Spiritual Ghetto Music.......

14 December 2006
4,265
B000095J36.01.LZZZZZZZ.jpg
113104431.jpg


Αν η ιδιοσυγκρασία του φυσήματος του Don Cherry παραπέμπει σε προσευχή, τότε η αντίστοιχη του τρομπετίστα Eddie Gale θα μπορούσε να μοιάζει με το κάλεσμα σε αυτήν.

Γεννημένος στο Brooklyn το 1941, δισκογραφικά έκανε μία μάλλον εκθαμβωτική είσοδο ως sideman στο Unit Structures(1966) του Cecil Taylor, όπου αναμετρήθηκε με θηρία (Jimmy Lyons, Henry Grimes, Alan Silva, Andrew Cyrille, Makanda Ken McIntyre), ενώ λίγο αργότερα (1969) συμμετείχε στο of love and peace του[/B] Larry Young. Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 60 είχε την τύχη να τον “περιθάλψει” ο Sun Ra O ίδιος θεωρεί αυτήν την στρατολόγηση περίπου ως συμπαντικό δώρο και την αφύπνιση του αυτή καταλυτική για την μετέπειτα σχέση του με την τρομπέτα (οι περίφημες τρίλιες που ακούμε στο Lanquidity του Sun Ra είναι αποτέλεσμα της κοσμικής αντίληψης που ο Ra εμφύσησε στον Eddie).

Το 1968 και 1969 κυκλοφόρησε στην Blue Note τα Ghetto Music και Black Rhythm Happening αντίστοιχα.

Και στους δύο δίσκους ο Eddie χρησιμοποίησε 11μελή χορωδία, κατάλοιπο προφανώς των παιδικών του αναμνήσεων του από τα gospel και blues! Από τεχνικής άποψης όλοι είναι άρτιοι αλλά μάλλον συμπεριφέρονται λιγότερο σαν τραγουδιστές και περισσότερο σαν ρακένδυτοι εγκαταλειμμένοι ήρωες των ghetto, θηρία πληγωμένα που αρνούνται να κλειστούν στο κελί! Τραγουδούν gospel με τις αγγελικές φωνές τους με μία ζωώδη ορμή που είναι όμως τόσο κατανυκτική ίσως γιατί προσεύχονται απευθυνόμενοι στον ίδιο τον άνθρωπο και όχι σε κάποιον απρόσωπο θεό. Σκυφτοί και περήφανοι συνάμα ψέλνουν πένθιμα εμβατήρια. Από τα μάτια τους καταλαβαίνεις πως είναι όλοι ένοπλοι….

Η μουσική τώρα ίσως να χρειάζεται κάποιου είδος θάρρος για να περιγραφεί με ακρίβεια! Πρόκειται στην ουσία για σύνθεση και αντίληψη ικανή να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στο κλάμα ενός πεινασμένου παιδιού και στην οργή του proto punk!Αέρινη, θυμίζει ενίοτε παιδικό νανούρισμα σε φτωχογειτονιά αλλά ως φύση πρωτίστως επαναστατική ηχεί επίσης σαρωτική σαν τυφώνας ! Στην υπερκόσμια διάσταση της έχεις την αίσθηση πως επικαλείται τα στοιχεία της φύσης για να λυτρώσουν τον άνθρωπο από τον πόνο αλλά βασικά στην εγκόσμια μοιάζει με συμπλοκή των μαύρων πανθήρων με λευκούς υπερασπιστές τους νόμου κα της τάξης. Υμνεί ταυτόχρονα τον πόνο και την χαρά υπενθυμίζοντας πως έχει χυθεί πολύ αίμα και ίσως χρειάζεται ακόμα περισσότερο, και είναι τόσο μα τόσο συγκινησιακά φορτισμένη που αν και free jazz τελικά καταλήγει να μιλάει μια γλώσσα αντίστοιχη με αυτήν των γκρικάνικων τραγουδιών…..

Το δίχως άλλο είναι δύο δίσκοι για μη προνομιούχους, και παρά στο ότι μέσα τους κρύβεται απίστευτη ευγένεια, όποιος είναι, αισθάνεται η θα ήθελε να είναι με την μεριά των επιτυχημένων οφείλει να μείνει μακριά γιατί οι δίσκοι δαγκώνουν....

Και οι δύο δίσκοι είναι άμεσα συνυφασμένοι με αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Black Consciousness και θεωρούνται από τους πιο επιδραστικούς στην μετά Coltrane εποχή! Ως εκ τούτου η ακρόαση τους από οποιαδήποτε άυλη μορφή τους αδικεί!
 
14 December 2006
4,265
200403_023_span9.jpg


Ghetto Music

Bass – James "Tokio" Reid*, Judah Samuel
Drums – Richard Hackett
Lead Vocals – Elaine Beener
Lead Vocals, Lyrics By – Joann Gale*
Tenor Saxophone, Flute – Russell Lyle
Trumpet, Steel Drums, Piano, Arranged By, Conductor – Eddie Gale
Vocals – Art Jenkins, Barbara Dove, Barbara Dove, Edward Walrond, Evelyn Goodwin, Fulumi Prince,Mildred Weston, Norman Right, Sondra Walston, Sylvia Bibbs

Black Rhythm Happening

Alto Saxophone – Jimmy Lyons
Arranged By, Composed By, Conductor, Trumpet, Liner Notes – Eddie Gale
Bass – Henry Pearson, Judah Samuel
Drums – Elvin Jones, John Robinson
Flute – Roland Alexander, Russell Lyle
Tenor Saxophone – Russell Lyle
Vocals – Carol Ann Robinson, Charles Davis, Joann Gale Stevens, Paula Nadine Larkin, Sondra Walston, Sylvia Bibbs, William Norwood

*http://www.discogs.com/artist/194781-Eddie-Gale
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,968
Πρόκειται για καταπληκτικές δουλειές ! Τις αδικείς λίγο, όταν προτρέπεις οποιαδήποτε ομάδα του πληθυσμού να μείνει μακρυά ... μιλάμε για πολύ καλή μουσική και καλό είναι όλοι όσοι μπορούν να πλησιάσουν ... έστω για να κρυφοκοιτάξουν από το παράθυρο ...

Τα σέβη μου για την παρουσίαση !!!
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,303
Αθήνα
Τον πρώτο, είχα ακούσει παλαιότερα όταν ψαχνόμουν με τις ρίζες του μπλουζ (μπακ του δε ρουτς) και έχει αυτή την ιδιαίτερη αισθητική, όχι δύσκολη, που χρειάζεται όμως κάποια "αποκρυπτογράφηση". Οι ψαλμωδίες προσδίδουν μια πνευματικότητα και είναι αυτό που πιθανότατα θα ξενίσει κάποιους και γι' αυτό προφανώς και η "επισήμανση" του Μπάιρα.

Η κουλτούρα μας, δεν επιτρέπει να κατανοήσουμε πλήρως το αφροαμερικανικό σπιρίτουαλ, το οποίο γι' αυτούς ήταν σημαντικό και απαραίτητο εκφραστικό μέσο. Τα παράγωγά του, γκόσπελ και μπλουζ μας είναι πιο εύληπτα, ακριβώς γιατί η θεματολογία τους είναι ευρύτερη, περιλαμβάνοντας προβλήματα της καθημερινότητας και γιατί η παράσταση (performance), πια, περνά από τη συλλογική εκδήλωση στην ατομική.

Πρέπει να καταλάβουμε τη λειτουργία σε ομάδα του έγχρωμου καταπιεσμένου, που υμνείται το θείο, παρακαλώντας για λύτρωση από τα δεινά και το σταδιακό παραληρηματικού χαρακτήρα χορευτικό ξέσπασμα, για να μας "μιλήσουν" οι τραγουδιστές, τα όργανα και κυρίως η τρομπέτα που άλλοτε παιχνιδίζει, άλλοτε διαμαρτύρεται και άλλοτε κλαίει.

Γιώργη, :grinning-smiley-043.
 

Haagenti

AVClub Fanatic
18 November 2006
16,559
Ministry Of Silly Walks
Γιώργο πραγματικά με συγκίνησες με την παρουσιαση σου...Εξίσου συγκινητική ειναι και η περιπλανηση στο αποπνυκτικό τοπίο που δημιουργείται απο τις αναθυμιάσεις που προκύπτουν απο τα βιώματα μιας ξεχωριστής κάστας ανθρώπων...Αν μου ζητούσες να περιγράψω με μια λεξη το άκουσμα θα το αποκαλούσα Ανθρωποκεντρικό ...Μιλώ πάντα για τον πρώτο δίσκο τον οποίο ακούω εδω και μερικές ωρες,φορωντας ακουστικα και παραβλεποντας την εξωτερικη θερμοκρασια αλλα δεν μπορω να κανω αλλιως..Τα τυμπανα δρουν στο περιθώριο και ειναι υπευθυνα τοσο για την τήρηση του ρυθμού οσο και για το χαοτικο ξεστράτισμα του συνολου το οποιο θα μου επιτρέψεις,παραβλέπει εντέχνως ο Eddie Gale,ο οποίος παίζει συγκεκριμενα πράγματα τα οποια όμως ευθύνονται για την συναισθηματική συνολικά φόρτιση που εκπέμπει ο δίσκος...
A must have...
Ειλικρινά σ' ευχαριστώ...
 

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,832
Ελλαδα
Πρόκειται για καταπληκτικές δουλειές ! Τις αδικείς λίγο, όταν προτρέπεις οποιαδήποτε ομάδα του πληθυσμού να μείνει μακρυά ... μιλάμε για πολύ καλή μουσική και καλό είναι όλοι όσοι μπορούν να πλησιάσουν ... έστω για να κρυφοκοιτάξουν από το παράθυρο ...

Τα σέβη μου για την παρουσίαση !!!


εχει δικιο ο Δημοκηδης
ακομα και εγω που ειμαι της κατηγοριας ποπ ακουσματων
o δισκος με συγκινησε
Μπραβο Μπαιρα με τις ανακαλυψεις σου !!
 

petros_m

Supreme Member
18 June 2006
8,210
Αλιμος
Στο υφος της Alice Coltrane ειναι. Τους ειχαμε πετυχει και σε καποιες συλλογες που ειχαμε συζητησει πριν 4-5 χρονια.
Like!
 
14 December 2006
4,265
Re: Απάντηση: Spiritual Ghetto Music.......

Στο υφος της Alice Coltrane ειναι. Τους ειχαμε πετυχει και σε καποιες συλλογες που ειχαμε συζητησει πριν 4-5 χρονια.
Like!

H Alice ε?
Μεγάλο θέμα πας να ανοίξεις!

Μπορεί να ακουστώ άδικος η ημιμαθής ( εξάλλου νομίζω πως γενικά όλοι σε σχέση με την απεραντοσύνη της μουσικής τέτοιοι είμαστε), αλλά ποια ακριβώς η συνεισφορά της στην jazz?

Παίρνω ένα παράδειγμα! Προγραμματισμένη παρουσίαση και κατά 90% έτοιμη…..ούτε εγώ είχα την χαρά να την απολαύσω δημόσια ούτε εσείς! Ο λόγος, επειδή ακριβώς θα έπρεπε να αναφέρω την ας πούμε λιγότερη επίδραση της Alice στο αποτέλεσμα σε σχέση με τους υπόλοιπους, και κάτι τέτοιο ίσως ήταν άδικο …

517Dhx8EAzL.jpg


Έχεις έναν Joe Henderson να δίνει τα ρέστα του ειδικά στο water!, όπου φυσάει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μοιάζει με παίξιμο μέσα το νερό! Τεχνικά είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και δύσκολα πράγματα που έχω ακούσει σε jazz δίσκο! Τον Charlie Haden να γεμίζει τον ήχο και γενναία να κλείνει οποιαδήποτε τρύπα η κοιλιά, και τον Micheal White στο βιολί γενικά φρόνιμο αλλά ετοιμοπόλεμο! Μια φορά του έκλεισε το μάτι ο Henderson και μετατράπηκε σε ανεμοστρόβιλο (στο φινάλε του Air)…και η Alice? Η πραγματική συνεισφορά της είναι στη γενικότερη ατμόσφαιρα! Βοηθάει να αποκτήσει ο δίσκος αυτόν τον tribal υπνωτισμό, που και αυτό δηλαδή κατά 70% πάλι στον Haden οφείλεται!

Τι πιστεύω! Μετά τον θάνατο του Coltrane, όλοι οι μουσικοί έπεσαν πάνω στην Alice, και έκαναν πολύ καλά και μπράβο τους! Τι πιο συγκινητικό να τιμάς το πνεύμα κάποιου έχοντας στο πλευρό σου τον κοντινότερο του άνθρωπο! Είναι σαν να παίζεις και το πνεύμα του να είναι μαζί σου! Από αυτήν την άποψη ίσως η πραγματική της αξία να είναι σε άλλη διάσταση από αυτήν που αντιλαμβάνομαι…..

Δηλαδή το elements για παράδειγμα ενδέχεται να μην ηχούσε ποτέ το ίδιο χωρίς αυτήν, όχι τεχνικά αλλά ως έμπνευση…

Αν το δω από καθαρά μουσική άποψη απογυμνωμένο από οτιδήποτε μεταφυσικό, συμπαντικό η συναισθηματικό νομίζω πως η jazz και εξέλιξη της θα υπήρχαν και χωρίς αυτήν….
 

Haagenti

AVClub Fanatic
18 November 2006
16,559
Ministry Of Silly Walks
Απάντηση: Re: Απάντηση: Spiritual Ghetto Music.......





517Dhx8EAzL.jpg

Τον Charlie Haden να γεμίζει τον ήχο και γενναία να κλείνει οποιαδήποτε τρύπα η κοιλιά, και τον Micheal White στο βιολί γενικά φρόνιμο αλλά ετοιμοπόλεμο! Μια φορά του έκλεισε το μάτι ο Henderson και μετατράπηκε σε ανεμοστρόβιλο (στο φινάλε του Air)…και η Alice? Η πραγματική συνεισφορά της είναι στη γενικότερη ατμόσφαιρα! Βοηθάει να αποκτήσει ο δίσκος αυτόν τον tribal υπνωτισμό, που και αυτό δηλαδή κατά 70% πάλι στον Haden οφείλεται!

Τι πραμα ειναι αυτο με σενα...Οταν ερθει η ωρα μας να μας το πεις (εστω και εμμεσα) ,μερικες μερες πριν...
 
14 December 2006
4,265
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Spiritual Ghetto Music.......

Τι πραμα ειναι αυτο με σενα...Οταν ερθει η ωρα μας να μας το πεις (εστω και εμμεσα) ,μερικες μερες πριν...

το καλύτερο το έκανα πριν τρία χρόνια....
Σπίτι της αδελφής μου, ακούγαμε κομμάτια από το youtube.....
Ξαφνικά τρώω μία φλασιά, να ακούσω Gary Moore (απίστευτο να θέλω εγώ να ακούσω Gary), τους λέω έχει ένα φοβερό όχι τόσο γνωστό κομμάτι το "Nothing's the same "
Το ακούσαμε τρεις τέσσερις φορές....:music-smiley-005:
Την επομένη τον χαιρετίσαμε....
Το έχω......:idea: