Μια απορια

Εχω την εξης απορια:

Αν, λεω Αν, δεν υφιστατο αυτο και ολα τα φορα σε ηλεκτρονικη μορφη, αλλα σε.. παλιου τυπου χαρτι οπου καθε απαντηση γραφοταν η μια κατω απο την αλλη...

και ο καθενας εγραφε με στυλο πανω στο χαρτι την αποψη του.....
....θα γινοταν επεμβαση των διαχειριστων με ...Blanco? Η θα σκιζανε την... σελιδα?

Κυριοι , θεωρω οτι ειμαστε ανθρωποι με την βαρυτητα των αποψεων μας και η χειροτερη "λογοκρισια" ειναι το να κρινονται αρνητικα τα γραφομενα μας απο τους υπολοιπους (εαν αυτα χρηζουν αρνητικων σχολιων). Αλλωστε σε ενα μαζικο φορουμ, αν κατι κριθει ως κατακριτεο και μη αποδεκτο απο την πλειονοτητα των μελων, αυτο θα απορριφθει ως ξενο σωμα, διοτι τα μελη, εχουν την δυνατοτητα, εκφραζοντας αντιθετες αποψεις να το σταματησουν. Και τα γραπτα πρεπει να μενουν για να εχει ο καθενας την δυνατοτητα να απορριψει μεσα του και εκ των υστερων μια σταση που δεν του αρεσει.

Εχω την αμυδραααααααα εντυπωση πως τελικα με την ηλεκτρονικη μορφη που εχουν παρει τα πραματα στη ζωη μας, δινουμε την δυνατοτητα σε μικρους δικτατορισκους να κανουν πραγματα που δεν θα εκαναν αν τα πραγματα ηταν σε απτη μορφη...(χαρτι και στυλο ), η σε προφορικη.. Αν καποιος πηγαινε να μου κλεισει το στομα την ωρα που εξεφραζα την αποψη μου, θα του εσπαγα τα μουτρα (π.χ)

Καποιος, δεν θυμαμαι ποιος, εχει στην υπογραφη του το γνωστο...Scripta Manent... Εγω λεω.... Αμ δε που manent....

Πως να manent για να κριθουν τα scripta απο ολους οταν αυτα αλλιωνονται κατα βουληση? Πως θα κρινω εγω αν ενα μελος ειναι υπερβολικο, αληθες, υβριστικο, παραποιητικο,εξυπνο, χαζο, ημιμαθες, αμαθες? Πως θα τον απομονωσω η θα γινω φιλος του αν δεν δω την σταση του μεσα απο τα κειμενα του?

Ενα βιβλιο, κρινεται απο το περιεχομενο του. Αν το περιεχομενο του αλλαζε κατα βουληση, δεν θα μπορουσε να κριθει. Και η Κριση ειναι το πρωτο σταδιο στις οποιες αποφασεις παιρνουμε.

Θεωρω οτι στο βωμο της προστασιας, κανουμε το ακριβως αντιθετο. Και χανουμε το νοημα. Στοχος δεν ειναι το τι θα φαινεται προς τα εξω, να ειναι ολα δηλαδη ομογενοποιημενα, χαμογελαστα και καθως πρεπει, politically correct. Στοχος πρεπει να ειναι η μεταφορα του διαλογου, οπως θα ηταν στην ζωη μας, με ολα τα πλεονεκτηματα και μειονεκτηματα που αυτο επιφερει. Διοτι δεν μπορω να φανταστω, στις συναξεις που κανει το φορουμ αυτο και ολα τα αλλα που συμμετεχω, καποιον να κανει τον διαχειριστη στις κουβεντες που κανουν τα διαφορα πηγαδακια. Και να μας μαλωνει η να μας διορθωνει η να μας βγαζει εξω απο το χωρο αν διαφωνει με το τι κουβεντιαζεται...

Και περιμενοντας τις αποψεις σας, θα επαναλαβω πως αυτη ειναι μια γενικοτερη συζητηση που μου προκληθηκε και απο την συμμετοχη μου στα διαφορα φορα, και απο ενα αρθρο περι λογοκρισιας που διαβασα στο in.gr

Ενα λοιπον βασικο ερωτημα που εχω (οσον αφορα τη δυνατοτητα να φτανουν αυτουσιες οι αποψεις στα μελη) ειναι...

Πως θα λειτουργουσε το φορουμ αν ηταν σε Γραπτη (οχι Ηλεκτρονικη) η Προφορικη μορφη?
Υπαρχει λογοκρισια η επεμβαση στις 2 παραπανω μορφες? Τι ειδους? με τι μηχανισμους? Ποιες θα ηταν οι συνεπειες των επεμβασεων?

Last edited:
Aκόμη και αν αυτός ήταν ο ζαν κλωντ βαντάμ??? :7SFGSFG:

Στεργιε, δεν νομιζω οτι την στιγμη που περιγραφει ο Βασιλης , ξερεις/βλεπεις/σε νοιαζει ,ποιος ειναι αυτος που το κανει, αλλα το τι κανει -bye-

οταν καποια στιγμη γινουν εκλογες θα τα θεσουμε επι ταπητος.....

η long time προεκλογικη εκστρατεια μονο κακο κανει -κατα την ταπεινη μου γνωμη -

Άλλο πράγμα το ιδανικό κι άλλο πράγμα το εφικτό παιδιά.
Να είμαστε και λίγο ρεαλιστές.

Η λογοκρισία μπορεί να υπάρξει σε οποιαδήποτε μορφή χρήσης του λόγου Βασίλη είτε αυτή είναι γραπτή, είτε ηλεκτρονική, είτε προφορική. Η ιστορία μας έχει διδάξει πως όλα είναι εφικτά στην προσπάθεια για λογοκρισία αλλά ταυτόχρονα και οι αγώνες για την ελευθερία του λόγου (οποιασδήποτε μορφής).

Θα απαντήσω στην ερώτησή σου λέγοντάς σου πως το συγκεκριμένο φόρουμ πρακτικά, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, παρά μόνον ηλεκτρονικά. Αν λοιπόν δεν λειτουργεί ηλεκτρονικά δεν μπορεί να λειτουργεί, άρα το υποθετικό της ερώτησής σου, έστω και με υποθετικές απαντήσεις, είναι δίχως νόημα.

Η ελευθερία μας σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου και δεν διαφεύγει ο "λόγος" από αυτήν την αρχή. Τώρα ποιός θα κρίνει που σταματά η δική μου ελευθερία του να εκφράζομαι και που ξεκινά του άλλου, είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Για παράδειγμα η φράση σου "δινουμε την δυνατοτητα σε μικρους δικτατορισκους να κανουν πραγματα που δεν θα εκαναν αν τα πραγματα ηταν σε γραπτη μορφη..." προσβάλλει την ελευθερία μου αφού γραμμένη σε ένα φόρουμ, γενικά και αόριστα υποθέτω πως με συμπεριλαμβάνει. Αν κάποιος λοιπόν με αποκαλούσε δικτάκτορα πρόσωπο με πρόσωπο, το πιο πιθανό θα ήταν όπως είπες κι εσύ, να του έσπαγα τα μούτρα. Σε ένα φόρουμ όμως θα πρέπει να αρκεστώ στην ηλεκτρονική μορφή αντιμετώπισης ενός τέτοιου χαρακτηρισμού. Αυτό για μένα σημαίνει πως δεν γίνεται να τα βάζουμε όλα στο ίδιο καλάθι. Κάθε περίπτωση θα έχει και διαφορετική αντιμετώπιση και θεωρώ την σύγκριση που κάνεις άστοχη.

Τι δεν θεωρεις εφικτο Μπαμπη ?

Το να είναι όλα ανεξέλεγκτα και στην κρίση του καθενός από εμάς. Νομίζω οτι δεν δουλεύει έτσι ένα site με 3500 μέλη. Θα γίνει μπουρδ....

Ζητουνται αποψεις. Δεν θεωρω οτι προκειται περι εκλογων Ναθαναηλ, αλλα περι συζητησης ουσιας που δεν εχει συγκεκριμενο χρονικο προσδιορισμο για το ποτε πρεπει να γινει...οποιος θελει, καταθετει τον οβολον του....:beatnik2:

Το να είναι όλα ανεξέλεγκτα και στην κρίση του καθενός από εμάς. Νομίζω οτι δεν δουλεύει έτσι ένα site με 3500 μέλη. Θα γίνει μπουρδ....

Δεν νομιζω οτι αναφερθηκε κανεις σε οτιδηποτε ανεξελεκτο !

Δεν νομιζω οτι αναφερθηκε κανεις σε οτιδηποτε ανεξελεκτο !

Ανεξέλεγκτο είναι αυτό που δεν ελέγχεται από κανέναν.
Στην προκειμένη περίπτωση ποιός θα ελέγχει;
Μιλάμε για αυτοέλεγχο και αυτοκάθαρση; Γι αυτό μιλάμε; Είναι κάτι που δεν κατάλαβα σωστά;

Ανεξέλεγκτο είναι αυτό που δεν ελέγχεται από κανέναν.
Στην προκειμένη περίπτωση ποιός θα ελέγχει;
Μιλάμε για αυτοέλεγχο και αυτοκάθαρση; Γι αυτό μιλάμε; Είναι κάτι που δεν κατάλαβα σωστά;

Το ανεξελεγκτο δεν εχει ουτε ορια ουτε ελεγχο .

Εγω αυτο που καταλαβα ειναι οτι υπαρχει θεμα οριων !

Για μενα συντονισμος και διαχειριση εμπεριεχουν την εννοια του ελεγχου αλλα μονο για υβριστικα μηνυματα απο μελη προς μελη. Την ηθικη μου δεν περιμενω να μου την επιβαλλουν. Επισης δεν περιμενω απο δια-χειριστες / συντονιστες να αποφασιζουν για το ποιος βλεπει αυτο που προβαλλω εγω ως εικονα και ομοιωση μου.

Και παλι μιλαω συνολικα για ολα τα φορα και οχι μονο γι αυτο. Και ζηταω αποψεις Μιχαλη, δεν αναφερομαι σε κανενα προσωπικα

Πολλοί θα μου απαντήσουν οτι δεν δικαιούμαι να ομιλώ με την πενιχρή μου συμμετοχη μου στο forum. Παρ´όλα αυτά θα εκφέρω την αποψη μου καθότι η ενασχολησή μου είναι καθημερινή και ιδιαιτέρως εποικοδομητική.
Διαβαζοντας σας και υιοθετώντας ή απορρίπτοντας τις απόψεις σας πράγματι έχω σχηματίσει μια εικόνα για όλους μας και έχω πια καταλήξει σε ποιον να δίνω βαρύτητα, ποιον να εμπιστεύομαι, σε ποιον μπορώ να στηριχθώ στην επιστημονική του κατάρτιση κοκ.
Αν αρχίσουμε να σβήνουμε μηνύματα μη αρεστά σε κάποιον ή κάποιους, και δεν αναφέρομαι σε υβρεις ή προσωπικές απειλές και προσβολές,δεν αλλοιώνουμε και την συνολική εικόνα του ανθρώπου που στο κάτω κάτω της γραφής εκτίθεται με τα γραπτά του?
Μήπως πρέπει όλοι να είμαστε ίδιοι? Είναι δυνατόν όλοι να έχουμε την ίδια αίσθηση χιούμορ? Όχι νομίζω. Θα ήταν και υπερβολικά βαρετό. Δεν θα είχε και νόημα ύπαρξης ένα forum ομοιόμορφων προσωπικοτήτων και απόψεων.

.....................

Η ελευθερία μας σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου και δεν διαφεύγει ο "λόγος" από αυτήν την αρχή. Τώρα ποιός θα κρίνει που σταματά η δική μου ελευθερία του να εκφράζομαι και που ξεκινά του άλλου, είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Για παράδειγμα η φράση σου "δινουμε την δυνατοτητα σε μικρους δικτατορισκους να κανουν πραγματα που δεν θα εκαναν αν τα πραγματα ηταν σε γραπτη μορφη..." προσβάλλει την ελευθερία μου αφού γραμμένη σε ένα φόρουμ, γενικά και αόριστα υποθέτω πως με συμπεριλαμβάνει.

Διαφωνω. Δεν νομιζω οτι προσβαλει κανεναν αν δεν ειναι δικτατορισκος !

Ουτως η αλλως, οπως λες κι εσυ, υποθετεις ! Εχεις λογο ομως να το κανεις ? Δεν νομιζω ! Αρα, για ποιο λογο να προσβληθεις ?

Αν κάποιος λοιπόν με αποκαλούσε δικτάκτορα πρόσωπο με πρόσωπο, το πιο πιθανό θα ήταν όπως είπες κι εσύ, να του έσπαγα τα μούτρα.

Επισης δεν νομιζω. Το ποιο πιθανο ειναι πρωτα να τον ρωτουσες γιατι σε αποκαλει ετσι και μετα θα επρατες αναλογα !
Αυτο που περιεγραψε ο Βασιλης ειναι αλλο πραγμα, τελειως διαφορετικο !

............

-bye-

Το ανεξελεγκτο δεν εχει ουτε ορια ουτε ελεγχο .

Εγω αυτο που καταλαβα ειναι οτι υπαρχει θεμα οριων !

Σ' αυτό είμαι μαζί σου με τα 1000...
Διαφωνώ στον αυτοέλεγχο, ουσιαστικά στον μή έλεγχο δηλαδή, αλλά στο θέμα ορίων να συζητήσουμε όσο θές.
Προσωπικά προτιμώ να υπάρχει έλεγχος αλλά με μέτρο... και με τρόπο... με τάκτ ρε παιδί μου...
Δεν είναι καθόλου εύκολο το ξέρω. Θέλει υπομονή και ικανότητες.
Εγω πχ προτιμώ κάποιον που θα μου πεί "έκανες μα..ακία" με ωραίο τρόπο παρά ένα "μαντρόσκυλο" που θα με επαναφέρει στη τάξη με το "σείς' και με το "σάς" .
icon12.gif

Εγώ όμως είμαι ένας από τους 3500...

Η ανάγκη ελέγχου προυποθέτει την απουσία ωριμότητας έστω και από ένα μικρό ποσοστό συμμετεχόντων.
Φυσικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το γεγονός της ύπαρξής του. Το ζήτημα λοιπόν είναι τι είδους έλεγχο είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν (το εννοώ το ρήμα) οι υπόλοιποι προκειμένου να προστετεύσουν τον χώρο από τους λίγους.
Μου θυμίζει την κουβέντα για τις κάμερες παρακολούθησης. Άλλος θα τις υποστηρίξει δεχόμενος να θυσιάσει τις προσωπικές του ελευθερίες προκειμένου να προφυλαχθεί από διάφορες ακρότητες, άλλος όχι.
Αυτό που με προβληματίζει στα λεγόμενα του Μπάμπη είναι η παραδοχή ότι αν δεν υπάρχει έλεγχος, το forum θα γίνει "οίκος" (καλό, ε?).
Αυτό ουσιαστικά είναι μια παραδοχή ότι το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετεχόντων είναι ανώριμοι που είναι ανά πάσα στιγμή ικανοί να αποκαλύψουν τον χειρότερο εαυτό τους γραπτώς. Αυτό δεν τιμά βέβαια ούτε τα μέλη, ούτε το forum.

Το δεύτερο ζήτημα είναι αν παραδεχτούμε (ως υπόθεση εργασίας) ότι υπάρχει ανάγκη ελέγχου, τότε ποιος θα τον ασκεί και με ποια κριτήρια. Αλλά μιας και η κουβέντα ακόμα κινείται γύρω από το πρώτο, θα μείνω εδώ.

Last edited: