okki nokki cadence – πλυντήριο βινυλίων

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,629
Πρόσφατα απέκτησα το okki nokki cadence, για βασικές πληροφορίες ανατρέξτε εδώ:
http://www.okkinokki.de/

Είναι το πρώτο μου πλυντήριο και η προηγούμενη εμπειρία μου ήταν σχετικά μικρή. Είχα δοκιμάσει για καιρό το σύστημα της Knosti και ενώ αρχικά ήμουν παραπάνω από ευχαριστημένος σταδιακά συνειδητοποίησα ότι χρειάζομαι κάτι καλύτερο.
Το πλυντήριο που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε είναι το VPI ιδικά το μικρό της μοντέλο κυκλοφορεί παντού. Είχα δώσει κάποιες φορές δίσκους για πλύσιμο σε VPI και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.
Το αντίστοιχο μικρό της clearaudio το είχε πάρει το μάτι μου και το σκεπτόμουν μαζί με το VPI ως υποψήφιο για αγορά.
Για τα πιο ακριβά μοντέλα της VPI και άλλων η αλήθεια είναι ότι δεν ενδιαφερόμουν. Μάλιστα δεν με πείθουν κάποιες τεχνολογίες όπως αυτόματο βρέξιμο του δίσκου ή μοτέρ για τους βραχίονες… μια χαρά δουλεύουν και τα χεράκια μου - και για ιδικές αποστολές, είναι και καλύτερα.
Να πω εδώ ότι την αγορά την κάναμε μαζί με ένα καλό φίλο από κοινού.

Ας πάμε και στο okki nokki:
Η συσκευασία του ήταν αρκετά καλή και χωρίς πολλά περιττά χαρτονάκια και πλαστικά. Περιλαμβάνονται τα:
κυρίως σώμα
βραχίονας απορρόφησης με έλασμα και βελουδένια ακροφύσια
βελουδένιο βουρτσάκι
δυο συμπυκνωμένα υγρά
μακρύ καλώδιο IEC
οδηγίες (όχι στα ελληνικά και τα αγγλικά τους είναι λίγο ‛γερμανικά’)

Η διαδικασία καθαρισμού είναι απλή και συνηθισμένη. Μοτέρ – απλώνεις το υγρό – γυρνάς το μοτέρ και από την άλλη πλευρά –χρησιμοποιείς την απορρόφηση για δυο γύρους – και επαναλαμβάνεις για την άλλη πλευρά του δίσκου.

Αφού το βγάλαμε από την συσκευασία αρχίσαμε δειλά δειλά να καθαρίζουμε ορισμένους δίσκους μικρής αξίας /ακουστικής… Μην την πατήσουμε κιόλας με κανα καλό δισκάκι.
Δοκιμάσαμε διάφορους τύπους βρόμας… δαχτυλιές, greeze, πολύ σκόνη, ακόμα και χώμα . Το πλυντήριο μας εντυπωσίασε από την πρώτη κιόλας στιγμή. Τόσο οπτικά όσο και στην πραγματικότητα. Έχω αρκετούς δίσκους από ‛πανηγύρια’ που μετά από πλύσιμο τουλάχιστον δεν φοβάσαι να ακουμπήσεις την κεφαλή πάνω τους.

Το πιο εντυπωσιακό είναι η εργονομία του. Γενικά, καθένας έχει τον τρόπο του όταν χειρίζεται αντίστοιχα πλυντήρια. Του κολλητού μου του πήγε γάντι θα έλεγα. Είχε αρκετά καλό ρυθμό και καθαρίσαμε γύρω στους 50 δίσκους το πρώτο βραδύ.
Το πλυντήριο είναι στιβαρό και αυτό σου δίνει αρκετή σιγουριά για να το χειριστείς. Οι διακόπτες όλοι καλής ποιότητας με σαφίνια στο κλικ τους. Η τοποθέτηση του βραχίονα απορρόφησης θέλει καμία δεκαριά φορές για να την συνηθίσεις. Μετά την κίνηση την κάνεις μηχανικά χωρίς προβληματισμούς.
Χρησιμοποιήσαμε το υγρό του κατασκευαστή σε αποσταγμένο νερό. Σήμερα θα δοκιμάσουμε και διπλο-αποσταγμένο νερό πάλι με το υγρό του κατασκευαστή. Για την ώρα δεν άρχισα της αναζητήσεις υγρών περισσότερο καθώς πρέπει πρώτα από όλα να καταλάβω το πόσο καλά λειτουργεί η λύση του κατασκευαστή.

Για την ακουστική βελτίωση είναι λίγο νωρίς να εκφέρω ολοκληρωμένη άποψη. Σίγουρα έχει καλύτερο αποτέλεσμα από το knosti με μεγάλη διαφορά.

Γενικά από άποψη ποιότητας είναι ένα πολύ καλό μηχάνημα. Πριν να μπούμε σε συζητήσεις για την όποια φιλοσοφία καθαρισμού (με/χωρίς βουρτσάκι, με χωρίς οινόπνευμα ) να πω ότι το συστήνω ανεπιφύλακτα στην κατηγορία τιμής του. Ιδικά για όποιον αντιλαμβάνεται την ανάγκη εργονομίας και την προσοχή που πρέπει να δίνουμε σε κάθε βήμα μας κατά την διαδικασία καθαρισμού.

Τελική τιμή 450ε ελληνικής αντιπροσωπίας. 400ε από εξωτερικό χωρίς μεταφορικά. Εγώ επέλεξα τον αντιπρόσωπο… χαλάλι τα 50 για να μην τρέχω κιόλας.
Τα μικρά clearaudio και VPI είναι πιο ακριβά, γύρω στα 600ε από τους αντιπροσώπους (ή παραπάνω δεν θυμάμαι καλά). Φήμες στο διαδίκτυο λένε ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των τριών. Σίγουρα το clearaudio έχει καλύτερο WAF λόγο λευκής λάκας, και το VPI έχει το υπέρ του ονόματος και των αναρίθμητων πουλημένων κομματιών. Για πιο μεγάλα μοντέλα όπως σας είπα δεν κοίταξα.

Έχω πλέων καθαρίσει πάνω από 100 δίσκους. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν για τα πανηγύρια (από πανηγύρια για την ακρίβεια).

Δεν έχω κανένα παράπονο. Κάνει την δουλεία του τίμια και με το που του πέρνεις τον αέρα η εργονομία του είναι υποδειγματική.

Ακόμα χρησιμοποιώ το υγρό του κατασκευαστή και αυτό γιατί δεν έχω κάποιο παράπονο. Το πικάπ έρχεται με δύο υγρά δώρο - προσωπικά υπολογίζω να βγάλω πάνω από 200 ή και 300 δίσκους με την ποσότητα του ενός υγρού – αν και ίσως μπορεί να βγάλεις περισσότερους. Αν κάποιος είναι οπαδός της ποσότητας βέβαια θα βγάλει λιγότερους.
Σημειώνω εδώ ότι ανάλογα με τον δίσκο η ποσότητα τελικά είναι και διαφορετική – υπάρχουν δίσκοι που θα πάρουν την διπλάσια ποσότητα υγρού από άλλους.

Έχω και ορισμένους πολύ δύσκολους δίσκους… Έναν tangerine-dream Phaedra original που έχει φάει πολλά κοκτέιλ πάνω του. Είναι από τις δυσκολότερες περιπτώσεις. Το κακόμοιρο το knosti δεν είχε καταφέρει να κάνει τίποτα το ιδιαίτερο. Με την απορρόφηση σιγά-σιγά κάτι γίνεται, του έκανα ένα διπλό πλύσιμο και πλέων έχει αφαιρεθεί σχεδόν το σύνολο των κοκτέιλ. Μηλιά! για αυτό τον δίσκο καθώς είναι πραγματικά πολύ δύσκολη περίπτωση. Θα τον βάλω να παίξει μερικές φορές και βουρ πάλι για ένα τελευταίο πλύσιμο… (WARNING: αυτό δεν ενδείκνυται… μιλάμε για τραγικές καταστάσεις βρόμας που σε αναγκάζουν να το κάνεις- και άρα ο συγκεκριμένος δίσκος είναι πειραματόζωο).

Άλλη κατηγορία δύσκολων καταστάσεων είναι ελληνική δίσκοι του 70 που μετά απο πολλά βουρτσάκια έχουν πήξει τα αυλάκια τους στην πακτωμένη σκόνη. Μάλιστα έχω και μερικούς τέτοιους που κάποτε ο ιδιοκτήτης τους τους είχε καθαρίσει και με διάλυμα οινοπνεύματος το οποίο έχει ξεράνει τους δίσκους αρκετά (ασπρίζουν). Σε αυτή την περίπτωση πάλι τα αποτέλεσμα είναι καλά ακόμα και από το πρώτο πλύσιμο αφαιρώντας αρκετή σκόνη από τα αυλάκια. Αλλά νομίζω ότι τελικά θα χρειαστούν και κάποιο λιπαντικό για να μαλακώσει το βινύλιο.

Για απλές περιπτώσεις βρόμας, το πλυντήριο είναι εξαιρετικό. Σε δίσκους αγορασμένους από μοναστηράκι με 1-3ευρώ (στα υπόγεια) μπορώ να πώ ότι γίνεται καλή δουλειά. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν πλένουμε πλυμένους δικούς…

Γενικά προτείνω χρήση συνετή. Ποτέ πλύσιμο εάν δεν χρειάζεται, επίσης προτείνω πειραματόζωα ώστε να συμφιλιωθείτε με το πλυντήριο.

Απαραίτητα συνωδά είναι ένα 5λιτρο αποσταγμένο νερό για το καλό ξέπλυμα του βραχίονα και για το βουρτσάκι. Μια οδοντόβουρτσα μαζί με το αποσταγμένο νερό βοηθά για να καθαρίζονται τα βελούδινα στόμια/βούρτσα. Ο καθαρισμός καμία φορά αυτών των παρελκόμενων πρέπει να γίνεται συχνά – αν βάλουμε συνεχόμενα 10 βρόμικους δίσκους πρέπει να φροντίσουμε να μην μεταφέρουμε βρομιά.

Ας μην ανοιξω καινιυργιο θεμα και ας συνεχισω εδω συγκρινοντας 2 γενιες...
IMG_07421.jpg

Ο παλιος ειναι αλλιως...
IMG_0744.jpg

Αλλα ο νεος ειναι ωραιος

IMG_0745.jpg

Και εδω παει η γνωστη ακαταλληλη συνεχεια του γνωμικου. Ω ναι. Ο νεος ειναι ωραιος για του παλιου.... Και εξηγουμαι.

Καταρχας εμφανισιακα το καινουργιο μου αρεσει πιο πολυ. Πιο "minimal" κατασταση. Ταυτοχρονα ομως η ποιοτητα κατασκευης που με εκανε να το επιλεξω αφου συμβιωσα με το παλιο παει περιπατο.

Φωτογραφια του κατω μερος του πλατω

IMG_0739.jpg

Στο κατω μερος φαινεται ποσο ασχημα "κολλημεναο" ειναι το λαστιχο με αποτελεσμα να κρεμεται.

Το παλιο ειχε αδιαβροχο "plinth" με σιλικονη στις ενωσεις που μετα την απειρη χρηση που εχει αυτο της φωτογραφιας, δεν εχει παθει τιποτε.
Το καινουργιο εχει βιδες που προφανως μετα απο λιγο υγρο θα υπαρχει προβλημα (αφου το υγρο θα περναει "μεσα" στο πληντυριο )
Το vacuum ειναι πολυ πιο αδυναμο απο το προηγουμενο με αποτελεσμα βεβαια να μη στεγνωνει τοσο καλα ο δισκος.
Το μεταλικο "absorber arm" στο καινουργιο φανταζει ψευτικο. Προβλεπω το παλιο να γινεται συλλεκτικο.
Η πλακα ειναι οτι αφου επικοινωνησα με τον ευγενεστατο Γερμανο πωλητη ο ανθρωπος μου επιβεβαιωσε τα λεγομενα μου. Μαλιστα ξεκινησαμε και φιλοσοφικη κουβεντα για το που παει ο κοσμος :p .
Αν βρειτε το παλιο χτυπηστε το αλλυπητα. Αλλιως δωστε κατι παραπανω για καποιο ακριβοτερο.

Panman πραγματικά αντίστοιχο συγκριτικό δεν έχω δει πουθενά!!!
Όταν βρω λίγο χρόνο θα έρθω να το δώ από κοντά το νέο :-)

Καταφερα να σφιξω την βιδα που βρισκεται κατω απο το πλατω και δυστυχως δεν ηταν αυτη το προβλημα. Το προβλημα ειναι το πηγαδι.

IMG_0740.jpg

Δεν ειχα υπομονη να περιμενω να παρω αυριο μακρυ allen και κατεφυγα σε diy λυση για να εχω προσβαση στην βιδα

IMG_0836.jpg

PanMan συγχαρητήρια για το συγκριτικό! :music-smiley-005:
Μας χάλασες όμως την καλή διάθεση με τα νέα για την καινούργια έκδοση του Oki-Noki. Έχω -όπως και αρκετοί άλλο- την παλιά (την καλή!) έκδοση και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Δεν είναι ειδήσεις αυτές! :bigcry:

Αγαπητε Sonus Naturalis αυριο επιστρεφω το πλατω αφου επικοινωνησα με τον μαγαζατορα. Με τα μικρα θεματακια δεν εχω θεμα αλλα ο "τζογος" στο πλατω (οπως φαινεται στο video) ειναι deal breaker. Ελπιζω πραγματικα να ειναι προβληματικο κομματι και να μην ειναι ετσι η καινουργια γενια. Αφου το τσεκαρουν θα ξερω (και εσεις :-) ) αν ειναι θεμα προβληματικου κομματιου. Ιδωμεν.

Μιας και το είδα από κοντά. Το νέο είναι πιο όμορφο σίγουρα. Το διαφανές καπάκι δεν είναι κολλητό αλλά κυρτό και όμορφο στο μάτι.
Ο τζόγος του πλατό είναι άμεσα εμφανής και όντος σε κάνει να ανησυχείς λίγο για το τι συμβαίνει την ώρα που γυρνά το πλατό με την αναρρόφηση ανοιχτή.
Το ότι δεν έχει σιλικόνη περιμετρικά της πάνω επιφάνειας δε ξέρω κατά πόσο είναι κακό γιατί δε ξέρω τη συναρμογή εσωτερικά.
Ευχάριστο το ότι έχουν αλλάξει την αφρώδη επιφάνεια του πλατό σε πλαστική – η δική μου παλιά σφουγγαρένια επιφάνεια είναι λίγο πληγωμένη από τη χρήση.
Ο βραχίονας αναρρόφησης είναι πια από αλουμίνιο και μαύρος. Όμορφος σε σχέση με τον παλιό χοντρό ανοξείδωτο.
Οι διακόπτες ίδιο μέγεθος, με το On-off ανάποδα από ότι στο παλιό. Δεν έχουν τόσο άμεσο κλικ οσο οι παλιοι , αλλα μπορεί να αλλάξουν σταδιακά με τη χρήση.
Το clamp έχει αναβαθμιστεί, κάτω από τη βίδα έχει και ένα λαστιχάκι για να σφίγγει καλύτερα λεπτούς δίσκους. Ο PanMan είδη χρησιμοποιούσε την ίδια πατέντα στο παλιό clamp :-)

Έχω και εγω τη δεύτερη έκδοση. Δεν είναι άριστο σε άποψη συναρμογής αλλά δεν παρουσιάζει τα συμπτώματα του παραπάνω μηχανήματος. Ο τζόγος πάντως σε μικρό βαθμό χιλιοστών υπάρχει...ίσως για καλό. Εγώ είχα μια φορά πρόβλημα με το άδειασμα των καταλοίπων. Δεν έβγαλε μετά από πολλές πλύσεις "υλικό" ..δοκίμασα να το γείρω και να τα αδειάσω από την πάνω τρύπα που ρουφάει..έβαλα με μικρή πίεση νερό (μλκ)...ρούφηξα με το στόμα το σωληνάκι...(μπλιάχ) και βγήκαν κάτι κομματάκια βρώμας. Αλλά ήθελα να το ανοίξω να δω τι παίζει. Με τις πατέντες που έκανα έσταζε 2 μέρες από τις βίδες !!! Πραγματικά δε ξέρω τι έγινε εκεί μέσα. Όργωσα το νετ..πολλά άλλα άτομα είχαν την ίδια "φαηνή με εμένα..και έκαναν και τις ίδιες αλχημείες. Ευτυχώς ακόμα δουλεύει μια χαρά. Οδηγός συντήρησης υπάρχει πουθενά; Βήμα βήμα πως να το λύσουμε βίδα βίδα...;;

Γεια σου φίλε FISHERMANDSL , οδηγό συντήρησης δεν έχω βρει,
μας βλέπω να γράφουμε μόνοι μας :-)

Έχω και εγω τη δεύτερη έκδοση. Δεν είναι άριστο σε άποψη συναρμογής αλλά δεν παρουσιάζει τα συμπτώματα του παραπάνω μηχανήματος. Ο τζόγος πάντως σε μικρό βαθμό χιλιοστών υπάρχει...ίσως για καλό. Εγώ είχα μια φορά πρόβλημα με το άδειασμα των καταλοίπων. Δεν έβγαλε μετά από πολλές πλύσεις "υλικό" ..δοκίμασα να το γείρω και να τα αδειάσω από την πάνω τρύπα που ρουφάει..έβαλα με μικρή πίεση νερό (μλκ)...ρούφηξα με το στόμα το σωληνάκι...(μπλιάχ) και βγήκαν κάτι κομματάκια βρώμας. Αλλά ήθελα να το ανοίξω να δω τι παίζει. Με τις πατέντες που έκανα έσταζε 2 μέρες από τις βίδες !!! Πραγματικά δε ξέρω τι έγινε εκεί μέσα. Όργωσα το νετ..πολλά άλλα άτομα είχαν την ίδια "φαηνή με εμένα..και έκαναν και τις ίδιες αλχημείες. Ευτυχώς ακόμα δουλεύει μια χαρά. Οδηγός συντήρησης υπάρχει πουθενά; Βήμα βήμα πως να το λύσουμε βίδα βίδα...;;
Με το καινουργιο προλαβα και επλυνα 3-4 δισκους. Μολις γυρισα να το αδειασω ... τιποτε. Θεωρησα λιγη την ποσοτητα και δεν εδωσα σημασια, αλλα μαλλον εχουμε θεμα. Του Τασου το παλιο και δυο δισκους να επλενα εβγαζε οτι επεφτε μεσα. Μαλλον αυξηθηκε η δουλεια τους και η ποιοτητα περασε σε δευτερο χερι.
Εν' τω μεταξυ εστειλα σημερα το δικο μου πισω. Σοκ τα 60,16 στο ταχυδρομειο αλλα ελπιζω να κανουν το σωστο. Το " I don't want the same shitty machine repaired" ηταν οτι πιο ευγενικο μπορουσα να γραψω με τα νευρα που ειχα.

Με το καινουργιο προλαβα και επλυνα 3-4 δισκους. Μολις γυρισα να το αδειασω ... τιποτε. Θεωρησα λιγη την ποσοτητα και δεν εδωσα σημασια, αλλα μαλλον εχουμε θεμα. Του Τασου το παλιο και δυο δισκους να επλενα εβγαζε οτι επεφτε μεσα. Μαλλον αυξηθηκε η δουλεια τους και η ποιοτητα περασε σε δευτερο χερι.
Εν' τω μεταξυ εστειλα σημερα το δικο μου πισω. Σοκ τα 60,16 στο ταχυδρομειο αλλα ελπιζω να κανουν το σωστο. Το " I don't want the same shitty machine repaired" ηταν οτι πιο ευγενικο μπορουσα να γραψω με τα νευρα που ειχα.

2 έχεις ?

Δεν έβγαλε μετά από πολλές πλύσεις "υλικό" ..δοκίμασα να το γείρω και να τα αδειάσω από την πάνω τρύπα που ρουφάει..έβαλα με μικρή πίεση νερό (μλκ)...ρούφηξα με το στόμα το σωληνάκι...(μπλιάχ) και βγήκαν κάτι κομματάκια βρώμας.

:eating:

Έχω το παλιό περίπου τρία χρόνια και το έχω "σκίσει" χωρίς απολύτως κανένα θέμα. Τζόγο ούτε είχα ούτε έχω και πραγματικά αυτό που είδα στο βιντεάκι μου θυμίζει κακό DIY.. Ελπίζω να είναι κάποια ελλατωματική παρτίδα ειδαλιώς κρίμα, πολύ κρίμα γιατι το παλιό ήταν κελεπούρι..

Απαράδεκτο και αυτό με το μη διάβροχο σασί. Με τον βαθμό που βρέχεται ειδικά όταν πλένουμε πολούς δίσκους μαζί ούτε θα ήθελα να ξέρω τα μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα..