Το τραγούδι της αγχόνης

17 June 2006
14,350
51ruIq%2BxkYL._SS500_.jpg


Terezin/Theresienstandt – von Otter, Forsberg, Gerhaher (DG CD – 2007)

Μιά συγκλονιστική απότιση φόρου τιμής στους μουσικούς του Τερέζιενσταντ, ενός στρατόπεδου συγκεντρώσεως κοντά στην Πράγα. Εκεί οι Ναζί σύναξαν επιφανή μέλη της Εβραϊκής επιστημονικής και καλλιτεχνικής κοινότητας, ως επι το πλείστον ηθοποιούς, συγγραφείς και μουσικούς, πριν από την οριστική μεταγωγή τους στο Αουσβιτς.
Η Anne Sofie von Otter διάλεξε εδώ τραγούδια για καμπαρέ, οπερέτες, παιδικά τραγουδάκια, Βιεννέζικα βάλς, νανουρίσματα και μπαλάντες - όλα από Εβραίους συνθέτες που πέρασαν απ το στρατόπεδο (Karel Svenk, Adolf Strauss, Martin Roman) πριν οδηγηθούν στους θαλάμους αερίων. Ολα για φωνή με συνοδεία πιάνου ή μικρού οργανικού συνόλου. Αυτά τα τραγούδια, στην πλειοψηφία τους, τα διακατέχει μιά συγκρατημένη θλίψη που σου ξεσκίζει την καρδιά και σκορπίζει τα κουρέλια της στους 4 ανέμους. Αλλά είναι αδύνατον να μην προσέξεις την αξιοπρέπεια και τη βαθειά κατάφαση στη ζωή που αποπνέουν.
Τον δίσκο συμπληρώνει μιά εκπληκτική Σονάτα για σόλο βιολί του Erwin Schulhoff που αντηχεί στη μνήμη σου για ώρες, μετά το τέλος του δίσκου.

Ενα σπαρακτικό ντοκουμέντο – και ένα άλμπουμ πέρα για πέρα εξαιρετικό.
 
Last edited:

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,968
πω πω βρε Λύμπε

σήμερα το ακουσα προσεκτικά και με ξέκανε ....

που τα ανακαλύπτεις βρε ;;;; RESPECT
 
17 June 2006
14,350
πω πω βρε Λύμπε

σήμερα το ακουσα προσεκτικά και με ξέκανε ....

που τα ανακαλύπτεις βρε ;;;; RESPECT

Διαβάζω Σπύρο. Ανελλιπώς κάθε μήνα τις νέες κυκλοφορίες στα είδη που με ενδιαφέρουν - και φυσικά κάθε νέα κυκλοφορία της D.G.
το Γαλλικό Diapason είναι μιά εξαιρετική πηγή πληροφόρησης.
η στήλη Classical του Αγγλικού Guardian επίσης.

Με το εν λόγω στάθηκα πολύ τυχερός: "πετάω" αρκετά λεφτά κάθε μήνα σε δίσκους που, τελικά, ανακαλύπτω πως δεν μου λένε και πολλά. Το κάνω κύρια από περιέργεια και γιατί πιστεύω ακράδαντα στο thrill του ....experimental record-buying. O εν λόγω δίσκος είναι Αριστουργηματικός και έχει πολύ "ψωμί", ειδικά αν σ ενδιαφέρει η Κεντρο-Ευρωπαϊκή μουσική παράδοση πάνω στο καμπαρέ και στα λαϊκά ακούσματα της εποχής του μεσοπολέμου.
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,968
... πάντως είμαι αυτή την εποχή τόσο φορτισμένος συναισθηματικά, που άμα γράψω τις γνωστές μου παπαρολογίες , με αφορμή το τι μου γεννά αυτός ο δίσκος, τότε δεν την γλυτώνω ....

θα έρθετε οι φίλοι μου θα μου βάλετε τον ζουρλομανδύα και βουρ για μέσα ....

...και αυτή την φορά δεν θα μπορώ να σας πείσω ότι όλα είναι καλά.......
 

fedra

Senior Member
26 January 2008
470
Αθήνα
Δεν μπορώ να το πιστεύσω πως το βρήκατε σε δίσκο κ. Λυμπερόπουλε, φαντάζομαι από το εξωτερικό και με παραγγελία ναί?
Πήγα στο '' Metropolis '' που το βρήκα σε cd. Έχω σκάσει από τη ζήλια μου :icon15: που δεν το έχω και εγώ σε δίσκο.Έχω αυθεντικό cd :chinscratch:
Eίναι πολύ συγκινητικά τα ακούσματά του αλλα θα ήταν σίγουρα διαφορετικός ο ήχος από το βινύλιο των κομματιών.
 

fedra

Senior Member
26 January 2008
470
Αθήνα
Απάντηση: Re: Το τραγούδι της αγχόνης

Οταν λέω δίσκο εννοώ δίσκο ακτίνας = cd, fedra.
Πολύ αμφιβάλλω αν έχει βγεί σε βινύλιο.

Ευχαριστώ κ. Λυμπερόπουλε για την διευκρίνησή σας αυτή.
Η αναφορά σας στη σκέτη λέξη δίσκος με παραπλάνησε λίγο.
Είπα μήπως έχει βγεί σε συλλεκτικό βινύλιο που θα το ήθελα πολύ και εγώ.
 

Brucknerian

Senior Member
25 July 2009
478
Salonique
Έστω και ετεροχρονισμένα, εξαιρετικό το άλμπουμ της πολυαγαπημένης μου Von Otter (για χάρη της κατέβηκα και στην Αθήνα για να την δω ζωντανά-Nuits D'ete - Berlioz).

To άλμπουμ είναι πραγματικά σπαρακτικό και εκφράζει αγωνία, ελπίδα και πίστη ότι όλα θα πάνε καλύτερα. Να τονίσουμε ότι το Τερεζίν ήταν ένα Εβραϊκό στρατόπεδο - γκέτο όπου είχε μαζευτεί όλη η λόγια Εβραϊκή κοινότητα. Μουσικοί, καλλιτέχνες, συγγραφείς κ.λπ. Απετέλεσε και σημείο της ναζιστικής προπαγάνδας, για την συμπεριφορά και καθεστώτος προς στις μειονότητες. Σημαντικά πολιτισμικά γεγονότα είχαν επιτελεσθεί εκεί πέρα κατα τους επιζόντες. Πρός το τέλος του παγκοσμίου πολέμου, έγινε μαζίκη προώθηση σε στρατόπεδα όπως του Άουσβιτς όπου εκεί υπήρχαν και θάλαμοι αερίων.

Το άλμπουμ έχει μουσική από συνθέτες και καλλιτέχνες τις εποχής εκείνης από όλη την Κεντρική Ευρώπη. Αν διαβάσει κανείς τα κείμενα θα συγκινηθεί από την αναζήτηση της ελπίδας.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η Von Otter έχει άλμπουμ που δίχνει μια εικόνα του ευρύτατου καλλιτεχνικου προφίλ της, μια και τραγουδάει από Purcel μέχρι και ΑΒΒΑ (!). Είναι 2πλό άλμπουμ και θα το συνιστούσα για 2 λόγους:

(1) Ως άλμπουμ γνωριμίας με την μεγάλη αυτή καλλιτέχνιδα, που η φωνή της καλύπτει ρεπερτόριο σχεδόν 4 αιώνων

(2) Αν σας άρεσε τo Theresienstandt τότε σε αυτό το άλμπουμ - αφιέρωμά θα συναντήσεται 7 ακόμα τραγούδια από το γενικότερο project του άλμπουμ που δεν συμπεριλήφθηκάν στο Theresienstadt. Είναι του συνθέτη Pavel Haas:

vonotter.jpg


Σε παρόμοιο μήκος κύμματος κίνείται και ένα άλλο άλμπουμ που κυκλοφόρησε πέρίπου την ίδια εποχή με το Theresienstadt. Είναι μια παιδική όπερα Brundibar, που συνέτέθει από τον Hans Krasa στο Τερεζίν και που δόθηκε η πρεμιέρα εκεί. Η ακρόαση και η ανάγνωση του λιμπρέτου αυτής της όπερας αλλά και τον μελοποιημένων ποιημάτών από κρατούμενους τους Τερεζίν που συμπληρώνει το άλμπουμ, ίσως θα σας φέρει στο μυαλό την ταινία του Μπελίνι η ζωή είναι ωραία και την προσπάθεια που γινόταν από την κοινότητα του Τερεζίν να μην τραυματιστεί η ψυχή των μικρών παιδιών από την όλη άσχημη συγκυρία:

krasa.jpg


Φωτογραφία - ντοκουμέντο από το φινάλε του Brundibar, από το Τερεζίν (ερμηνευτές αποκλειστικά παιδιά όπως βλέπετε)
brundibar.jpg


Και τέλος η δισκογραφική εταιρία Decca είχε ένα μεγάλο project - σειρά κλασσικής μουσικής με τον τίτλο "Entartete Music" δηλάδη λογοκριμένη μουσική που είχε απαγορευτεί από το Γ' Ράιχ. Πολλά διαμάντια σε αυτή τη σειρά

Δείτε την λίστα της σειράς στο Amazon

http://www.amazon.com/Entartete-Musik/lm/EV9C5YJ6BDEN