ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

VAG.NIK

Supreme Member
18 August 2006
3,073
Αθήνα
τώρα που οι απεργιακές κινητοποιήσεις παρουσιάζουν μια - προσωρινή - ύφεση, ανοίγω το συγκεκριμένο θέμα ώστε να συζητήσουμε όσα ζητήματα θέλετε που αφορούν τα χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης στη χώρα μας. θέματα όπως οι υλικοτεχνικές υποδομές, ολοήμερο σχολείο, επιμόρφωση, νέα βιβλία, μισθολογικά εκπαιδευτικών, ιδιωτικοποίηση, φροντιστήρια κ.α. μπορούν ν'αποτελέσουν αντικείμενα του θέματος. για να μην μονολογώ, προτιμώ να αναπτύξετε τις απόψεις και τις απορίες σας και να κάνουμε ένα ουσιαστικό διάλογο. μόλις μου δίνεται η ευκαιρία, θ'απαντώ σε όσα μπορώ. εννοείται ότι θα παρακαλούσα να συμμετάσχουν κι όλοι οι συνάδελφοί μου, δάσκαλοι και καθηγητές, που είναι μέλη του avclub, καθώς και όλοι όσοι ευαισθητοποιούνται από τα θέματα παιδείας.

καλή σας μέρα.

Μηπως υπαρχει καποιο φορουμ εκπαιδευτικων να παρακολουθησουμε?

Καλη σου μερα.

Θεωρώ ως κυριότερο πρόβλημα της εκπαίδευσης το ότι είναι "στεγνή". Πολύ περισσότερο μεταφορά γνώσεων και καθόλου ανάπτυξη σκέψης. Το κακό πιθανώς ξεκίνησε από τις πανελλήνιες εξετάσεις, όπου χάρην της αντικειμενικότητας αξιολογείται η συγκράτηση πληροφοριών και όχι η κρίση. Το φαινόμενο γενικεύτηκε σε όλη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δυστυχώς οι εκπαιδευτικοί ήταν περισσότερο συμμέτοχοι παρά ενάντιοι. Για την πρωτοβάθμια δεν ξέρω, είναι πολλά χρόνια που δεν έχω ιδιαίτερη επαφή.

Ως εκ τούτου, θεωρώ απαραίτητες τρεις κινήσεις:
1. Αποσύνδεση του λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το κάθε τμήμα θα πρέπει να διενεργεί τις δικές του εξετάσεις με θέματα που αυτό επιλέγει.
2. Αλλαγή του αναλυτικού προγράμματος.
Το πρόγραμμα πρέπει να φύγει από τη στείρα παράθεση πληροφοριών και να ωθήσει το παιδί να αναζητήσει πηγές, να τις αξιολογήσει και να αποκτήσει κρίση στο κάθε αντικείμενο. Από όσα διάβασα, τα νέα βιβλία του Δημοτικού μάλλον ήταν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, απαιτούνται επιπλέον υποδομές (υπολογιστές, εργαστήρια κ.λπ.) και, κυρίως, να αναβαθμιστεί ο ρόλος του εκπαιδευτικού.
3. Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Όταν πλέον το σύστημα αρχίσει να ξαναέχει ουσιαστικές απαιτήσεις από τους εκπαιδευτικούς, θα πρέπει να προχωρήσει και στην αξιολόγησή τους. Αυτό ισχύει για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Εν κατακλείδι, θέλω να πω ότι είναι η φύση των παιδιών να μαθαίνουν. Το ότι δεν τους αρέσει το σχολείο είναι, για μένα τουλάχιστον, απόδειξη ότι το εκπαιδευτικό σύστημα πάσχει στα θεμέλιά του. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα.

Το καθε τμημα εννοεις η καθε ταξη αν καταλαβα καλα ετσι; Ομως τοτε πως θα μπορει να υπαρχει σωστη βαθμολογηση; Δεν πρεπει οι μαθητές να αξιολογοθνται πανω στα ιδια θεματα; Και αν το καθε σχολειο βαζει ξεχωριστα θεματα και αυτα δεν παιζουν ρολο στο πως θα μπει στο πανεπιστημιο ποια θα ειναι τα κριτηρια για να μπεις; Εχεις στο νου σου το Αγγλικο προτυπο με τα Ο leves, A levels ;;

Υποθέτω πως ο Lepton εννοεί το κάθε Πανεπιστημιακό τμήμα. Και αυτό, βέβαια, είναι σωστό, αν σκεφτούμε ότι τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται οι μαθητές στις Πανελλήνιες είναι συνήθως άσχετα από αυτά του τμήματος που επιλέγουν.

Η Άννα υποθέτει σωστά. Συγγνώμη που δεν ήμουν σαφής. Τα Α-levels τα ξέρω, αλλά δεν ξέρω πως ακριβώς δουλεύουν. Ποιος βάζει τα θέματα και πως λαμβάνονται υπόψη από τα πανεπιστήμια;

Ας αρχίσουμε εκ των ουκ ανευ:
Aς ξεκινήσουμε να σκιαγραφήσουμε τον σημερινό εκπαιδευτικό, κάθε βαθμίδας. Για να δούμε πόσο μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα σύστημα που θα επιλεγεί με συγκεκριμένα κριτήρια, και πόσο θα προωθήσει το επιλεγμένο σύστημα ή θα το φρενάρει. Αυτό να το κάνουμε με πραγματικά στοιχεία και όχι με θεωρητικά και το τι θα θέλαμε να είναι.
Ας ξεκινήσουμε απο τους δασκάλους (πρωτο βάθμια εκπαίδευση) και ας αφαιρέσουμε αυτους που βρίσκονται στην τελευταία 5ετία ή 3ετία της καριέρας τους γιατί πιστεύω ότι δεν αξίζει ούτε τον κόπο ούτε το κόστος (εκτός αν αποδειχθεί το αντίθετο).
Σε τι γνωστικό επίπεδο ευρίσκονται οι σημερινοί δάσκαλοι;
είναι μετρήσιμο; συγκλίνουν οι γνωστικές επιδόσεις τους ή αποκλίνουν; Και αν συγκλίνουν αυτός ο μέσος όρος είναι χαμηλός, μέσος ή υψηλός;
Διαθέτει ο μέσος δάσκαλος έφεση και μεράκι για επιμόρφωση και γνώση, και μέχρι σε ποιό βαθμό;
Πως θα γίνει κατανομή των μη αποδοτικών (διότι σε κάθε κλάδο υπάρχουν και οι κακοί με οποιοδήποτε κριτήριο και αν τους κρίνεις).
Πως είναι κατανεμημένη η ποιότητα των δασκάλων στην επικράτεια; Μπορεί κάτι να γίνει με αυτό; Δηλαδή ορθά κοφτά μπορεί το χωριό να αποκτήσει σωστές εκπαιδευτικές βάσεις και όχι μόνο άπειρους και εκπαιδευόμενους;
Υπάρχει διαφορά στους δασκάλους διετούς φοίτησης και τετραετούς φοίτησης; (πραγματική διαφορά όχι η εξομοίωση).
Αυτά για αρχή.

Last edited:
Απάντηση: Re: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ said:
Ας αρχίσουμε εκ των ουκ ανευ:
Aς ξεκινήσουμε να σκιαγραφήσουμε τον σημερινό εκπαιδευτικό, κάθε βαθμίδας. Για να δούμε πόσο μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα σύστημα που θα επιλεγεί με συγκεκριμένα κριτήρια, και πόσο θα προωθήσει το επιλεγμένο σύστημα ή θα το φρενάρει. Αυτό να το κάνουμε με πραγματικά στοιχεία και όχι με θεωρητικά και το τι θα θέλαμε να είναι.
Ας ξεκινήσουμε απο τους δασκάλους (πρωτο βάθμια εκπαίδευση) και ας αφαιρέσουμε αυτους που βρίσκονται στην τελευταία 5ετία ή 3ετία της καριέρας τους γιατί πιστεύω ότι δεν αξίζει ούτε τον κόπο ούτε το κόστος (εκτός αν αποδειχθεί το αντίθετο).
Σε τι γνωστικό επίπεδο ευρίσκονται οι σημερινοί δάσκαλοι;
είναι μετρήσιμο; συγκλίνουν οι γνωστικές επιδόσεις τους ή αποκλίνουν; Και αν συγκλίνουν αυτός ο μέσος όρος είναι χαμηλός, μέσος ή υψηλός;
Διαθέτει ο μέσος δάσκαλος έφεση και μεράκι για επιμόρφωση και γνώση, και μέχρι σε ποιό βαθμό;
Πως θα γίνει κατανομή των μη αποδοτικών (διότι σε κάθε κλάδο υπάρχουν και οι κακοί με οποιοδήποτε κριτήριο και αν τους κρίνεις).
Πως είναι κατανεμημένη η ποιότητα των δασκάλων στην επικράτεια; Μπορεί κάτι να γίνει με αυτό; Δηλαδή ορθά κοφτά μπορεί το χωριό να αποκτήσει σωστές εκπαιδευτικές βάσεις και όχι μόνο άπειρους και εκπαιδευόμενους;
Υπάρχει διαφορά στους δασκάλους διετούς φοίτησης και τετραετούς φοίτησης; (πραγματική διαφορά όχι η εξομοίωση).
Αυτά για αρχή.

θέτεις ζητήματα επιμόρφωσης και αξιολόγησης.
περί επιμόρφωσης, αν εξαιρέσουμε την εισαγωγική - 48ωρη - επιμόρφωση του νεοδιοριζόμενου, βρίσκεται στα τελικά στάδια η εξομοίωση εκπαιδευτικών διετούς φοίτησης με αυτούς της τετραετούς φοίτησης, κι έχει γίνει μια υποτυπώδης - 48ωρη κι αυτή - επιμόρφωση στις νέες τεχνολογίες (αυτή με τα 578 ευρώ ανά επιμορφούμενο, 289 στο τέλος του σεμιναρίου, άλλα τόσα μετά την πιστοποίησή του).

η εισαγωγική, μια ατέλειωτη βαρεμάρα. διάφοροι σύμβουλοι παρουσίασαν τα βιβλία και προσπάθησαν να δείξουν μια διδακτική μεθοδολογία πλαισιωμένη από πολυσύλλαβες λέξεις, χωρίς ΟΥΤΕ ΜΙΑ δειγματική διδασκαλία μέσα σε τάξη (μιλώ πάντα για την προσωπική μου εμπειρία). ευτυχώς, όταν πρωτοδιορίστηκα μόνιμος, είχα ήδη πενταετή εμπειρία διδασκαλίας σαν αναπληρωτής, οπότε δεν πήγα ξυπόλητος στ'αγκάθια, όπως πολλοί συνάδελφοι που διορίστηκαν χωρίς πρότερη εμπειρία.

η εξομοίωση, στην οποία δεν έχω συμμετάσχει, γινόταν με κλήρωση. υπήρξαν συνάδελφοι που πηγαινοέρχονταν τα Σαββατοκύριακα στη ... Ρόδο (επί δύο χρόνια) γιατί εκεί κληρώθηκαν, ενώ τις καθημερινές έπρεπε να βρίσκονται στα σχολεία που υπηρετούσαν. ακόμη και σήμερα, που η εξομοίωση διανύει τα τελευταία της στάδια, υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν "εξομοιωθεί". μάλλον, τελείωσαν τα λεφτά ...

επιμόρφωση στις νέες τεχνολογίες: στοιχειώδης έως άχρηστη. σε 48 ώρες, δε μαθαίνεις τη χρήση υπολογιστή, όλο το office, ηλεκτρονική αλληλογραφία και internet. σίγουρα ήταν ένα ερέθισμα, και τα 578 ευρώ ένα κίνητρο (σημειώνω ότι τα χρήματα δίνονταν μόνον κατόπιν παρουσίασης τιμολογίου αξίας τουλάχιστον 600 ευρώ - ή 200 χιλιάδων δραχμών - που αφορούσε αγορά ή αναβάθμιση υπολογιστή). πάλι προσωπικά μιλώντας, ευτυχώς που ασχολούμουν με δικό μου υπολογιστή από το 1996, γιατί όταν πιστοποιήθηκα, από τις ερωτήσεις που μου ζητήθηκε ν'απαντήσω - 60 συνολικά - μόνο καμιά δεκαριά μπορούσαν ν'απαντηθούν μετά το πέρας του σεμιναρίου. οι υπόλοιπες, ήταν καθαρά θέμα εμπειρίας από τη χρήση του υπολογιστή και των προγραμμάτων του office.

κοντολογίς, η επιμόρφωση μέχρι τώρα, χαρακτηρίζεται από μέρους μου ως μια πρόχειρη και ανοργάνωτη προσπάθεια- όπως σχεδόν όλες όσες αφορούν την παιδεία τα τελευταία χρόνια - να καταναλωθούν τα χρήματα που προσέφεραν τα κοινοτικά κονδύλια.

κάποια άλλη στιγμή θα αναφερθώ στην επιμόρφωση για τα νέα βιβλία και την αξιολόγηση. τώρα πρέπει να φύγω. τα ξαναλέμε ...

μονο επειδη εχει πλακα το ανεβαζω εδω. δε θελω να χαλασω αυτο το θεμα που εχει εξ ορισμου ενδιαφερον, .

Attachments

• 28-10-06_203205_1.jpg
    28-10-06_203205_1.jpg
    24.4 KB · Views: 41
Εχοντας ως παραδειγματα:

1. Την αδελφη μου που περνωντας από ενα σχολειο της Παρου που θεωρειται προτυπο πεταξε την δουλεια της αρκουδας μια που απαγορευονταν οι φωτοτυπίες από βιβλία κτλ και όλα γινονταν με παρουσιάσεις μεσα από τους Η/Υ των ταξεων...

2. Την μια κουμπάρα μου που ξοδευε τα απογευματα της στο σχολειο ώστε να ανεβουν παραστασεις από τα πιτσιρικια ή εφερνε μεταξοσκωληκες με εξοδα της από την Κυπρο για να μιλησει στα παιδια για το μεταξι ή εψαχνε τα προγραμματα του υπουργειου για να μπορεσει να παρουσιασει κατι διαφορετικο καθε φορα...

3. Την αλλη κουμπάρα μου μαζι με όσους άλλους δασκαλους ξερω που αμφιβάλλω αν ξοδευουν πάνω από μια ωρα την ημερα για το σχολειο...

εχω να πω ότι η δασκαλα της περιπτωσης 2 ετυχε πολλων σχολίων του στυλ {Θελει να μας δειξει ότι ειναι η καλυτερη κτλ εως ότου την εκαναν να αλαξει σχολειο γιατι τους χαλαγε την μαγια}

Το μεγαλύτερο κομματι των δασκαλων ειναι στην περιπτωση 3 και μαλλον {λίγοι} για να υποστηρίξουν ενα συγχρονο σχολειο. Μακαρι να κανω λάθος και ότι λεω να ισχυει μονο στην περιοχή μου.

Προσωπικα πιστευω ότι οι δασκαλοι πρεπει να εργαζονται περισσότερο (8 εως 4) και να απαιτουν πολύ περισσότερα χρηματα.

Η παπαγαλία και ο συγκεκριμενος τροπος διδασκαλιας και εξετασης διευκολύνουν πρωτα από όλους τους ιδιους τους παραδιδοντες/εξεταστες... Ειναι το γνωστό {Ποιος οφεκειται?}

υποτίθεται ότι οι σημερινοί μισθοί των δασκάλων θεωρούνται χαμηλοί γιατί αφορούν σε εργασία που παρέχεται και πέραν του ωραρίου των δημοτικών σχολείων. Διότι για ένα ωράριο των 6, συγγνώμη, πεντέμιση ωρών ο μισθός που ήδη παίρνουν κρίνεται παραπάνω από ικανοποιητικός. Βέβαια δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο αξιολόγησης ώστε να επιβραβεύονται οι παραπάνω περιπτώσεις (1) και (2), με αποτέλεσμα όλοι οι δάσκαλοι να μπορούν να διατείνονται ότι δικαίως ζητούν περισσότερα χρήματα καθώς όλοι εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις (1) και (2). Μπορεί να τους διαψεύσει κανείς? Όχι ασφαλώς. Ούτε καν το επίπεδο των μαθητών, ούτε καν η άνθηση της παραπαιδείας ακόμη και σε επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πλέον. Βέβαια και το κράτος με τη σειρά του, με τέτοιο μισθό που δίνει, την εργασία στο πλαίσιο των ανωτέρω πεντέμιση ωρών φαίνεται να απαιτεί, και μόνον. Κατάσταση που το βολεύει εννοείται, καθώς και λιγότερο επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός και δωρεάν παιδεία παρουσιάζεται να παρέχει. Όταν θα υπάρξει δυνατότητα ελέγχου της ποιότητας αλλά και της πραγματικής ακόμη ποσότητας της παρεχόμενης εργασίας, τότε ίσως ανοίξει ο δρόμος για αναβάθμιση, τόσο της παιδείας, όσο και των μισθών των διδασκάλων.

****Το μεγαλύτερο κομματι των δασκαλων ειναι στην περιπτωση 3 και μαλλον {λίγοι} για να υποστηρίξουν ενα συγχρονο σχολειο. Μακαρι να κανω λάθος και ότι λεω να ισχυει μονο στην περιοχή μου.****

εδω θα συμφωνησω !!

γενικα συμφωνω και με την αποψη του ΣΕΝΤ

****Όταν θα υπάρξει δυνατότητα ελέγχου της ποιότητας αλλά και της πραγματικής ακόμη ποσότητας της παρεχόμενης εργασίας, τότε ίσως ανοίξει ο δρόμος για αναβάθμιση, τόσο της παιδείας, όσο και των μισθών των διδασκάλων. ****

και να προσθεσω αν δεν βαλουν και οι Δασκαλοι μερακι και ζηλο για τη δουλεια τους τουβλα θα βγαινουν ....

θα συνεχίσω λίγο από κει που έμεινα και τα υπόλοιπα στο μέλλον.

επιμόρφωση στα νέα βιβλία: 2 μέρες του Ιούνη και 2 μέρες το Σεπτέμβρη διατέθηκαν για επιμόρφωση στα νέα βιβλία. είδαμε τα εξώφυλλα και ένα μάθημα από κάθε ένα από τα 4 βιβλία που μας παρουσιάστηκαν (γλώσσα, μαθηματικά, ιστορία, μελέτη περιβάλλοντος). η παρουσίαση έγινε από συμβούλους και ... συναδέλφους(!!!) που κλήθηκαν άρον άρον το προηγούμενο βράδυ ώστε να είναι έτοιμοι την άλλη μέρα να μας κάνουν σεμινάριο (το δέλεαρ ήταν κάποια ευρώ ως αποζημίωση για το χρόνο που σπατάλησαν να μας ... παραμορφώσουν). χοντρικά, τα βιβλία τα είδαμε μαζί με τους μαθητές μας στις 11 του Σεπτέμβρη που άνοιξαν τα σχολεία. θα τα σχολιάσω σε άλλο μήνυμα στο παρόν θέμα σε εύθετο χρόνο.

περνάω στο θέμα της αξιολόγησης. είμαι ο πρώτος που επιθυμεί την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου στο σχολείο. με κριτήρια όμως που αφορούν τη διδακτική μεθοδολογία και την απόδοση της τάξης. κι όχι με το πόσους χορηγούς θα προσελκύσω με τα projects (σχέδια εργασίας) που θα υλοποιήσω με τους μαθητές μου. επίσης, για να αξιολογηθώ σωστά, θα πρέπει το σχολείο να μου παρέχει τα απαραίτητα εποπτικά μέσα ώστε να επιτελέσω το έργο μου. αρνούμαι λοιπόν ν'αξιολογηθώ όταν μου λείπει ακόμη κι η υδρόγειος σφαίρα απ'τον εξοπλισμό μου.

θα συνεχίσω άλλη στιγμή, παίζει ο γαύρος σε λίγο και πάω να τον δω.

Βαγγέλης Νικολουδάκος said:
επιμόρφωση στα νέα βιβλία: 2 μέρες του Ιούνη και 2 μέρες το Σεπτέμβρη διατέθηκαν για επιμόρφωση στα νέα βιβλία.

Βαγγελη στην επιμόρφωση αυτη πόσοι πήραν μερος?

Εδω η συμμετοχη ήταν ΠΟΛΥ μικρή.

Αν γινόταν βεβαια σε διδακτικες ώρες θα πήγαιναν ΟΛΟΙ.

Σε όλες τις αιτιες να προσθεσω και την απαξίωση των δασκαλων από τους γονεις. Η φραση Τι να μας πει αυτος που παίρνει τρεις κι εξηντα ειναι συχνη από το στομα επηρμενων γονιών.

Ο πατερας μου δεν ήταν μορφωμενος. Το πρωτο που μας εμαθε όμως ειναι ο σεβασμος του ανθρωπου που προσπαθει να μας κανει ανθρωπους. Και σε αυτο δεν χωρουσε 2η κουβεντα. Ειτε ειχε δικιο ο δασκαλος ειτε όχι. Το να μαθει να σεβεται ενα παιδι ειναι σημαντικότερο από την οποιαδηποτε συγκεκριμενη περιπτωση...

Αγγελος said:
Το πρωτο που μας εμαθε όμως ειναι ο σεβασμος του ανθρωπου που προσπαθει να μας κανει ανθρωπους. Και σε αυτο δεν χωρουσε 2η κουβεντα. Ειτε ειχε δικιο ο δασκαλος ειτε όχι. Το να μαθει να σεβεται ενα παιδι ειναι σημαντικότερο από την οποιαδηποτε συγκεκριμενη περιπτωση...
Δηλαδή να σεβαστεί τον τίτλο, ανεξάρτητα με το ποιος φέρει τον τίτλο;
Ο σεβασμός κερδίζεται, δεν είναι κάτι που το νιώθεις γιατί πρέπει. Το παιδί πρέπει να μάθει να αξιολογεί κι αυτό νομίζω είναι το σημαντικότερο.

που προσπαθει να μας κανει ανθρωπους Εκεί είναι το θέμα και το έθεσες και εσύ Άγγελε, στο post με τα τρία παραδείγματα. Ποιος δάσκαλος προσπαθεί, ποιος ξέρει να διδάξει, ποιος αξιολογεί τους εκπαιδευτικούς και με ποιον τρόπο. Γιατί δε νομίζω ότι με τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ επιλέγονται οι ικανότεροι. Ίσως επιλέγονται αυτοί που έχουν τις πιο πολλές γνώσεις σε κάποιο γνωστικό αντικείμενο και που γνωρίζουν καλά μια θεωρία παιδαγωγικής (όπως την έχει αναπτύξει σε κάποιο σύγγραμμά του ένας πανεπιστημιακός) αλλά ως εκεί. Για να γίνεις δάσκαλος χρειάζονται -εκτός από την κατάρτιση- και άλλα πράγματα και εκεί νομίζω χρειάζεται δοκιμή στο "πεδίο της μάχης", μέσα στην τάξη.

Δηλαδη δεν θεωρεις εν μερει υπευθυνους τους γονεις για την συμπεριφορα των παιδιων στο σχολειο?
Μιλουσα για παιδια του Δημοτικου που ειναι σημαντικο κατα την άπιοψη μου να μην επηρεάζονται αρνητικα από το σπίτι τους για τους δασκάλους.
Φυσικα και μεγαλώνοντας οι μαθητες κρινουν τους δασκαλους (αν και αδικα μερικες φορες). Εκει ο γονιός θα πρεπει να μην δεχεται την γνωμη του παιδιου de facto αλλα να εχει και εκεινος την διαθεση να μπει στο πρόβλημα για να διαμορφωσει άποψη.
Πόσοι γονεις πηγαινουν στα σχολεια ώστε από κοινου με τους δασκαλους να χαραξουν κοινη στρατηγικη για το πως θα παρακινησουν το παιδι σε καποιες επιθυμητες συμπεριφορες ή πως θα προλάβουν άλλα προβλήματα? ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ!
Πρωτος ειπα για την μικρη ικανοτητα της πλειονοτητας των δασκαλων αλλα και πρωτος λεω το ιδιο πραγμα και για τους γονεις.
Και αν στους δασκαλους μπορει να δικαιολογηθει μια καποια αδιαφορια, πως να δικαιολογησουμε τους γονεις για το ιδιο πραγμα (δεν εχω χρονο! Να βρεις ρε μπάζο. Να αλλαξεις δουλεια, να μην δεις μπαλα το βραδι, να κοψεις το λαιμό σου να βοηθησεις το παιδι σου!)

Re: Απάντηση: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σταμάτης Μπ said:
Δηλαδή να σεβαστεί τον τίτλο, ανεξάρτητα με το ποιος φέρει τον τίτλο;
Ο σεβασμός κερδίζεται, δεν είναι κάτι που το νιώθεις γιατί πρέπει. Το παιδί πρέπει να μάθει να αξιολογεί κι αυτό νομίζω είναι το σημαντικότερο.

συγγνώμη, αλλά αυτή τη δικαιολογία άκουσα σε ένα από τα χειρότερα παραδείγματα έλλειψης σεβασμού των οποίων υπήρξα μάρτυρας. Ένα αυθαδέστατο "ο σεβασμός κερδίζεται". Συνεπώς, ΟΧΙ, δεν μπορώ να το δεχθώ. Όσο πομπώδες και αυτονόητο και αν ακούγεται, συνήθως δεν αποτελεί παρά φληνάφημα. Δλδ τι θα πει "ο σεβασμός κερδίζεται" εάν μιλάμε για δάσκαλο? Ότι θα πρέπει πρώτα να αποδείξει ο τελευταίος την αξία του και μετά να μάθει το παιδί να τον σέβεται? Για όνομα δηλαδή. Ο δάσκαλος έχει αξία και μόνο λόγω του ότι είναι δάσκαλος. Βεβαίως και κρίνεται. Αλλά αυτή η κρίση θα έρθει πολύ αργότερα, στην εκ των υστέρων αξιολόγηση του όλου ήθους και συμπεριφοράς που έχει επιδείξει, ακόμη και από έναν μαθητή του, εάν ο τελευταίος είναι επαρκώς ώριμος να κρίνει. Που είναι περιορισμένη εννοείται ικανότητά του αυτή, τουλάχιστον για έναν μαθητή του Δημοτικού. Εξ ορισμού είναι περιορισμένη, ακριβώς όπως εξ ορισμού είναι ο τελευταίος ποινικώς ανεύθυνος (βλ. Βέροια και Άλεξ). Με τέτοια αποφθέγματα, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το λέμε στο παιδί μας να μη σέβεται τίποτα.

Αγγελος said:
Βαγγελη στην επιμόρφωση αυτη πόσοι πήραν μερος?

Εδω η συμμετοχη ήταν ΠΟΛΥ μικρή.

Αν γινόταν βεβαια σε διδακτικες ώρες θα πήγαιναν ΟΛΟΙ.

Σε όλες τις αιτιες να προσθεσω και την απαξίωση των δασκαλων από τους γονεις. Η φραση Τι να μας πει αυτος που παίρνει τρεις κι εξηντα ειναι συχνη από το στομα επηρμενων γονιών.

Ο πατερας μου δεν ήταν μορφωμενος. Το πρωτο που μας εμαθε όμως ειναι ο σεβασμος του ανθρωπου που προσπαθει να μας κανει ανθρωπους. Και σε αυτο δεν χωρουσε 2η κουβεντα. Ειτε ειχε δικιο ο δασκαλος ειτε όχι. Το να μαθει να σεβεται ενα παιδι ειναι σημαντικότερο από την οποιαδηποτε συγκεκριμενη περιπτωση...

στη δική μου περιφέρεια, σχεδόν όλοι πήραν μέρος στην επιμόρφωση. και όλοι είχαν την ίδια άποψη στο τέλος: έγινε μόνο για να γίνει, ή αλλιώς, στάχτη στα μάτια των εκπαιδευτικών και του κόσμου.

το τρίπτυχο παιδί-δάσκαλος-γονέας θα έπρεπε να λειτουργεί σαν ομάδα, αν υποθέσουμε ότι δάσκαλος και γονιός θέλουν το καλό του παιδιού. δεν είναι όμως έτσι. πολλές φορές βάζω ασκήσεις στα παιδιά, και μου φέρνουν λυμένες άλλες "επειδή μου το είπε η μαμά μου". έχω απαγορεύσει τα κινητά στο τμήμα μου, αλλά "μου το έδωσε η μαμά/μπαμπάς για να με βρίσκει όταν χρειάζεται". όταν χωρίζω παιδιά που τσακώνονται στο διάλειμμα, κατά την ώρα της εφημερίας μου, την άλλη μέρα έρχονται οι γονείς και βρίζουν ο ένας τον άλλο - κι οι δυο μαζί εμένα, που σύγχυσα τα αγγελούδια τους.

πλέον, ο εκπαιδευτικός είναι απροστάτευτος - κυριολεκτικά - όταν απλώς προσπαθεί να κρατήσει μια εύρυθμη λειτουργία στο σχολείο που εργάζεται (μια απλή επίπληξη στο μαθητή, είναι πιθανόν να επισύρει τους κάθε λογής "εισαγγελάτους" και τα τηλεοπτικά παράθυρα). είχα αναφέρει παλιότερα στο avforum προσωπική μου περίπτωση, όπου ένας μαθητής μου έβριζε το νεκρό πατέρα μου και την ηλικιωμένη μητέρα μου, και το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν απλά να τον κοιτώ. αν μου ξέφευγε κανένα χαστούκι όμως, ακόμη φυλακή θα ήμουν και χαρακτηρισμένος ως "σαδιστής δάσκαλος που ξυλοκόπησε αναίτια μαθητή του". και τα φαινόμενα στα σχολεία είναι πλέον καθημερινά, τα οποία δηλώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στη συμπεριφορά των ανηλίκων. λίγο η τηλεόραση, λίγο τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (όπου η βία θεωρείται φυσιολογική), λίγο η αδιαφορία του - δικαιολογημένα - κουρασμένου γονιού, λίγο το ότι τα χέρια των δασκάλων είναι πλέον "δεμένα" στο σχολείο, και τ'αποτελέσματα τα βλέπετε. επίσης, η απαξίωση του "δασκαλάκου" απ'την κοινωνία έχει παίξει το ρόλο της στην όλη κατάσταση. αν δεν αλλάξουν κάποια πράγματα, επεισόδια όπως του μικρού Άλεξ, του βιασμού της κοπέλας στην Εύβοια και άλλα τραγικά, θα είναι σύντομα καθημερινότητα από τα βλαστάρια της ελληνικής κοινωνίας.

τα ξαναλέμε ...

Οχι απλως δεν αξιζει καποιος τον σεβασμο μου απλα επειδη ειναι δασκαλος. Τα ρασα δεν κανουν τον παπα, που λενε...

Η αληθεια ειναι πως ο δασκαλος εχει λιγες επιλογες μεσα στην ταξη και αν δεν εχει την στηριξη του διευθυντη μαλλον τον βλεπω για μεταθεση... Ουτε μια επιμορφωση μιας αταξιας δεν μπορει να κανει και θα ρθει ο γονεας "Ποιος εισαι εσυ που μαλωσες το παιδι μου"...

Last edited: