Vienna Nights Live - Joe Zawinul

17 June 2006
14,350
zawinul.jpg


Η ‘Παγκόσμια Τζάζ’ του Joe Zawinul

Vienna Nights/Live at Joe Zawinul’s Birdland / BHM 4001-2

Ο Αρχηγός, περίπου Θρυλικός: Βιεννέζος με σπουδές Κονσερβατουάρ που όμως του άρεσε η Τζάζ. Περί τα τέλη της δεκαετίας του ‘50 πήρε μιά υποτροφία για Αμερική. Συνεργασίες με Cannonball Aderley και Miles Davis και στη συνέχεια δημιουργεί τους Weather Report, το ηλεκτρικό σχήμα που άρχισε το fusion και κατέστη περίπου συνώνυμο του jazz rock. Σπουδαίος πιανίστας και συνθέτης, τα τελευταία 10 χρόνια έγραψε την πρώτη του Συμφωνική δουλειά – ‘Stories of the Danube’, ένα εντυπωσιακό έργο που κερδίζει το θαυμασμό σου αλλά όχι και την καρδιά σου – και στη συνέχεια, πάντα με εκπληκτικούς μουσικούς γύρω του, δημιουργεί τη World Jazz, ένα απίστευτα φιλόδοξο υβρίδιο στους κόλπους του οποίου συνυπάρχουν η τζάζ, τα blues, η Αφρική, η Λατινική Αμερική, η Ινδία και οι παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια της Ανατολικής Ευρώπης. Ο Zawinul δημιουργεί ένα πολύ προσωπικό μουσικό όραμα στο οποίο φέρνει όσο πιό πολλές μουσικές Παραδόσεις και τις βλέπει να βγάζουν σπίθες καθώς αλληλεπιδρούν. Στις καλές του το γκρούπ σφύζει από πυρετική ενέργεια και τα jams είναι εκπληκτικά καθώς τεντώνουν τις φόρμες αλλά ώρες ώρες οι υπερ-μουσικοί που κουβαλάει μαζί του το ρίχνουν στα...πυροτεχνήματα και τις επιδείξεις, ένας ένας με τη σειρά καθώς το υπόλοιπο γκρούπ διεκπεραιώνει ρουτινιάρικα. Ετσι τουλάχιστον είχε η κατάσταση μέχρι πρόσφατα με μάρτυρες τα άλμπουμ ‘World Tour’και ‘Faces and Places’: το πρώτο ήταν μία βιτρίνα, θρίαμβος του περιτυλίγματος πάνω στο περιεχόμενο ενώ το δεύτερο διασωζόταν κύρια από τη συμμετοχή του Bob Malach, ενός σαξοφωνίστα που ‘έδενε’ όλο το σόου και ήταν ο καλύτερος που συνεργάσθηκε ο Zawinul μετά τον ογκόλιθο που ακούει στο όνομα Wayne Shorter.
Το ‘Vienna Nights Live’ ηχογραφήθηκε ζωντανό στη διάρκεια δύο εβδομάδων, στο κλάμπ Birdland που διατηρεί ο 70άρης πιά Zawinul στη Βιέννη. Είναι διπλό CD και ο Zawinul δεν έχει μαζί του το Bob Malach. Εχει όμως όλη σχεδόν την παληά συμμορία, μεταξύ άλλων το μπασίστα Linley Marthe που αξίζει από μόνος του την αγορά του δίσκου, τον απίστευτο Manolo Badrena στα κρουστά και μιά Αφρικάνα, τη Sabine Kabongo στα φωνητικά. Αυτή την τελευταία πρέπει κανείς να την ακούσει για να την πιστέψει: η φωνή της προξενεί ρίγος καθώς σπρώχνει αλύπητα τις τραγουδιστικές φόρμες και μοιάζει να σταματάει μόλις χιλιοστά από κάποιο σημείο διάλυσης, ολοκληρωτικής τήξης των κομματιών. Το στύλ της έχει ένα απίστευτο εύρος που άλλοτε θυμίζει ουρλιαχτό Σειρήνας και άλλοτε τρεμάμενες προσευχές και επικλήσεις βουντού. Τα αγαπημένα Vocoders του Zawinul παραμορφώνουν τη φωνή δίνοντάς της Εξωγήινη χροιά με 1000 απρόσμενους τρόπους ή λανθάνουν στο φόντο μοιάζοντας να παρακολουθούν εκστατικά. Γύρω της το γκρούπ κυριολεκτικά κοχλάζει και η μουσική κυοφορεί σωρούς από εκπλήξεις. Δεν υπάρχουν μέτριες στιγμές σε αυτό τον Εξαιρετικό δίσκο. Μια συγκλονιστική ακουστική εμπειρία που σε ζαλίζει και σε καθηλώνει.
 
10 July 2006
5,257
Θεσσαλονίκη
+1
Δισκάρα !

Τα είπε όλα πιό πάνω ο Κώστας, αλλά ένα up! είναι απαραίτητο γιά αυτόν τον δίσκο που ξεφεύγει από τις ιδιεταιρότητες των Weather Report και τον κατατάσει στην παγκόσμια μουσική αγκαλιάζοντας κάθε είδος και στίλ και χωρώντας πλέον σε κάθε δισκοθήκη. Και η Sabine απλά υπέροχη! Αποκτήστε τον!
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Ναι Βασίλη....
τα είπαμε και τα ξαναείπαμε επι μακρόν...
δυστυχώς τα δικά μου σχόλια τα πήρε η μπόρα του παλιού φόρουμ.

Ο δίσκος και συγκεκριμένα η εκ νέου ενασχόληση με τον μακαρίτη Zawinull (που το έφερε η συγκυρία και τον πρόλαβα να τον ακούσω πριν ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι) ήταν ένα από τα bonus της φιλίας με τον Κ.Λ. Αν δεν ήταν αυτός δεν θα έμπαινα στην διαδικασία να αγοράσω δίσκο του μετά από 25 χρόνια...
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Κι εγώ επίσης δεν θυμάμαι πως είχαμε υπερθεματίσει, αλλά μιας και ξαναβγήκε στην επιφάνεια, να ξαναπώ λοιπόν πόσο μου άρεσε και μου αρέσει..
Δισκάρα.. :grinning-smiley-043