Μοναξιά

17 June 2006
14,350
solal_solitude.jpg


Ο Martial Solal είναι τόσο παληά καραβάνα που έχει παίξει μαζί με τον Django. Συνέχισε με τον Stephane Grapelli και μετά, με όλους πάνω κάτω τους Αμερικάνους τζαζίστες που πέρασαν απ το Παρίσι στη δεκαετία του 50, από τον Stan Getz μέχρι τον Dizzy Gillespie κι από τον Kenny Clarke μέχρι τον Lee Konitz. Γαλλο-Εβραίος Σεφαρδίτης γεννημένος στο Αλγέρι, 80 (!) χρόνια πριν. Κουβαλάει τη ρετσινιά του Διανοούμενου και θεωρείται από τους πιο δύσκολους. Υποτίθεται ότι με κάτι τέτοιους, σε περιμένει ...Δουλειά: απαιτείται προσεκτική ακρόαση, πράγμα που οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι.

Ο Martial Solal δεν είναι απλός και δεν χωράει εύκολα κάτω από ταμπέλες: γεμάτος απόηχους του Ellington ή του Fats Waller δεν είναι ακριβώς παραδοσιάρχης, γεμάτος θράσος και αυθαιρεσία δεν είναι ακριβώς free. Διαθέτει μιά τεχνική πολύ πέραν του συνηθισμένου και είναι “ορχηστρικός”: αυτό χοντρικά σημαίνει πως το πιάνο του, ώρες ώρες, υποκαθιστά και άλλα όργανα, όπως μπάσο, πνευστά, κρουστά. Είναι μουσικός της Παληάς Σχολής, αυτής που εκτείνεται απο τον Handel μέχρι τον Charlie Parker, από τον Mozart μέχρι τον Art Tatum και τον Thelonious Monk: βασικά παίζει Θέμα και Παραλλαγές - αλλά στη διάρκειά τους η ένταση “χτυπάει κόκκινα”. Ο Solal παίζει συνέχεια με το θέμα όπως η γάτα με το ποντίκι, το κρύβει και το εμφανίζει απρόοπτα, σαν τον θαυματοποιό που βγάζει λαγούς απ το καπέλο, το κανακεύει και του αντιπαρατίθεται, το κολακεύει και το λοιδωρεί, το περιεργάζεται από παντού: η αρμονική αποδόμηση σου κόβει την ανάσα, οι ρυθμοί είναι ορμητικοί, γεμάτοι περαστικές αναφορές σε οτιδήποτε, από τις παληές κωμωδίες του βωβού κινηματογράφου μέχρι το φοξτρότ και τα blues, ένα μίγμα ξεχωριστό και εκτός χρόνου, που μοιάζει παλίμψηστο: πάντα σου θυμίζει κάτι, αλλά δεν μπορείς να προσδιορίσεις Τι ακριβώς. Κάτι που το έχεις ξανακούσει, αλλά εδώ μοιάζει να σου έρχεται περασμένο μέσα απο τη μηχανή του κιμά, αλεσμένο, ψιλοκομμένο, κονιοποιημένο, γεμάτο από μικρά δραματικά επεισόδια, περίπλοκες αρμονικές εξελίξεις, κυριολεκτικά βουτηγμένο στην πουτανιά: είναι σκέτη αμαρτία, τόσο επιδεικτικό και ξετσίπωτο, τόσο υπαινικτικό και επισφαλές, τόσο πολλά υποσχόμενο και γεμάτο κρυφές χάρες, πικρές και γλυκιές.

Ενας έξοχος, επιβλητικός δίσκος που δεσπόζει στην τρέχουσα παραγωγή. Μαζί με το περυσινό “All That Is Tied” του Ran Blake, ό τι καλύτερο πάνω στο σύγχρονο σόλο τζάζ πιάνο.
 

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,834
Ελλαδα
καποτε πρεπει να μιλησουμε ...για jazz

στην Ελλαδα ειναι κατι που νομιζουν οτι εχει σχεση με το το μεγαρο η το half note για να κτυπανε ρυθμικα το ποδαρακι τους και το δεξι χερακι

η jazz ειναι μουσικη που βγαινει μεσα απο καταγωγια και ηρωινη ..

.
 

AFam

AVClub Fanatic
11 September 2006
26,961
Αρκεί να βρούμε λίγο "καλό χρόνο" Στέλιο !!!!

Άσε να χειμωνιάσει και κάτι θα παρουσιάσουμε...
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
ό,τι και να πω λίγο.

Απίστευτος
Τον ευχαριστιέμαι όσο τίποτα εδώ και δυό μέρες.
Θυμίζει κατά πολύ έναν Erroll Garner που παίζει μόνος του.:eek:perator:
 

Tasos_Th

Supreme Member
5 September 2006
3,060
Goteborg, Vastra Gotaland, SVERIGE
Φοβερός , είχε γίνει παρουσίαση κι άλλου δίσκου του Solal στο φόρουμ αν θυμάμαι καλά.
Θέλω να ακούσω κι άλλα 2 άλμπουμς του, το Longtitude με το τρίο του, και το In and Oute με τον Johnny Griffin, τα έχει ακόυσει κανείς ; Τι λένε ;
 
Last edited:
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Ούτε που τον είχα ακούσει έστω και ως όνομα. Θα με ενημερώσει ο Μήτσος προφανώς . ( αλλά να αρέσει σε Υπέρηχα και Λύμπε ; )

Kατ´αρχήν παίζει solo.
Aρα αρχίζουν τά ζόρια.:flipout::flipout:
Ισως σέ ´τραβήξει´ο ρυθμός.
 
17 June 2006
14,350
είχε γίνει παρουσίαση κι άλλου δίσκου του Solal στο φόρουμ αν θυμάμαι καλά.

Nαί. Το "...Improvise Pour France Musique". Εγώ το είχα παρουσιάσει, νομίζω με τίτλο Ο Παπατρέχας ή κάτι τέτοιο.
Αυτές τις μέρες, ακούω έναν εκπληκτικό δίσκο του με τίτλο "Rue De Seine", ντουέτα με τον Dave Douglas (τρομπέτα). Τα λόγια είναι φτώχεια: Εξαιρετικός.
Οποιος ενδιαφέρεται για επιλεκτική δισκογραφία, Just Let Me Know: Ο Solal έχει στο ενεργητικό του τουλάχιστον 5 ή 6 σπουδαία άλμπουμ.
 

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,045
Αθήνα
Μια επιγραμματική άποψη και γι'αυτά σε παρακαλώ Κώστα,
(τα έχω αλλά δεν τα έχω ακούσει ακόμη):

51DME4ZBYPL._SL500_AA240_.jpg


Trio.jpg
 
17 June 2006
14,350
Από τα δύο, έχω μόνο το "Just Friends" και μου αρέσει πολύ.
Σε όποιον δεν έχει ακούσει τίποτα όμως, θα του συνιστούσα σαν αρχή τα "En Solo" και "Sans Tambour Ni Trompette".
Το "Ιmprovise Pour France Musique" είναι, για μένα, το καλύτερό του αλλά είναι πλέον καταργημένο: μόνο στο e-Bay και πρέπει να είσαι αρκετά τυχερός για να το πετύχεις.
Από τα πιό καινούργια του, τα "Ballade Du 10 Mars" (Soul Note 1998), "Contrastes: The Jazzpar Prize" (Storyville 1999) και "Rue De Saint" (Camjazz 2005).
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αγοράσει άφοβα: δεν ξέρω μέτριο δίσκο του Martial Solal. Είναι όλοι τους από Καλοί και πάνω.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
γιά το τελευταίο triangle θα τολμούσα (χωρίς να ακούσω) μιά πρόβλεψη.
Αλλη μιά περίπτωση αναζωογόνησης ενός γέρου από νεώτερους.
μόνο που στην περίπτωση αυτή, ο γέρος έχει ακόμα δόντια και τα δείχνει, ενώ οι άλλοι δυό, αν και καταξιωμένοι (δευτεροκλασάτοι πάντα) σε συνεργασίες με μεγάλους δεν κατάφεραν και πάρα πολλά.

μένει κάποιος να δοκιμάσει βέβαια.
Λυπάμαι αλλά αυτόν τον καιρό δεν ακούω σχεδόν τίποτα.
Ο Solal ήταν εδώ και δυό μέρες υπόκρουση γιά την επίπονη πνευματική, και μόνο, εργασία μου και επιλέχτηκε μαζί με άλλους δίσκους, τάχα γιά να μην με αποσπάσουν.
Και κατάφερε ακριβώς το αντίθετο.