Scofield ...Uber alles

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
John Scofield Uberjam Deux
1370831635_34fc31a4dbd3cfa1b4cde52a4cc4cc42.jpg


Τον κιθαρίστα αυτόν δεν τον πιάνεις από πουθενά.
Γλυστράει σαν χέλι.
Δεν κατατάσσεται σε τίποτα πέραν του ευρύτερου όρου jazz.
Δεν έχει ένα στυλ που μοιάζει με κάτι καθιερωμένο, παίζει τα πάντα, παίζει ό,τι μπορούν να παίξουν οι άλλοι, αλλά αν ακούσεις μια φράση του ξέρεις: ΕΙΝΑΙ αυτός.
Είναι παραγωγικός. Χάνεις τον μπούσουλα με το τι έχει βγάλει.
Είναι συνεργάσιμος. Μιά απ τα ίδια. Δίπλα σε όλους σχεδόν.
Είναι αξιολάτρευτος. Σε μαγεύει κάθε δίσκος.

Ενα από τα projects με τα οποία καταπιάστηκε είναι οι Uberjam . Πίσω στο 2002 καλύπτοντας ένα σωρό είδη που έπιαναν επιδερμικά μόνο την jazz. Ο δίσκος προτάθηκε για grammy.
Εντεκα χρόνια μετά έχουμε το Uberjam Deux.
Ενα αμάλγαμα που ξεκινάει από την reggae, funk, soul, sampling, rock κάνει στάσεις στον Al Green και καταλήγει με εντονότατες επιρροές στην ρυθμική και το ύφος του Fela Kuti. Νομίζω μόλις τώρα είπα ό,τι χρειαζόταν.
Ακούστε πχ camelus, cracked ice, snake dance, boogie stupid, torero και θα με θυμηθείτε.

Μαζί του εξαιρετικοί μουσικοί, όπως πχ ο πολύς....John Medeski...
Δοκιμάστε το άμεσα με το δωρεάν spotify που ....ίσως είναι το μέλλον για νεώτερους, αλλά ίσως βοηθήσει και μας τους παλιότερους.

(συγνώμη για το Uber Που χρησιμοποίησα αντί του Ueber, αλλά το πληκτρολόγιο δεν βγάζει umlaut)
 
Last edited:

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,305
Αθήνα
Ωραίος, ο John Scofield και εδώ παρουσιάζει ένα εξαιρετικά συμπαγές και απολαυστικό άλμπουμ. Το Cracked Ice, πιστεύω είναι ενδεικτικό του ύφους στο οποίο κινείται σήμερα, ο εξηντάχρονος πια καλλιτέχνης.


Τσιφ :worshippy:, ευχαριστούμε.
 

Black Jack

Senior Member
26 January 2011
615
Διαμαντάκι πραγματικό από τον Scofield αν και γενικά οι δουλειές του κατά κανόνα μου φαίνονται κουραστικές. Συνήθως μου δίνουν την αίσθηση πως ακροβατούν ανάμεσα στην ιδιοφυία, την σπουδαία τεχνική και ταυτόχρονα τη βαρεμέρα. Η συγκεκριμένη ηχογράφηση είναι πολύ ενδιαφέρουσα και αυτό παρά το αργό τέμπο που ακολουθεί το σχήμα σε όλα τα κομμάτια. Στο "Snake Dance" δεν βλέπω απλές επιρροές από Fela Kuti αλλά κανονικό κοπιάρισμα (ή από το "No Agreement" ή από το "Shuffering and Shmiling") στα σημεία που ακούγεται η ρυθμική κιθάρα και δεν θα έλεγα οτι με χαλάει, ίσα ίσα το αντίθετο. Όταν το πρωτοάκουσα προς στιγμήν νομίσα οτι θα πεταχτεί η τρομπέτα του Fela να σολάρει και αυτό γίνεται κάθε φορά που ακούω το κομμάτι.
Στο "Dub Dub" o Scofield παίζει μπλουζ πάνω σε ρυθμό ρέγκε ή μου φαίνεται;
 
Last edited: