Bedrich Smetana - Piano Trio in G minor, Op. 15

Marilyn

Senior Member
8 September 2010
474
Τυχαία έπεσα πάνω σ' αυτό το υπέροχο έργο εξερευνώντας άλλα, συγκριτικά ασήμαντα και βαρετά ακούσματα, που τελικά θα περιμένουν.

Το έργο αυτό αποτελεί το μοναδικό piano trio του Smetana. Το συνέθεσε το 1855, αμέσως μετά το θάνατο της τετράχρονης κόρης του Bedriska, στην οποία και είναι αφιερωμένο. Όπως θα ανέμενε κανείς, η μουσική βρίθει συναισθηματικής έντασης και σκιαγραφεί τον αβάσταχτο πόνο και την απελπισία που συνοδεύει μία τέτοια απώλεια. Ωστόσο, υπάρχει κάτι ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο σ' αυτό τον θρήνο...είναι ένα κομψοτέχνημα, φτιαγμένο για να τιμήσει και να υμνήσει την γλυκύτητα και την ομορφιά ψυχής της χαμένης κόρης. Γι' αυτό, σε καθένα από τα τρία μέρη του έργου, μουσικά θέματα απίστευτης θλίψης και έντασης εναλλάσσονται με υπέροχες λυρικές μελωδίες, μεταφέροντάς μας από το σκοτάδι στο φως, κι από το φως στο σκοτάδι. Στο εκπληκτικό φινάλε ο Smetana αρνείται να παραδοθεί στον πόνο του και προκρίνει την ανάδειξη της ομορφιάς που έχει μεν χαθεί, αλλά που ούτε ο ίδιος ο θάνατος δεν μπορεί να τη σβήσει...

Δυστυχώς, μου είναι αδύνατο να προσεγγίσω το συγκεκριμένο έργο μ' έναν πιο "ακαδημαϊκό" τρόπο. Το βρίσκω απίστευτα συγκινητικό και απλά ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.

Η εκτέλεση που ακούω είναι μία ηχογράφηση του 1950 με τους Oistrakh, Knushevitsky και Oborin, αλλά θα με ενδιέφερε πολύ αν έχετε υπόψη σας κάποια αξιόλογη σύγχρονη εκτέλεση.

https://www.youtube.com/watch?v=Ha4mw465ckY
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,970
Το έχω με τους υπέροχους Beaux Arts trio, σε ηχογράφηση στην Ελβετία το 1970, την οποία και συνιστώ ... είχα πολύ καιρό να το ακούσω και να απολαύσω το κλασσικό κλίμα της ρώσικης ψυχής, που είναι απαράμιλλη όταν πενθεί ...το ξαναφρέσκαρα και δεν έχασα ... ειδικά τα μέρη του βιολιού στο πρώτο μέρος είναι σπαρακτικά, θυμίζουν κρώξιμο πουλάδας όταν αντιλαμβάνεται πως η ζοφερή καταιγίδα θα σημαδέψει για πάντα την ζωή της ...
Πάντως και η παραπάνω εκτέλεση του πρώτου ποστ είναι καταπληκτική ... λιγώτερο τρυφερή, μα γωνιώδης και κοφτερή, τονίζει με μελανότερη χρωστική το αδυσώπητο ... οι Beaux στρογγυλεύουν αρκετά, μάλλον υπογραμμίζουν τις ματιές του συνθέτη στο 'πριν', παρά στο τόσο δύσκολο 'μετά' ...
 

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,045
Αθήνα
Γενικά δεν έχω πολυασχοληθεί με τον Smetana (εκτός από τα πολύ γνωστά του σε πιο νεανικά μου χρόνια) και δεν είχα ακούσει το έργο αν και το σχήμα (πιάνο-βιολί-βιολοντσέλο) είναι από τα αγαπημένα μου.
Ευχαριστούμε!
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Τυχαία έπεσα πάνω σ' αυτό το υπέροχο έργο εξερευνώντας άλλα, συγκριτικά ασήμαντα και βαρετά ακούσματα, που τελικά θα περιμένουν.

Marilyn, δεν θυμάμαι πόσος καιρός πάει που ακολούθησα παρουσίαση κλασικής.
Είμαι απο αυτούς που μαθήτευσαν μόνο εντός AVClub το συγκεκριμένο είδος και ευγνώμων σε όλους τους φίλους που με μύησαν όλα αυτά τα χρόνια.
Ευχαριστούμε κι εσένα για την δυνατότητα που έδωσες με την παρουσίαση σου να ακούσουμε το έργο. Προσωπικά το βρήκα εξαιρετικό στην εκτέλεση που προτείνεις.
 

Marilyn

Senior Member
8 September 2010
474
Χαίρομαι που σας άρεσε. Και η εκτέλεση που προτείνει ο Σπύρος είναι εξαιρετική, αλλά όπως λέει δίνει έμφαση στην τρυφερότητα και όχι στην οδύνη. Επίσης, πολύ καλή η παρακάτω από το Suk Trio.

R-5716134-1400714188-1703.jpeg.jpg