[Οδηγός] Backup & Restore σε Android συσκευές

Status
Not open for further replies.

airb

Super Moderator
Staff member
25 May 2008
15,120
Λιβαδειά

Ας ξεκινήσουμε με κάποια απλά Backup και Restore τα οποία δεν απαιτούν
δικαιώματα Root και απευθύνονται σε όλους τους χρήστες.



Backup & Restore επαφών και μηνυμάτων.

Επαφές:

Μην ξεχνάς ότι έχεις ένα Android κινητό στην κατοχή σου το οποίο συγχρονίζεται με τον Google Λογαριασμό σου. Ο συγχρονισμός του Google Λογαριασμού με το κινητό σου είναι αμφίδρομος το οποίο σημαίνει πως αν για παράδειγμα αποθηκεύσεις, τροποποιήσεις ή διαγράψεις κάποια επαφή στο κινητό σου τότε αυτή η επαφή θα αποθηκευτεί, τροποποιηθεί ή διαγραφεί αντίστοιχα και στον Google Λογαριασμό μόλις γίνει συγχρονισμός και το αντίθετο.
Έτσι με έναν απλό συγχρονισμό μπορείς να έχεις Backup των επαφών στον Google Λογαριασμό σου τις οποίες θα μπορείς να επαναφέρεις όποτε χρειαστεί. Αν για παράδειγμα αγοράσεις ένα καινούργιο Android κινητό τότε απλά κάνεις συγχρονισμό και οι επαφές ως δια μαγείας θα περαστούν στο νέο σου κινητό. Το ίδιο θα συμβεί και αν κάνεις επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στο κινητό σου.
Τόσο εύκολα και γρήγορα!

Για να γίνει ο συγχρονισμός πήγαινε Ρυθμίσεις> Λογαριασμοί & συγχρονισμός, επέλεξε τον Google Λογαριασμό σου και πάτα "Συγχρονισμός Επαφές".
Αν θες να γίνεται αυτόματα ο συγχρονισμός όταν τροποποιείς κάποια επαφή τότε πήγαινε Ρυθμίσεις> Λογαριασμοί & συγχρονισμός και επέλεξε "Αυτόματος Συγχρονισμός".

Προσοχή: Για να λειτουργήσει ο συγχρονισμός του Google Λογαριασμού με το κινητό σου πρέπει οι επαφές να αποθηκεύονται ως Google Επαφές στο κινητό.

Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία από τις πολλές εφαρμογές που υπάρχουν στο Play Store.
Ενδεικτικά αναφέρω την εφαρμογή "Super Backup: SMS & Contacts".


Μηνύματα:

Για να κάνεις Backup και Restore των μηνυμάτων σου απλά χρησιμοποιείς μία από τις πολλές εφαρμογές που υπάρχουν στο Play Store.
Ενδεικτικά αναφέρω τις εφαρμογές "SMS Backup & Restore" και "Super Backup: SMS & Contacts".



Backup & Restore της SDCard.

Τα πράγματα εδώ είναι πολύ απλά αφού για να κάνεις Backup και Restore των αρχείων σου το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδέσεις τη συσκευή σου με το PC ως mass storage (συσκευή αποθήκευσης) και να κάνεις copy-paste τα αρχεία που επιθυμείς στο PC σου (για Backup) ή στην συσκευή σου (για Restore).


Εφαρμογές PC: Τέλος να σημειώσουμε πως οι περισσότερες συσκευές πλέον συνοδεύονται με κάποια εφαρμογή διαχείρισης από το PC που συνήθως δίνει την δυνατότητα να κάνεις Backup και Restore των επαφών, των μηνυμάτων και της SDCard σου.



Ας συνεχίσουμε με κάποια Backup και Restore τα οποία απαιτούν δικαιώματα
Root και απευθύνονται κυρίως σε πιο έμπειρους χρήστες.


Backup & Restore φακέλου efs.

Αν ασχολείσαι με Τροποποιήσεις/Βελτιώσεις της συσκευής σου τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις Backup είναι ο φάκελος efs.
Ο φάκελος efs περιέχει σημαντικά στοιχεία του κινητού σου (όπως το IMEI) που αν διαγραφούν ή καταστραφούν δεν μπορείς να τα επαναφέρεις και γι' αυτό είναι σημαντικό να κρατήσεις ένα αντίγραφο.

Σημείωση: Η παρακάτω διαδικασία δεν είναι εφικτή για όλες τις Android συσκευές. Αν έχεις στην κατοχή σου μία συσκευή στην οποία μπορείς να κάνεις Backup τον φάκελο efs τότε συνιστώ να το κάνεις.


Διαδικασία:
  1. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να αποκτήσεις δικαιώματα Root στη συσκευή σου ακολουθώντας τους αντίστοιχους οδηγούς που υπάρχουν.
  2. Κατεβάζεις από το Market τον Root Explorer ή κάποιον αντίστοιχο Explorer που να σου δίνει πρόσβαση στους φακέλους του συστήματος.
  3. Ανοίγεις τον Root Explorer ή τον αντίστοιχο Explorer που έχεις και βρίσκεις τον φάκελο efs στον αρχικό κατάλογο.
  4. Βεβαιώσου ότι έχεις κάνει mount το σύστημα ως R/W και αντέγραψε τον φάκελο efs στην εσωτερική SDCard.
  5. Σύνδεσε το κινητό στον υπολογιστή ως mass storage (συσκευή αποθήκευσης) και αντέγραψε τον φάκελο efs στον υπολογιστή σου.
Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη μόνο μια φορά και έτσι αν κάτι πάει στραβά μπορείς να επαναφέρεις τον φάκελο efs στη συσκευή σου.

Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία από τις πολλές εφαρμογές που υπάρχουν στο Play Store.
Ενδεικτικά αναφέρω την εφαρμογή "nitrality".


Backup & Restore εφαρμογών χρήστη.

Πολλές φορές θέλεις να αλλάξεις μία ROM στη συσκευή σου αλλά σκέφτεσαι την διαδικασία που χρειάζεται για να εγκαταστήσεις πάλι από την αρχή όλες τις εφαρμογές και τις ρυθμίσεις που είχες. Το Titanium Backup, που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία των χρηστών, δίνει την λύση σε αυτό το πρόβλημα αφού μπορείς εύκολα και γρήγορα να κάνεις Backup τις εφαρμογές σου και να τις επαναφέρεις όποτε χρειαστεί.

Σημείωση: Η παρακάτω διαδικασία αναφέρεται στο Backup και Restore μόνο των εφαρμογών χρήστη και όχι στις εφαρμογές και ρυθμίσεις του συστήματος.


Διαδικασία:
  1. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να αποκτήσεις δικαιώματα Root στη συσκευή σου ακολουθώντας τους αντίστοιχους οδηγούς που υπάρχουν.
  2. Κατεβάζεις και κάνεις εγκατάσταση την εφαρμογή Titanium Backup από το Play Store.
  3. Ανοίγεις το Titanium Backup και πατάς το πάνω δεξιά εικονίδιο (βρίσκεται δίπλα στο εικονίδιο της αναζήτησης) για να μπει στη "Μαζική λειτουργία".
  4. Για να κάνεις Backup των εφαρμογών σου πας στην καρτέλα "Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας", επιλέγεις "Αντίγραφα ασφαλείας όλων των εφαρμογών του χρήστη", διαλέγεις τις εφαρμογές που θες να κάνεις Backup και πατάς "Εκτέλεση της Μαζικής λειτουργίας".
  5. Αντίστοιχα για να κάνεις Restore των εφαρμογών σου πας στην καρτέλα "Επαναφορά", επιλέγεις "Επαναφορά όλων των εφαρμογών με τα δεδομένα τους", διαλέγεις τις εφαρμογές που θες να κάνεις Restore και πατάς "Εκτέλεση της Μαζικής λειτουργίας".
Στο Play Store θα βρεις δύο εκδόσεις του Titanium Backup, μία δωρεάν και μία επί πληρωμή. Η διαφορά τους είναι ότι με την δωρεάν έκδοση όταν πας να κάνεις Restore των εφαρμογών για κάθε μία σου ζητάει επιβεβαίωση και θα πρέπει να πατάς "Εγκατάσταση" ενώ με την επί πληρωμή έκδοση το Restore των εφαρμογών γίνεται αυτόματα μετά από μία και μόνη επιβεβαίωση.

Προσοχή: Αν κάνεις Restore των εφαρμογών από παλιότερο λειτουργικό σε νεότερο (ή και το αντίθετο) μπορεί να υπάρχει πρόβλημα ασυμβατότητας των εφαρμογών όσο αφορά τα δεδομένα. Αν παρατηρήσεις κάποιο πρόβλημα τότε κάνε επαναφορά των εφαρμογών χωρίς τα δεδομένα τους.


Nandroid Backup & Restore.

Με το Nandroid Backup μπορείς να κάνεις ένα αντίγραφο της ROM μαζί με ότι αυτή περιέχει την στιγμή που θα κάνεις το Backup.
Αυτό είναι πολύ χρήσιμο αφού πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να πάει κάτι στραβά όταν δοκιμάζεις κάποιο mod ή κάνεις κάποιο άλλο "πείραγμα" στη συσκευή σου. Έτσι με ένα απλό Restore του Nandroid Backup επαναφέρεις την συσκευή στο σημείο που βρισκόταν όταν έκανες το Backup χωρίς να χρειαστεί να περάσεις από την αρχή ROM, εφαρμογές, ρυθμίσεις κ.τ.λ.


Διαδικασία:
  1. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να αποκτήσεις δικαιώματα Root στη συσκευή σου ώστε να περάσεις CWM Recovery. Όλα αυτά μπορείς να τα κάνεις ακολουθώντας τους αντίστοιχους οδηγούς που υπάρχουν για κάθε συσκευή. Σε πολλές συσκευές το Root και το CWM Recovery μπαίνουν ταυτόχρονα με την εγκατάσταση ενός Custom Kernel.
  2. Μόλις τελειώσεις με την πιο πάνω διαδικασία τότε μπαίνεις στο CWM Recovery με τον συνδυασμό κουμπιών της εκάστοτε συσκευής.
  3. Από εδώ και πέρα τα πράγματα είναι απλά. Πας στο backup and restore> backup για να πάρεις αντίγραφο της ROM και backup and restore> restore για να επαναφέρεις τη ROM. Κατά την επαναφορά συνιστάται να κάνεις wipe cache partition & dalvik cache.
Προσοχή: Για να μην δημιουργηθούν προβλήματα πρέπει να επαναφέρεις το Backup έχοντας στο κινητό σου περασμένη τη ROM από την οποία πήρες το Backup.


Δε φέρω καμία ευθύνη αν συμβεί κάτι στη συσκευή σας για τον οποιοδήποτε λόγο κατά την εκτέλεση των παραπάνω διαδικασιών.


Ο οδηγός αυτός δημιουργήθηκε από τον Superuser και δημοσιεύθηκε εδώ κατόπιν άδειας, τον ευχαριστούμε πολύ.​
 
Last edited:
Status
Not open for further replies.