Απάντηση: Re: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ said:
Ας αρχίσουμε εκ των ουκ ανευ:
Aς ξεκινήσουμε να σκιαγραφήσουμε τον σημερινό εκπαιδευτικό, κάθε βαθμίδας. Για να δούμε πόσο μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα σύστημα που θα επιλεγεί με συγκεκριμένα κριτήρια, και πόσο θα προωθήσει το επιλεγμένο σύστημα ή θα το φρενάρει. Αυτό να το κάνουμε με πραγματικά στοιχεία και όχι με θεωρητικά και το τι θα θέλαμε να είναι.
Ας ξεκινήσουμε απο τους δασκάλους (πρωτο βάθμια εκπαίδευση) και ας αφαιρέσουμε αυτους που βρίσκονται στην τελευταία 5ετία ή 3ετία της καριέρας τους γιατί πιστεύω ότι δεν αξίζει ούτε τον κόπο ούτε το κόστος (εκτός αν αποδειχθεί το αντίθετο).
Σε τι γνωστικό επίπεδο ευρίσκονται οι σημερινοί δάσκαλοι;
είναι μετρήσιμο; συγκλίνουν οι γνωστικές επιδόσεις τους ή αποκλίνουν; Και αν συγκλίνουν αυτός ο μέσος όρος είναι χαμηλός, μέσος ή υψηλός;
Διαθέτει ο μέσος δάσκαλος έφεση και μεράκι για επιμόρφωση και γνώση, και μέχρι σε ποιό βαθμό;
Πως θα γίνει κατανομή των μη αποδοτικών (διότι σε κάθε κλάδο υπάρχουν και οι κακοί με οποιοδήποτε κριτήριο και αν τους κρίνεις).
Πως είναι κατανεμημένη η ποιότητα των δασκάλων στην επικράτεια; Μπορεί κάτι να γίνει με αυτό; Δηλαδή ορθά κοφτά μπορεί το χωριό να αποκτήσει σωστές εκπαιδευτικές βάσεις και όχι μόνο άπειρους και εκπαιδευόμενους;
Υπάρχει διαφορά στους δασκάλους διετούς φοίτησης και τετραετούς φοίτησης; (πραγματική διαφορά όχι η εξομοίωση).
Αυτά για αρχή.
θέτεις ζητήματα επιμόρφωσης και αξιολόγησης.
περί επιμόρφωσης, αν εξαιρέσουμε την εισαγωγική - 48ωρη - επιμόρφωση του νεοδιοριζόμενου, βρίσκεται στα τελικά στάδια η εξομοίωση εκπαιδευτικών διετούς φοίτησης με αυτούς της τετραετούς φοίτησης, κι έχει γίνει μια υποτυπώδης - 48ωρη κι αυτή - επιμόρφωση στις νέες τεχνολογίες (αυτή με τα 578 ευρώ ανά επιμορφούμενο, 289 στο τέλος του σεμιναρίου, άλλα τόσα μετά την πιστοποίησή του).
η εισαγωγική, μια ατέλειωτη βαρεμάρα. διάφοροι σύμβουλοι παρουσίασαν τα βιβλία και προσπάθησαν να δείξουν μια διδακτική μεθοδολογία πλαισιωμένη από πολυσύλλαβες λέξεις, χωρίς ΟΥΤΕ ΜΙΑ δειγματική διδασκαλία μέσα σε τάξη (μιλώ πάντα για την προσωπική μου εμπειρία). ευτυχώς, όταν πρωτοδιορίστηκα μόνιμος, είχα ήδη πενταετή εμπειρία διδασκαλίας σαν αναπληρωτής, οπότε δεν πήγα ξυπόλητος στ'αγκάθια, όπως πολλοί συνάδελφοι που διορίστηκαν χωρίς πρότερη εμπειρία.
η εξομοίωση, στην οποία δεν έχω συμμετάσχει, γινόταν με κλήρωση. υπήρξαν συνάδελφοι που πηγαινοέρχονταν τα Σαββατοκύριακα στη ... Ρόδο (επί δύο χρόνια) γιατί εκεί κληρώθηκαν, ενώ τις καθημερινές έπρεπε να βρίσκονται στα σχολεία που υπηρετούσαν. ακόμη και σήμερα, που η εξομοίωση διανύει τα τελευταία της στάδια, υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν "εξομοιωθεί". μάλλον, τελείωσαν τα λεφτά ...
επιμόρφωση στις νέες τεχνολογίες: στοιχειώδης έως άχρηστη. σε 48 ώρες, δε μαθαίνεις τη χρήση υπολογιστή, όλο το office, ηλεκτρονική αλληλογραφία και internet. σίγουρα ήταν ένα ερέθισμα, και τα 578 ευρώ ένα κίνητρο (σημειώνω ότι τα χρήματα δίνονταν μόνον κατόπιν παρουσίασης τιμολογίου αξίας τουλάχιστον 600 ευρώ - ή 200 χιλιάδων δραχμών - που αφορούσε αγορά ή αναβάθμιση υπολογιστή). πάλι προσωπικά μιλώντας, ευτυχώς που ασχολούμουν με δικό μου υπολογιστή από το 1996, γιατί όταν πιστοποιήθηκα, από τις ερωτήσεις που μου ζητήθηκε ν'απαντήσω - 60 συνολικά - μόνο καμιά δεκαριά μπορούσαν ν'απαντηθούν μετά το πέρας του σεμιναρίου. οι υπόλοιπες, ήταν καθαρά θέμα εμπειρίας από τη χρήση του υπολογιστή και των προγραμμάτων του office.
κοντολογίς, η επιμόρφωση μέχρι τώρα, χαρακτηρίζεται από μέρους μου ως μια πρόχειρη και ανοργάνωτη προσπάθεια- όπως σχεδόν όλες όσες αφορούν την παιδεία τα τελευταία χρόνια - να καταναλωθούν τα χρήματα που προσέφεραν τα κοινοτικά κονδύλια.
κάποια άλλη στιγμή θα αναφερθώ στην επιμόρφωση για τα νέα βιβλία και την αξιολόγηση. τώρα πρέπει να φύγω. τα ξαναλέμε ...