Πιο γρήγορα και, κυρίως, πιο δυνατά: The Bad Plus - Prog

17 June 2006
14,350
prog.jpg


The Bad Plus – Prog (Do The Math CD – 2007)

Τζαζ που της έχουν που της έχουν μεταλλάξει με Ροκ το γενετικό της κώδικα: μεγαλόπρεπη, στεντόρεια και στομφώδης εκρηκτική παραφορά, το μεγαλειώδες πάει χέρι χέρι με το ευτελές κι είναι αδύνατον να ξεχωρίσεις το ένα απ το άλλο, μια jazzy εκδοχή του Franz Liszt πλήν με μεταλλαγμένο DNA. Κανείς δεν θα τους πάρει για ...ορθόδοξο πιάνο-τρίο: θέμα και παραλλαγές - αλλά τα θέματα τους είναι πάντα σε πρώτο πλάνο, εύκολα διακριτά και τους διαπνέει ένας απεριόριστος σεβασμός προς τη μελωδία. Το πιάνο βρυχάται και ο ντράμερ είναι από τους πιο αξιόλογους μάστορες στην πιάτσα σήμερα. 4 “πιασάρικες” διασκευές και πάλι (David Bowie, Burt Bacharach, Rush και Tears For Fears) αλλά, ως συνήθως, το ...ψωμί είναι στις δικές τους συνθέσεις που είναι 2 ή 3 κλάσεις καλύτερες από τις εκδοχές των ...προτύπων τους.
Από τις πιο αξιόλογες κυκλοφορίες της χρονιάς.
 
Last edited:
10 July 2006
5,257
Θεσσαλονίκη
Α ωραία πράγματα!

Έχω (δανεικό από τον Ντοκ) το Give του 2004 και συμφωνώ 100% όσον αφορά τους Bad Plus . Αλλάζουν ταχύτητα και ύφος εν ριπή οφθαλμού. Θα τους χαρακτήριζα επανεκπαιδευτικούς και ακλισάριστους σχετικά με ότι έχουμε μάθει, ανήσυχους, φρέσκους και απελευθερομένους. Χωρίς περιττολογιές και φτηνά κόλπα, ζουμερούς και πολύ ευχάριστους.
 
18 June 2006
362
__Το άκουσα κι εγώ και έπαθα πλάκα. ΠΟΛΥ μοντέρνοι, χωρίς να προσπαθούνε να γίνουν μοντέρνοι. Δυνατοί και ήρεμοι ταυτόχρονο. Εξαιρετικοί παίκτες (άλλωστε ξέρουμε πως το prog είναι ένα πάρα πολύ απαιτητικό είδος μουσικής, πόσο λοιπόν όταν πρέπει να το "αποδομήσεις" και να το ξανασυνθέσεις σε τζαζ φιλοσοφία και δομή).

__Τα δε δυναμικά τους, είναι όντως το κάτι άλλο. Πολύ ενδιαφέρουσες οι δικές τους συνθέσεις, αλλά και οι διασκευές τους, πραγματικά με άφησαν κατενθουσιασμένο.


__Κώστα, μέσα απο το παρόν θέμα τους έμαθα, γι' αυτό και σου αξίζει ένα ΜΕΓΑΛΟ ευχαριστώ. Οσοι ακούτε τζαζ, αλλά φλερταρετε και με το prog ή τη ροκ, μη το προσπεράσετε!