Roy Buchanan

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

Φρα.Πε.

Supreme Member
17 June 2006
6,442
Ελευσίνα
roy_buchanan.jpg
 
Last edited by a moderator:

Φρα.Πε.

Supreme Member
17 June 2006
6,442
Ελευσίνα
Ο Roy Buchanan θεωρείται ένας από τους πιο εκφραστικούς Αμερικάνους κιθαρίστες της Blues-Rock σκηνής . Ο μοναδικός ήχος της Telecaster του που δύσκολα μπορεί να περιγράψει κανείς επηρέασε μεταγενέστερα τον Jeff Beck και κυρίως τον Billy Gibbons των ZZ top.
Γεννήθηκε στην Ozark, , στις 23 Σεπτεμβρίου 1939 αλλά μεγάλωσε στη μικρή πόλη Pixley, όπου ξεκίνησε η μουσική σταδιοδρομία του. Ο Πατέρας του ήταν αγρότης και παράλληλα ιεροκήρυκας πράγμα που τον έφερε από νωρίς κοντά στην gospel μουσική.

Στα εννέα του χρόνια (πολλοί υποστηρίζουν στα 7) εξέφρασε το ενδιαφέροντου για την κιθάρα και οι γονείς του τον πήγαν σε μια τοπική δασκάλα την κα Presher η οποία παρά τις 3χρονες προσπάθειες της να μάθει το νεαρό Roy να «διαβάζει» τις παρτιτούρες αυτός ήταν ικανός μόνο ακουστικά να μάθει οτιδήποτε είτε από τα μαθήματα είτε από το ραδιόφωνο. 12 χρόνων πλέον παίζει σε μια τοπική μπάντα τους Waw Keen Valley Boys.
Φτάνοντας στην ηλικία των 13 ο Roy αλλάζει ήχο και από την κλασσική κιθάρα περνά στην ηλεκτρική και αποκτά την πρώτη του Fender Telecaster, ενώ στα 16 καταλαβαίνει πλέον με τι θα ασχοληθεί την υπόλοιπη ζωή του και θέλοντας να αφοσιωθεί μετακομίζει στο Los Angeles στα αδέλφια του αφήνοντας το σχολείο.
 

Φρα.Πε.

Supreme Member
17 June 2006
6,442
Ελευσίνα
Εκεί ο παραγωγός Bill Orwig δημιουργεί τους Heatbeats οι οποίοι είχαν μια μικρή εμφάνιση στη ταινία “Rock, Pretty Baby” , αργότερα στην Oklahoma o Roy γνωρίζει τον Dale Hawkins και περιοδεύει μαζί του για 3 χρόνια ενώ κάνει την πρώτη επίσημη δισκογραφική δουλεία με την Chess Records σε μια επιτυχία του Dale το “My babe” to 1958. To 1961 σε ταξίδι με τον Dale στο Torondo γνωρίζει τον Ronnie Hawkins και αναλαμβάνει την κιθάρα στην μπάντα του ( αργότερα έγιναν το θρυλικό γροuπ “The Band”) για μικρο χρονικό διάστημα.
Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ο Ρου παντρεύεται τη Judy Owens και αποφασίζουν να εγκατασταθούν στα προάστια της Washington και παίρνει μέρος σε διάφορα gig της περιοχής με τους Snakestretchers τα οποία όμως δεν είναι προσοδοφόρα για τη οικογένεια του και αναγκαστικά μπαίνει σε σχολή για να γίνει κουρέας!

Όμως αυτό δε κράτησε πολύ και το 1970 γυρνά πάλι στα κλάμπ αυτή τη φορά με τον Danny Denver στο Crossroads bar όπου ο Buchanan επιτέλους “ανακαλύφθηκε”. Ακολούθησαν πολλά άρθρα σε τοπικές εφημερίδες εώς και το Rolling Stone ενώ ο ύμνος στο πρόσωπο του οδήγησε σε ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του με τίτλο “Ο Kαλλίτερος Aγνωστος Kιθαριστας Στον Κόσμο”. Αμέσως ήρθε το πρώτο συμβόλαιοo με την Polydor και την επόμενη χρονιά έκανε τις 2 πρώτες του δουλειές το Roy Buchanan και Second Album τα οποία έλαβαν πολύ καλές κριτικές αλλά είχαν μέτριες πωλήσεις ακολούθησαν τα That's What I'm Here For και In the Beginning το ’73 και ‛74 αντίστοιχα τα οποία σε τα πήγαν καλά εισπρακτικά. Το Συμβόλαιο με την Polydor έληξε με τη ζωντανή ηχογράφηση Live Stock το οποίο είναι ένα από τα καλλίτερα του Roy. Παράλληλα με τα studio album εμφανίστηκε αμέτρητες φορές σε συναυλίες και μουσικά φεστιβάλ..
 

Φρα.Πε.

Supreme Member
17 June 2006
6,442
Ελευσίνα
Αργότερα υπέγραψε με την Atlantic Records και ηχογράφησε 3 δουλειές τα A Street Called Straight, Loading Zone, και You're Not Alone τα οποία κινήθηκαν στα επίπεδα των τελευταίων άλμπουμ της Polydor .Η προσπάθεια της μουσικής βιομηχανίας να κάνει πιο mainstream τον ήχο του Roy δεν βρήκε ανταπόκριση και έτσι έμεινε χωρίς συμβόλαιο από το ’81 εως το ’85.
Στο διάστημα αυτό έδινε και καιρούς συναυλίες με διάφορους άλλους καλλιτέχνες ώσπου ο ιδρυτής της Alligator Records παρακολουθώντας κάποια gig στο Toronto τον έπεισε να υπογράψει στην εταιρεία του.
Κυκλοφόρησε λοιπόν το When a Guitar Plays the Blues το οποίο έμεινε 13 εβδομάδες στο Billboard και ήταν υποψήφιο για Grammy ως καλλίτερο blues άλμπουμ της χρονιάς, ακολούθησε το Dancing on the Edge το 1986 με ισχυρές δόσεις από το χαρακτηριστικό παίξιμο του και με guest τον Delbert McClinton.Το 12ατο και τελευταίο άλμπουμ της καριέρας του ονομάστηκε Hot Wires όπου και εδώ έχει guest μεγάλα ονόματα της soul και blues σκηνής.

Στις 14 Αυγούστου 1988 συνελήφθη για δημόσια χρήση τοξικών ουσιών και οδηγήθηκε στις φυλακές της Fairfax County στην Virginia όπου σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα της αστυνομίας κρεμάστηκε στο κελί του όμως αυτή η εκδοχή αμφισβητείτe από πολλούς. Μετά τον τραγικό θάνατο του κυκλοφορήσαν πολυάριθμες συλλογές από τις δουλειές του , ακυκλοφόρητα κομμάτια και πολλά live oπως το 'Sweet Dreams: The Anthology , 'Guitar on Fire: The Atlantic Sessions, 'Deluxe Edition,''20th Century Masters.'
Το Sweet Dreams ειδικά αποτελεί ένα διαμάντι με τις καλλίτερες στιγμές του Roy από 70’s και 9 ακυκλοφόρητα κομμάτια . Άκρως αντιπροσωπευτικό και must have για κάθε δισκοθήκη.
Αυτή ήταν σε γενικές γραμμές η zωή και το έργο του Roy Buchanan ενός “Μάγου τη Κιθάρας” που πραγματικά έπαιζε με την ψυχή του την αγαπημένη του Tele…
 
Φραγκίσκο, ΘΕΝΚΣ!

Όταν έπαιζα σε ένα μαγαζί στο Λαγκαδά, άρχιζα το "πρόγραμμα" με το "when a guitar plays the blues".
Τα μηχανήματα ήταν χάλια και για να μη μας τρυπάει τα αυτιά η κιθάρα κατέβαζα τα μεσαία από το equilizer σχεδόν στο μηδέν!

Τι μου θύμισες ρε φίλε...
 

i_nikos

New member
16 July 2006
45
athina
The Messiah Will Come Again, prin to akouso den iksera oti akoma kai i kithara mporei na klapsei!ena apo ta kalytera kommatia ever...
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,333
Για όσους θέλουν κάτι στα γρήγορα ας ακούσουν τα αντιπροσωπευτικά Second Album και φυσικά το σχεδόν απόλυτο Live Stock.