Μεγάλη Οθόνη και Ίλιγγος

tiniakos

AVClub Fanatic
7 August 2007
17,503
Τήνος / Ελλάς
Μόλις πούλησα μια 32αρα Lcd που είχα στο playroom και ετοιμαζόμουν να πάρω μια 42αρα Plasma!Η απόσταση θέασης είναι από 2-2,5 μέτρα.Χτες όμως που ήρθε ένα φιλικό ζευγάρι στο σπίτι μας με έβαλε σε σκέψεις λέγοντας μου ότι είναι μικρή η απόσταση και ο πατέρας του που πήρε μια 32αρα θα την δώσει γιατί τον πιάνει ΙΛΙΓΓΟΣ επειδή είναι μεγάλη η οθόνη και μικρή η απόσταση 2 μέτρα!!!Επίσης πολλά άτομα μου είπε έχουν ζαλάδες από μεγάλες οθόνες σε μικρή απόσταση!Και η γυναίκα μου υποστηρίζει ότι είναι κοντά για 42αρα!
Τι να κάνω τι προτείνεται?
Να πάρω πάλι 32 ή 37?Είχα την Samsung Le32r86b.
Στο σαλόνι έχω την Panasonic px4280e σχεδόν στα 3 μέτρα και είμαι γενικά πολύ ευχαριστημένος από την τηλεόραση!Ούτε μεγάλη ούτε μικρή τη βρίσκω όσοι έρχονται την βρίσκουν μεγάλη αλλά είναι θέμα συνήθειας πιστεύω,αν και όταν πηγαίνω στα 4 μέτρα νοιώθω ότι απολαμβάνω καλύτερα!!
Σκεφτόμουν για την panasonic p42s10 η οποία είναι σε έλλειψη παντού αλλά όπως προείπα έχω προβληματιστει με τις ίντσες!!!

Αφού έχεις ήδη μια 42άρα, φίλε tiniakos, κάτσε σε απόσταση 2-2,5 μέτρα για να δεις αν σε πιάνει ίλλιγος... :D

Όλες αυτές οι απόψεις είναι στερεότυπα του παρελθόντος, όπου όντως δεν μπορούσες να κάτσεις και πολύ κοντά σε μία CRT χωρίς να έχεις συμπτώματα δυσφορίας και κόπωσης. Οι Plasma/LCD όμως δεν έχουν τέτοια προβλήματα, αρκεί να τις ταιριάξεις σωστά στο οπτικό σου πεδίο (μην καθήσεις δηλαδή τόσο κοντά, ώστε να αναγκάζεσαι να γυρνάς δεξιά-αριστερά για να δεις τα άκρα της οθόνης).

Στην απόστασή σου, μπορείς να ανέβεις σε ιντσάζ και πάνω από τις 42, εφόσον μιλάμε για FullHD πάνελ/υλικό.

να ξερεις οτι για να παθεις ιλιγγο πρεπει να εχει και προδιαθεση... οποτε αυτος που ειναι να παθει θα παθει ειτε απο τηλεοραση ειτε επειδη οδηγει...

Last edited by a moderator:
Αντε να το γράψουμε ακόμη μία φορά:
Από τον Μάρτιο βλέπω στα 2,90 μέτρα σε 50άρα, χωρίς να πάθω τίποτα απ' αυτά που αναφέρονται παραπάνω. Οπως λέει και ο Γιάννης αυτές οι απόψεις είναι απομεινάρια του ένδοξου παρελθόντος των crt, όπου όντως υπήρχε πρόβλημα αν καθόταν κάποιος πολύ κοντά.
Στα 2,5 μέτρα απόσταση που έχει ο φίλος παραπάνω χρειάζεται 46".
Στην χειρότερη περίπτωση 42" εφόσον υπάρχουν άλλα προβλήματα (budget, σύζυγος .....) αλλά σε καμία περίπτωση μικρότερες ίντσες.....

Last edited:
Σωστά όλα αυτά που λέτε αλλά από τα 2 μέτρα τα μάτια σας βλέπουν όλη την οθόνη στις 42-46 ίντσες?
Μόνο οι κότες έχουν τέτοιο οπτικό πεδίο!!!

Διαβάζοντας το πρώτο σου post φίλε tiniakos, δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω το εξής:
Ενώ εσύ αισθάνεσαι μια χαρά, προβληματίζεσαι με το τι θα σου πουν οι άλλοι, όπως κάποιο φιλικό ζευγάρι που θεώρησε ως ειδικότερο που είναι ότι είναι μεγάλη η οθόνη για την τάδε απόσταση.

Το ανέκδοτο με την πεθερά που κάθεται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου το ξέρεις; :flipout:

Σωστά όλα αυτά που λέτε αλλά από τα 2 μέτρα τα μάτια σας βλέπουν όλη την οθόνη στις 42-46 ίντσες?
Μόνο οι κότες έχουν τέτοιο οπτικό πεδίο!!!

Μπα, οι κότες μόνο από το πλάι θα την βλέπανε... :flipout::flipout::flipout:

Από 2-2,5 μέτρα, οι 46" είναι εντελώς άνετες, μέχρι και σε 52" μπορείς να πας.

Αλλά μην ακούς εμάς, πάρε ένα μέτρο, βάλε ένα σημάδι στα 2 μέτρα από την 42άρα σου, κάτσε εκεί και δες μια ολόκληρη ταινία. Έπειτα, πες μας τις εντυπώσεις σου (μία 46άρα θα έχει περίπου 10 εκατοστά μεγαλύτερο μήκος).

Δηλαδή να μην πέσω κάτω από τις 42 που πήγαινα αρχικά?
πάντως παίζοντας xbox 360 η 32αρα μου φαινόταν μικρή!

Ε, αφού το λες και μόνος σου λοιπόν.

[Ο Γιάννης (Yperion) έχει 46άρα στα 2,5 μέτρα και του φαίνεται μικρή πλέον... :flipout::flipout::flipout: ]

Έβαλα την 42 στο δωμάτιο για δοκιμή και μου φαίνεται λίγο μεγάλη μετά από μια ώρα με xbox θα έχω πιο πολλά συμπεράσματα βγάλει.

Το σπίτι είναι δικό σου, η τηλεόραση δική σου, εσύ βλέπεις και παίζεις με τις ώρες σε αυτή.

Οι υπόλοιποι είναι περαστικοί (και μπορεί και ζηλιάρηδες !!!!:flipout:).

Η απόφαση δική σου.

Ένας κάτοχος 46 που από τα 3 μέτρα του φαίνεται μικρή πλέον.....

Το σπίτι είναι δικό σου, η τηλεόραση δική σου, εσύ βλέπεις και παίζεις με τις ώρες σε αυτή.

Οι υπόλοιποι είναι περαστικοί (και μπορεί και ζηλιάρηδες !!!!:flipout:).

Η απόφαση δική σου.

Ένας κάτοχος 46 που από τα 3 μέτρα του φαίνεται μικρή πλέον.....

Έχεις δίκιο.

Δηλαδή βρε παιδιά για μένα (εμάς) που θα βλέπω από τα 3,20 -3,40, δεν υφίσταται το δίλλημα που (νομίζω) ότι έχω μεταξύ 40´και 46´. Έτσι δεν είναι;

Ο Γιάννης (Yperion) έχει 46άρα στα 2,5 μέτρα και του φαίνεται μικρή πλέον... :flipout::flipout::flipout:

Στα 2.8 μετρα συνονοματε και οντως ειναι μικρη ρε γμτ...:FSGSFGS4:

Δηλαδή βρε παιδιά για μένα (εμάς) που θα βλέπω από τα 3,20 -3,40, δεν υφίσταται το δίλλημα που (νομίζω) ότι έχω μεταξύ 40´και 46´. Έτσι δεν είναι;

Κανε τις 55" να εισαι μεσα...

http://www.skroutz.gr/s/89903/LG-55SL8000.html

Οι 32 αρες ειναι για τα κινητά τηλέφωνα

:flipout:-bye-

Εγώ έχω να σου πω φίλε tiniako,να βάλεις όσο μεγαλύτερη tv μπορείς/έχεις/σηκώνει η τσέπη σου κτλ,και άσε τους άλλους να έχουν ζαλάδα αν έτσι νομίζουν.

Ειδικά άτομα που δεν νοιάζονται για το entertainment,ακούς και λένε ότι οι 32" είναι πολλές για tv,και πάνε και παίρνουν 40άρες για να βλέπουνε απ'τα 3-4 μέτρα.

Προσωπικά εγώ στα 3.5 μέτρα θα βάλω 50άρα plasma,επειδή ο πατέρας μου σπίτι του έχει βάλει 42άρα plasma στα 4 μέτρα περίπου,και μετά από λίγο σου έρχεται μια περίεργη αίσθηση και πανικοβάλλεσαι επειδή νιώθεις ότι δεν ξέρεις που να πρωτοκοιτάξεις επειδή είναι μικρή.

Όπως είπε ο φίλος ανδρέας από πάνω,οι 32άρες είναι για κινητά τηλέφωνα πλέον.