siena pianoforte

Dr Pan K

Supreme Member
18 December 2010
9,067
το 1800 για τον γαμο του Antonio Ferri και της Rebecca Marchisio κατασκευαστηκε ενα απο τα ιστορικοτερα οργανα ολων των εποχων. Ενα πιανοφορτε. Οχι ομως ενα οποιοδηποτε πιανοφορτε. Η εμφανιση και ο ηχος ηταν ανταξια ενος βασιλεια.
μετα απο την εμφανιση του συγκεκριμενου οργανου στην διεθνη εκθεση του παρισιου το 1867 το πιανο περασε στα χερια του τοτε πριγκιπα και μετεπειτα βασιλεια της Ιταλιας Umberto.
to 1880 o Umberto επισκευθηκε τα ιεροσολυμα και μαθαινοντας την υπαρξη ενος ταλανταχου νεαρου πιανιστα, προσφυγα απο την ουκρανια, του Mathis Yanovsky, τον προσκαλεσε στην ρωμη για να τον ακουσει στο θρυλικο πιανο ο σολιστ ομως πεθανε πριν καταφερει να παιξει και ο εγγονος του εκανε τα παντα για να αποκτησει προσβαση στο οργανο. ματαια ομως.
ο εγγονος, Carmi στο ονομα, κατα την διαρκεια του δευτερου παγκοσμιου πολεμου βρεθηκε με τα στρατευματα στην βορειο αφρικη. ακολουθοντας την υποχωρηση του ρομμελ και το πλιατσικο που ειχε κανει απ οπου περνουσε μια μερα βρεθηκε μπροστα σε ενα περιεργο ευρημα. θαμμενο μεσα στην αμμο της αιγυπτου ηταν ενα αριστουργημα, ενα πιανο...
το πιανο κατεληξε, μαλλον αδοξα, στο τελ αβιβ. για τα χρονια του πολεμου εξυπηρετουσε την διασκεδαση τον φανταρων του αγγλικου στρατου. στο τελ αβιβ δεν ειχε μεγαλη τυχη, χρησιμοποιηθηκε σαν μελλισι, χωρος αποθηκευσης κρεατων και εν τελη πεταχτυκε σε μια χωματερη..
ο Carmi μετα το τελος του πολεμου αποφασισε να ασχοληθει με την συντηρηση των πιανων. η πρωτη του σκεψη ηταν βεβαια το πιανοφορτε της σιενας. δεν ηταν καν μακρυα. μολις ομως το αντικρυσε ομως συνηδητοποιησε πως ηταν αχρηστευμενο. η νυχτα ειναι καλος συμβουλος και την αλλη μερα αλλαζοντας γνωμη ξαναεπισκεφτηκε την χωματερη.
το πιανο ομως δεν ηταν πια εκει καποιος αλλος το ειχε παρει. εκεινο τον καιρο ομως δεν υπηρχαν πολλοι μαστορες στο τελ αβιβ και μετα απο λιγες μερες καποιος το εφερε στο μαγαζι του αρπαζοντας την ευκαιρια αγοραζει το πιανο και στο εσωτερικο του ανακαλυπτει μια φωτογραφια του βασιλεια της ιταλιας.
ηταν πλεον σιγουρος οτι ειχε το σωστο οργανο !
εδω μπορειτε να ακουσετε το ιστορικο αυτο οργανο http://www.allmusic.com/album/the-siena-pianoforte-w52028

εγω το ακουω απο εδω
3567107337_ab9a00eb0a_z.jpg
SiennaPiano.jpg