Kαλά μπάνια!(άν τολμάτε...).

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,263
Τις είδα κι εντυπωσιάστηκα...

Πρόκειται γι' έναν περίπου 3,4 μέτρων λευκό καρχαρία,που πιάστηκε πρίν λίγες ημέρες,σ' αυτή την κατάσταση στην Αυστραλία.Σημειωτέον,ότι παρά τα κομμάτια που λείπουν είναι ακόμη ζωντανός σ' αυτές τις φωτο...

Εκτιμάται,ότι δαγκώθηκε απο έναν άλλον,πιό θηριώδη λευκό πάνω απο τα 7 μέτρα...

Αναρωτήθηκα...έχει κι εδώ τέτοιους;(μ' αρέσει το κολύμπι στα βαθιά,μ' αρέσει και το υποβρύχιο).

Υπάρχουν...

http://www.naxosdiving.com/Shark_attacks_hellenic_seas.pdf
Δείτε στην 16η σελίδα του παραπάνω pdf τι έπιασαν στην Χαλκιδική...

Ο δε μεγαλύτερος λευκός καρχαρίας στον κόσμο,που έχει πιαστεί σχετικά...πρόσφατα(100 χρόνια), πιάστηκε έξω απο την Μάλτα-δίπλα μας δηλαδή...
http://en.wikipedia.org/wiki/Great_white_shark

Λέω σχετικά πρόσφατα,γιατί παλιότερα που δεν τους εξόντωναν με τους σημερινούς ρυθμούς,είχαν πιαστεί 11 και 13 μέτρων!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αντε και καλά μπάνια!!!!!!!!!!!!:flipout::flipout::flipout:

Last edited:
Απάντηση: Kαλά μπάνια!

Aυτός είναι γαλάζιος.Επικίνδυνο είδος,δεδομένου ότι ευθύνεται για τον θάνατο των περισσότερων ναυαγών στον 2ο παγκόσμιο(π.χ έφαγαν περίπου 600 του Ινδιανάπολις).Η πλάκα είναι,ότι ο άσχετος συντάκτης του παρακάτω άρθρου,το θεωρεί ακίνδυνο είδος...Ακίνδυνοι θηριώδεις σαρκοφάγοι θηρευτές δεν υπάρχουν-και δή πεινασμένοι...

Το βίντεο είναι πρόσφατο απο το Πόρτο Γερμενό κι ο τύπος κόντεψε να βγεί για ούζο στην παραλία.Στον κορινθιακό έχει πολλούς και πολλών ειδών-και λευκούς.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=30972&catid=21

Last edited:
Last edited:
Και να σκάση μύτη κανένας καρχαρίας, σε καμία από αυτές τις παραλίες που πάνε οι πλούσιοι φέτος το καλοκαίρι, αυτό θα ήθελα πολύ να το δω...

Πριν απο μερικά χρόνια σε παραλία στην δυτική πλευρά της Κέρκυρας.

Ήμουν με φίλο μου με ένα κανό, και είχαμε ανοιχτεί αρκετά. Είχε βάλει και λίγο κυματάκι και γυρνούσαμε πίσω. Ξαφνικά, αρχίζει αυτός να φωνάζει "καρχαρίας μλκ, καρχαρίας κανε κουπί..."
Εγώ φυσικά δεν τον πίστεψα γιατί τέτοιες πλάκες κάνουμε συνεχώς μεταξύ μας, οπότε τον άφησα να κάνει μόνος του κουπί σαν τρελός...
Μετά απο λίγο, μας κουνάει ενα κυματάκι και οπως γυρνάω για να κρατήσω την ισορροπία μου βλέπω πίσω στα 20 μέτρα περίπου, ένα μαύρο πτερύγιο και απο κάτω μια μαυρίλα να κόβει βόλτες.
Για το πότε φτάσαμε στην ακτή δεν λέγεται!!!

Την επόμενη μέρα ακούσαμε στις ειδήσεις οτι ένας λευκος έκοβε βόλτες στην περιοχή...

Καλού κακού όποτε πάω για κολύμπι στα βαθιά (επειδή μου αρέσει πολύ και δεν πρόκυται να το κόψω) έχω μαζί ενα μαχαίρι δεμένο στο πόδι. Όχι οτι αν μου επιτεθεί έχουμε πολλές ελπίδες αλλά απο το ολότελα... έτσι κιαλλιώς υπάρχουν και άλλα μεγάλα ψάρια στα βαθιά.

Μ'αρέσει κι εμένα το υποβρύχιο ψάρεμα, παλιά αγάπη και παντοτινή θάλεγα.

Πολύ φορές συνάντησα "σκύλους", μην ψαρώνεται πολύ δύσκολα έως αδύνατο να έχει η Μεσόγειος λευκούς ΠΛΈΟΝ και μάλλιστα σε τέτοια μήκη.

Είναι σίγουρο βέβαια ότι πολλές φορές ακολουθούν τα καράβια, τα περισσότερα είδη είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο, ωστόσο πριν από ενάμισι χρόνο εάν θυμάμαι είχε εντοπιστεί ένα είδος λευκού καρχαρία, ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο.

Οι καρχαρίες αποφεύγουν τις κλειστές θάλασσες, προτιμούν να μένουν μακριά από τις ακτές, οπότε το Αιγαίο δεν είναι ιδεώδες για αυτούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν το επισκέπτονται.

Μεγαλύτερη καταστροφή πάντως είναι ο άνθρωπος!!!

Καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες - Απειλούνται με εξαφάνιση

Στο Ηραίο Λουτρακίου γνωρίζω ότι έχει αρκετούς, όπως και στα διαπόρια του Σαρωνικού, μέρη που συχνά ψάρευα παλιότερα.

Στο Ηραίο λίγο προσοχή, για τα διαπόρια μην ανησυχείτε, κάτι βραχονησίδες είναι μεταξύ Σαλαμίνας, Αίγινας.

Last edited:
Οι λευκοί αναπαράγονται και κάπου κοντά στην Σικελία Σίμο...Ταξιδεύουν εκεί απο όλο τον κόσμο...

Διονύση, εκτιμώ ότι οι "αλεπούδες", είναι περισσότερο επικύνδινοι για τα δικά μας νερά παρά οι λευκοί.
Τώρα για για την Αυστραλία, την Καλιφόρνια και σε όλη την Νότια Αφρική είναι πιο εύκολο ´να συναντήσεις "λευκούς"

Αλεπούδες-άν και τους λένε ακίνδυνους,την έχουν πέσει σε 2 περιπτώσεις στο Αγιο Ορος και στον Βόλο.Ωστόσο δεν σκότωσαν,τραυμάτισαν.

Οι περισσότεροι θάνατοι κι ιδίαιτερα στα Ιόνια-Κέρκυρα,ήταν απο λευκούς,που έρχονται πεινασμένοι απο τα ανοιχτά.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΡΗΧΑ ΓΙΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙ ΟΤΑΝ ΞΕΜΕΙΝΟΥΝ. Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.

ΠΑΝΤΩΣ ΑΠ ΟΣΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΙΝΚ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΕΤΗΣΙΩΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΚΑΡΥΔΑΣ ΠΑΡΑ ΑΠΟ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ.

Οι "λευκοί" σπάνια εμφανίζονται σε κλειστά νερά της Μεσογείου.

Οπως και οι "τίγρεις" που κυκλοφορούν πολλοί στον Ινδικό.

Ας μην υπερβάλλουμε.

Ούτε Καλιφρόνια,ούτε Φλορίδα,ούτε Ινδικός,ούτε Αστραλία είμαστε.

Υ.Γ. Προσωπικά φοβάμαι πιο πολύ τους τζετ-σκιέρ,τους σκαφάτους και τα ψαροντούφεκα στις πολυπληθείς παραλίες, παρά τους καρχαρίες..

οταν εμενα ελευσινα πηγαινα συνεχεια πορτo γερμενο και ψαθα για μπανιο πριν 5-6 χρονια ειχα ερθει μασκα με μουρη με εναν γλαυκοκαρχαρια χαχαχαχα

ακουμπησε την μασκα μου με την μυτη του και μετα κολυμπησε τρεχοντας στα ανοιχτα
ο τασος και η αννα με το που το ειδαν τρελαθηκαν εγω τον ειδα ξαφνικα ηταν απο πισω μου και με το που γυρισα με ακουμπησε με την μουσουδα του

τα ποδια μου "κοπηκαν" απο την τρομαρα οι φιλοι μου με κοιτουσαν με το στομα ανοιχτο οπως και αλλοι λουομενοι στην παραλια
εγω βγηκα μετα και καλα αταραχος απο το νερο και γελαγα σαν που.... με ειχε ποιασει νευρικο γελιο

ασχετο αν δεν το ειχα παραδεχτει γιατι εχω και αξιοπρεπεια :P αλλα "χεστικα" πανω μου χαχαχαχα

απιστευτη εμπιρεια παιδια

Last edited:
Re: Απάντηση: Kαλά μπάνια!(άν τολμάτε...).

Και να σκάση μύτη κανένας καρχαρίας, σε καμία από αυτές τις παραλίες που πάνε οι πλούσιοι φέτος το καλοκαίρι, αυτό θα ήθελα πολύ να το δω...

Τι διαφορετικό θα έβλεπες δηλαδή αν εμαφνιζόταν σε κάποια παραλία που δεν πάνε οι πλούσιοι ???

Λιγάκι προσοχή στο τι ποστάρουμε δεν κάνει κακό.

Οι καρχαρίες είναι ακίνδυνοι.´Όποιος έχει κάνει καταδύσεις το γνωρίζει. Το ψάρι θα πρέπει να προκληθεί για να επιτεθεί, χώρια που όλα αποφεύγουν τους ανθρώπους γιατί γνωρίζουν ότι είναι επικίνδυνος.

'Οποιος φοβάται να κάνει μπάνιο λόγω των καρχαριών ακεί να σκεφτεί ότι και μόνο με το ότι κάνει μπάνιο στη θάλασσα έχει 1 στις 3.500 πιθανότητες απλά να πνιγεί ενώ έχει 1 στα 11.500.000 (11,5 εκ.) να βρεθεί αντιμέτωπος με καρχαρία. Αυτό μάλιστα παγκοσμίως, και όχι στη χώρα μας η οποία δεν έχει στατιστικά σημαντικό αριθμό κρουσμάτων.

Τέλος, με το ρυθμό που εξαφανίζουν οι άνθρωποι τους καρχαρίες για ηλίθιο σκοπό (σούπα με πτερύγια, γιατί ο καρχαρίας δεν τρώγεται), σε λίγο δεν θα υπάρχει ούτε δείγμα.

Δυστυχώς ο πολύς κόσμος έχει άγνοια στο συγκεκριμένο θέμα και ακόμα φοβάται τους καρχαρίες, τις σμέρνες κλπ...

Οσοι κάνουν ψαροντούφεκο κι αντιληφθούν καρχαρία-όχι γαλέο και σκυλόψαρο της πλάκας,είτε θα πάθουν έμφραγμα είτε ακόμα θα κολυμπούν με χίλια...

Ακόμα και σε μικρή βάρκα ή φουσκωτό να είσαι το ίδιο θα συμβεί...

Ελάχιστοι είναι οι πραγματικά ακίνδυνοι καρχαρίες.Είναι τόσο ακίνδυνοι,όσο είναι ένα λιοντάρι ή μια τίγρης...Αλλο θέμα άν στατιστικά,είναι σχεδόν απίθανο να πέσεις πάνω σε καρχαρία σ' ελληνικές θάλασσες.

Last edited:
Οι "λευκοί" σπάνια εμφανίζονται σε κλειστά νερά της Μεσογείου.

Οπως και οι "τίγρεις" που κυκλοφορούν πολλοί στον Ινδικό.

Ας μην υπερβάλλουμε.

Ούτε Καλιφρόνια,ούτε Φλορίδα,ούτε Ινδικός,ούτε Αστραλία είμαστε.

Υ.Γ. Προσωπικά φοβάμαι πιο πολύ τους τζετ-σκιέρ,τους σκαφάτους και τα ψαροντούφεκα στις πολυπληθείς παραλίες, παρά τους καρχαρίες..

Κάτω απο την Σικελία έχουν λημέρι...Εκεί αναπαράγονται.

Large adult Great White Sharks of both sexes and their offspring have been sighted together in particular regions around the world, which probably means that these areas are the nursing grounds for Great White Sharks. Examples of such areas are the waters around Japan, Southern and Eastern Australia, New Zeeland, the Eastern Cape Province of South Africa, Southern California and Baha in the U.S. and the Southern-Central Mediterranean Sea (particularly between Tunisia and Western Sicily). Somewhat older Great White Sharks, but still aged less than one year, have been caught outside Algeria, North Aegean and France in the Mediterranean. The majority, however, originate from the Sicilian Channel during high summer, when Sicilian-based trawlers net the young sharks on the seabed at surprising depths of up to about 200 m.
(από http://greatwhiteshark.netfirms.com/gwrepro.htm).

Αλλοι δυό πιάστηκαν έξω απο την Λέσβο...

Hence, two juvenile great white sharks measuring 180 cm and 230 cm TL were caught off Thásos and Kavállah in the north Aegean Sea, respectively (FERGUSSON, 1996).

In spite of the record of a pregnant female, though questionable, or the captures of several juveniles in the Aegean and eastern Mediterranean Seas, the possibility of a breeding ground for C. carcharias in the eastern Mediterranean basin has always been debateable. The recent captures of two new-born great white sharks off the Altınoluk coast are solid evidence suggesting that a breeding ground for C. carcharias may exist in Edremit Bay in the northeastern Aegean Sea. Moreover, interviews with the fisherman who caught specimens 1 and 2 of the present study revealed the capture of another juvenile great white shark in the same locality in the summer of 2007, supporting the presumption of a breeding ground in Edremit Bay.

Regarding the Marmaric and Aegean records of C. carcharias (FERGUSON , 1996; KABASAKAL , 2003; KABASAKAL & KABASAKAL , 2004; KABASAKAL , 2008), a total of 33 great white sharks, including the specimens of the present study, were reported from the mentioned area to date.

Abstract:
On July 1, 2008, a new-born great white shark was captured by a commercial gill-netter off the coast of Altınoluk (Edremit Bay, north Aegean Sea), followed by the capture of another juvenile three days later at the same locality during a haul of bottom long-line set by the same fisherman. Before the present study, the smallest free-living white shark from the Mediterranean Sea appeared to be a 142 cm TL small female juvenile, captured off Mazara del Vallo in August 11, 1983 (catalog No. MSI-0285J, appendix 1 in Fergusson , 1996). Therefore, specimen No. 1 (125,5 cm TL) of the present study is possibly the smallest neonate white shark from Mediterranean waters to date.

Last edited:
Areal Distribution of the White Shark

Mediterranean Sea (CA):
Spain and Balearics, including Catalon Sea at Valencia, Vinaroz and Islas Columbretes; also recently (1992) from Tossa de Mar and Andraitx, Majorca; Cabo Salinas, Majorca; Menorca (R).
Gulf of Lyons, particularly Sete, Palavas and Grau-du-Rois (I-O);
Provence and Cote D'Azur (I), Ligurian Sea, especially from Camogli and Portofino to La Spezia (O-R).
Western Italy (Tyrrhenian Sea: Elba, Anzio, San Felice Circeo, Ponza, Lipari Islands, Naples, Calabria Region), Corsica, Sardinia, especially northern part at Capo Testa; southwest region at Isola di San Pietro (O);
Morocco and Melilla (O);
Algerian coast (I-O?), Tunisia, principally La Galite Islands, Cape Bon area and Gulf of Gabes near Kerkennah Islands and Djerba (O), Sicily (cosmopolitan, especially Egadi Islands, Trapani Region and Messina); Sicilian Channel, Pantelleria, Isole Pelagie and offshore banks (F-O); Malta and Gozo (I).
Ionian Sea off Calabria (Capo Spartivento) and Galipolli. Southern and Central Adriatic off Puglia, Manfredonia, Ancona and Termoli; also Dalmatian coast near Split (I-O), Northern Adriatic, principally Istria and Kvarner Gulf of Croatia (I, formerly F), sporadically at Riccione, Rimini and in the Gulfs of Venice and Trieste.
Corfu, Corinth, Greek Mainland and Aegean Sea (Thermaikos Gulf, Thassos, Kavalla, Alexandroupolis) through Turkish coast (Foca region) to Bosphorus (R) but not Black Sea.
Cyprus (O), Israel ('Akko) and Egypt (Agamy, near Alexandria) (R). Literature: Doderlein (1881); Lozano Rey (1928); Tortonese (1956); Postel (1958); Bini (1960); Capape et al. (1976); Fergusson (1994a,b, 1995, 1996 and in press); Mojetta et al. (in press).

Re: Απάντηση: Kαλά μπάνια!(άν τολμάτε...).

Ελάχιστοι είναι οι πραγματικά ακίνδυνοι καρχαρίες.Είναι τόσο ακίνδυνοι,όσο είναι ένα λιοντάρι ή μια τίγρης...Αλλο θέμα άν στατιστικά,είναι σχεδόν απίθανο να πέσεις πάνω σε καρχαρία σ' ελληνικές θάλασσες.

Εδώ είσαι λάθος. Δεν έχει σχέση η επικινδυνότητα του λιονταριού με του καρχαρία. Δεν ξέρω αν έχεις κολυμπήσει με καρχαρίες, είναι ακίνδυνοι σε βαθμό που π.χ. το τάισμα καρχαρία αποτελεί τουριστική ατραξιόν. Δηλαδή μαζεύονται σχετικοί και άσχετοι δίπλα στους καρχαρίες οι οποίοι εκείνη τη στιγμή ταίζονται με ωμό κρέας (από ειδικούς) και παρακολουθούν στα 5m απόσταση.

Και δεν μιλάμε μόνο για μικρούς (2μ περίπου) των κοραλλιογενών υφάλων, αλλά και για μεγαλύτερους.

Δε λέω ότι αν δω έναν 6μετρο μεγάλο λευκό ξαφνικά δε θα χεσ.. επάνω μου, αλλά ότι έχει δόντια δεν είναι απαραίτητα κι επικίνδυνο, απλά θέλει το σεβασμό του. Ελάχιστοι είναι οι πραγματικά επικίνδυνοι καρχαρίες, και αυτοί υπό ειδικές συνθήκες.