Μείωση οικιακού ενεργειακού κόστους.

SHERPA

Supreme Member
18 June 2006
3,633
Βέροια
Τελευταία τα έχω πάρει στο κρανίο με την ενέργεια.
Αποφάσισα να λάβω δραστικά μέτρα και τα παρουσιάζω για διεύρυνση των γνώσεων και πρακτικών.

Ξεκίνησα με την τοποθέτηση ενεργειακού τζακιού.
Με έξοδο αέρα στα υπνοδωμάτια και το μπάνιο, μέσω συστήματος αεραγωγών.
Επιλέχθηκε ενεργειακή εστία της JOLLY MEC μέγιστης απόδοσης 25KW.
Kόστος όλου του συστήματος 4Κ.
Για πετρέλαιο φέτος έδωσα 2,1Κ...

Κατόπιν έβαλα και μια κουζίνα υγραερίου καθώς η σύζυγος είναι καλή μεγείρισσα με λίγο χρόνο... και η ΔΕΗ ξυρίζει κόντρα...
Κόστος 381 ευρά.

Τέλος έβαλα διπλή παροχή ζεστού-κρύου νερού στο πλυντήριο ρούχων.
Όταν υπάρχει ζεστό νερό από το μπόυλερ (200 λίτρα) περισσεύει και πάει χαμένο.
Τώρα μετά το μπανάκι πατάμε και ένα πλυντήριο!
Οπότε αυτό δεν χρειάζεται να κάψει ρεύμα για να ζεστάνει το νερό της πλύσης.
Το βρίσκει έτοιμο ζεστό!
Όταν χρειαστεί κρύα πλύση απλά γυρνάω τον διακόπτη της φωτό στο κρύο.

Επίσης το ίδιο έγινε και στο πλυντήριο πιάτων.
Απλά εκεί ξηλώθηκε η κρύα παροχή και συνδέθηκε το πλυντήριο μόνιμα στη ζεστή παροχή.

Επόμενη κίνηση ηλιακός (σίγουρα) και φωτοβολταικά (θα δω...)

Αυτά τα ολίγα.

Attachments

• DSC01869.JPG
    DSC01869.JPG
    119.4 KB · Views: 191
  • DSC01870.JPG
    DSC01870.JPG
    166.1 KB · Views: 176
  • DSC01871.JPG
    DSC01871.JPG
    45.1 KB · Views: 153
  • DSC01872.JPG
    DSC01872.JPG
    76.2 KB · Views: 149
  • DSC01873.JPG
    DSC01873.JPG
    129 KB · Views: 160
Γιαννη αυτο που βοηθαει πραγματικα ειναι ο ηλιακος,που εχει μεγαλη διαρκεια ζωης και δωρεαν ζεστο νερο.Στα υπολοιπα απλως αλλαξες πηγες ενεργειας,και ελπιζεις οτι θα ειναι πιο οικονομικες ,απο τις προηγουμενες.Αυτο βεβαια θα μας το πεις του χρνου τετοια εποχη,οταν θα εχεις μια πραγματικη-συνολικη εικονα.Ευχομαι να εχει επιτυχια η αλλαγη αυτη και να αποδωσει.

Πέτρο ηλιακό δεν είχα βάλει γιατί όταν έκανα το σπίτι, στην περιοχή είχαν σπάσει μπόλικοι λόγω ψύχους.
Επίσης το πετρέλαιο ήταν φθηνό...

Τώρα όμως τα πράγματα αλλάξανε και τα ηλιακά έχουν εξελιχθεί πολύ.
Ενώ το πετρέλαιο είναι φαρμακείο...

Ευχαριστώ.
θα ενημερώσω τον χειμώνα!!!

Το κοστος ενος ηλιακου σε σχεση με το τι πληρωνεις αναλογικα στην δεη για ρευμα οταν δεν θα εχει νερο απο το μποιλερ, μηπως ειναι πολυ μεγαλυτερο τελικα? (σε βαθος 10ετιας ας πουμε).

Εχει κανει καποιος εστω και πολυ χονδρικα αυτον τον υπολογισμο?

Το δικό μου μπόυλερ είναι ντήζελ παράλληλο με τον λέβητα.
Τότε (το 1998) δεν συνέφερε και δεν απόσβαινες το κόστος του ηλιακού.

Τώρα όμως αλλάξανε τα πράγματα και μου φαίνεται ότι θα χειροτερέψουν κι' άλλο...

Το κοστος χρησης ειναι ανυπαρκτο,το κοστος κτησης ειναι περιπου 700-1000 ευρω με διαρκεια ζωης πανω απο 15 χρονια.Ο δικος μου συμπληρωνει φετος 24 χρονια και παρουσιασε τα πρωτα προβληματακια.Υ π οψιν οτι στη περιπτωση του Γιαννη θα μπορει να συνδεθει με τις παροχες και των πλυντηριων,περα απο κουζινα και μπανιο.Περαν αυτων υπαρχουν πιο πολυπλοκες μοναδες που επιλεγουν ζεστο νερο απο ηλιακο ακομη και για θερμανση με συμπληρωματικη πηγη ενεργειας καυστηρα

Το δικό μου μπόυλερ είναι ντήζελ παράλληλο με τον λέβητα.
Τότε (το 1998) δεν συνέφερε και δεν απόσβαινες το κόστος του ηλιακού.

Τώρα όμως αλλάξανε τα πράγματα και μου φαίνεται ότι θα χειροτερέψουν κι' άλλο...

Γιαννη,καθε φορα που ζεσταινεις ενα μποιλερ ,ζεσταινεις 80 η πολυ περισσοτερα λιτρα νερου ,που σιγα-σιγα κρυωνουν και πανε χαμενα.Με τον ηλιακο εκεινο που χανεις ειναι μερικα λιτρα νερου απο τον ηλιακο ως τη βρυση.Εγω απο τοτε που τον εβαλα,αν εξαιρεσεις τις συννεφιες,δεν εχω αναψει μποιλερ.Να σκεφθεις οτι χαλασαν δυο και πεταχτηκαν,απο αχρηστια,ο ηλιακος στη θεση του

Last edited:
Re: Απάντηση: Μείωση οικιακού ενεργειακού κόστους.

Το κοστος χρησης ειναι ανυπαρκτο,το κοστος κτησης ειναι περιπου 700-1000 ευρω με διαρκεια ζωης πανω απο 15 χρονια.Ο δικος μου συμπληρωνει φετος 24 χρονια και παρουσιασε τα πρωτα προβληματακια.Υ π οψιν οτι στη περιπτωση του Γιαννη θα μπορει να συνδεθει με τις παροχες και των πλυντηριων,περα απο κουζινα και μπανιο.Περαν αυτων υπαρχουν πιο πολυπλοκες μοναδες που επιλεγουν ζεστο νερο απο ηλιακο ακομη και για θερμανση με συμπληρωματικη πηγη ενεργειας καυστηρα

Εννοω, απο τα 700-1000 ευρω που κοστιζει ενας ηλιακος, ποσο αραγε θα κοστιζει το ρευμα για εναν κανονικο θερμοσιφωνα, οταν τον αναβουμε (αν δεν δουλευει το μποιλερ).

Μηπως θα πληρωσουμε στην δεη, πολυ λιγοτερα απο 700-1000 ευρω στα επομενα 10,15 ακομα και 20 χρονια ?

Eκεινο που ειναι σχεδον αδυνατον να μετρηθει ειναι ,ποση ενεργεια καταναλωνεται ασκοπα ζεσταινοντας 80-100 λιτρα νερου,ενω θα χρησιμοποιηθουν τα 50 λιτρα πχ.Σκεψου το σαν μια καθημερινη ασκοπη δαπανη επι 15-20 χρονια.Ειναι σαν να ζεσταινεις ενα καζανι νερο ,για να χρησιμοποιησεις νερο για 2 κατσαρολες,κριμα δεν ειναι?
Και κατι αλλο το νερο απο το μποιλερ δεν ειναι δωρεαν,ειναι ενα μεγαλο θερμαντικο σωμα ,σαν αυτα που ζεσταινουν τον χωρο

Last edited:
Ναι, το νερο δεν ειναι δωρεαν, αλλα ζεστενεται σε καθε περιπτωση (οταν λειτουργει το μποιλερ φυσικα)

Δεν κανω αντιλογο για να κανω αντιλογο. Απορια εκφραζω.

Θεωρω οτι ειναι συμφερον ο ηλιακος, σιγουρα στην περιπτωση οπου τροφοδοτει 2-3 μπανια και κουζινα (λατρα).
Ενας ηλιακος για ζεστο νερο σε ενα μονο μπανιο -ισως- να ειναι ασυμφορος οικονομικα σε βαθος χρονου .

Aυτο προσπαθω να σου πω,οτι η θερμανση του νερου στο μποιλερ δεν ειναι δωρεαν.Το μποιλερ ειναι ενα θερμαντικο σωμα ,που ζεσταινεται απο το νερο που κυκλοφορει στην υδραυκικη εγκατασταση του καλοριφερ.Εναλλακτικα τωρα το καλοκαιρι μπορει να δουλεψει και με ηλεκτρικο ρευμα.Η ποσοτητα του νερου που εχει το μποιλερ,σαν θερμαντικο σωμα,δεν ειναι μικρη
Τα μεγεθη των ηλιακων ποικιλουν απο 100λιτρα ως 200-300 για οικιακη χρηση,αναλογα με τις αναγκες του καθενα

Τον χειμώνα το μπόιλερ δουλεύει έτσι κι' αλλιώς παράλληλα με το καλοριφέρ.
Οπότε το κέρδος του ηλιακού είναι σχεδόν 5 μηνο...
Για τους 5 καλοκαιρινούς μήνες χρειάζομαι περίπου 40 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης για το μπόυλερ (ζεστό νερό).
Επειδή όμως ευελπιστώ λόγω του τζακιού να μειώσω δραστικά το πετρέλαιο (έως να το σταματήσω), ο ηλιακός θα λειτουργεί και το χειμώνα.
Έτσι ίσως να συμφέρει η τοποθέτησή του.

Γιαννη το ετσι κι αλλιως ισχυει μερικως.Ρωτα καποιον υδραυλικο ποσα λιτρα νερου εχει το μποιλερ,και τοτε θα καταλαβεις γιατι πραγμα μιλαω.Αν κλεισεις ενα η δυο σωματα καλοριφερ ,δεν καις λιγοτερο?ε το ιδιο ειναι και με το μποιλερ.Ο ηλιακος ειναι ενεργος ,αναλογα την περιοχη,ολο το χρονο εκτος απο τις μερες με συννεφια.Στη Θεσσαλονικη πιστευω οτι 250-280 μερες τον χρονο μπορεις να εχεις δωρεαν ζεστο νερο.Πιο νοτια πολυ περισσοτερο

Πέτρο στο σύστημα δεν μπορεί να κλείσει το χειμωνα το μπόυλερ.
Απλά μπορεί να δουλέψει μόνο του το καλοκαίρι.
Δηλαδή θέλεις δεν θέλεις θα δουλεύει όταν λειτουργεί το καλοριφέρ.

Πάντως όπως έγραψα μόνο του για όλο το καλοκαίρι πίνει 40 λίτρα.
Δηλ. 40χ65 λεπτά= 26 ευρά πετρέλαιο.
Συνήθως αν το έχω μόνιμα ανοικτό δουλεύει 7' μέσα σε ένα 48ωρο.
Βέβαια το έχω ρυθμίσει στους 40 βαθμούς ώστε να μην χρειάζεται να "σπάω" το ζεστό νερό με κρύο (χάσιμο ενέργειας).

Nα το πω πιο απλα.Ενα μποιλερ 80 λιτρων για να ζεστανει το νερο στους 50 κελσιου,θελει ενεργεια καποιων χιλιαδων θερμιδων,η οποια ποσοτης της ενεργειας ειναι σταθερη και ανεξαρτητη απο την πηγη θερμανσης.Αυτες οι χιλιαδες θερμιδες ειτε παραχθουν απο το πετρελαιο ειτε απο την ΔΕΗ κοστιζουν. Το ουσιαστικο κερδος ειναι διαφορα τιμης πετρελαιου και ηλεκτρικου ρευματος .Υπεισερχονται και καποιοι παραγοντες θερμικης αποδοσης ,αλλα ας μην το παρατραβηξουμε.
Επομενως ειτε το ζεστανεις το νερο με ντηζελ,ειτε με ηλεκτρικο αυτο που θα κερδισεις ειναι μονο η διαφορα τιμης αναμεσα στα δυο ,χονδρικα.

Τέλος έβαλα διπλή παροχή ζεστού-κρύου νερού στο πλυντήριο ρούχων.
Όταν υπάρχει ζεστό νερό από το μπόυλερ (200 λίτρα) περισσεύει και πάει χαμένο.
Τώρα μετά το μπανάκι πατάμε και ένα πλυντήριο!
Οπότε αυτό δεν χρειάζεται να κάψει ρεύμα για να ζεστάνει το νερό της πλύσης.
Το βρίσκει έτοιμο ζεστό!
Όταν χρειαστεί κρύα πλύση απλά γυρνάω τον διακόπτη της φωτό στο κρύο.

Επίσης το ίδιο έγινε και στο πλυντήριο πιάτων.
Απλά εκεί ξηλώθηκε η κρύα παροχή και συνδέθηκε το πλυντήριο μόνιμα στη ζεστή παροχή.

Εχουν τα πλυντήρια σου πρόβλεψη για είσοδο ζεστού νερού? Μπορούν να το διαχειριστούν? Αν π.χ. θες στο ρούχων πλύση στους 30C, και το νερό που πάει είναι 50C, τί γίνεται?
Εχω περάσει από παρόμοιο στάδιο, αλλά το πλυντήριο πιάτων μου δέχεται ζεστό νερό (μέχρι 65C).
Στο ρούχων δεν πείραξα τίποτα (το άφησα με κρύο μόνο)

Last edited:
Nα το πω πιο απλα.Ενα μποιλερ 80 λιτρων για να ζεστανει το νερο στους 50 κελσιου,θελει ενεργεια καποιων χιλιαδων θερμιδων,η οποια ποσοτης της ενεργειας ειναι σταθερη και ανεξαρτητη απο την πηγη θερμανσης.Αυτες οι χιλιαδες θερμιδες ειτε παραχθουν απο το πετρελαιο ειτε απο την ΔΕΗ κοστιζουν. Το ουσιαστικο κερδος ειναι διαφορα τιμης πετρελαιου και ηλεκτρικου ρευματος .Υπεισερχονται και καποιοι παραγοντες θερμικης αποδοσης ,αλλα ας μην το παρατραβηξουμε.
Επομενως ειτε το ζεστανεις το νερο με ντηζελ,ειτε με ηλεκτρικο αυτο που θα κερδισεις ειναι μονο η διαφορα τιμης αναμεσα στα δυο ,χονδρικα.

Αυτά τα σκέφτομαι.
Γι' αυτό θα βάλω ηλιακό.
Εξ' άλλου όταν ζεσταίνω το νερό στους 40 και το πλυντήριο θέλει 90 θα πρέπει από μόνο του να καλύψει την διαφορά των 50 βαθμών.
Ενώ ο ηλιακός σαφώς και θα ανεβάζει άνετα (και τσάμπα) μέχρι τους 65 οπότε η διαφορά θα έιναι μόνο 25 βαθμοί.

Εχουν τα πλυντήρια σου πρόβλεψη για είσοδο ζεστού νερού? Μπορούν να το διαχειριστούν? Αν π.χ. θες στο ρούχων πλύση στους 30C, και το νερό που πάει είναι 50C, τί γίνεται?
Εχω περάσει από παρόμοιο στάδιο, αλλά το πλυντήριο πιάτων μου δέχεται ζεστό νερό (μέχρι 65C).

Αν διαβάσεις καλύτερα θα δεις ότι έβαλα διπλή παροχή στο πλυντήριο ρούχων.

Τα πλυντήρια έχουν μέσα έναν θερμοστάτη.
Αυτός θα δώσει εντολή βάσει του επιλεγέντος προγράμματος για να θερμανθεί το νερό.
Μόλις πιάσει την θερμοκρασία θα σταματήσει την αντίσταση.
Αν το πλυντήριο δεχτεί ζεστό νερό ο θερμοστάτης δεν θα δώσει ποτέ αυτήν την εντολή.
Ακόμα και αν δώσει είναι άλλο πράγμα να θερμαίνει το πλυντήριο από τους 15 μέχρι τους 65 βαθμούς και άλλο από τους 40 μέχρι τους 65...

Ξαναδιάβασε τι ρωτάω, προφανώς αν πλένεις στους 65 και πάνων, δεν θα έχεις πρόβλημα... αν δεις όμως μιλάω για τις χαμηλές θερμοκρασίες πλύσης, που βασικά είναι αυτές που θα έπρεπε να σε ενδιαφέρουν (για μείωση της γενικότερης κατανάλωσης). Τι θα γίνει (και πως πραγματικά θα ελέγχεις την θερμοκρασία) αν το νερό είναι ζεστότερο από την ονομαστική της πλύσης. Αφού το πλυντήριο δεν μπορεί να ελέγξει προς τα κάτω την θερμοκρασία. Και στων πιάτων δεν σε νοιάζει, αλλά στων ρούχων αν έχεις ευαίσθητα ή χρωματιστά...

Last edited:
Ναι βρε συ.
Η κρύα πλύση είναι 30άρα.
Δίνω κρύο νερό.

Το ζεστό νερό που δέχεται το πλυντήριο είναι max 40 (από το μπόυλερ)
Δηλ για τους πάνω από 30 δίνω ζεστό.
Που είναι το πρόβλημα?