ΛΥΣΗ ΓΙΑ SOFT-START

3 November 2007
618
ΡΑΦΗΝΑ
Εχω φτιάξει δυο monoblock τελικους 1χ160w στη εναύση επειδή εχω χρησιμοποιήσει 2χ500VA τοροειδείς για τον καθένα κατεβάζει ασφάλεια 20Α!
Τι μπορώ να κάνω για να λύσω αυτό το θέμα;

Τα υλικά που είναι στην ροζ περιοχή μπορείς να τα αντικαταστήσεις με ένα μετασχηματιστή 12ν 1Α

Attachments

• soft start.jpg
    soft start.jpg
    66.4 KB · Views: 309
Επειδή χρειάστηκα και γω αντίστοιχο κύκλωμα για το δικά μου "μοσχαράκια" θα σου πρότεινα, η βατική αντίσταση (για τα 500VA) να αντέχει πάνω από 40 Watt.

Πρακτικά, ισχύουν οι εξής κανόνες:
Τιμή σε Ω = με εμπέδηση του Μ/Σ (περίπου στα 100Ω) και ισχύ
P> VA/10.

Θα χρειαστείς ένα delay μεταξύ 2 και 5 sec, ανάλογα με τους πυκνωτές που έχεις μετά τη γέφυρα.
Βέβαια, ακόμη και με 1 sec δεν θα σου ρίχνει την ασφάλεια, αλλά θα ταλαιπωρείς το ρελέ που κάνει bypass την βατική αντίσταση, αφού μετά από 1 sec οι πυκνωτές θα έχουν φορτίσει λιγότερο από 40-50%.
Υπάρχει και η λύση του δεύτερου ρελε με καθυστέρυση 1 sec από τον πρώτο.
Ετσι θα έχεις πάντα καθαρές επαφές όταν παίζει ο ενισχυτής.
Βέβαια, χρειάζεσαι άλλο ένα κύκλωμα καθυστέρησης.

Οι παραπάνω οδηγίες αφορούν έμπειρους χομπίστες αφού ως γνωστόν τα 230V ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ!

Επίσης αν θές κάτι έτοιμο και ποιοτικό:

http://sjostromaudio.com/_unsql/hifi/sst01/index.html

και

http://eshop.diyclub.biz/product_info.php?cPath=1_153&products_id=402

το δεύτερο είναι δοκιμασμένο άψογο. Το πρώτο θα το δοκιμάσω σε 2-3 μέρες, αλλά σαφώς φαίνεται ποιοτικότερο. Γιά το πρώτο η τιμή είναι περίπου 45 ευρώ με μεταφορικά (πλακέτα και υλικά, θα χρειαστεί να τα μοντάρεις εσύ).

Απάντηση: Re: ΛΥΣΗ ΓΙΑ SOFT-START

Τα υλικά που είναι στην ροζ περιοχή μπορείς να τα αντικαταστήσεις με ένα μετασχηματιστή 12ν 1Α

Υλοποίησα χθες αυτό το κύκλωμα και φαίνεται να δουλεύει καλά. Αντικατέστησα την ροζ περιοχή με μετασχηματιστή 12V AC αλλά στην έξοδο της γέφυρας και πριν την αντίσταση 120Ω είχα μόνο 10,5V dc
και έτσι τοποθέτησα δυο πυκνωτές 1000μF μετά την γέφυρα έτσι ώστε να ανεβάσω την τάση στα 13,5V και στον ρελε μετά την πτώση που κάνει το τρανζίστορ είχα 10,5V ικανό να οδηγήσει τον δωδεκάβολτο ρελέ. Ο χρόνος καθυστέρησης είναι περίπου 1,5 sec.
Αναμένονται νεότερα.

Re: Απάντηση: Re: ΛΥΣΗ ΓΙΑ SOFT-START

Υλοποίησα χθες αυτό το κύκλωμα και φαίνεται να δουλεύει καλά. Αντικατέστησα την ροζ περιοχή με μετασχηματιστή 12V AC αλλά στην έξοδο της γέφυρας και πριν την αντίσταση 120Ω είχα μόνο 10,5V dc
και έτσι τοποθέτησα δυο πυκνωτές 1000μF μετά την γέφυρα έτσι ώστε να ανεβάσω την τάση στα 13,5V και στον ρελε μετά την πτώση που κάνει το τρανζίστορ είχα 10,5V ικανό να οδηγήσει τον δωδεκάβολτο ρελέ. Ο χρόνος καθυστέρησης είναι περίπου 1,5 sec.
Αναμένονται νεότερα.

Στέλιο δοκίμασε να αλλάξεις την R2 από 150Ω σε 120Ω
και τον C4 στον 470μF όπως στο σχέδιο και μέτρα ξανά.

φιλε Στέλιο......ήταν πρωί και δεν είχα πιει καφέ !
τώρα είδα ότι έχεις βαλει μετασχηματιστή 12ν.
για την δοκιμή βγάλε (γεφύρωσε ) την R4 και
τον C4 στον 470μF όπως στο σχέδιο και μέτρα ξανά.

Την κίνηση που περιγράφεις την έκανα χθες και απλώς ανεβαίνει η τάση στα 13,5 στον ρελέ μιας και δεν υφίσταται η πτώση τάσης στην αντίσταση.
Και στις δυο περιπτώσεις δουλεύει κανονικά.
Απλώς έχω προσθέσει και τους δυο πυκνωτές 1000μF γιατί θέλω να τροφοδοτήσω και ένα βολτόμετρο, αμπερομετρο από αυτήν την τάση και θέλω καλύτερη σταθεροποίηση.

Ο χρόνος είναι τόσο λίγος ,εκτιμώ 1 έως 1,5 sec, που δεν μετριέται εύκολα .
Πάντως δουλεύει καλά και τροφοδοτεί τον 500VA μετασχηματιστή χωρίς κανένα πρόβλημα . Για βατικές αντιστάσεις ακολουθώντας την συμβουλή του Γιάννη Α. έβαλα σε σειρά 3Χ22+2Χ18 Ω 10W η κάθε μια και δουλεύει απροβλημάτιστα. Δεν ξέρω αν θα δούλευε το ίδιο καλά και με μια 100Ω 10W.

Re: Απάντηση: ΛΥΣΗ ΓΙΑ SOFT-START

Ο χρόνος είναι τόσο λίγος ,εκτιμώ 1 έως 1,5 sec, που δεν μετριέται εύκολα .

Περισσότερα όσον αφορά το χρόνο σε λίγο...

Πάντως δουλεύει καλά και τροφοδοτεί τον 500VA μετασχηματιστή χωρίς κανένα πρόβλημα . Για βατικές αντιστάσεις ακολουθώντας την συμβουλή του Γιάννη Α. έβαλα σε σειρά 3Χ22+2Χ18 Ω 10W η κάθε μια και δουλεύει απροβλημάτιστα. Δεν ξέρω αν θα δούλευε το ίδιο καλά και με μια 100Ω 10W.

Αν κατάλαβα καλά, οι αντιστάσεις είναι σε σειρά. Τώρα έχεις συνολική τιμή αντίστασης 102Ω με ισχύ 50W.
Με μία αντίσταση 100Ω/10W πάλι θα δούλευε, αλλά η αντίσταση θα ζεματούσε και υπάρχει ο κίνδυνος να σου κάνει εσωτερική διακοπή. Αν γίνει αυτό, όλο το ρέυμα θα περάσει από τις επαφές του ρελε και θα έχεις ομορφότατους σπινθήρες στις επαφές του!!

Ο χρόνος είναι μικρός. Οι πυκνωτές δεν έχουν προλάβει να φορτίσουν επαρκώς, με αποτέλεσμα να καταπονείται το ρελέ.
Παίξε λίγο με τα υλικά του κυκλώματος καθυστέρησης να τον ανεβάσεις περίπου στα 3 ως 5 sec.
Για τι πυκνωτές μιλάμε?

Γιάννη πολύ σωστά οι αντιστάσεις είναι συνδεσμολογημένες όπως λες.
Οι πυκνωτές που φορτίζω είναι τρεις των 220μF /550V συνδεσμολογημένοι παράλληλα (660 μF /550V)
Ο ρελές αντέχει 16Α στις επαφές του. Σκέπτομαι να βάλω και διακόπτη παράλληλα με τον ρελέ έτσι ώστε αφού γίνει η έναυση να βραχυκυκλώνω τις επαφές.

Λοιπόν, αλλαγή πυκνωτή από 100 σε 330μF και χρόνος που κλείνει ο ρελές περίπου 2,5sec. Νομίζω δεν υπάρχει λόγος να το παιδέψω άλλο. Επισυνάπτω και από μια φωτ. με το κύκλωμα του soft start και του φίλτρου ΕΜΙ, καθώς και τα υπόλοιπα κυκλώματα του τροφοδοτικού έτοιμα προς συναρμολόγηση.

Attachments

• P4020088.jpg
    P4020088.jpg
    115.5 KB · Views: 129
  • P3290085.jpg
    P3290085.jpg
    106.8 KB · Views: 113