Περί καλωδίων ρεύματος

malakudi

Banned
24 April 2008
7,927
Σχολιάζω από το άλλο thread, σύμφωνα με την υπόδειξη του moderator.

Για μια ακόμη φορά θα επισημάνω ότι είσαστε εκτός θέματος.

Το παρών thread αναφέρεται σε αντικραδασμικά και όχι σε καλώδια ρεύματος!

Αν θέλετε να ενημερώσετε τους 'κοινούς' θνητούς και να τους 'προστατέψετε' ανοίξτε ένα θέμα στη Hi-End όπως σας είπα και εκεί μπορεί να πάρετε τις απαντήσεις σας...

Όσο για τα καλώδια´ρεύματος και τη συμπεριφορά τους, στα οποία αναφέρεστε, θα σας πω απλά ότι έχετε λάθος. Επίσης θα γνωρίζετε ότι κανένας δεν εξαναγκάζεται να προβεί σε μια τέτοια αγορά αν δεν το θέλει ο ίδιος.

Αν θέλετε μπορούμε να το αναλύσουμε σε μια άλλη κατηγορία. Όχι όμως εδώ.

Επειδή το "απλά κάνω λάθος" δε με καλύπτει ως απάντηση, θα μπορούσε κανείς να εξηγήσει επιστημονικά με ποιο τρόπο ένα καλώδιο ρεύματος 2-3 μέτρων στο τέλος της διαδρομής επηρεάζει την απόδοση κάποιων (φαντάζομαι όχι όλων ε; μάλλον μόνο των πολύ ακριβών) ενισχυτικών - πηγών κτλ, και ας έχει περάσει το ρεύμα μερικά χιλιόμετρα πριν έρθει στο σπίτι σας και μερικές εκατοντάδες μέτρα μέσα στους τοίχους του σπιτιού σας; Και αφού θα έχεις μία στοιχιώδη επιστημονική και λογική εξήγηση, απόδειξε με double blind test πως η όποια διαφορά είναι και ακουστή. Ή προσκόμησε στοιχεία από άλλο double blind test που μπορεί να έκανε κάποιος σοβαρός οργανισμός για αυτά τα καλώδια, και τα συμπεράσματα που έβγαλε.

Εγώ από την πλευρά μου μπορώ να σου παρουσιάσω στοιχεία από τουλάχιστον ένα double blind test. Είναι στο παρακάτω url
http://www.hometheaterhifi.com/volume_11_4/feature-article-blind-test-power-cords-12-2004.html

Αντιγράφω μία του παράγραφο από το "The results".

"The total number of correct answers was 73 out of 149, which amounts to 49% accuracy. That is no more accurate than flipping a coin, and therefore, no statistically significant detection of power cable differences.
"

Όσο για το άλλο "επιχείρημα", πως κανείς δεν "εξαναγκάζεται", θα επαναλάβω το επιχείρημά μου για τα Ταρώ. Επίσης κανείς δεν εξαναγκάζεται να πάει σε χαρτορίχτρες, αστρολόγους και μέντιουμ. Αυτό σημαίνει πως έχει δίκιο; Αυτό δικαιώνει τους απατεώνες μήπως; Αυτό κάνει αυτούς που πάνε σε όλους αυτούς τους απατεώνες λίγότερο αφελείς; Μήπως θα υπερασπίσουμε και το δικαίωμα του απατεώνα στην απατεωνιά;

Δε με ενοχλούν οι άνθρωποι που ως αφελείς ή χαμηλότερου πνευματικού επιπέδου πάνε στις χαρτορίχτρες. Αλλά με ενοχλεί όταν το κράτος δε κυνηγά τις χαρτορίχτρες, όταν εμφανίζονται σε όλα τα κανάλια χωρίς κανείς να επεμβαίνει, όταν έχουν ουσιαστικά ασυλία.

Το ίδιο με ενοχλούν οι έταιροι, αυτοί που πουλάνε αυτά τα μούφα καλώδια. Και με ενοχλεί όταν έχουν ουσιαστικά ασυλία μέσα σε αυτό το φόρουμ, ενώ θα έπρεπε να τους κράζετε.

Πάντα φιλικά,

mp

Last edited by a moderator:
Το θέμα,έχει συζητηθεί εκτεταμένα και πολλές φορές.Θα μπορούσες να ανατρέξεις στα σχετικά θέματα.

Σ' αυτό το φόρουμ,στο βαθμό που τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας του,ο καθένας είναι ελεύθερος να καταθέσει την όποια άποψή του.

Last edited:
Εχεις δοκιμασει καποια αλλα καλωδια ρευματος στο συστημα σου αλλα δεν ακουσες διαφορες η θεωρεις οτι δεν αξιζει καν να μπεις στη διαδικασια?

Εχεις δοκιμασει καποια αλλα καλωδια ρευματος στο συστημα σου αλλα δεν ακουσες διαφορες η θεωρεις οτι δεν αξιζει καν να μπεις στη διαδικασια?

Έχεις δοκιμάσει να πας σε χαρτορίχτρες αλλά δεν είδες αποτέλεσμα; Ή γενικά πιστεύεις πως είναι απατεώνες;

mp

Δε βαρεθήκατε ήθελα να 'ξερα;
Πόσες φορές θα ξαναπούμε τα ίδια;

Άμα είναι να βγάλουμε και τη δυνατότητα search από την πλατφόρμα δηλαδή...

Έχεις δοκιμάσει να πας σε χαρτορίχτρες αλλά δεν είδες αποτέλεσμα; Ή γενικά πιστεύεις πως είναι απατεώνες;

mp

Με την απάντηση που δίνεις, ότι δίκιο και να έχεις το χάνεις....

Δεν απαντάνε σε μια ερώτηση με μια άλλη ερώτηση, δεν παίζουμε την κολοκυθιά ! Γιατί δεν δίνεις μια απάντηση - είτε καταφατική είτε αρνητική, δεν έχει σημασία - για να ξέρουμε και απο πού πηγάζει η αποψη που εκφράζεις ?

Δε βαρεθήκατε ήθελα να 'ξερα;
Πόσες φορές θα ξαναπούμε τα ίδια;

Άμα είναι να βγάλουμε και τη δυνατότητα search από την πλατφόρμα δηλαδή...

Αν σε ένα φόρουμ για adsl, κάποιος επαναλάμβανε ξανά και ξανά πως βάζοντας ένα super duper καλώδιο τηλεφώνου στο modem του έβλεπε πως οι σελίδες ανοίγουν πιο γρήγορα, χωρίς να μπορεί να το αποδείξει θεωρητικά ή πειραματικά, και αν κάποιος άλλος πουλούσε αυτά τα καλώδια στις σελίδες του φόρουμ, τι θα έπρεπε να κάνει κάποιος; Να σωπαίνει ή να προσπαθεί σε κάθε αναφορά αυτών να τους ξεμπροστιάσει; Και τι θα έπρεπε να κάνουν οι moderators; Απλά να λένε πως αυτά έχουν ξανασυζητηθεί ή μήπως να σβήνουν τις αγγελίες ;

Άλλαξε το φόρουμ του adsl και το καλώδιο τηλεφώνου με το avclub και το καλώδιο ρεύματος, και έχεις την ίδια ακριβώς περίπτωση.

mp

Φέρνω εδώ το κείμενό μου από το άλλο θέμα:

"Αναφέρθηκαν πολλές φορές καλώδια ρεύματος. Θα ήθελα να μου πείτε τι διαφορά θα δώ από ένα καλώδιο ρεύματος των 3.000 ευρώ για 4 μέτρα από ένα άλλο των 3 ευρώ. Η λογική μου είναι απλή:
Να δεχθώ ότι αυτό των 4 μέτρων θα είναι τέλειο. Άρα θα έχω 4μ τέλειο ρεύμα + 70 μέτρα απλό καλώδιο ρεύματος της εσωτερικής εγκατάστασης του σπιτιού μάρκας ζίου -ζίτσου και κόστους 20 ευρώ. Στην άλλη περίπτωση θα έχω 74μ καλώδιο ρεύματος μάρκας ζίου -ζίτσου. Αν αυτό αξίζει τα 3.000 ευρώ τότε να μετακομίσω στο τρελοκομείο άμεσα. Ακούω κάτι πράγματα ώρες -ώρες που με βγάζουν από τα ρούχα μου.
Κάνω εγκαταστάσεις και αυτοματισμούς 10 χρόνια. Σας διαβεβαιώνω κύριοι ότι αν κάποιος δώσει 500 ευρώ και βάλει τα 70 μέτρα εσωτερικής καλωδίωσης του σπιτιού (από ρολόι σε πίνακα και από πίνακα σε 1 πρίζα όπου υπάρχουν τα μηχανήματα) απλό ικανοποιητικό καλώδιο θα έχει 100 φορές καλύτερο ρεύμα από το να αγοράσει τα 4μ σούπερ-ντρούπερ καλώδιο. Αν μπορεί δε, στον πίνακα, να προσαρμόσει και σταθεροποιητή τάσης με 1000 ευρώ, τότε .....
Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε κοιτάξτε για φίλτρα ρεύματος, υπάρχουν μερικά (ελάχιστα) που κάνουν θαύματα στο κακό ρεύμα που θα πάρετε έτσι και αλλιώς από την πρίζα σας."
Για να απαντήσω και στον άλλο φίλο, ναί προσωπικά έχω δοκιμάσει σχεδόν ότι καλώδιο ρεύματος υπάρχει μέχρι 5 μέτρα δίχως να διαπιστώσω διαφορές από πρίζα σε μηχάμημα. Διαφορές μεγάλες είδα όταν αλλάχθηκε όλη η εσωτερική καλωδίωση του σπιτιού και τοποθετήθηκαν κεντρικά φίλτρα και controllers τάσης.

Με την απάντηση που δίνεις, ότι δίκιο και να έχεις το χάνεις....

Δεν απαντάνε σε μια ερώτηση με μια άλλη ερώτηση, δεν παίζουμε την κολοκυθιά ! Γιατί δεν δίνεις μια απάντηση - είτε καταφατική είτε αρνητική, δεν έχει σημασία - για να ξέρουμε και απο πού πηγάζει η αποψη που εκφράζεις ?

Η άποψή μου, προφάνως, πηγάζει από τις γνώσεις που έχω ως άτομο, την παιδεία, την επιστημονική μου κατάρτιση και την λογική σκέψη γενικότερα, αλλά και την ενημέρωσή μου που έχω για πολλά blind tests που δεν αποδεικνύουν απολύτως καμμία διαφορά στο θέμα (ένα από τα οποία είναι το παραπάνω που έδωσα). Αλλά είμαι φυσικά ανοιχτός να δεκτώ το αντίθετο αν παρουσιάσει κάποιος μία λογική επιστημονικη εξήγηση και ένα double blind test να επιβεβαιώνει την εξήγηση.

mp

Αν σε ένα φόρουμ για adsl, κάποιος επαναλάμβανε ξανά και ξανά πως βάζοντας ένα super duper καλώδιο τηλεφώνου στο modem του έβλεπε πως οι σελίδες ανοίγουν πιο γρήγορα, χωρίς να μπορεί να το αποδείξει θεωρητικά ή πειραματικά, και αν κάποιος άλλος πουλούσε αυτά τα καλώδια στις σελίδες του φόρουμ, τι θα έπρεπε να κάνει κάποιος; Να σωπαίνει ή να προσπαθεί σε κάθε αναφορά αυτών των απατεώνων να τους ξεμπροστιάσει; Και τι θα έπρεπε να κάνουν οι moderators; Απλά να λένε πως αυτά έχουν ξανασυζητηθεί ή μήπως να σβήνουν τις αγγελίες των απατεώνων;

Άλλαξε το φόρουμ του adsl και το καλώδιο τηλεφώνου με το avclub και το καλώδιο ρεύματος, και έχεις την ίδια ακριβώς περίπτωση.

mp

Έτσι είναι, αν έτσι νομίζεις...

Δεν πιστεύω στα καλώδια ρεύματος, αν και ακούγονται διαφορές (απειροελάχιστες μεν), αλλά επίσης δε μ' αρέσει καθόλου η λογική "τα βάζουμε όλα στον ίδιο τορβά".

Το σκεπτικό σου είναι ίδιο με το εξής:
Το μπουζούκι είναι όργανο,
ο αστυνομικός είναι όργανο,
άρα, ο αστυνομικός είναι μπουζούκι.

mp

δεν ειμαι σιγουρος οτι ολες οι χαρτοριχτρες ειναι απατεωνες...
δεν εχω παει σε ολες!!!

Πήγα σε μάγισσες σε χαρτορίχτρες, να δω που χάνεσαι όλες τις νύχτες.
Αν κάποιος από τους αμφισβητίες, κάνει μια δοκιμή καλωδίου power σε ένα player των 12.000 και δεν ακούσει διαφορές, είναι τυχερός, μιας και θα γλιτώσει λεφτά.

Η άποψή μου, προφάνως, πηγάζει από τις γνώσεις που έχω ως άτομο, την παιδεία, την επιστημονική μου κατάρτιση και την λογική σκέψη γενικότερα, αλλά και την ενημέρωσή μου που έχω για πολλά blind tests που δεν αποδεικνύουν απολύτως καμμία διαφορά στο θέμα (ένα από τα οποία είναι το παραπάνω που έδωσα). Αλλά είμαι φυσικά ανοιχτός να δεκτώ το αντίθετο αν παρουσιάσει κάποιος μία λογική επιστημονικη εξήγηση και ένα double blind test να επιβεβαιώνει την εξήγηση.

mp

Το μόνο που εξηγείται λογικά, είναι μια καλή μόνωση, η οποία θα κόβει τις όποιες η/μ παρεμβολές.
Από εκεί και πέρα, μαζί σου.

Αλλά, δεν ανοίγεις συζήτηση αρπάζοντας τον κόσμο από τα μούτρα.

Απάντηση: Re: Περί καλωδίων ρεύματος

Το θέμα σου είναι να καθωρίσεις τι πρέπει να κάνει το φόρουμ κι οι διαχειριστές του ή να πείς την άποψή σου για το θέμα που άνοιξες;

Last edited:
Έτσι είναι, αν έτσι νομίζεις...

Δεν πιστεύω στα καλώδια ρεύματος, αν και ακούγονται διαφορές (απειροελάχιστες μεν), αλλά επίσης δε μ' αρέσει καθόλου η λογική "τα βάζουμε όλα στον ίδιο τορβά".

Το σκεπτικό σου είναι ίδιο με το εξής:
Το μπουζούκι είναι όργανο,
ο αστυνομικός είναι όργανο,
άρα, ο αστυνομικός είναι μπουζούκι.

Όχι, δεν είναι καθόλου αυτή η λογική. Ξαναγράφεις κι εσύ όπως άλλοι "... αν και ακούγονται διαφορές". Το ίδιο πιστεύουν και αυτοί που βάζουν βενζίνη 100 οκτανίων, πως τα αυτοκίνητά τους πάνε καλύτερα, αλλά όλα τα τεστ δεν δίχνουν καμία βελτίωση υποδύναμης ή ροπής. Δηλαδή, μπορείς να φαντάζεσαι διάφορα αν θες να πειστείς πως η επιλογή να αγοράσεις κάτι ακριβώτερο είναι κατ' ανάγκη και σωστή.

Εγώ παρέθεσα ένα double blind test που αποδεικνύει τη δική μου θέση. Επίσης παρέθεσα μία λογική σκέψη γιατί δεν μπορεί να έχει επίδραση (είναι το τελευταίο κομμάτι σε μία πολύ μεγάλη διαδρομή). Εσείς που πιστεύετε το αντίθετο, απλώς λέτε και ξαναλέτε "... ακούγονται διαφορές". ΑΠΟΔΕΙΞΗ παρακαλώ. Αγαπάς τη λογική; ΑΠΟΔΕΙΞΗ.

mp

Είδες λοιπόν που συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια ? Σε ένα καλώδιο modem, επειδή αυτό που περνάει απο μέσα είναι data με μορφή ηλεκτρικού σήματος, το attenuation characteristic του καλωδίου έχει πολύ μεγάλη σημασία (όπως έχει και το μήκος του) για την τελική ποιότητα των μεταφερόμενων δεδομένων ! Και αυτό το λένε ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ τα βιβλία που θα βρείς να διαβάσεις σχετικά με το θέμα ! Επίσης σκέψου οτι αν ένα data packet είναι αυτό που λέμε inherently erroneous, τότε θα πρέπει να επαναληφθεί η λήψη του. Αυτό απαιτεί ένα παραπάνω turnaround του συγκεκριμένου πακέτου και άρα καθυστέρηση στην εμφάνιση της σελίδας της οποίας αποτελεί μέρος ....

Το καλώδιο του ρεύματος είναι τελέιως διαφορετική περίπτωση. Εδώ δεν έχουμε περίπτωση επανάληψης λόγω λάθους κατα τη λήψη, αλλά ροή ρεύματος. Φαντάσου λ0οιπόν οτι για την εύρυθμη λειτουργία μιας συσκευής υπάρχει πολύ συγκεκριμένη απαίτηση στην ποσότητα ρεύματος. Φαντάσου τώρα ένα καλώδιο με τη διπλή αντίσταση απο ένα άλλο. Στη μονάδα του χρόνου, το ένα καλώδιο θα μεταφέρει την επαρκή ποσσότητα και το άλλο όχι (τη διαφορά θα την καταναλώσει θερμικά λόγω υψηλότερης αντίστασης)....

Εγώ δεν ισχυρίζομαι οτι οι διαφορές είναι ακουστές, τουλάχιστον όχι απο το αυτί μου. Αυτό όμως δεν αποκλείει αυτόματα το οτι υπάρχουν !!!!!

Φιλικά,

Φίλιππος

δεν ειμαι σιγουρος οτι ολες οι χαρτοριχτρες ειναι απατεωνες...
δεν εχω παει σε ολες!!!

με το παραπανω εννοω οτι μπορει να υπαρχει καποιο καλωδιο ρευματος το οποιο οντως να επιφερει θετικες αλλαγες στον ηχο και να μη το εχεις ακουσει στο συστημα σου. Υπαρχουν καποιοι οι οποιοι μπορει να εχουν βρει κατι τετοιο και πιστευουν οτι αξιζουν να πληρωσουν για αυτο.

Ουτε και εγω εχω ακουσει τις τεραστιες διαφορες με τα καλωδια ρευματος (οπως για παραδειγμα με τα interconnect και τα καλωδια ηχειων) για να πιστευω οτι πρεπει να πληρωσεις τρελα λεφτα αλλα δεν μπορω να ξερω τι κανουν ολα τα καλωδια που δεν εχω ακουσει...

Re: Απάντηση: Re: Περί καλωδίων ρεύματος

Το θέμα σου είναι να καθωρίσεις τι πρέπει να κάνει το φόρουμ κι οι διαχειριστές του ή να πείς την άποψή σου για το θέμα που άνοιξες;

Λέω την άποψή μου για το θέμα φυσικά. Και η άποψή μου είναι οι moderators θα έπρεπε να μη τους επιτρέπουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο μέσα στο φόρουμ. Γιατί φαντάζομαι πως δε θέλετε όσοι χρησιμοποιούν το τμήμα αγγελιών να κοροϊδεύουν τον κόσμο του φόρουμ. Σωστά;

mp

Όχι, δεν είναι καθόλου αυτή η λογική. Ξαναγράφεις κι εσύ όπως άλλοι "... αν και ακούγονται διαφορές". Το ίδιο πιστεύουν και αυτοί που βάζουν βενζίνη 100 οκτανίων, πως τα αυτοκίνητά τους πάνε καλύτερα, αλλά όλα τα τεστ δεν δίχνουν καμία βελτίωση υποδύναμης ή ροπής. Δηλαδή, μπορείς να φαντάζεσαι διάφορα αν θες να πειστείς πως η επιλογή να αγοράσεις κάτι ακριβώτερο είναι κατ' ανάγκη και σωστή.

Εγώ παρέθεσα ένα double blind test που αποδεικνύει τη δική μου θέση. Επίσης παρέθεσα μία λογική σκέψη γιατί δεν μπορεί να έχει επίδραση (είναι το τελευταίο κομμάτι σε μία πολύ μεγάλη διαδρομή). Εσείς που πιστεύετε το αντίθετο, απλώς λέτε και ξαναλέτε "... ακούγονται διαφορές". ΑΠΟΔΕΙΞΗ παρακαλώ. Αγαπάς τη λογική; ΑΠΟΔΕΙΞΗ.

mp

Συγγνώμη, έχεις την εντύπωση ότι γεννηθήκαμε χθες;
Δεν έχουμε κάνει blind test εμείς;

Και ποια απόδειξη μου τσαμπουνάς; Ότι το άκουσες εσύ; Κι αν εσύ είσαι κουφός και με παίρνεις στο λαιμό σου;
Η υποκειμενικότητα στο χόμπι μας είναι τέτοια, που δε μπορείς να θεωρήσεις αποδεικτικό στοιχείο το γεγονός ότι άκουσες εσύ κάτι.

Επίσης, blind test καλωδίων ρεύματος, δεν υφίσταται.
Όπως και να 'χει, κρυώνεις και ζεσταίνεις τη συσκευή ξανά και ξανά, μια και δε μπορείς να αλλάξεις καλώδιο ρεύματος χωρίς να τη σβήσεις.

Οπότε, τι να λέμε...

Το καλώδιο του ρεύματος είναι τελέιως διαφορετική περίπτωση. Εδώ δεν έχουμε περίπτωση επανάληψης λόγω λάθους κατα τη λήψη, αλλά ροή ρεύματος. Φαντάσου λ0οιπόν οτι για την εύρυθμη λειτουργία μιας συσκευής υπάρχει πολύ συγκεκριμένη απαίτηση στην ποσότητα ρεύματος. Φαντάσου τώρα ένα καλώδιο με τη διπλή αντίσταση απο ένα άλλο. Στη μονάδα του χρόνου, το ένα καλώδιο θα μεταφέρει την επαρκή ποσσότητα και το άλλο όχι (τη διαφορά θα την καταναλώσει θερμικά λόγω υψηλότερης αντίστασης)....

Εγώ δεν ισχυρίζομαι οτι οι διαφορές είναι ακουστές, τουλάχιστον όχι απο το αυτί μου. Αυτό όμως δεν αποκλείει αυτόματα το οτι υπάρχουν !!!!!

Φιλικά,

Φίλιππος

Το τυπικό καλώδιο ρεύματος που έρχεται μαζί με την κάθε συσκευή έχει και την σωστή διατομή, και την σωστή αντίσταση και την σωστή συμπεριφορά. Φυσικά αν βάλεις ένα πολύ λεπτό καλώδιο μπορεί και να λιώσει ή να μη δίνει τα Ampere που πρέπει. Αλλά να αλλάξεις το τυπικό καλώδιο με κάτι άλλο που κάνει χιλιάδες ευρώ, είναι απλώς κοροϊδία.

Το παράδειγμα με το τηλεφωνικό καλώδιο είναι αντίστοιχο, γιατί το σήμα adsl πριν έρθει στην πρίζα, διανύει μερικά χιλιόμετρα, και τα τελευταία δύο μέτρα δε μπορούν να κάνουν καμία διαφορά, παρά μονό προς το χειρότερο (πχ να είναι κανένα μισοκομμένο καλώδιο). Το να αλλάξεις και εκεί το τυπικό rj11 καλώδιο με κάτι άλλο, δεν αλλάζει τίποτα απολύτως.

mp