σχέση με την απόσταση θέασης, μέγεθος οθόνης , ανάλυση, τότε το είχα βρει πολύ ενδιαφέρον και ήθελα κάποια στιγμή να τo μεταφράσω μια και πιστεύω ότι θα βοηθήσει αρκετούς από τους φίλους στις επιλογές τους, αυτό και έκανα τώρα που βρήκα λίγο χρόνο.
Προσοχή είναι ελεύθερη μετάφραση όποιος διαπίστωση κάποια χοντράδα ας με ενημέρωση με PM.

Το άρθρο είναι και από το site / blog του Carlton Bale και πριν προχωρήσω στη δημοσίευση εδώ ζήτησα και πήρα την έγκριση για χρήση εδω από τον συγγραφέα του κειμένου Carlton Bale μια και ήθελα να χρησιμοποιήσω τα διαγράμματα καθώς και λογιστικά φύλλα σαν βοηθητικό υλικό . Το αρχικό κείμενο όπως και αρκετά άλλα ενδιαφέροντα κομμάτια μπορείτε να το βρείτε εδώ http://www.carltonbale.com/2006/11/1080p-does-matter/ Ένα μεγάλο Ευχαριστώ στον Carlton Bale για την δουλειά του και τη άδεια του για αναδημοσίευση έτσι ώστε όλοι φίλοι του avclub.gr να μπορούν να μοιραστούν τις γνώσεις του… Thanks Carlton



1080p Does Matter - Here's When (Screen Size vs. Viewing Distance vs. Resolution)
Posted by Carlton Bale on November 15th, 2006


Έχω διαβάσει αρκετά άρθρα που θέτουν υπό αμφισβήτηση την σημασία των 1080p. Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα μια για πάντα: εάν έχετε πάρει στα σοβαρά στο πως πρέπει να είναι ο σωστός χώρος θέαση για εσάς, θα ωφεληθείτε σίγουρα από τα 1080p (ίσως και από τα 1440p.) Γιατί; Επειδή η ανάλυση στα 1080p είναι η πρώτη που μπορεί να αποδώσει/μεταφέρει αρκετή πληροφορία στα μάτια σας όταν κάθεστε στην κατάλληλη απόσταση από την οθόνη. Αλλά μην παίρνετε τα λόγια μου τοις μετρητοίς : διαβάστε το κείμενο προς απόδειξη.

Υπάρχουν μερικοί προφανείς παράγοντες που θα μας επιτρέψουν να ανακαλύψουμε τις διαφορές στην ανάλυση : η ανάλυση της οθόνης, το μέγεθος της οθόνης και η απόσταση θέασης. Για να είναι είσαι σε θέση να ανιχνεύσεις τις διαφορές μεταξύ των αναλύσεων, η οθόνη πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη και πρέπει να κάθεστε αρκετά κοντά. Έτσι έρχεται το ερώτημα "πώς ξέρω εάν έχω ανάγκη για υψηλότερη ανάλυση ή όχι;". Η απάντησή παρακάτω...

Βάση των δυνατοτήτων επεξεργασίας και λειτουργίας του ανθρωπινού ματιού (για κάποιον με φυσιολογική όραση 20/20, το μάτι έχει δυνατότητα να επιλύσει 1/60th of a degree of an arc)*, είναι δυνατό να υπολογιστεί πότε οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων αναλύσεων θα γίνουν ορατές. Χρησιμοποιώντας το αρχείο υπολογισμού κατασκευής Home Theater Δωματίου ως βάση, δημιούργησα ένα διάγραμμα που επιδεικνύει, για οποιοδήποτε μέγεθος οθόνης, πόσο κοντά πρέπει να κάθεστε για να είστε σε θέση να ανιχνεύσετε μερικά ή όλα τα οφέλη μιας οθόνης υψηλότερης ανάλυση.

resolution_chart.png


Αυτό που μας δείχνει το παραπάνω διάγραμμα είναι ότι, για μια οθόνη 50-ίντσων, το κέρδος στη ποιότητα θέασης όταν συγκρίνεται η ανάλυση 720p vs 480p αρχίζει να γίνεται ορατό στην απόσταση των 14,6 ft /4.45m για να δούμε πλήρως τη κερδίζουμε πρέπει η απόσταση θέασης να μειωθεί στα 9,8 ft /3m. Για το ίδιο μέγεθος οθόνης, το κέρδος στη συγκριση 1080p vs 720p αρχίζει να γίνεται ορατό στην απόσταση των 9,8 ft / 3m για πλήρη εκμετάλλευση θα πρέπει να πλησιάσουμε στα 6,5 ft / 2m. Κατά την γνώμη μου, 6,5 ft/ 2m είναι πολύ μικρή απόσταση για να καθίσουν όσοι έχουν Plasma TV 50ʼ (ακόμη και όταν οι προδιαγραφές THX συστήνουν απόσταση θέασης για οθόνη 50-ιντσων να είναι τα 5,6 Ft / 1.7m ). Έτσι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν πλήρως της δυνατότητες απεικόνισης της 1080p TV τους.

Τώρα βέβαια οι προβολείς και οι τηλεοράσεις οπίσθιας προβολής είναι μια διαφορετική ιστορία. Μας επιτρέπουν εύκολα να έχουμε μια μεγάλη οθόνη σπίτι μας. Επίσης, οι οθόνες LCD και Plasma συνεχώς γίνονται μεγαλύτερες και πιο οικονομικές. Στο σπίτι μου, για παράδειγμα, έχω μια οθόνη προβολής 123-ίντσες και έναν προβολέα ανάλυσης 1280Χ720. Για μια οθόνη 123 in / 3.12m, τα οφέλη στη σύγκριση 720p vs 480p αρχίζουν να γίνονται ορατά σε απόσταση 36 ft / 11m (14 ft / 4.25m πίσω από τον πίσω τοίχο μου) και όφελος στη ποιότητα θέασης είναι πλήρως ορατό στα 24 ft / 7.3m (2 ft / 0.6m πίσω από τον πίσω τοίχο μου). Για το ίδιο μέγεθος οθόνης, στα 1080p vs 720p η βελτίωση αρχίζει να είναι ορατή από τα 24 ft / 7.3m και πλήρως ορατή στα 16 ft / 4.9m (ακριβώς μεταξύ της πρώτης και δεύτερης σειράς της διάταξης θέσεων στο θέατρό μου). Αυτό σημαίνει ότι οι θεατές στην πίσω σειρά του Home Theater μου θα έβλεπαν κάποια βελτίωση εάν αγόραζα έναν προβολέα 1080p και ότι οι θεατές στην μπροστινή σειρά θα παρατηρούσαν μια δραστική βελτίωση. (Σημείωση: η συνιστώμενη κατα THX ανώτατη απόσταση θέασης για οθόνη 123in είναι 13,7 ft / 4.2m).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, πόσο κοντά θα έπρεπε κάθεστε εσείς στην TV σας; Προφανώς, πρέπει πρώτα να εξετάσετε το δωμάτιό σας και να δείτε τι έχει νόημα και για το πώς θα το χρησιμοποιείτε. Εάν έχετε ένα χώρο αφιερωμένο για θέαση (Dedicated Room) και μπορείτε να τοποθετήσετε την οθόνη και τις θέσεις θέασης χωρίς περιορισμούς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το διάγραμμα ως οδηγία. Είναι βασισμένο στις προδιαγραφές THX και SMPTE για τους κινηματογράφους, οι λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες για τους υπολογισμούς αποστάσεων και βρίσκονται ..xls υπολογισμού κατασκευής Home Theater Room

distance_chart.png

Εξετάζοντας το διάγραμμα, είναι προφανές ότι τα 1080p είναι η χαμηλότερη ανάλυση που εμπίπτει στην προτεινόμενη απόσταση θέασης. Οποιοδήποτε ανάλυση μικρότερη από 1080p δεν είναι αρκετά λεπτομερής εάν κάθεστε στην κατάλληλη απόσταση από την οθόνη. Για μένα και πολλούς ανθρώπους με μεγάλες οθόνες προβολής, 1080p είναι η ελάχιστη ανάλυση που κάποιος θέλει να έχει.

Στην πραγματικότητα, θα μπορούσατε πιθανώς να ωφεληθείτε ακόμη και από τα 1440p. Εάν δεν έχετε ακούσει για 1440p μην ανησυχείτε θα ακούσετε στο μέλλον. Ρίξτε μια μάτια στη παραπομπή από το Audioholics.com . Αναφέρεται στις προδιαγραφές HDMI 1.3, σε συνάρτηση με 48bit color depth, τα πρώτα δείγματα αναμένεται να τα δούμε για το κοινό κάπου στο 2009. Μερικώς θα είστε σε θέση να δείτε τα οφέλη από την ανάλυση 1440p χρησιμοποιώντας τις προτεινόμενες αποστάσεις θέασης κατά THX τα συνολικά οφέλη από την υψηλότερη ανάλυση θα είναι εμφανή μόνο εάν κάθεστε πιο κοντά. Έχω διαβάσει αναφορές για πέρασμα σε αναλύσεις που φθάνουν σε 2160p αλλά δεν βλέπω το όφελος γιατί θα πρέπει κάποιος να καθίσει ακόμη πιο κοντά στην οθόνη για να παρατηρήσει οποιαδήποτε βελτίωση. Ακόμα και αν το κάνετε, δεν θα μπορείτε να δείτε τις άκρες της οθόνης….

Συμπέρασμα: Εάν είστε ένας videophile με το κατάλληλο δωμάτιο θέασης, τότε είσαστε σίγουρα σε θέση να παρατηρήσετε την αύξηση ανάλυσης που φέρνουν τα 1080p. Εντούτοις, εάν όμως είστε ο μέσος καταναλωτής με μια Plasma TV στο μακρινό τοίχο του δωματίου σας, δεν είναι πιθανό να παρατηρήσετε τα πλεονέκτημα της υψηλότερης ανάλυσης. Ελέγξτε το διάγραμμα παραπάνω και χρησιμοποιήστε το για τις δικες σας αποφάσεις. Επίσης, το Imaging Science Foundation (ISF) δηλώνει ότι οι σημαντικότερες πτυχές της ποιότητας εικόνων είναι (με τη σειρά ): 1) Contrast Ratio (αναλογία αντίθεσης) , 2) Color Saturation (κορεσμός χρώματος) , 3) Color Accuracy (ακρίβεια χρώματος), 4) Resolution (ανάλυση) . H ανάλυση είναι το τελευταίο σε σημασία στη λίστα και οι Plasma TV είναι γενικά ανώτερες από τις LCD σε όλες τις άλλες περιοχές (αλλά πολύ περισσότερος επιρρεπείς σε αντανακλάσεις/έντονο φως.) Έτσι επιλέξτε το μέγεθος οθόνης σας, μετρήστε την απόσταση θέασης σας, και χρησιμοποιήστε τα διαγράμματα για να υπολογίσετε ανωτέρω εάν θα ωφελούσαστε από μεγαλύτερο μέγεθος οθόνης.

*Ο Carlton σε αυτό το σημείο αναφέρεται στη δυνατότητα του ανθρωπινού ματιού, η επιστήμη μας λέει ότι ένας άνθρωπος με φυσιολογική όραση (20/20 για τους Αμερικανούς σε ft η 6/6 σε m για εμάς στην Ευρώπη) έχει την δυνατότητα να διακρίνει αντικείμενο ύψους 1.76mm στα 6 μέτρα (η 20 feet) .

Αν κάποιος φίλος έχει τη δυνατότητα για καλύτερη αποδοση που θα βοηθήσει από το αρχικό κείμενο ας στείλει pm

Όπως είπα η μετάφραση/απόδοση είναι κάπως ελεύθερη για να βγαίνει νόημα, στις αποστάσεις εκτος από ft έχω προσθέσει αντίστοιχα και τα μετρά κάνοντας στρογγυλοποίηση. Επισυνάπτω επίσης το αρχείο Υπολογισμού Δωματίου Home Theater που αναφέρεται στο κείμενο για όσους θέλουν να του ρίξουν μια ματιά…

Και κάτι ακόμα, μην αρχίσετε τα σχόλια περί LCD vs Plasma o αρθογράφος έχει τη δικη του άποψη, οι μετρήσεις / διαγράμματα είναι ανεξάρτητα από τεχνολογία για την απόσταση θέασης vs ανάλυση και ισχύουν για όλες τις τεχνολογίες… σαφώς και υπάρχουν αντίθετες απόψεις (έχω και εγώ κάποιες διαφορές…) αλλά σε γενικές γραμμές είναι ένας πολύ καλός μπούσουλας για όλους μας ;)


Επίσης ως reference παραθέτω links από εταιρείες/οργανισμούς/ ορους που αναφέρονται στο κείμενο για όσους έχουν όρεξη για διάβασμα.

Imaging Science Foundation (ISF) http://www.imagingscience.com/
THX Ltd. www.thx.com
The Society of Motion Picture and Television Engineers (SMPTE) www.smpte.org
HDMI http://www.hdmi.org/
Contrast Ratio http://en.wikipedia.org/wiki/Contrast_ratio
Color Saturation κορεσμός χρώματος http://en.wikipedia.org/wiki/Color_saturation
Color Accuracy ακρίβεια χρώματος δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο αλλα από εδώ κάτι θα βγει… http://en.wikipedia.org/wiki/CIE_1931_color_space και http://en.wikipedia.org/wiki/Color_depth και http://en.wikipedia.org/wiki/Color_models
Resolution http://en.wikipedia.org/wiki/Display_resolution[/B]
 

Attachments

  • Home_Theater_Calculator.xls
    82 KB · Views: 169
Last edited by a moderator:

Zeb

AVClub Addicted Member
11 January 2007
1,876
Βάρη
Re: 1080p… Υπάρχει Λόγος – Ας Δούμε Ποτε… (Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέασης vs Ανά

Πάρα, μα πάρα πολύ ενδιαφέρον...
Τα συγχαρητήριά μου και στον συγγραφέα όπως και στο μεταφραστή...

Δυστυχώς το 20/20 για μένα είναι ουτοπία καθότι ούτε αντικείμενο 2 εκ. δε διακρίνω από απόσταση 6μ. αλλά τέσπα...
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,484
Αθήνα
Απάντηση: 1080p… Υπάρχει Λόγος – Ας Δούμε Ποτε… (Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέασης

Γιώργη μπράβο. Άψογος οπως πάντα. :SFGSFGSF:
 

nilo

AVClub Addicted Member
5 March 2007
1,482
Athens
Re: 1080p… Υπάρχει Λόγος – Ας Δούμε Ποτε… (Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέασης vs Ανά

συγχαρητηρια!!!πολυ καλη δουλεια. Μπραβο!!!
 
18 June 2006
7,544
Απάντηση: 1080p… Υπάρχει Λόγος – Ας Δούμε Ποτε… (Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέασης

Γιώργο υποκλίνομαι!!!:worshippy::worshippy:
 

akren

Supreme Member
8 June 2007
4,266
Ηρακλειο
Re: 1080p… Υπάρχει Λόγος – Ας Δούμε Ποτε… (Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέασης vs Ανά

γυναικα,ο καναπες-φυσαρμονικα που ειναι?

αψογος
 

-Γιώργος-

Supreme Member
19 June 2007
8,441
37°54'25''N-23°45'24''E
Απάντηση: 1080p… Υπάρχει Λόγος – Ας Δούμε Ποτε… (Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέασης

Πολύ καλή ανάλυση ενός ερωτήματος που απασχολεί πολλούς και θα έπρεπε να απασχολεί περισσότερους.

Προτείνω να πάρει την ανηφόρα προς τα sticky για να μην λέμε τα ίδια και τα ίδια σε διάφορα threads όπως κάνουμε μέχρι τώρα.
 

jkontar

Established Member
11 August 2007
140
Ζάκυνθος
Re: 1080p… Υπάρχει Λόγος – Ας Δούμε Ποτε… (Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέασης vs Ανά

Φοβερή δουλειά και πολύ χρήσιμο άρθρο.
ΜΠΡΑΒΟ :SFGSFGSF::SFGSFGSF:
 

akren

Supreme Member
8 June 2007
4,266
Ηρακλειο
Re: Απάντηση: 1080p… Υπάρχει Λόγος – Ας Δούμε Ποτε… (Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέα

Πολύ καλή ανάλυση ενός ερωτήματος που απασχολεί πολλούς και θα έπρεπε να απασχολεί περισσότερους.

Προτείνω να πάρει την ανηφόρα προς τα sticky για να μην λέμε τα ίδια και τα ίδια σε διάφορα threads όπως κάνουμε μέχρι τώρα.

+1
 

jkontar

Established Member
11 August 2007
140
Ζάκυνθος
Re: Απάντηση: 1080p… Υπάρχει Λόγος – Ας Δούμε Ποτε… (Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέα

Πολύ καλή ανάλυση ενός ερωτήματος που απασχολεί πολλούς και θα έπρεπε να απασχολεί περισσότερους.

Προτείνω να πάρει την ανηφόρα προς τα sticky για να μην λέμε τα ίδια και τα ίδια σε διάφορα threads όπως κάνουμε μέχρι τώρα.

+2
 

panosxgr

Supreme Member
24 June 2006
8,604
Απάντηση: 1080p? Υπάρχει Λόγος ? Ας Δούμε Ποτε? (Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέασης

Γιωργο, σε ευχαριστουμε πολυ και μπραβο για τον κοπο σου να μεταφρασεις ενα τοσο μεγαλο κειμενο.
Πιστευω κι εγω οτι αξιζει το θεμα να γινει sticky, γιατι ακομα προς το παρον ειναι ενα θεμα που απασχολει πολυ κοσμο.
Γιωργο, τα συγχαρητηρια μου :worshippy:
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,750
Παλλήνη
Απάντηση: 1080p… Υπάρχει Λόγος – Ας Δούμε Ποτε… (Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέασης

Μπραβο ρε Γιωργο για τον κοπο σου!
Για να ξεκινησουμε και μια κουβεντα, θελω να επισημανω πως ο συγγραφεας που ορθα γραφει οτι γραφει, δεν εχει λαβει υποψην του την πραγματικη αναλυση του software υλικου το οποιο προβαλλουμε στα HD προβολικα/τηλεορασεις μας, η οποια θεωρω οτι ειναι σαφως χαμηλοτερη την ονομαστικη του (πχ 1080p) κατι το οποιο οφειλεται σε απωλειες σε λεπτομερεια κατα την διαρκεια του telecine/mastering κλπ. Ακομα και αν εχει τραβηχθει ενα υλικο με HD καμερα, παλι ενδεχεται για τεχνικους πιθανον λογους, να μην εμπεριεχει τοση λεπτομερεια, οση θα μπορουσε να αποδωσει το προβολικο μας μεσο! Ετσι τουλαχιστον μπορω να εξηγησω τις μικρες εως ασημαντες διαφορες που ειχαμε δει στα 2 συγκριτικα 1080P/720p του Avclub σε μεγαλες (ανω των 110´) ιντσες, με πηγη HTPC και τα καλυτερα HD clips που υπηρχαν στην αγορα. Θεωρω δηλαδη, οτι με το σημερινο HD υλικο ακομα και αν μιλουμε για HD-DVD/ BluRay, δεν ειναι δυνατον να γινουν ευκολα διακριτες οι διαφορες αναλυτικοτητας των πανελ. Ισως η ελευση των νεων HD καμερων 4Κ τυπου Red να αλλαξουν τα δεδομενα...
 

Αλέξης

Supreme Member
20 June 2006
6,316
Re: 1080p… Υπάρχει Λόγος – Ας Δούμε Ποτε… (Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέασης vs Ανά

Γιώργο ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο/κόπο σου.
Μπράβο:SFGSFGSF:
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,453
Πειραιάς
Απάντηση: 1080p… Υπάρχει Λόγος – Ας Δούμε Ποτε… (Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέασης

Πολύ ωραίο το άρθρο Γιώργο.
Ευχαριστούμε πολύ. :worshippy:
 
18 June 2006
7,544
Απάντηση: 1080p… Υπάρχει Λόγος – Ας Δούμε Ποτε… (Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέασης

Μπραβο ρε Γιωργο για τον κοπο σου!
Για να ξεκινησουμε και μια κουβεντα, θελω να επισημανω πως ο συγγραφεας που ορθα γραφει οτι γραφει, δεν εχει λαβει υποψην του την πραγματικη αναλυση του software υλικου το οποιο προβαλλουμε στα HD προβολικα/τηλεορασεις μας, η οποια θεωρω οτι ειναι σαφως χαμηλοτερη την ονομαστικη του (πχ 1080p) κατι το οποιο οφειλεται σε απωλειες σε λεπτομερεια κατα την διαρκεια του telecine/mastering κλπ. Ακομα και αν εχει τραβηχθει ενα υλικο με HD καμερα, παλι ενδεχεται για τεχνικους πιθανον λογους, να μην εμπεριεχει τοση λεπτομερεια, οση θα μπορουσε να αποδωσει το προβολικο μας μεσο! Ετσι τουλαχιστον μπορω να εξηγησω τις μικρες εως ασημαντες διαφορες που ειχαμε δει στα 2 συγκριτικα 1080P/720p του Avclub σε μεγαλες (ανω των 110´) ιντσες, με πηγη HTPC και τα καλυτερα HD clips που υπηρχαν στην αγορα. Θεωρω δηλαδη, οτι με το σημερινο HD υλικο ακομα και αν μιλουμε για HD-DVD/ BluRay, δεν ειναι δυνατον να γινουν ευκολα διακριτες οι διαφορες αναλυτικοτητας των πανελ. Ισως η ελευση των νεων HD καμερων 4Κ τυπου Red να αλλαξουν τα δεδομενα...


μάλιστα...

άρα απ´ό,τι φαίνεται το 1080p ΔΕΝ έχει να προσφέρει πολλά στην παρούσα φάση.....και με το υπάρχον υλικό....:chinscratch:
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,484
Αθήνα
Απάντηση: 1080p… Υπάρχει Λόγος – Ας Δούμε Ποτε… (Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέασης

μάλιστα...

άρα απ´ό,τι φαίνεται το 1080p ΔΕΝ έχει να προσφέρει πολλά στην παρούσα φάση.....και με το υπάρχον υλικό....:chinscratch:

Νάσο, έχει και παραέχει να προσφέρει. Άλλο πράμα το SD κι άλλο το HD.
Αρκεί να συγκρίνουμε όμοια πράγματα κι όχι ένα κορυφαίο transfer σε DVD με μιά μέτρια ή κακή μεταφορά σε HD.
 

panosxgr

Supreme Member
24 June 2006
8,604
Απάντηση: 1080p… Υπάρχει Λόγος – Ας Δούμε Ποτε… (Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέασης

Επομενως με λιγα λογια το 1080p θα αξιοποιηθει πληρως οταν και οι βιντεοκαμερες φθασουν σε αναλυσεις ικανες τοσο, ωστε να μπορει η λεπτομερεια που καταγραφουν να αποδοθει πληρως στο φασμα των 1920 * 1080 προοδευτικης σαρωσης...Αυτο καταλαβαινω εγω...
 

mezzanine

AVClub Enthusiast
19 June 2006
744
Re: 1080p… Υπάρχει Λόγος – Ας Δούμε Ποτε… (Μέγεθος Οθόνης vs Απόσταση Θέασης vs Ανά

Εγω ως άσχετος θα κάνω μια ερώτηση.
Μπορεί να μήν υπάρχει διαφορά στην λεπτομέρεια που βλέπουμε, αλλα σε μια π.χ. 40άρα ή 42άρα σε ανάλυση 1080 δεν θα έχει λιγότερο screendoor effect και γενικά δεν θα φαίνεται περισσότερο συμπαγής απο μια 720 ;
Πολυ πιθανό να είμαι εντελώς λάθος..