Strong SRT 8105 ECO

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

talos_2002

Supreme Member
27 January 2010
5,393
Θεσσαλονίκη
Εδώ και λίγο καιρό έχω τον 8105 ECO για τους γονείς μου, που δυσαρεστήθηκαν με την ταχύτητα αλλαγής καναλιών του δέκτη με επεξεργαστή Mstar που είχαν δοκιμάσει προηγουμένως.

Μιας και εγώ ήθελα μεταλλικό και η μητέρα μου κάτι εμφανίσιμο, επιλέχθηκε ο Strong 8105 ECO, που έχει όμορφη γυαλιστερή μαύρη πρόσοψη και τον γνωστό ως γρήγορο στην αλλαγή καναλιών επεξεργαστή, ALi M3601E.

Σύμφωνα με την σελίδα της Strong, o 8105 ECO διαφέρει από τον 8105 μόνο στην κατανάλωση.
8105:
Τυπική: 6,98 W
Μέγιστη: 8 W
Σε αναμονή: 1,03 W

8105 ECO:
Τυπική: 5,65 W
Μέγιστη: 12 W
Σε αναμονή: 0,82 W

Έτσι, άνοιξα την συσκευασία, άδειασα τα περιεχόμενα



και έβγαλα τον αποκωδικοποιητή και το τηλεχειριστήριο , το οποίο είναι ίδιας σχεδίασης με πολλών άλλων αποκωδικοποιητών, ενώ πρέπει να χρησιμοποιεί και ίδια σήματα με εκείνα αφού λειτουργεί κανονικά με ένα που είχα και δοκίμασα (Crypto 250).

Συνδέθηκε στην LCD τηλεόραση μέσω HDMI και ξεκίνησε , έχοντας στο αρχικό μενού 1-2 επιπλέον επιλογές σε σχέση με παλιότερους δέκτες με τον 3601.


Μετά εμφανίσθηκε ένα μενού ρυθμίσεων για την αναζήτηση καναλιών, το οποίο δεν έχω ξαναδεί σε δέκτη με το 3601.
Εκεί δεν υπάρχει ανάγκη να αλλαχθεί κάτι. Η επιλογή Antenna Power είναι για κεραίες που απαιτούν τροφοδοσία ρεύματος μέσω του καλωδίου σήματος, ενώ η Beep κάνει ένα ελαφρύ «μπιπ» αν υπάρχει σήμα στην είσοδο κεραίας του δέκτη.
Δεν εμφανίζεται στην οθόνη πλήκτρο για να συνεχισθεί η διαδικασία και δεν καταλαβαίνει αμέσως κάποιος αν ξεκίνησε η αναζήτηση ή πρέπει να κάνει. Όμως πρέπει να πατηθεί το ΟΚ στο τηλεχειριστήριο και τότε ξεκινάει να ψάχνει.
.​


Για να βάλω τα κανάλια στην επιθυμητή σειρά έπρεπε πρώτα να απενεργοποιήσω το LCN, το οποίο δεν θυμάμαι να υπήρχε καν ως επιλογή σε άλλους δέκτες με το 3601. Η επιλογή διαγραφής κάποιου καναλιού είναι λίγο κριμένη, καθώς δεν είναι μαζί με την επιλογή μετακίνησης. Αλλά εκεί είναι η επιλογή επεξεργασίας, η οποία ανοίγει ένα υπομενού και στο οποίο μπορεί να γίνει η διαγραφή, η ταξινόμηση με διάφορους «ετοιματζίδικους» (και άχρηστους) τρόπους, καθώς και η μετονομασία των καναλιών.
 
Last edited:

talos_2002

Supreme Member
27 January 2010
5,393
Θεσσαλονίκη
Στο μενού «Σύστημα TV» περιλαμβάνεται μια ρύθμιση της εξόδου που θα χρησιμοποιηθεί, με επιλογές ανάμεσα σε Scart και HDMI. Οι ίδιες επιλογές σε παλιότερο λογισμικό της ALi αναφέρονται ως RGB και CVBS αντίστοιχα. Ανεξαρτήτως της επιλογής, λειτουργούν και οι δύο έξοδοι ταυτόχρονα. Αυτό που φαίνεται να κάνει, είναι να μεταβάλει τις διαθέσιμες προς επιλογή αναλύσεις εικόνας που διατίθενται επίσης σε αυτό το μενού. Επιλέγοντας Scart, η μόνη διαθέσιμη ανάλυση είναι η 576i, ενώ επιλέγοντας HDMI εμφανίζονται οι 576p, 720p, 1080i και 1080p.
Έχοντας συνδέσει τον δέκτη μέσω HDMI, επέλεξα την 576p. Σκέφτηκα ότι αφού αυτή είναι η ανάλυση που εκπέμπουν τα κανάλια (πλην ΕΡΤ HD) και οι τηλεοράσεις κάνουν πολύ καλύτερο upscale (αύξηση της ανάλυσης σε εκείνη της οθόνης/του panel της) από τους δέκτες, είναι καλύτερα να μην επιτρέψω στον δέκτη να κάνει αυτή τη δουλειά. Το αποτέλεσμα με τρόμαξε, καθώς οι γραμμές και τα περιγράμματα έγιναν πολύ πριονωτά. Παρ' ότι χρησιμοποιούσα HDMI, κατέληξα να χρησιμοποιώ την 576i που διατίθεται μόνο αφού επιλεγεί η Scart ως έξοδος.
Αν και δεν έχω ούτε κάποια καλή τηλεόραση, ούτε μάτια μαθημένα να ξεχωρίζουν ατέλειες στην εικόνα, η εικόνα του Mstar 7818 μου φαίνεται καλύτερη, κυρίως γιατί το ALi εμφανίζει άσχημα το λευκό χρώμα του δέρματος των ανθρώπων, κάτι που φαινόταν έντονα στα πρόσωπα.

Βρήκα πολύ θετικό ότι αμέσως μετά την αλλαγή ανάλυσης, ο δέκτης εμφανίζει μήνυμα αίτησης επιβεβαίωσης από τον χρήστη. Έτσι, σε περίπτωση που με σύνδεση HDMI γίνει επιλογή μεγαλύτερης ανάλυσης από εκείνη που υποστηρίζει η τηλεόραση, ο χρήστης δεν θα μείνει μπροστά σε μια σκοτεινή οθόνη τηλεόρασης, αναγκασμένος να αλλάξει στα τυφλά την ανάλυση σε μια υποστηριζόμενη από την τηλεόρασή του ή να βρει ένα καλώδιο scart για να ξαναδεί το μενού. Ο δέκτης θα επαναφέρει αυτόματα την προηγούμενη ανάλυση μετά από 10", εκτός φυσικά αν δώσει επιβεβαίωση ο χρήστης. Η επιβεβαίωση δεν μπορεί να δοθεί κατά λάθος, αφού δεν αρκεί απλά ένα πάτημα του ΟΚ, αλλά πρώτα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάποιο από τα οριζόντια βελάκια.



Όπως σε όλους τους αποκωδικοποιητές με ALi, η μπάρα πληροφοριών που εμφανίζεται κατά την αλλαγή καναλιών (Infobar) είναι ρυθμιζόμενη ως προς την διάρκεια. Και η διαφάνειά/διαύγειά της μπορεί να ρυθμιστεί, αφού υπάρχει ρύθμιση τέτοια ρύθμιση που επηρεάζει όλες τις ενδείξεις και τα μηνύματα που εμφανίζει στην τηλεόραση ο αποκωδικοποιητής.
Μια χρήσιμη διαφοροποίηση που έχει, είναι ότι αντί να περιλαμβάνει ένδειξη σήματος, όπως έχουμε συνηθίσει από πολλούς άλλους αποκωδικοποιητές της αγοράς, έχει ένδειξη του ποσοστού που έχει ήδη προβληθεί από την εκπομπή που παρακολουθούμε.


Με ένα πάτημα του πλήκτρου Info μπορούμε να δούμε μια σύντομη περιγραφή του προγράμματος, ενώ με δεύτερο εμφανίζονται κάποιες βασικές τεχνικές πληροφορίες για το σήμα του καναλιού.


Η μορφή του EPG είναι ίδια με εκείνη που υπάρχει και σε άλλους δέκτες με ALi, όντας κάπως άβολη.


Η λειτουργία Timeshift χρησιμοποιεί ένα σημαντικό τμήμα της χωρητικότητας της μονάδας USB που θα συνδεθεί στον αποκωδικοποιητή, ακόμα και όταν δεν την χρησιμοποιήσουμε. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για όσους χρησιμοποιούν στικάκια (flask drives) μικρής χωρητικότητας. Ευτυχώς υπάρχει επιλογή απενεργοποίησης του Timeshift (Χρονοκαθυστέρηση).
Ενδεικτικά αναφέρω την κατανομή χώρου σε GB όπως αναφέρθηκαν από τον δέκτη για τα στικάκια που δοκίμασα.
Μέγεθος στικΣυνολικόςΔεσμευμένοςΕλεύθερος
21,841,840
43,721,182,53
1615,04510,04

Στο ίδιο μενού υπάρχουν τρεις ρυθμίσεις που δεν έχω δει σε δέκτη με τον 3601. Η πρώτη επιτρέπει την χρήση του Timeshift ενώ εκτελείται ταυτόχρονα κάποια εγγραφή και η δεύτερη ρυθμίζει αν μετά από μια προγραμματισμένη εγγραφή ο δέκτης θα απενεργοποιηθεί θα συνεχίσει να λειτουργεί. Η τρίτη αφορά μια λειτουργία που δεν γνωρίζω να την κάνει άλλος επίγειος δέκτης παραπλήσιας τιμής. Διαθέτει λειτουργία Jump (άλμα) κατά την προβολή των εγγραφών του, η οποία ενεργοποιείται με το αριθμητικό πλήκτρο 3, ενώ η ρύθμιση θέτει τιμές από 30" ως 10' στο χρονικό μήκος του άλματος.



Στο σύντομο εγχειρίδιο (Quick start) που τον συνοδεύει, αναφέρεται ότι ο δέκτης υποστηρίζει μόνο το σύστημα αρχείων FAT32, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει μονάδες αποθήκευσης ήδη διαμορφωμένες σε NTFS.



Στη σελίδα του στο διαδίκτυο υπάρχει μια αναβάθμιση που διορθώνει και το πρόβλημα εμφάνισης πολύ μικρού μεγέθους των υποτίτλων στα βιντεάκια, που συναντάται σε πολλούς αποκωδικοποιητές με ALi, κάνοντάς τον έναν από τους ελάχιστους δέκτες με το Μ3601 που το έχει λύσει, όπως έχει λύσει και το πρόβλημα εμφάνισης ελληνικών ονομάτων αρχείων.

Αρκετά μηνύματα δεν είναι μεταφρασμένα ή έχουν κακή μετάφραση. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσω την διόρθωσή της στο αρχείο που μου έστειλε η Strong.
Μαζί με την μετάφραση, θα μπορούσα να στείλω και μια αναφορά προβλημάτων και προτάσεων αν θα θέλατε.
 
Last edited:

Leonidas33

AVClub Addicted Member
30 November 2007
1,735
Το λειτουργικό δείχνει ενδιαφέρον,και δεiχνει και την ώρα στην προσοψη.Δεν έχει όμως διακόπτη on/off στο πίσω μέρος,ούτε πλήκτρα μπροστά αν χαλάσει το τηλεκοντρολ.Αυτά για τα χρήματα που ζητά που είναι 50+ ευρώ,δεν είναι λίγα, μαζί με ένα 1 ετος μόνο εγγύηση .
 

tolias

Supreme Member
5 March 2011
3,745
Πολύ ωραία παρουσίαση. Για την εικόνα μου φαίνεται (και αυτό είναι προσωπική παρατήρηση, μπορεί κάποιοι να διαφωνήσουν) ότι όλοι οι ALI 3601 (τουλάχιστον) έχουν το ίδιο πρόβλημα στην εικόνα. Ψάχνοντας όλα τα thread των ALI κάπου διαβάζω σε όλα το ίδιο πράγμα, για το ίδιο περίπου πρόβλημα στην εικόνα. Πολύ έντονο λευκό (πολύ υψηλή αντίθεση που καίει το λευκό, θέλει μείωση), έντονα χρώματα που θέλουν λίγη μείωση και ο δικός μου ALI ήθελε και αύξηση της φωτεινότητας γιατί ήταν πολύ σκοτεινό το μαύρο. Γκρίνιαζα για τον δικό μου Crypto Redi 210AD αλλά ψάχνοντας σε όλoυς τους ALI είδα να γράφονται σε κάποιο σημείο των threads τα ίδια παράπονα. Θέλει ρύθμιση η εικόνα της τηλεόρασης για να στρώσουν λίγο. Επίσης εσύ χρησιμοποιείς ανάλυση SD. Θα ήθελα να δω τι κάνει και σε ανάλυση HD και αν είναι ομαλή η κίνηση. Έχω δει και αυτό το θέμα στον Crypto μου, αλλά το έχω διαβάσει και σε άλλους ALI που έψαξα. Αυτό όμως όχι σε όλους. Ίσως η εικόνα να είναι γενικότερο θέμα των ALI τουλάχιστον του 3601. Βέβαια δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας γιατί δεν το διακρίνουν όλοι. Δεν είναι εντελώς χάλια η εικόνα, απλά αν είσαι λίγο υποψιασμένος, και αν έχεις και δεύτερο δέκτη άλλου επεξεργαστή για να συγκρίνεις, ίσως να δει κάποιος διαφορά. Όπως εγώ βλέπω διαφορά με τους άλλους δέκτες μου. Εξαίρεση είναι ο Telesystem αλλά εκεί φαίνεται έχουν δώσει σημασία στην εικόνα. Είναι ο μόνος δέκτης με δικά του ρυθμιστικά εικόνας.
Αλλά οι ALI έχουν άλλα πλεονεκτήματα. Γρήγορο zapping, ρυθμιζόμενες μπάρες και παράθυρα, δεν χάνουν τα κανάλια κτλ.
Η επιλογή LCN υπάρχει και σε παλιότερους ALI, αλλά ονομάζεται Τοπική Αναζήτηση και υπάρχει στην δεύτερη επιλογή του μενού. Την κατηγορία Εγκατάσταση.
 

talos_2002

Supreme Member
27 January 2010
5,393
Θεσσαλονίκη
Έχω μια αναβάθμιση για τον δέκτη, που δεν υπάρχει στο site της εταιρίας ακόμα.
Δεν μπορώ να δώσω σύνδεσμο προς το αρχείο, παρά μόνο μέσω π.μ.
Και οι κλώνοι (π.χ. DigiView DV-127) μπορούν να το χρησιμοποιήσουν φυσικά.
 

sleep

New member
18 November 2012
3
καλησπερα σας, ειμαι καινουργιος στο forum κι εχω μια απορια για το προηγουμενο μοντελο αυτου του αποκωδικοποιητη, το μοντελο Strong SRT 8102, ξερω πως θα επρεπε να ανοιξω καινουργιο θεμα ομως προκειται για μια και μονη ερωτηση κι αυτη ειναι η εξης, εχω μια tv με αναλογια οθονης 4:3 οποτε σε οποια ρυθμιση και να βαλω τον Strong ειτε μου αφηνει κενα πανω κατω ειτε μου κοβει εικονα, σε αντιστοιχη tv και με μηχανημα Strong SRT 8105 eco και βαζοντας την ρυθμιση στο auto η εικονα εμφανιζεται κανονικα. Οι αναβαθμισεις που εχει ανεβασει το site εχουν γινει κανονικα. Μπορειτε να με βοηθησετε ?
 
Last edited:

faethon242

Established Member
24 July 2006
120
Off topic απάντηση: δοκίμασε στις ρυθμίσεις TV System του Strong να διαλέξεις τον σωστό τύπο σύνδεσης (μάλλον scart), να αλλάξεις την ανάλυση του δέκτη σε 576i ή 576p και μετά πρέπει με το auto στο aspect ratio να δείχνει σωστά.
 

audiov

AVClub Addicted Member
26 June 2010
1,824
σε αντιστοιχη tv

Σε αντιστοιχη. Οχι στην ιδια. :chinscratch:

Τοτε πολυ πιθανο η αλλη τηλεοραση να εχει ρυθμιστει ωστε να κανει αυτοματη αλλαγη σε 4:3 ή το αντιστροφο. Κατι τετοιο παιζει.
Δες τις ρυθμισεις της αλλης τηλεορασης.
Δες και του αλλου δεκτη.
Φτιαξε και τα δυο οπως ειναι το αλλο ζευγος.
 

talos_2002

Supreme Member
27 January 2010
5,393
Θεσσαλονίκη
Γειά σου sleep. Καλώς όρισες!

Ο 8102 δεν είναι προηγούμενο μοντέλο, απλώς δεν έχει εξόδους composite (στρόγγυλα βισματάκια).

Μήπως συνδέονται με διαφορετικό τρόπο οι δύο δέκτες σου; Θυμάμαι ότι έχει αναφερθεί κάτι τέτοιο.

Στον ECO όταν βάζεις Auto τραβάει την εικόνα προς τα πάνω και κάτω, ώστε να γεμίσει τα κενά που έχει η εικόνα 16:9 που στέλνουν αρκετά κανάλια.
Στην 4:3LB εμφανίζει κανονικά τα μαύρα πλαίσια πάνω και κάτω. Και έτσι πρέπει να κάνει ώστε να μη αλλοιώνει την εικόνα.
Στην 4:3PS μεγεθύνει την εικόνα μέχρι να γεμίσουν τα κενά και έτσι οι πλαϊνές μεριές χάνουν ένα τμήμα της εικόνας.


Με την ευκαιρία, να δώσω έναν σύνδεσμο προς την έκδοση firmware 1.1.0a για τον 8105 ECO.
Ίσως κάποια μέρα θυμηθούν στην Strong να την ανεβάσουν και στο site τους. Για κάποιον λόγο κρατάνε τον ECO μια έκδοση πιο πίσω, αλλά έχουν το firmware.


Επεξεργασία: Υπάρχει νέα αναβάθμιση 1.1.4.
 
Last edited:

sleep

New member
18 November 2012
3
ευχαριστω πολυ talos_2002 για την αμεση σου απαντηση οπως και για το firmware για τον ECO, να εκμεταλευτω την ευγενια σου και να ζητησω μηπως σου βρισκεται και κανα firmaware για τον 8102, ευχαριστω εκ των προτερων

Επεξεργασία:
οπως επισης ευχαριστω και τους αλλους δυο κυριους για τις αμεσες απαντησεις τους, που δεν τις ειχα δει νωριτερα αλλα μολις τωρα
 
Last edited by a moderator:

sleep

New member
18 November 2012
3
οπως και να χει σας ευχαριστω ολους για τις απαντησει στα ερωτηματα μου και για την κατανοηση σας σε ερωτηματα μου που θεωρουνται off topic
 

nick2001

Senior Member
22 October 2008
590
Θεσσαλονικη
Να ρωτήσω και εγώ κάτι για τον 8102, όταν παίζω αρχεία οι υπότιτλοι που είναι srt δεν εμφανίζονται στην οθόνη.Ξέρει κανείς τι παίζει?