Οι φύλακες της φλόγας.

17 June 2006
14,350
MI0000056604.jpg



Andrew Cyrille, Jimmy Lyons, Jeanne Lee: “Nuba” - Soul Note CD, 1970



Ο τρόπος που συνθέτει ο Andrew Cyrille πατάει πάνω στην Αφρικάνικη μουσική από τη μιά και στον John Coltrane από την άλλη. Αλλά η τρικυμιώδης γλώσσα του Cecil Taylor με τα άπειρα ιδιώματα και τις ντοπιολαλιές της, με τις ριπές από ηχοχρώματα, είναι ξεκάθαρα διακριτή - πράγμα απόλυτα φυσικό αφού τόσο ο Cyrille όσο και ο Jimmy Lyons ήταν από τα ιδιαίτερα αγαπημένα πουλέν του Taylor επί δεκαετίες. Κρουστά και άλτο σαξόφωνο στεφανώνονται εδώ από τα φωνητικά της Jeanne Lee, έξοχα τόσο από άποψη τεχνικής όσο και από μιά αισθαντικότητα που κάνει εδώ αυτό που τόσο καλά έκανε στο "Blase" του Archie Shepp: το άκουσμα μοιάζει να πάλλεται σαν χαίνουσα πληγή αλλά ο απίστευτα συμπυκνωμένος θυμός που κυοφορεί λες και πέρασε μέσα από ένα μαγικό πλέγμα και εκβάλλει σαν ζωηφόρα ενέργεια - σαν γιορτή. Σωστά χαρακτηρίσθηκε Εξω σαν όπερα σε μινιατούρα πάνω στην ιστορία της Αφρικής - απ όσους είμαι σε θέση να γνωρίζω, ίσως μόνο ο John Carter ("Castles Of Ghana"”, "Roots & Folklore: Episodes In The Development Of American Folk Music") έχει προσεγγίσει με τέτοια συμπόνοια, τόση ζεστασιά και λαχτάρα και περίσκεψη τη μούσα του, τις ρίζες του, τη μουσική του.




MI0000387595.jpg



Randy Weston: “Spirit! The Power Of Music” - Sunnyside CD, 2000



Πιθανότατα ο πιό σημαντικός δίσκος του Randy Weston -πνευματικό τέκνο του Monk, πέρασε ένα μεγάλο μέρος της τριακονταετίας 1970-1990 στη Βόρεια Αφρική, εμπειρία που σημάδεψε ανεξίτηλα τη μουσική του- το "Spirit!..." είναι ηχογραφημένο live στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Συμπράττουν παραδοσιακοί μουσικοί Gnawa από την Ταγγέρη και το Μαρακές μαζί με μιά δράκα από τζαζίστες (Alex Blake-bass, Benny Powell-trombone, Talib Kibhe-alto sax & flute, Neil Clarke-african percussion). O Weston κάνει την εισαγωγή στο κοντσέρτο με ένα κομμάτι για σόλο πιάνο που το βαφτίζει Receiving The Spirit κι από κεί και πέρα η μουσική είναι σκέτη έκσταση. Οι μουσικοί την ξεδιπλώνουν σαν σε υπνωτική καταληψία και το κοινό πέφτει σε παράκρουση. Nιώθεις να σε μαστιγώνει ο άνεμος της Σαχάρας και η άμμος να σου μπαίνει στα μάτια και στο στόμα.




n9c1ngrz.j31


Susie Ibarra: “Folklorico” - Tzadik CD, 2004


H Ibarra παίζει κρουστά και, εδώ και κάμποσα χρόνια, είναι περιζήτητη στο avant-garde κύκλωμα της Νέας Υόρκης. Εχει συνεργασθεί κατά καιρούς με τύπους όπως ο Derek Bailey, o William Parker, o Thurston Moore, o John Zorn και η Ζeena Parkins. Εδώ συμπράττει με τον πιανίστα Craig Taborn, την Jennifer Choi (βιολί) και τον Wadada Leo Smith που παίζει τρομπέτα σε 2 tracks. Το άλμπουμ από κάθε άποψη είναι μιά πραγματεία πάνω στην Τέχνη των κρουστών. Οι πολυρυθμίες του Taborn συνδυάζονται με τα κάθε λογής κρουστά της Ibarra και ακούς κάτι που σου φέρνει στο νού εξωτικά ταμπλό-βιβάν όπου μυριάδες από ήχους στήνουν χορό: παρελαύνει μιά ατέλειωτη γιορτή, ενα καρναβάλι από βαλς και σαραμπάντες, πειραγμένες έως αγνώριστες - "τη μιά είσαι στο Rain Forest, την άλλη ακούς Αφρικάνικες φυλετικές μουσικές και σχεδόν υποδόρεια gamelan από το Μπαλί: αυτή μοιάζει να κάνει jamming με το πνεύμα του Jimi Hendrix σε κάποιο φανταστικό παρακλάδι των Band Of Gypsies" (The Wire, τ. 292, Ιούνιος 2009).
Δεν θα μπορούσα να το πώ καλύτερα.





Πηγές:
Τhe Penguin Guide on Jazz Recordings (9th Edition).
Garry Giddins: Visions of Jazz-The First Century (Oxford University Press, New York 1998).
 
Last edited:
14 December 2006
4,265
Για το Nuba που είναι εκπληκτικός δίσκος δεν έχω διαβάσει ποτέ κάτι πιο πυκνό και πιο εύστοχο! Υποβάλλω τα σέβη μου :grinning-smiley-043...
Τα άλλα δύο θα τα ακούσω σύντομα, αν και τουλάχιστον για τον Weston αν κρίνω από τα Tanjah και Saga δεν έχω καμία αμφιβολία.....
 

Ηλίας Κ

Supreme Member
7 July 2006
4,931
Αθήνα
Τον κύριο της πρώτης πρότασης δεν τον έχω καν σαν όνομα ακούσει, θα το ψάξω.
Όπως και την υπο-πρόταση για τον John Carter.:ernaehrung004:

Aπό Randy Weston μου άρεσε και το African Cookbook,
ένα πολυ ενδιαφέρον φεστιβάλ με gnawa μουσική γίνεται κάθε χρόνο στην πλατεία του Μαρακές με πολλές συμμετοχές από αφροαμερικανούς τζαζίστες. Είχα δει ένα βίντεο και με τον archie sheep πέρσυ.

Πολύ ενδιαφέρον το θέμα που άνοιξες, η προσέγγιση της αφρικανικης μουσικής από σύγχρονους αμερικανούς ταζαζίστες...
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,303
Αθήνα
Ρεσιτάλ Λύμπε σε μουσικές προτάσεις και δείγμα γραφής...

Να προσθέσω, ένα σχόλιο για τα υβρίδια μουσικών του κόσμου. Υπάρχει διττή προσέγγιση.
Η μια είναι όταν τα εθνομουσικολογικά χαρακτηριστικά προκύπτουν αβίαστα, γόνιμα και συνθέτουν ένα πολυτοπικό αμάλγαμα που η παρουσία τους υποδηλώνεται με κληρονομικές ιδιότητες ή με αυθεντική ζωντανή αμεσότητα. Η άλλη προσέγγιση είναι η πιο εύκολη και φολκλόρ που τα χαρακτηριστικά μπολιάζονται άκομψα και παράταιρα, απλά για να κραυγάσουν την ύπαρξή τους.

Το είδος δεν είναι εύκολο, αντίθετα θέλει μελέτη και προσοχή στη πρόσληψη και στην αξιολόγηση. Όταν, μάλιστα, οι προτάσεις προέρχονται από αντικομφορμιστές αβανγκαρντίστες καταλαβαίνετε τον "πόλεμο" που διεξάγεται στον εγκέφαλό μας, με τη τάση να αποβάλλει το δυσνόητο, από τη μια, αλλά και την ηδονή από την άλλη, με τη διέγερση των νευρώνων του και τη θύελλα των συναισθημάτων.

:ernaehrung004:
 
14 December 2006
4,265
Να προσθέσω, ένα σχόλιο για τα υβρίδια μουσικών του κόσμου. Υπάρχει διττή προσέγγιση.
Η μια είναι όταν τα εθνομουσικολογικά χαρακτηριστικά προκύπτουν αβίαστα, γόνιμα και συνθέτουν ένα πολυτοπικό αμάλγαμα που η παρουσία τους υποδηλώνεται με κληρονομικές ιδιότητες ή με αυθεντική ζωντανή αμεσότητα. Η άλλη προσέγγιση είναι η πιο εύκολη και φολκλόρ που τα χαρακτηριστικά μπολιάζονται άκομψα και παράταιρα, απλά για να κραυγάσουν την ύπαρξή τους.


Απόλυτα σωστή παρατήρηση αυτή! Ειδικά όταν υπάρχουν υβρίδια με στοιχεία από την Ανατολή 9/10 φορες συμβαίνει δυστυχώς το δεύτερο…
 

Ηλίας Κ

Supreme Member
7 July 2006
4,931
Αθήνα
Ναι, η ανατολή στους δυτικους μουσικους κάνει τζιζ τις περισσότερες φορές, δεν ανακατεύεται εύκολα,
αλλα από αφροαμερικανούς τζαζίστες σε αυτό το επίπεδο που συζητάμε δε θα ακούσεις εύκολα κιτς προσεγγίσεις. Εγώ τουλάχιστον δεν έχω ακούσει ποτέ.
 

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,303
Αθήνα
Το φλερτ με την ανατολή είναι παλαιό λόγω του εξωτισμού και μυστικισμού που αυτή αποπνέει, με την επιρροή της Μέσης Ανατολής να έχει τη μερίδα του λέοντος. Πάντως ακόμη και στη τζαζ που αναφερόμαστε, υπάρχουν απόπειρες από πετυχημένες μέχρι και τραγικές, με διαφορετική ενσωμάτωση στοιχείων, από κλίμακες και ρυθμούς μέχρι και ολόκληρα αυτοσχεδιαστικά μέρη.
 

Ηλίας Κ

Supreme Member
7 July 2006
4,931
Αθήνα
Ίσως να μην το γραψα καλά, εννοούσα προσέγγιση της αφρικανικής μουσικής από αμερικανούς και όχι της ανατολικής που είναι δύσκολη και τα αποτελέσματα πράγματι πενιχρά.