Case για video server ?

22 June 2006
35,308
NEO HRAKLEIO
Επειδη σκεφτομαι σοβαρα να ξεφορτωθω ΟΛΕΣ τις βιντεοκασετες και dvd που εχω (πανω απο 2000) λεω να φτιαξω σιγα-σιγα ενα απλο pc για video server .
Ξερει κανεις ενα καλο case , που να μπορει να παιρνει ΠΟΛΛΟΥΣ σκληρους δισκους (πανω απο 10) ?
Επισης υπαρχει τροπος να κανεις raid ολους τους δισκους αλλα να φαινονται σαν ενας?

Απάντηση: Case για video sever ?

..και πάλι 10 χ 750GB δεν σε φτάνουνε αν θελήσεις να τα κρατήσεις στην αρχική τους ποιότητα.

Τέλος πάντων, κάτι παρόμοι έχω κι εγώ στο μυαλό μου. Δηλαδή ένας file/media server για "όλη την οικογένεια" και τα παιχνίδια της.
udat_02.jpg

Με αυτό μπορείς να χωρέσεις 10(2χ5) δίσκους σε tower με 6 θέσεις των 5.25" , τις οποίες 6 θέσεις έχει οποιοδήποτε full tower κουτί.
Τώρα, αν θέλεις να τους βάλεις εσωτερικά...πηγαίνεις για αυτά:
http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=1&category=15&product=923060&tab=accessories

http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.700485

http://www.thermaltake.com/product/Chassis/fulltower/Mozarttx/ve1000swa.asp

Last edited:
Re: Case για video sever ?

Στις καινουργιες motherboard που εχουν raid 0,1,5,10 klp ποσους δισκους μπορεις να κανεις raid και να φαινονται σαν ενας ?
Εγω παλιοτερα ειχα κανει μονο 2.

Απάντηση: Case για video sever ?

Stripe μπορεις να κανεις οσους θελεις, με το φοβο οτι οποιος και να παθει κατι ......τα εχασες ΟΛΑ.

Mirror μπορεις να κανεις παλι οσους θελεις , αλλα ΔΕΝ αυξανεις το χωρο αποθηκευσης.

Re: Case για video sever ?

Βασικά, μπορείς να κάνεις software RAID (από τα Windows), και συγκεκριμένα RAID-5. Το μεγάλο μειονέκτημα είναι οι επιδόσεις, ειδικά στην εγγραφή.

Αν δεν κάνω λάθος μπορείς να χρησιμοποιήσεις αρκετούς δίσκους - ίσως και περισσότερους από 8.

Καθότι είναι software RAID, το Λειτουργικό σου πρέπει να βρίσκεται σε κάποιον άλλο δίσκο.

Μετά, για να πας σε hardware RAID, για τόσους πολλούς δίσκους πρέπει να δώσεις πολλά χρήματα για controller (100άδες )..

Τέλος υπάρχει η επιλογή του Spanned Volume από τα Windows, αλλά δεν προσφέρει προστασία στα δεδομένα. Επίσης, πάλι, αν χαλάσει ένας από τους δίσκους έχεις πρόβλημα. Όχι τόσο μεγάλο όσο με τα stripped volumes (που τα χάνεις όλα), δηλαδή θα ανακτήσεις αρκετά από τα δεδομένα σου, αλλά όχι εύκολα..

Εγώ μετά από πολλά χρόνια (και πειράματα με όλες τις παραπάνω μεθόδους πλην του HW RAID-5) έχω καταλήξει στο παρακάτω setup:

- Δυο δίσκους σε HW RAID (mirroring) για τα πραγματικά ευαίσθητα δεδομένα μου
- Τους υπόλοιπους δίσκους τους κάνω mount σαν φακέλους μέσα στο παραπάνω RAID volume ώστε να μην γεμίζω drive letters.

Δεν είναι ενιαίος ο χώρος αλλά ξέρω τι μου γίνεται και δεν κινδυνεύω να χάσω πολλά δεδομένα.

Αυτά σε μηχάνημα με 9 δίσκους.

Κουτί βρίσκεις, το θέμα της υλοποίησης του RAID είναι το θέμα.

Αν θες ασφάλεια (που για τις χωρητικότητες αυτές δεν νομίζω ότι χρειάζεται καν να το συζητάμε) το RAID 5 μάλλον είναι η καλύτερη λύση.

Εκτός της λύσης software που λέει ο Δημήτρης, η hardware είναι προφανώς προτιμότερη (από άποψη απόδοσης).

Οι καλοί hardware RAID 5 controllers για πάνω από 4 ports δεν είναι φθηνοί. Μιλάμε για πάνω από 300 . Υπάρχουν πάντως (σίγουρα μέχρι 8 ports που θυμάμαι σε μη αστρονομική τιμή) και είναι η πιο πλήρης λύση.

Οι Intel onboard (μέχρι το ICH8R που έχω τσεκάρει σίγουρα – αλλά υποψιάζομαι ότι τα ίδια θα ισχύουν και για το ICH9R) παρότι έχουν 6 κανάλια μόνο μέχρι 4 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ίδια συστοιχία RAID 5. Τα άλλα 2 δλδ μπορεί να μείνουν μόνα τους ή εκεί να φτιαχτεί ένα άλλο (οποιοδήποτε) array.

Προσανατολιζομαι προς αυτη τη κατευθυνση μαλλον ...http://www.infrant.com/products/products_details.php?name=ReadyNAS NVPlus
Λιγο ακριβη αλλα καλη, αξιοπιστη και γρηγορη λυση.
Το θεμα ειναι οτι εχω 4 υπολογιστες σπιτι (3pc + 1 mac mini) και θελω να βλεπω το υλικο μου απο ολους τους υπολογιστες .
Κι επειδη χρειαζομαι γρηγορο αλλα και ΜΕΓΑΛΟ χωρο (για αρχη σκεφτομαι 4 Terra για τα standart def dvd ) μαλλον ενα dedicated NAS ειναι απαραιτητο.
Iσως παλι και ενας μικρος υπολογιστης με πολλες θεσεις σαν server ... δεν εχω καταληξει ακομη.
Κι ερχονται και τα hd , bluray -hddvd !!!

Re: Απάντηση: Case για video sever ?

Γιαννη , επειδη το εχεις ξαναθιξει το θεμα, πιστευω οτι το ( η τα) παρακατω θα σε ψιλοβολεψει αρκετο καιρο......

wdfMyBook_World_1N.jpg

http://www.westerndigital.com/en/products/products.asp?driveid=319&language=en
Το συγκεκριμένο δεν το έχω δοκιμάσει αλλά άλλα NAS της WD από ταχύτητα είναι τραγικά.

Πχ στο WDII 1GB μιλάμε για μονοψήφιες (μην πω στα δάκτυλα τους ενός χεριού) ταχύτητες MB/S.

Ίσως έχει να κάνει και με το ότι το παραπάνω παίζει και RAID (0 και 1 βέβαια που δεν είναι ‘δύσκολες / βαριές’ υλοποιήσεις όπως πχ το RAID 5) αλλά πιθανότατα έχει να κάνει με την υλοποίηση του NAS αυτού καθαυτού.

Συριε , εχω δει σε χρηση το ready nas nv+ , kai πεταει ... streaming 3 hd clips se 3 υπολογιστες !
Ειναι συμβατο και με macos, απλα ειναι ακριβο (τελικη τιμη 800 ευρω χωρις δισκους).

Δημητρη, αν εχεις χρονο μπορεις να εξηγησεις αυτο με το mounting στο raid (θελω να γλιτωσω απο τα πολλα drive letters !).

Xρηστο θελω δυστυχως πολυ χωρο οπως ειπα, γιατι σκεφτομαι να περασω ολη τη μουσικη - φωτος - και dvds (πανω απο 2000).
Εχω ηδη 2 WD MYBOOK 500GB σε usb, αλλα δεν ειναι λυση.

Last edited:
Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο που αναφέρεις διαφέρει στον τρόπο υλοποίησης του RAID αλλά γενικά τα NAS κατηγορίας τιμής 500 υλοποιούν το RAID 5 μέσω software (έχουν επεξεργαστή αλλά όχι dedicated για RAID – απλώς τρέχουν Linux το οποίο υλοποιεί το RAID) με αποτέλεσμα ταχύτητες της τάξης των 10-15 MB/S στην ανάγνωση και 5-10 MB/S στην εγγραφή.

Για αναπαραγωγή ταινιών (ακόμα και HD) οι παραπάνω ταχύτητες είναι επαρκείς.

Το πρόβλημα είναι στην αντιγραφή (δλδ για να γράψεις μία ταινία σε αυτό ή να τραβήξεις μία) όπου τα πράγματα είναι απογοητευτικά.

Επίσης μην περιμένεις να μπορέσεις να ‛εξυπηρετήσεις’ παραπάνω από μία θέαση ταινίας (πχ σε 2 υπολογιστές του σπιτιού) ταυτόχρονα.

Είχα το αντίστοιχο Intel SS4000E και ο λόγος που το άφησα είναι αυτός (ειδικά με την έλευση των HD).

Πλέον είμαι με ένα serveράκι με onboard raid (intel ICH8R) και ικανοποιητικές ταχύτητες (~ 60 MB/S ανάγνωση).

Θα δοκιμάσω και το ICH9R σύντομα.

Γενικά η λύση dedicated RAID controller (σε PCI EXPRESS πλέον) είναι μάλλον μονόδρομος αν θες ταχύτητα, ασφάλεια και πάνω από 4-6 δίσκους ενώ με έναν onboard της προκοπής (όπως οι παραπάνω Intel) κάνεις σχετικά καλά τη δουλειά σου.

Το intel το εχω δει κι εγω, και δεν εχει καμια σχεση σε ταχυτητα με αυτο που προτεινω.
Απλα δεν ξερω αν αξιζει τα 800 ευρω (με τα ιδια φτιαχνω ενα μικρο server, αλλα δεν ειναι το ιδιο + θορυβος).
Tι διαφορες εχουν τα ICH9R και ICH8R ?

Last edited:
Νομίζω ότι ένα παλιό pc με underclocked επεξεργαστή (για ησυχία και δροσιά) είναι υπεραρκετό. Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις και με miniITX μητρικές και ειδικώτερα αυτές της VIA EPIA.
Για λογισμικό βάζουμε το freenas να τρέχει απο cf ή usb stick και είμαστε έτοιμοι.
Το eshop έχει κιτ adaptec sata raid controller για 4 δίσκους και τις "θήκες" τους στα 380 (αν θυμάμε καλά).

Aπ οσα διαβασα περι raid , βλεπω οτι καλυτερη λυση ειναι raid 5 (oπου ενας σκληρος διατιθεται για parity control - error checking) κι εχεις το κεφαλι σου ησυχο και μεγαλες χωρητικοτητες .
Το θεμα ειναι , μπορεις να επεκτεινεις το raid καθ οδον ?
Δηλ, αν ξεκινησω με 3 δισκους (σε raid 5 αυτο σημαινει σε χωρητικοτητα , το αθροισμα των 2 δισκων και οτριτος για ασφαλεια), μπορω μετα να προσθεσω αλλον 1 δισκο, χωρις φυσικα να κανω format τους ηδη υπαρχοντες ?

Δηλ, αν ξεκινησω με 3 δισκους (σε raid 5 αυτο σημαινει σε χωρητικοτητα , το αθροισμα των 2 δισκων και οτριτος για ασφαλεια), μπορω μετα να προσθεσω αλλον 1 δισκο, χωρις φυσικα να κανω format τους ηδη υπαρχοντες ?

Με τις συνήθεις μεθόδους (BIOS) όχι.

Ίσως με τα utilities των κατασκευαστών (πχ Intel) κάτι τέτοιο είναι εφικτό αλλά δεν το έχω δοκιμάσει σε RAID 5.

Αυτό που ζητάς να κάνεις λέγεται On Line Capacity Expansion και είναι δυνατό, αλλά θα χρειαστεί να επενδύσεις αρκετά χρήματα σε κάποιον hardware RAID controller ο οποίος θα έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο μικρότερος που έχω δει με τέτοιες δυνατότητες κάνει περί τα 300 και υποστηρίζει μόνο 4 δίσκους! Για περισσότερους, το κόστος φυσικά ανεβαίνει..

Mε αυτα τα δεδομενα , το infant ready nas nv + , ειναι λογικη η τιμη του (αφου προσφερει τα παραπανω).
Δημητρη εσυ εχεις καποιον ελεκτη στο συστημα σου ?
Πως εχει συνδεσει τους 9 δισκους σου ?

Mε αυτα τα δεδομενα , το infant ready nas nv + , ειναι λογικη η τιμη του (αφου προσφερει τα παραπανω).
Δημητρη εσυ εχεις καποιον ελεκτη στο συστημα σου ?
Πως εχει συνδεσει τους 9 δισκους σου ?

To Infant ReadyNAS φαίνεται καλό σαν περίπτωση. Αν έχει καλό write performance σε RAID-5 (ή πιο σωστά X-RAID) και σου φτάνουν 4 δίσκοι θα είσαι ΟΚ.

Εγώ στο σύστημά μου έχω 3 IDE δίσκους στον controller του motherboard, 2 SATA δίσκους στον αντίστοιχο controller του motherboard και ακόμα 4 SATA δίσκους σε PCI SATA controller. Το μόνο RAID που υλοποιώ είναι στους δυο SATA που έχω στο motherboard.