Desert's calling

17 June 2009
3,594
Songs-For-Desert-Refugees.jpg



Songs for Desert Refugees - Glitterhouse Records (2012)

Συνηθίζουμε να θεωρούμε σημαντικό και να ασχολούμαστε κυρίως με ότι συμβαίνει στον μικρόκοσμό μας και ελάχιστα με ότι συμβαίνει λίγο παραπέρα. Όχι ότι είναι κακό αυτό, ούτε κατακριτέο.... Απλώς έψαχνα να βρω μια εισαγωγή ;)
Όχι πολύ μακριά μας, μια θάλασσα και μια έρημος μας χωρίζει, κάποιοι άλλοι λαοί δοκιμάζονται, λίγο διαφορετικά από εμάς, αλλά εξίσου απάνθρωπα και καθόλου αναίμακτα.
Μια επίθεση ανταρτών που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και σε μια μικρή πόλη του Μαλί, εξαπλώθηκε σαν κύμα σε όλη την περιοχή και ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να καταφύγουν σαν πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες. Άνθρωποι που ούτως ή άλλως δεν είχαν ένα και τόσο 'φωτεινό' παρόν, αναγκάζονται να αντικρύζουν κατάματα ένα ακόμα χειρότερο μέλλον.
Ο δίσκος δημιουργήθηκε για να ενισχύσει οικονομικά τους πρόσφυγες, κι αυτό από μόνο του είναι ένας αρκετά καλός λόγος για να τον αγοράσει κανείς, αλλά δεν είναι ο μόνος.
Ένα "τσούρμο" καλοί μουσικοί της ερήμου, όπως οι Τουαρέγκ σουπερσταρ - και γνωστοί στο ΑV Club και από παρουσιάσεις αλλά και από τον Lab - Tinariwen, αλλά και άλλοι, λιγότερο γνωστοί σε μας όπως οι Amanar, oι Tamikrest, ο πολλά υποσχόμενος "κιθαρίστας της ερήμου" Bombino, οι Tartit, Faris and Terakaft, είναι μερικοί από αυτούς που συμμετέχουν σε έναν εξαιρετικό από κάθε άποψη δίσκο.
Και το γράφω αυτό αν και ποτέ δεν ήμουν λάτρις της Αφρικάνικης μουσικής.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με καθαρά παραδοσιακούς ήχους, εμπλουτισμένους με φρενήρεις ρυθμούς σε κάποια τραγούδια όπως το Teswa Tenere και το Aitma, με μερικά εξαιρετικά σόλο στην κιθάρα, εντελώς φευγάτα, από τον Ahmed Ag Kaedi αλλά και τον Bombino σε ένα εξαιρετικό κομμάτι διαρκείας 13 λεπτών, με blues γεμάτα σκόνη και ανυδρία και με την κατάνυξη μιας σιωπηλής προσευχής στο Derham Alkner.
Xωρίς να πρέπει να παραλείψω το εναρκτήριο τραγούδι των Tinariwen, νιώθω σαν να ξέθαψα απ' την άμμο και να κρατάω στα χέρια μου ένα κουτί γεμάτο από την ποίηση των λαών της ερήμου και τον ρυθμό και τον πόνο της μαύρης Ηπείρου.

Αν έπρεπε να βάλω αστεράκια, θα ήταν σίγουρα **** στα 5.
 
Last edited by a moderator:

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,836
Ελλαδα
γεια σου Καλλη
πρεπει ναναι πολυ καλο
αφου εχει και Τinariwen !!!
εψαξα για δηγμα αλλα δεν βρηκα...

:a0210:
 
17 June 2009
3,594
Re: Απάντηση: Desert's calling

Στέλιο θα το φροντίσω για το δείγμα, μην ανησυχείς.
Αξίζει. Όχι μόνο για τους Tinariwen. Όλοι είναι εξαιρετικοί, κάποιοι λίγο παραπάνω...
Αλλά και χωρίς δείγμα, υπάρχουν άλλοι λόγοι να τον αποκτήσεις.