Εκτός ορίων

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

17 June 2006
14,350
41S4NYXN13L._SL500_AA300_.jpg


Iannis Xenakis - Orchestral Works vol. 1 - Timpani 1C1057
Πέντε «πρεμιέρες» σ αυτό το άλμπουμ με Εργα για Μεγάλη Ορχήστρα του Ιάννη Ξενάκη με τη Φιλαρμονική του Λουξεμβούργου κάτω από τη διεύθυνση του Arturo Tamayo. Θα σταθώ ιδιαίτερα στο πρώτο κομμάτι Aϊs, που ανοίγει το δίσκο. Είναι για βαρύτονο, κρουστά και ορχήστρα: η ερμηνεία του Σπύρου Σακκά είναι παραισθησιακή – ένα συνονθύλευμα από εκκλήσεις, ολοφυρμούς και οιμωγές που μοιάζει να ανατρέχει κάθε πτυχή του καταγραμμένου φωνητικού ρεπερτόριου στην ιστορία του δίσκου και φέρνει στο νού τελετουργικό από τα πέρατα του χρόνου, τα βάθη των Αιώνων ή την άκρη του κόσμου. Τα κείμενα αρχαία, δανεισμένα από την Κλασσική Ελληνική λογοτεχνία και ο διάλογος του Σακκά με τα μαινόμενα κρουστά της Beatrice Daudin υποστηρίζεται στιβαρά από την ορχήστρα. Το αποτέλεσμα είναι ένας αισθητηριακός καταιγισμός, ένα συγκινησιακό μπαράζ τρομαχτικής έντασης.
Η μουσική του Ξενάκη είναι γεμάτη από μιά μεγαλόπρεπη ιδιαιτερότητα, μια αλλοτριότητα που λαμπυρίζει σαν άγνωστο ευγενές μέταλλο, θραύσμα από άλλους κόσμους σφηνωμένο στην καρδιά της Δυτικής κουλτούρας. Προσωπικά πιστεύω ότι πρόκειται για το πιο Πρωτοπορικό Εργο πάνω στη Σύνθεση τον περασμένο Αιώνα – πολύ σοβαροί θεωρητικοί υποστηρίζουν πως δεν έχει το ταίρι του σε ολόκληρη την ιστορία της μουσικής. Μουσική χωρίς Ιστορία ή Μνήμη, μια συνειδητή, εσκεμμένη άρνηση της ίδιας της φυσικής λειτουργίας, της αποστολής, της ουσίας της μουσικής.
Περιτό να τονίσω πως αυτό το «οργανωμένο χάος» όπως το αποκαλούσε ο δημιουργός του είναι ολοκληρωτική μουσική σπρωγμένη πέρα από τα έσχατα όριά της: δεν κάνει για καλοκαιριάτικο άκουσμα και δεν ...ταιριάζει σε λεπτεπίλεπτα αυτιά.
Η ανταμοιβή για τους γενναίους που θα το αποτολμήσουν είναι πλουσιοπάροχη.
 
Last edited by a moderator:

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,336
είμαι σίγουρος ότι είναι γιά γενναίους.

να δω πόσοι θα βρεθούν από εδώ μέσα....
(εγώ σίγουρα δεν είμαι απ αυτούς)

τουλάχιστον τον Σακκά τον εκτιμώ πολύ
 

Dimosthenis

Supreme Member
17 June 2006
3,277
Απάντηση: Re: Εκτός ορίων

Δ. Παναγιωτίδης said:
είμαι σίγουρος ότι είναι γιά γενναίους.

να δω πόσοι θα βρεθούν από εδώ μέσα....
(εγώ σίγουρα δεν είμαι απ αυτούς)

τουλάχιστον τον Σακκά τον εκτιμώ πολύ

ΜΟΝΟΝ ΓΕΝΝΑΙΟΥΣ!!!!????

Μια φορα παρακολουθησα ενα κονσερτο ενχορδων σε μουσικη Ξενάκη και δεν καταλαβα γρι.........:damnyou:
 
17 June 2006
14,350
Re: Απάντηση: Re: Εκτός ορίων

Dimosthenis said:
Μια φορα παρακολουθησα ενα κονσερτο ενχορδων σε μουσικη Ξενάκη και δεν καταλαβα γρι

τότε, προφανώς, δεν θα είχες ακόμα ακούσει Σαντάνα να ...ανοίξουν τ αυτάκια σου :D
μπορείς όμως πάντα να ξαναπροσπαθήσεις. :rolleyes:
 

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,804
Ελλαδα
Πριν αρκετα χρονια με ολη μου την γενναιοτητα προσπαθησα να πλησιασω το εργο του συνθετη Ι. Ξενακη διαβασα και αποσπασματα απο καποιες διαλεξεις
που εκανε ,δυστηχως για μενα δεν ειναι ενας απο τους κορυφαιους συνθετες του 20ου αιωνα .ειναι απλος ενας πειραματιστης που δεν μου αφησε τιποτε..
 

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,804
Ελλαδα
Πριν αρκετα χρονια με ολη μου την γενναιοτητα προσπαθησα να πλησιασω το εργο του συνθετη Ι. Ξενακη διαβασα και αποσπασματα απο καποιες διαλεξεις του που εκανε ,δυστηχως για μενα δεν ειναι ενας απο τους κορυφαιους συνθετες του 20ου αιωνα .ειναι απλος ενας πειραματιστης που δεν μου αφησε τιποτε..
 

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,804
Ελλαδα
Me το εργο μου προσπαθησα ασυνειδητα στη αρχη και στη συνεχεια ποιο συνειδητα να γεμισω το φιλοσοφικο χωρο της διανοησης με τα μουσικα ,αρχιτεκτονικα,εικαστικα και τα γραπτα μου εργα, οπως ο καλιτεχνης
συγκροτει με χρωματιστες ψηφιδες ενα μωσαικο
Ι. ΧΕΝΑΚΙS
καλο αλλα προτιμω τον Santana
 
Last edited: