Τα ελληνικά ταλέντα δε θα τα βρείτε στην τηλεόραση, αλλά στο θέατρο: Σπείρα-Σπείρα

Lepton

Supreme Member
19 June 2006
5,346
Γλυφάδα
Ελάχιστες εμπειρίες μου συγκρίνονται με το βράδυ που, έχοντας διαβάσει μία μικρή καταχώρηση στο Metrorama, πήγα στο "Όλοι Μαύρα Κι Ένα Πιάνο", σε μια από τις τελευταίες του παραστάσεις, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.

Η παράσταση, όπως και η Σπείρα Σπείρα, μία ομάδα εξαιρετικά ταλαντούχων νέων, γεννήθηκε στα πλαίσια ενός σεμιναρίου του Σταμάτη Κραουνάκη για το τραγούδι και συγκεντρώνει πολλές καλές στιγμές της ελληνικής μουσικής: Ξεκινά με μία βυζαντινή ψαλμωδία, για να περάσει στις Όρνιθες του Χατζηδάκι και από εκεί σε μουσικές Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Μικρούτσικου, Σαββόπουλου, Κραουνάκη, αλλά και νεότερων ή και των ίδιων των συμμετεχόντων (παραμένει μυστήριο το γιατί κλείνει με το Imagine). Ξυπόλυτοι, με ρούχα απλά ή πιο περίεργα αλλά πάντα μαύρα και μόνο ένα πιάνο για συνοδεία. Οι φωνές όλες καταπληκτικές και άριστα δεμένες, παρά τις διαφορετικές καταβολές τους (λαϊκές, ροκ, βυζαντινές, έντεχνες κ.λπ.). Το ομώνυμο CD, αν και δεν περιλαμβάνει το σύνολό της, καταφέρνει να μεταφέρει, στα πλαίσια του εφικτού, την ατμόσφαιρα μίας παράστασης που άφησε στίγμα και στα θεατρικά πράγματα. Το θεωρώ με διαφορά το καλύτερο ελληνικό που έχω.

Στη συνέχεια η Σπείρα το ρίχνει έξω: Οι παραστάσεις Sold Out, Κλασσική Συνταγή και Μπιμπερό διακρίνονται από περισσότερο... αριστοφανικό χιούμορ, αγκαλιάζοντας (υπερβολικά ενίοτε, έστω και ως σάτιρα) το χυδαίο και το σκυλάδικο (από εκεί και το περίφημο "Έλα να κάνουμε σεξ / η αγάπη μας είναι άθραυστη / σα γυάλινο πυρέξ"). Ωστόσο, επ' ουδενί δε λείπει το ταλέντο, καθώς και οι μαγικές στιγμές κομματιών όπως το "Μαμά γερνάω", η "Καταιγίδα" ή το απόσπασμα από το "Άξιον Εστί". Και ο θίασος ανανεώνεται, συνοδεύεται από τη Τζένη Μπότση, την οποία μετά από 2 χρόνια αντικαθιστά η Πωλίνα, και ενισχύεται με δεύτερο πιάνο και αργότερα με μπουζούκι και κρουστά. Από αυτές, μόνο η Κλασσική συνταγή κυκλοφορεί σε πακέτο 2 CD & 1 DVD.

Το 2004, επιτέλους, ξαναθυμούνται τη μαγεία του "Όλοι μάυρα". Αφορμή και πάλι ένα σεμινάριο, αυτή τη φορά εστιαζόμενο σε Χορικά Σοφοκλή, Ευρυπίδη, Αισχύλου και Αριστοφάνη. Αυτή τη φορά δεν ακολουθούν την "κλασσική συνταγή" των γνωστών συνθέσεων του Χατζηδάκι, παρά επικεντρώνονται σε νέους δημιουργούς (Λειβαδά, Ρεμπούτσικα, Καλατζόπουλο κ.α.) αλλά και στα συνθετικά ταλέντα των μελών της. Μάλιστα, στις τελευταίες παραστάσεις στη Μικρή Επίδαυρο, πριν 2 εβδομάδες, συμμετείχε και ένας ψάλτης που τραγούδησε τη δημιουργία του κόσμου, όπως καταγράφεται σε ένα χορικό από τους Όρνιθες (αν δεν κάνω λάθος). Υπάρχει και ένα ακυκλοφόρητο CD από την παράσταση αυτή, όποιος μου το βρει κερδίζει λαμπάδα στο μπόι του στην Παναγιά της Τήνου!
 

Attachments

  • OloiMavraPiano.JPG
    OloiMavraPiano.JPG
    5 KB · Views: 4
  • Oloi2.jpg
    Oloi2.jpg
    59 KB · Views: 8
18 June 2006
362
Re: Τα ελληνικά ταλέντα δε θα τα βρείτε στην τηλεόραση, αλλά στο θέατρο: Σπείρα-Σπείρα

__Εγώ έχω το cd (ήταν στο πρόγραμμα) απο την παράσταση "Πλούτος" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Μαστοράκη (χεχε, όχι του Gold "αγοράστε τις συλλογές μας γιατί εδώ και 100 ημέρες τελειώνουν τα αποθέματα" Μαστοράκη, άλλου) με έναν πολύ καλό πρέπει να ομολογήσω Λαζόπουλο στον κύριο ρόλο.

__Η μουσική ήταν του Σταμάτη Κραουνάκη (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ, πήγα και του έδωσα τα θερμότατα συγχαρητήριά μου -και συνήθως δεν πάω γιατί ντρέπομαι) και στο χορό μαζί με άλλους ηθοποιούς ήταν και η σπείρα-σπείρα. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ μουσική επένδυση (πολύ καλός χορός) και εξαιρετική απόδωση απο τον χορό και ειδικά τους τραγουδιστές της σπείρας... Αμα θέλεις το cd, μπορούμε να το κανονίσουμε... γιατί κι αυτό ακυκλοφόρητο είναι (μάλλον!!).

"Τα λεφτά, τα λεφτά! -Τα 'κατομμύρια!
Τα λεφτά, τα λεφτά! -Τα μπικικίνια!"
 
Last edited:

Lepton

Supreme Member
19 June 2006
5,346
Γλυφάδα
Απάντηση: Τα ελληνικά ταλέντα δε θα τα βρείτε στην τηλεόραση, αλλά στο θέατρο: Σπείρα-Σπείρα

Αν κατέβεις ή αν ανέβω το συζητάμε! ;)

Μια που αναφέρθηκες σε Αριστοφάνη, θα βγω λίγο off-topic για να πω ότι την Παρασκευή πήγα στις Θεσμοφοριάζουσες. Ο Αριστοφάνης μου σπάει τα νεύρα και αναρωτιέμαι γιατί εξακολουθούμε να ασχολούμαστε μαζί του. Ωστόσο, από κάθε άλλη άποψη η παράσταση ήταν καταπληκτική, ειδικά η μουσική του Κραουνάκη και η απόδοσή της από τον χορό. Για όποιον ενδιαφέρεται, παίζεται την Τετάρτη στο θέατρο Βράχων.
 
19 June 2006
8,661
Re: Τα ελληνικά ταλέντα δε θα τα βρείτε στην τηλεόραση, αλλά στο θέατρο: Σπείρα-Σπείρα

Lepton, χωρίς να το δέσεις, ο μπουζουκτσης του ο Νίκος είναι γνωστός μου.
Απλά πρέπει να κάνω μία μικρή υπέρβαση για να τον βρω.
Αλλά για πάρτη σου θα το παλέψω.
 

Lepton

Supreme Member
19 June 2006
5,346
Γλυφάδα
Απάντηση: Τα ελληνικά ταλέντα δε θα τα βρείτε στην τηλεόραση, αλλά στο θέατρο: Σπείρα-Σπείρα

Δημήτρη, σε ευχαριστώ εκ των προτέρων. Βρήκα και εγώ κάτι άκρες εσχάτως και το παλεύω, οπότε αν είναι να έρθεις σε δύσκολη θέση, άσ' το.