ΟΔΗΓΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ UNIVERSAL HD HTPC!

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,751
Παλλήνη
Όσοι παρακολουθούν την κατηγορία HTPC του AVCLUB γνωρίζουν ότι ένα σωστά εξοπλισμένο HTPC, μπορεί σήμερα:
α) Να αναπαράγει τίτλους HD-DVD και BLURAY με εξαιρετικά υψηλή πιστότητα σε ανάλυση FullHD 1920Χ1080p.
β) Να αποκωδικοποιήσει και να αναπαράγει τα νέα φορμά ήχου υψηλής ανάλυσης DTS HD, Dolby Digital + και Dolby TrueHD τα οποία συνοδεύουν τους HD-DVD και BLURAY δίσκους.
γ) Να παρακάμψει κάθε είδους κρυπτογράφηση και προστασία που μπορεί να εμπεριέχεται στα νέα HD formats (πχ HDCP) με αποτέλεσμα γρηγορότερη πλοήγηση αλλά και το σημαντικότερο, δυνατότητα backup στον σκληρό μας δίσκο των αγαπημένων μας HD-DVD /BLURAY χωρίς τον κίνδυνο καταστροφής τους από γρατζουνιές και άλλα ατυχήματα.
δ) Να προσφέρει όλες τις πιθανές αναλύσεις και refresh rates, προκειμένου να βρεθεί εκείνη που θα δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με το προβολικό μας μέσο (πχ 1080p ή 720p στα 24/48/72 fps κλπ) και με μεγάλο κέρδος την καλύτερη δυνατή ομαλότητα της εικόνας μας. Μάλιστα οι πιο προχωρημένοι, θα μπορέσουν να αποφύγουν το ενοχλητικό 3:2 pulldown ακόμα και αν δεν διαθέτουν προβολικό με είσοδο 1080p24 και refresh rate 24/48hz!
Ο οδηγός αυτός αποσκοπεί στο να εξηγήσει με απλά βήματα την διαδικασία σεταρίσματος έτσι ώστε το HTPC μας να μεταμορφωθεί σε HD HTPC!
Ας αρχίσουμε από τα βασικά:

HARDWARE CONFIGURATION

Δεδομένου ότι οι video και audio decoders που αποκωδικοποιούν τα νέα φορμα εικόνας και ήχου, είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί, καλό είναι να εξοπλίσουμε το HTPC αναφοράς μας με έναν δυνατό επεξεργαστή όπως τον Intel Core 2 duo 6600 και μια motherboard που να τον υποστηρίζει όπως την intel D Q965 GFE KR.
Σαν μνήμη το 1GB (2 X 512MB DDRII 667MHZ) είναι αρκετό, αλλά δεν θα ήταν κακό να την διπλασιάζαμε.
Ως κάρτα γραφικών στην παρούσα φάση μπορούμε να προτείνουμε μόνο ΑΤΙ, λογω προβληματων των Nvidia (color banding, gamma ) τα οποια ενδεχεται να λυθουν μελλοντικα. Μια σιγουρη λυση είναι η ΑΤΙ Χ1950pro 256Mb η οποία έχει εξαιρετικές επιδόσεις σε video τόσο σε scaling όσο και σε deinterlacing (Avivo technology). Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι πέρασε με άριστα το πολύ δύσκολο deinterlacing test disk της HQV, κάτι που έχουμε δει να γίνεται μόνο με σε ακριβές High End συσκευές εξοπλισμένες με τα θαυματουργά chip της Silicon Optix ( HQV) ή της Gennum (VXP).
Στα συν της, το εύκολο κλείδωμα σε 1:1 Pixel mapping σε όσους προβολείς την δοκιμάσαμε και φυσικά το ότι έχει VC-1 και H264 Hardware acceleration, πολύ χρήσιμο για την αναπαραγωγή των HD-DVD/BLURAY (ασχετα αν στην πραξη δεν αξιοποιειται από το powerdvd).
Είναι επίσης απαραίτητο να γεμίσουμε το HTPC με όσο μεγαλύτερους και περισσότερους σκληρούς δίσκους αντεχει η τσεπη μας, αν έχουμε σκοπό να αποθηκεύουμε σε αυτούς τις HD ταινίες μας οι οποίες καταλαμβάνουν κατά μέσο όρο 25 gigabytes ανα ταινία..
Σχετικά με τα HD-DVD και BLURAY drives, δεν υπάρχει ακόμα μεγάλη ποικιλία στην αγορά και οι τιμές είναι τσουχτερές τουλάχιστον αναφορικά με τα BR –ROM drives.
Στα HD-DVD όμως, υπάρχει το εκπληκτικό XBOX 360 HD-DVD drive το οποίο κοστίζει μόλις 200 Ευρώ και συνδέεται απροβλημάτιστα με το HTPC μας, μέσω ενός απλού USB2 καλωδίου και των απαραίτητων βέβαια drivers.
Ακόμα, είναι απαραίτητο να εξοπλίσουμε το HTPC μας με μια κάρτα ήχου με καλό αναλογικό στάδιο και κατά προτίμηση 7.1 εξόδους προκειμένου να μπορέσουμε να απολαύσουμε τα νέα φορμά ήχου υψηλής ανάλυσης DTS HD, Dolby Digital +, Dolby TrueHD κλπ τα οποία είναι αδύνατο να μεταφερθούν μέσω της απλής ψηφιακής σύνδεσης spdif. Επιπλέον με μια τέτοια κάρτα με αναλογικές εξόδους ήχου, μπορούμε να κάνουμε και audio stretching του οποίου την χρησιμότητα θα εξηγήσουμε παρακάτω. Μια τετοια κάρτα είναι η Audiotrak prodigy 7.1 HiFi ή η Auzentech Auzen X-Meridian 7.1.
Επειδή σε ένα HTPC δεν νοείται φασαρία, απαιτειται η αγορα αθόρυβων coolers για τον επεξεργαστή (πχ Zalman 9700) και για την κάρτα γραφικών (πχ Zalman Vf900-Cu) ενώ ως τροφοδοτικό προτεινουμε το Be Quiet Dark power pro (430 W).
Τελος, ειναι απαραίτητο πλην του κλασικού ασυρματου ποντικιου/πληκτρολογίου, να αγοράσουμε και ένα remote control για πιο ευκολο χειρισμο του HTPC μας σαν να ηταν ενα desktop player. Προτείνουμε το οικονομικό και αξιόπιστο Media Center remote control της Microsoft το οποίο αν και σχεδιάστηκε για τα windows XP media center edition, εντούτοις λειτουργεί και στα απλα XP και υποστηρίζεται μάλιστα εγγενώς από το Powerdvd όπως και αλλά software players όπως το Theatertek.

SOFTWARE CONFIGURATION

Καταρχήν θα χρειαστεί να εγκαταστήσουμε το γνωστό θαυματουργό προγραμματάκι AnyDVD HD (www.slysoft.com) το οποίο θα αναλάβει να παρακάμψει πάσης φύσεως κυκλώματα προστασίας που υπάρχουν στα HD-DVD/BluRay (HDCP, AACS κλπ) με αποτέλεσμα την πιο γρήγορη πλοήγηση στους δίσκους αλλά και την δυνατότητα δημιουργίας αντίγραφων ασφαλείας των οπτικών μας μέσων. Επιπλέον μας απαλλάσσει από την υποχρεωτική αγορά κάρτας γραφικών που να είναι HDCP-ready, αφου ακομα και αν η κάρτα λέει ότι το υποστηρίζει, στην πράξη δεν ειναι καθόλου αυτοτονοητο όπως συνέβη και με την ATI SAPHIRE x1950pro του HTPC αναφοράς μας, η οποία αν και HDCP ready, χρειάζεται απαραίτητα το Anydvd HD για τους σκοπούς του άρθρου αυτού.
Ως βασικό μας software player για τα HD-DVD και BluRay δισκακια μας, θα χρησιμοποιήσουμε το πολύ καλο PoweDvd Ultra 7.3 ( universal player), το οποίο αναπαράγει και τα δύο φορμά απροβλημάτιστα είτε από τα HD drives είτε και τοπικά απο τον σκληρο δισκο για τα αντίγραφα ασφαλείας. Το Powedvd 7.3 επιπλέον αποκωδικοποιεί άριστα όλα τα νέα φόρμα ήχου υψηλής ανάλυσης (LPCM, DD+, DD TrueHD, DTS HD Master Audio, DTS HD) από τις 7.1 αναλογικές εξόδους της κάρτας ήχου. Εάν δεν διαθέτουμε τέτοια κάρτα ήχου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ψηφιακή έξοδο Spdif της κάρτας ήχου μας, όπου το σήμα DD+ θα μετατραπεί σε απλο Dolby Digital αλλά υψηλότερου bitrate.

Επίσης προαιρετικά, μπορούμε να εγκαταστήσουμε το εξαιρετικό freeware πρόγραμμα συγχρονισμού εικόνας-ηχου Reclock 1.7b (http://reclock.free.fr) το οποίο επιπλέον μας επιτρέπει, αν το επιθυμούμε, να απαλλαγούμε από το ενοχλητικό, άλλα και μάλλον ανεπαίσθητο στα άπειρα μάτια, τράνταγμα (judder) της εικόνας στα αργά πλάγια πλάνα της κινηματογραφικής κάμερας, αποτέλεσμα του λεγόμενου 3:2 Pulldown που αναγκαστικά εφαρμόζεται εντός της κάρτα γραφικών, όταν έχουμε υλικό γυρισμένο για 23,976 καρέ το δευτερόλεπτο και πρέπει να το προβάλουμε σε προβολικό με refresh rate στα 60hz.
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,751
Παλλήνη
STEP BY STEP GUIDE

1) Ορισμός ανάλυσης και refresh rate για το προβολικό μας.

Καταρχήν, ενεργοποιούμε το Catalyst control panel εάν έχουμε κάρτα γραφικών ΑΤΙ ή το αντίστοιχο της NVIDIA (για τις ομώνυμες κάρτες)
Εκεί, αναζητούμε την επιλογή display manager οπού ορίζουμε την ανάλυση (επιλογή desktop area) και το refresh rate αναλόγως των δυνατοτήτων του προβολικού μας. Πχ ένας προβολέας όπως ο JVC HD-1 μπορεί να δεχτεί σήμα ανάλυσης 1920Χ1080 και refresh rate 24 το οποιο διπλασιαζει σε 48hz. Σε εναν πχ BenQ 8720 που έχει ανάλυση 720p, θα πρέπει να επιλέξουμε desktop area 1280X720 και refresh rate 60hz (αφού δεν υποστηρίζει 24/48).
ΠΡΟΣΟΧΗ! Επειδη εχει παρατηρηθεί μια αστάθεια στις εκδοσεις drivers των ΑΤΙ μπορουμε να προτεινουμε με σιγουριά μόνο την εκδοση Catalyst 7.2!


2) Ρυθμισεις Powerdvd

Εκκινούμε το powerdvd κανουμε δεξι κλικ στην επιφάνεια του προγράμματος. Εκεί επιλέγουμε Configuration:



Απο εκεί επιλέγουμε το tab με την ονομασία Video οπου κάνουμε κλικ στο Enable Hardware acceleration. Επισης, στην επιλογη Video Enhancement , κλικαρουμε στο Use color profile και επιλεγουμε original:




Στην συνέχεια επιλέγουμε το tab Audio. Αν εχουμε καρτα ηχου με αναλογικες εξοδους τοτε στο Speaker Environment επιλεγουμε 6 speaker ή 8 speaker αναλογως του ποσα ηχεια εχει το συστημα μας. Αν η καρτα ηχου μας εχει μονο SPDIF τοτε προτιμουμε την αντιστοιχη επιλογή. Επίσης στο Output mode επιλεγουμε No Effect.



Κατόπιν, στο ιδιο tab, κανουμε κλικ κατω δεξια στο Advanced. Στο νέο παράθυρο που ανοίγει επιλέγουμε Miscellaneous και εκει κλικάρουμε στο Quiet Environment.



Tέλος, στο tab region επιλέγουμε Region B ή Region A ανάλογα του αν τα δισκάκια μας τύπου BluRay είναι αγορασμένα από Ευρώπη ή Αμερική. Το πρόγραμμα μας δίνει μόνο 5 φορές δυνατότητα αλλαγής του Region code, όμως, όπως θα δούμε παρακάτω, με μια απλή επέμβαση στο Windows registry, μπορούμε να το αλλάξουμε με ένα νούμερο της επιλογής μας (πχ. 10.000 φορές).

 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,751
Παλλήνη
3) EΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ RECLOCK
Κατεβαζουμε το reclock από το http://reclock.free.fr/ και το εγκαθιστουμε.
1) Ανοίγουμε το configuration του Reclock, και κάτω απο το Audio settings
τικάρουμε την επιλογη Force Reclock :



2) Κάνουμε κλίκ στο "Video settings" tab.
Εκεί επιλεγουμε ως Hardware access method to Direct Draw.



Κλεινουμε το προγραμμα και ειμαστε ετοιμοι για αναπαραγωγη HD-DVD-BluRay!:firstprize:
 
Last edited:

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,751
Παλλήνη
ADVANCED TIPS:

1) Αποφυγή του 3:2 pulldown μεσω Reclock

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι ταινίες είναι αποθηκευμένες προοδευτικά στους δισκους High Definition (HD-DVD & BluRay) σε αναλυση 1920Χ1080 και με κινηματογραφικο frame rate 23,976 frames per second. Αυτό δεν άλλαξε τίποτε στην Αμερικάνικη αγορά, μίας που και τα dvd τους (Region 1) είχαν αποθηκευμένη την πληροφορία στο ίδιο frame rate, οπότε για να προβληθεί σωστά η εικόνα στα προβολικά και τις τηλεοράσεις τους με refresh rate 60hz, ήταν απαραίτητο να γίνει εντός της πηγής ή του προβολικού το γνωστό 3:2 pulldown.
Αντίθετα στην Ευρώπη του PAL, οπού τα προβολικά & τηλεοράσεις λειτουργούν με refresh rate 50hz, τα studios κυκλοφορούν τις ταινίες σε dvd με frame rate των 25 fps, επιταχύνοντας ανεπαίσθητα (4%) κατά το mastering της ταινίας την ταχύτητα του ήχου της ταινίας, έτσι ώστε τα 23,976 fps να γίνουν 25 fps. Ένα θετικό αποτέλεσμα αυτής της μεθόδου, είναι το ότι η προβολή υλικού 25fps σε display των 50hz είναι δυνατή χωρίς 3:2 Pulldown με αποτέλεσμα την πιο ομαλή δυνατή κίνηση , χωρις το ενοχλητικο «τρεμουλο» που παρατηρούμε σε αργά περάσματα της κάμερας και ειναι συνήθως αποτέλεσμα της εφαρμογής 3:2 pulldown σε προβολικό στα 60hz.
Όμως, αυτό το θετικό για τους Ευρωπαίους έπαψε να ισχύει, με την υιοθέτηση των 23,976 fps σε παγκόσμια κλίμακα για τα νέα HD formats.
Επομένως για να απολαύσουμε ομαλότητα στην κίνηση των HD-DVD και BluRay με πηγή το HTPC μας χρειάζεται Προβολέας ή τηλεόραση με refresh rate 24, 48 ή 72 Hz.(πχ ο JVC HD-1 ή ο sony Pearl)
Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι απλά. Ορίζουμε την
ανάλυση στο catalyst control center ή στο powerstrip σε 1920Χ1080 και refresh rate 24 ή 48, οπότε αυτομάτως θα εχουμε αριστη κίνηση χωρίς 3:2 pulldown.
Ακόμα ομως και αν δεν εχουμε προβολέα ή τηλεόραση με τετοιες δυνατότητες,
μπορούμε με την βοήθεια του Reclock και της κάρτας ήχου μας, να δώσουμε την λύση, μίας που όλα τα Ευρωπαικα προβολικα μέσα υποστηρίζουν refresh rate στα 50Hz!
Τι χρειάζεται να κάνουμε:
A)Ορίζουμε την native αναλυση του προβολέα μας στα 50hz (πχ για 720 προβολεα: 1280Χ720=50hz)
B)Ανοίγουμε το configuration του Reclock, και κάτω απο το Audio settings
τικάρουμε τις επιλογες Force Reclock και Enable Time Stretching :



Αυτο ηταν! Ουσιαστικα το reclock επιτυγχάνει σε πραγματικό χρόνο την διαδικασία που γινόταν κατά το mastering των Ευρωπαικων DVD: επιταχύνει ελαφρά (κατα 4%) τον ηχο ετσι ωστε τα 23,976 fps να γινουν 25 fps! Αποτελεσμα; αριστη κινηση και ομαλότητα στην εικόνα μας!
Τονίζουμε όμως οτι η ανωτέρω διαδικασία κανει sound speedup οποτε χρειάζεται αναλογικές εξοδους ηχου και δεν γίνεται με SPDIF συνδεση. Επισης δώστε λίγο χρόνο στο πρόγραμμα για να συγχρονίσει σωστά εικόνα & ήχο.
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,751
Παλλήνη
2) Ρυθμιση Brightness & Contrast από το Catalyst control panel

Αν διαπιστώσετε οτι για καποιο λόγο, δεν σας εμφανίζεται η πληροφορία below black και above white, οταν ρυθμιζετε την φωτεινότητα και την αντιθεση του συστήματος σας μεσω ενος ρυθμιστικού δίσκου οπως το DVE και software player το Powerdvd, τοτε μπορείτε να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία:
Ανοίγετε το Catalyst Control Panel και στην κατηγορία Avivo Video επιλέγετε All settings. Εκεί στην υποκατηγορία Video Adjustments αποεπιλεγουμε το Let the application control the video adjustments και ορίζουμε χειροκίνητα την τιμή 25 στο Brightness και την τιμή 88 στο contrast.



Αφού σώσουμε τις προτιμήσεις μας, ανοίγουμε ξανά το Powerdvd και ρυθμίζουμε εκ νέου ρυθμιζετε την φωτεινότητα και την αντίθεση του συστήματος μας, αυτή την φορά με τα αντίστοιχα ρυθμιστικά του προβολέα ή της τηλεόρασης μας.


3) Απεριόριστες αλλαγές Region code στο Powerdvd 7.3


Α. Ανοίγουμε τον registry editor των windows XP: (start->run->regedit)

Β. Βρίσκουμε το κλειδί:
[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{9CB23675-4229-4630-AFF6-3668BA6AF33E}]
@=dword:00000004

οπου η τιμή 00000004 αντιστοιχεί σε υπόλοιπο 4 ακόμα αλλαγών του Region.
 

Νίκος Σχ.

Supreme Member
12 July 2006
4,221
Θεσσαλονίκη
Κυριάκο δεν έχεις να πεις τίποτα για την Nvidia; η 8600 έχει και αυτή προβλήματα με color banding και gamma;

Επίσης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πλήρης , απο την στιγμή που δεν αναφέρεις λειτουργικό σύστημα ( ΧP βλέπω , εαν δεν κάνω λάθος )

Είναι λίγο αόριστος , αλλά την δουλειά του την κάνει , μπράβο Τάκη !

ΥΓ Μπορούμε πάντα να τον εμπλουτίσουμε.
 

Δημήτρης Θ.

AVClub Fanatic
17 June 2006
12,627
Aυτό που θέλω να ρωτήσω είναι που μπορώ να βρω από Hardware, Blue Ray και HDTV Players (νομίζω στο e-shop δεν έχει) όπως και την κάρτα ήχου που λέτε με τις 7.1 αναλογικές εξόδους.
Επίσης απότι κατάλαβα το HTPC θα παίζει καλύτερα και τα απλά DVD (με ανάλυση 720 που είναι ο προβολέας μου)ή θα πρέπει να αλλάζω τις ρυθμίσεις της κάρτας γραφικών?
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,751
Παλλήνη
Ευχαριστω για τα καλα σας λογια!

Aυτό που θέλω να ρωτήσω είναι που μπορώ να βρω από Hardware, Blue Ray και HDTV Players (νομίζω στο e-shop δεν έχει) όπως και την κάρτα ήχου που λέτε με τις 7.1 αναλογικές εξόδους.
Επίσης απότι κατάλαβα το HTPC θα παίζει καλύτερα και τα απλά DVD (με ανάλυση 720 που είναι ο προβολέας μου)ή θα πρέπει να αλλάζω τις ρυθμίσεις της κάρτας γραφικών?

Δημητρη, drives υπαρχουν αλλα ειναι ακριβουτσικα εκτος εκεινου της microsoft (HD DVD) που ειναι εξωτερικο και κανει 200 ευρω. και μπορεις να το βρεις νομιζω παντου (πχ Πλαισιο).
Αρκετες καρτες ηχου εχουν 7.1 αλλα για αυτες που προτεινω θα βρεις στην κατηγορια htpc hardware ειδικα threads.
Τα απλα Dvd το HTPC τα παιζει πολυ καλυτερα απο ενα standalone player αλλα θελει προσεκτικη εφαρμογη των οδηγων που εχουμε σε αυτη την κατηγορια.
 

Θάνος Φούντας

AVClub Addicted Member
22 June 2006
1,878
Τάκη πολύ ωραίος, ευχαριστούμε...
Μόνο που από κάποια στιγμή και μετά τα screenshots δεν τα βλέπω. Δεν ξέρω αν είναι προσωπικό το πρόβλημα ή το έχουν και άλλοι...