God loves rock'n'roll

17 June 2006
14,350
Με τον υδράργυρο να γυροφέρνει τους 40 βαθμούς δεν είναι κι εύκολο να ακούς μουσικές.
Τουλάχιστον σε παρηγορεί η ιδέα πως οι γείτονες “την έκαναν” για τις παραλίες και μπορείς να παίξεις λιγάκι με τα όρια, να τα σπρώξεις και να τα παραβιάσεις χωρίς ενοχές.
Κάτι τέτοιες μέρες, είναι ώρα για ροκ’ν’ρολ

ZZT050501.jpg


Το Σωτήριον Ετος 1705 μ.Χ., ο νεαρός Ιωάννης Σεβαστιανός Μπάχ, 20 ετών τότε, ζήτησε άδεια 4 εβδομάδων για να ταξιδέψει και να ακούσει τον Dideric (Dietrich) Buxtehude, τον μεγάλο μαίτρ του stylus fantasticus, στην εκκλησία Marienkirche του Λούμποκ. Ταξίδεψε πεζή (!), πράγμα που του πήρε 10 μέρες να πάει και 10 μέρες να γυρίσει, γεγονός που δείχνει πόσο περίεργος και αποφασισμένος ήταν. Είναι πιθανό να ενδιαφερόταν για τη θέση του Buxtehude, που τότε ήταν πιά 68 ετών και έψαχνε κάποιον για να τον διαδεχθεί. Αλλά μέρος της συμφωνίας ήταν, αυτός ο κάποιος, να παντρευτεί και την κόρη του Buxtehude η οποία ήταν τότε 30 ετών και, για τα δεδομένα της εποχής, “είχε μείνει στο ράφι”. Στον νεαρό Ιωάννη Σεβαστιανό, δεν άρεζε καθόλου αυτή η τελευταία προοπτική.
Η επίσκεψη ήταν ...Αρμένικη: αντί για 4 εβδομάδες, ο κάντορας έμεινε στο Λούμποκ 4 μήνες.
Οταν γύρισε, το συμβούλιο της εκκλησίας όπου ήταν διορισμένος σαν οργανίστας, τον κάλεσε να λογοδοτήσει: πέρα απ το γεγονός ότι “πήρε άδεια απ τη σημαία”, στ αυτιά των εφόρων έφταναν περίεργοι ψίθυροι: ο νεαρός διάνθιζε τα χορικά που έπαιζε στο εκκλησιαστικό όργανο με “υπερ το δέον πολλές παραλλαγές” και ανακάτευε στους αυτοσχεδιασμούς του ένα σωρό παράξενους ήχους που μπέρδευαν το Χριστεπώνυμο ποίμνιο. Και εκτός από όλα αυτά, έπρεπε να απολογηθεί για μιά άγνωστη νεαρή κόρη, που την κάλεσε στο γυναικωνίτη της εκκλησίας “και έπαιξαν εκεί μουσική μαζί”(sic). Η νεαρή αυτή ήταν η Μαρία-Βαρβάρα, δεύτερη ξαδέλφη του κάντορα και, λίγο αργότερα, η πρώτη σύζυγός του.

Oι Τοκκάτες γράφτηκαν στο διάστημα από 1705 μέχρι 1714. Είναι βασικά επιδείξεις δεξιοτεχνίας σε μιά εποχή που η φήμη του κάντορα απλωνόταν καθημερινά σαν πυρκαγιά. Είναι έργα νεανικά, πύρινα, γεμάτα μεγαλοπρέπεια, ηγεμονική λαμπρότητα, με εκρηκτικές φούγκες, με μιά πολυφωνική δυναμική αδιανόητη. Ξεχειλίζουν από ρώμη και σφρίγος, καθεμία τους κι ένα πυροτέχνημα, μιά γιορτή της ζωής. Θεωρούνται μιά εγκυκλοπαίδεια που περιέχει όλα τα στύλ της αντιστικτικής παράδοσης της εποχής, όπως παίζονταν στη Βόρεια Γερμανία. Αλλά ο Μπάχ πήρε αυτούς τους αρχαϊσμούς, τίναξε τη σκόνη από πάνω τους και στη συνέχεια τους έβαλε φωτιά: ενώ ξετυλίγονται αυτά τα πολύχρωμα ηχητικά μωσαϊκά, αυτοί οι επικίνδυνοι λαβύρινθοι, ο νεαρός δείχνει να έχει αφομοιώσει όλες τις τεχνοτροπίες της εποχής του πάνω στο ιδίωμα και μετά, να του έχει δώσει μιά κλωτσιά που το εξακόντισε στη στρατόσφαιρα. Οι μουσικολόγοι παρατηρούν μιά εντυπωσιακή εφευρετικότητα, που ξεπερνάει με την ταχύτητα του φωτός τη μαστοριά όλων εκείνων που είχαν προηγηθεί του κάντορα.
Ο Μπάχ δεν καθορίζει για ποιό όργανο συγκεκριμένα τις συνέθεσε.
Μάλλον για το τσέμπαλο, που είναι “μανούλα” για τη ζωηρότητα και το πάθος που τις διακρίνει.
Aλλά και το εκκλησιαστικό όργανο διαθέτει αυτή τη μεγαλειώδη, ανάγλυφη ηχητική που “πάει γάντι” στη μουσική του κάντορα.
Προτείνω λοιπόν, αφενός την εκτυφλωτική εκδοχή για τσέμπαλο της Blandine Rannou και αφετέρου την πιανιστική της Angela Hewitt στην Hyperion που είναι έξοχα ηχογραφημένη. Η Hewitt έχει γράψει και το φυλλάδιο που συνοδεύει το δίσκο της και στο οποίο οφείλω μεγάλο μέρος από τα εγκυκλοπαιδικά, παραπάνω.
Από την άλλη, η Rannou, πιστεύει πως ειδικά σε τέτοια έργα, το τσέμπαλο είναι στο στοιχείο του.
Δύσκολη επιλογή...
 
Last edited by a moderator:
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Xέ χέ.
Τέτοια κάνεις με τούς τίτλους και ´τσίμπησα´στο ότι αποφάσισες να ξαναγράψεις για rock n'roll.:guitarist:
Την Angela την θέλω γιατί έχω ακούσει τα καλύτερα γι´αυτήν.Και επειδή έχω μείνει με το ροκαμπίλυ τού Glenn,καιρός είναι να προχωρήσω στο rock n'roll τής Aντζελας στίς τοκάτες,που τίς περιγράφεις δροσερότατα.:drummer: :grinning-smiley-043
 

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,045
Αθήνα
Με τον υδράργυρο να γυροφέρνει τους 40 βαθμούς δεν είναι κι εύκολο να ακούς μουσικές.
Τουλάχιστον σε παρηγορεί η ιδέα πως οι γείτονες “την έκαναν” για τις παραλίες και μπορείς να παίξεις λιγάκι με τα όρια, να τα σπρώξεις και να τα παραβιάσεις χωρίς ενοχές.

Βρίσκομαι στην ίδια ευχάριστη θέση να λείπουν οι πάνω και οι κάτω μου οπότε με το κτίριο ''δικό'' μου και με τα παράθυρα κλειστά είναι ευκαιρία για κατάργηση των ορίων!!!
Μάλιστα αυτή τη στιγμή ακούγονται (μάλλον δονούν το σπίτι) οι τοκκάτες στην εκτέλεση της Angela Hewitt που αναφέρονται παραπάνω.

Είναι έργα νεανικά, πύρινα, γεμάτα μεγαλοπρέπεια, ηγεμονική λαμπρότητα, με εκρηκτικές φούγκες, με μιά πολυφωνική δυναμική αδιανόητη. Ξεχειλίζουν από ρώμη και σφρίγος, καθεμία τους κι ένα πυροτέχνημα, μιά γιορτή της ζωής. Θεωρούνται μιά εγκυκλοπαίδεια που περιέχει όλα τα στύλ της αντιστικτικής παράδοσης της εποχής, όπως παίζονταν στη Βόρεια Γερμανία. Αλλά ο Μπάχ πήρε αυτούς τους αρχαϊσμούς, τίναξε τη σκόνη από πάνω τους και στη συνέχεια τους έβαλε φωτιά: ενώ ξετυλίγονται αυτά τα πολύχρωμα ηχητικά μωσαϊκά, αυτοί οι επικίνδυνοι λαβύρινθοι, ο νεαρός δείχνει να έχει αφομοιώσει όλες τις τεχνοτροπίες της εποχής του πάνω στο ιδίωμα και μετά, να του έχει δώσει μιά κλωτσιά που το εξακόντισε στη στρατόσφαιρα. Οι μουσικολόγοι παρατηρούν μιά εντυπωσιακή εφευρετικότητα, που ξεπερνάει με την ταχύτητα του φωτός τη μαστοριά όλων εκείνων που είχαν προηγηθεί του κάντορα.
Προτείνω λοιπόν, αφενός την εκτυφλωτική εκδοχή για εκκλησιαστικό όργανο της Blandine Rannou και αφετέρου την πιανιστική της Angela Hewitt στην Hyperion που είναι έξοχα ηχογραφημένη.

Ιδιαίτερα εύστοχοι οι χαρακτηρισμοί σου αγαπητέ Κώστα και πράγματι πολύ καλή ηχογράφηση από την Hyperion.
:grinning-smiley-043
 

nikos 1850

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,422
Λάρισα
Xέ χέ.
Τέτοια κάνεις με τούς τίτλους και ´τσίμπησα´στο ότι αποφάσισες να ξαναγράψεις για rock n'roll.:guitarist:

Και εγώ τσίμπησα.
Κώστα μήπως είναι καιρός να κριτικάρεις και τίποτε δίσκους rock?
(Έτσι για να μαθαίνουμε...)
 

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
25,523
Land of Dystopia
Το "ροκ", τουλάχιστον", έστι όπως εγώ το ένιωσα προς τα τέλη το 70', είναι πηγή όασης, συμφωνώ με τους προλαλλήσαντες, είναι μουσική που έχει όλα τα στοιχεία να την ακούς "δυνατά", άλλωστε κουβαλλάμε πολύ τρέλα και σίγουρα μας αρέσει πολύ.
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Για ποιό ´ρόκ´να μιλήσει δηλαδή??:blink:

Τα εισαγωγικά στη λέξη ροκ δεν ξέρω τι υπονοούν..

Μήπως οτι δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει τέτοιο μουσικό ιδίωμα στη σύγχρονη ιστορία της μουσικής ;
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Υπάρχει σημερινό ρόκ??Ποιοί ??Οι White stripes??
Απ´όσο θυμάμαι ο Λύμπε εδώ μέσα σχεδόν ποτέ δεν έχει παρουσιάσει σημερινό ρόκ.Αυτό θεωρώ ως ´ρόκ´.
 

Stergito

Μέλος Σωματείου
11 November 2006
14,527
Θεσσαλονίκη
Συγγνώμη, αλλά ο Μανωλάκος και ο Μουκ που έχουν παρουσιάσει ένα κάρο καινούριους δίσκους, δεν είναι ροκ;
 

Stergito

Μέλος Σωματείου
11 November 2006
14,527
Θεσσαλονίκη
Σ' αυτό το σημείο είναι πολύ έντονη η μυρωδιά της κολοκυθόπιτας.

Αν αρχίσουμε τις θεωρίες τύπου "τι είναι ροκ", δε θα τελειώσουμε ποτέ.
Οπότε, πάμε παρακάτω...
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Προσωπικά δεν θα με ενδιέφερε εάν ο Λύμπε παρουσίαζε σημερινό ρόκ.
Στα ξένα περιοδικά όσοι παρουσιάζουν την νέα σκηνή τού ρόκ είναι νέοι και έχουν πολύ καλή επαφή με την σημερινή νεολαία.
Αντιθέτως μού φαίνεται πολύ φυσικό να παρουσιάζει τούς δίσκους που παρουσιάζει είτε απο κλασική ,είτε απο τζάζ είτε απο αβάν-γκάρντ.
Το θεωρώ την φυσιολογική εξέλιξη ενός πολύ ψαγμένου ανθρώπου.
Ο Μούκ και ο Τζίμης έχουν την δική τους πολύ σεβαστή πορεία.
 
16 August 2006
1,635
Υπάρχει σημερινό ρόκ??Ποιοί ??Οι White stripes??
Απ´όσο θυμάμαι ο Λύμπε εδώ μέσα σχεδόν ποτέ δεν έχει παρουσιάσει σημερινό ρόκ.Αυτό θεωρώ ως ´ρόκ´.

Mην ειμαστε και απολυτοι.
Τα ιδια μου ελεγαν και μενα αρχες 80s για το Entertainment κατι πιο παλιοι οταν ακουγα το damaged goods. Δεν ειναι και ασχημοι οι White Stripes.:grandpa:
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Mην ειμαστε και απολυτοι.
Τα ιδια μου ελεγαν και μενα αρχες 80s για το Entertainment κατι πιο παλιοι οταν ακουγα το damaged goods. Δεν ειναι και ασχημοι οι White Stripes.:grandpa:

Πήρα τα δύο πρώτα τους.Τόχω ξαναδεί το έργο.Συμπαθείς,αλλά μέχρις εκεί.
 
27 June 2006
7,771
Ο Λύμπε έχει παρουσιάσει πάμπολλα καινούργια (ροκ). Περισσότερα απ'ότι εγώ ίσως.
Παρότι το σταμάτησε τελευταία, γουστάρω να βλέπω τίτλους θεμάτων για κλασικά έργα με τη γραφή της ψυχής που σχηματίζεται νωρίς.
Άσβηστες αυτές οι χαρακιές.

Εβίβα προς όλους:ernaehrung004: