Καλωδίωση σε σπίτι υπό ανακαίνιση

costgeorg

New member
31 January 2010
30
Καλησπέρα σε όλους.

Την περίοδο αυτή ανακαινίζουμε το σπίτι μας και ψάχνομαι λίγο για το θέμα της καλωδίωσης (δηλώνω εκ των προτέρων ότι δεν είμαι και πολύ του χώρου!). Για τα καλώδια DATA (τηλεφώνο / lan) έχω βρει μια λύση με κάποιο rack που θα μπει σε ένα σημείο του σπιτιού στο οποίο θα καταλήγουν όλα τα καλώδια από όλα τα δωμάτια και θα "ενώνονται" με την εξωτερική γραμμή του τηλεφώνου και το router. Αναρωτιόμουν αν μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο για τη δορυφορική τηλεόραση. Στη ταράτσα θα μπει ένα δορυφορικό πιάτο (μάλλον για Νova) και θα κατεβαίνουν δύο δορυφορικά καλώδια από το πιάτο και ένα "συμβατικό" από την κεραία. Με ποιο τρόπο θα μπορούσα να κάνω τη συνδεσμολογία ώστε να έχω αντίστοιχο αποτέλεσμα με αυτό του Rack για τα DATA, τι θα χρειαστώ;

Ευχαριστώ προκαταβολικά,

Κώστας
 

costgeorg

New member
31 January 2010
30
Λοιπόν κατόπιν μελέτης και αν τα έχω καταλάβει σωστά:

Έστω ότι έχω 4 θέσεις (πρίζες) tv/sat.
Από την κάθε πρίζα θα πρέπει να φεύγει ένα καλώδιο uhf(?), σωστά; (Δλδ δεν απαιτείται να φεύγουν δύο καλώδιο ένα sat και ένα uhf).
Τα 4 αυτά καλώδια θα μαζεύονται σε ένα σημείο στο οποίο θα υπάρχει multiswitch.
Επίσης στο multiswitch θα καταλήγουν τα δύο καλώδια sat και το ένα της επίγειας στο οποίο και θα κουμπώνουν.
Το ερώτημα είναι αν κουμπώσω τα τέσσερα καλώδια που έρχονται από τις πρίζες θα μπορώ να έχω σήμα επίγειας και στις 4 πρίζες ταυτόχρονα; Όσον αφορά το δορυφορικό θα μπορώ και στις 4 πρίζες να βάλω πχ αποκωδικοποιητή και να βλέπω sat και στις 4 θέσεις ή μόνο σε δύο από τις 4 (λόγω των δύο sat καλωδίων που θα έρχονται από το πιάτο);
Pls για τα φώτα σας.
 

amvrakas1

Established Member
10 December 2010
215
Γιατί δύο καλώδια από το πιάτο?Δύο universal lnb θα βάλεις?Αφού θα βάλεις πολυδιακόπτη, για ένα δορυφόρο(πχ Hotbird=NOVA) θέλεις ένα quattro lnb με τέσσερα καλώδια.Έτσι θα βλέπεις σε όλες τις πρίζες με διαφορετικό δέκτη ταυτόχρονα και άλλη πόλωση=κανάλι.Καλύτερα πάρε πολυδιακόπτη με περισσότερες εισόδους ώστε μελλοντικά να βάζεις απλά από ένα quattro lnb με τέσσερα καλώδια και να έχεις πχ Eurobird=OTE TV ή κάποιους από τους ASTRA.
Πιο φθηνά πάντως έρχεται ένα QUAD LNB με τέσσερις combiners όπου θα γίνεται μίξη με τα επίγεια από την κεραία σου αφού προηγουμένως την έχεις split-άρει σε τέσσερις εξόδους.Αυτό το σχέδιο δεν έχει όμως φθηνή επεκτασιμότητα.Υπόψην εκεί που θα τοποθετήσεις τον πολυδιακόπτη πρέπει να έχεις και παροχή τάσης και να είναι προστατευμένο μέρος.
Αφού ανακαινίζεις αυτά τα πράγματα τα φτιάχνεις μια φορά και μετά απολαμβάνεις.Λέμε τώρα γιατί εαν σου μπει το μικρόβιο των δορυφορικών συνέχεια τα φτιάχνεις και ποτέ δεν είναι τέλεια.
 

netblues

AVClub Enthusiast
6 May 2009
987
Οτι κανεις με τα καλωδια του lan, κανεις και με το δορυφορικο.
Σου προτεινω να βαλεις διπλες πριζες lan με δυο utp σε καθε σημειο. Δεν υπαρχει κανενας λογος διαχωρισμου data/τηλεφωνου.
Θα τραβηξεις ακτινωτα καλωδια sat και θα τα φερεις στο ιδιο σημειο οπου θα βαλεις και το rack. Aπο την ταρατσα θα κατεβασεις κατ'ελαχιστο 9 καλωδια, για να μην πω 17.
Για καθε δορυφορο χρειαζονται 4 καλωδια (σε εγκατασταση με πολυδιακοπτη) Τυπικα θα εβαζα Astra 19, Hotbird 13, Eurobird 9 (αν σου προκυψει connextv) και προβλεψη για αλλον ενα δορυφορο. +1 καλωδιο για να κατεβασεις σημα απο κανονικη κεραια για τα επιγεια.

Με 17 καλωδιοα παιζει και το σεναριο να βαλεις τον πολυδιακοπτη κοντα στο πιατο , και να ανεβασεις τα καλωδια απο τις πριζες στη ταρατσα.
Οπως και ναχει, αμα εχεις τραβηξει τα καλωδια σε κοινο σημειο, οτι θες κανεις.

Και για να μην χασει η μανα το παιδι απο τα καλωδια, στο rack βαζεις και ενα τετοιο , και εισαι αρχοντας. http://www.connectorco.co.uk/catalogue/av_panels.htm
 

costgeorg

New member
31 January 2010
30
Ευχαριστώ για την απάντηση. Είπα δύο καλώδια γιατί ουσιαστικά αυτός είναι και ο εξοπλισμός που έχω τώρα (twin lnb). Το ερώτημα είναι αν δεν θέλω να κατεβάσω 4 sat από την ταράτσα και ένα ακόμα για την επίγεια τι θα ήταν προτιμότερο, να κατεβάσω τα 3 καλώδια (2sat + 1 επίγειας) μέσα στο σπίτι και εκεί με ένα combiner και ένα πολυδιακόπτη να δίνω σήμα στη κάθε πρίζα ή από την κάθε πρίζα να φεύγουν 2 καλώδια (1sat + 1 επίγειας) να καταλήγουν εκεί απ' όπου θα έρχονται τα καλώδια από την ταράτσα και εκεί να ενώνονται (τα επίγεια με το επίγειο της ταράτσας και τα sat με το/-α sat της ταράτσας) και πως;

Edit: Netblues τώρα είδα την απάντηση σου, δυστηχώς δεν ξέρω αν υπάρχει η δυνατότητα να κατεβάσω τόσα καλώδια από την ταράτσα, για δύο λόγους: α. η πρόσβαση στην ταράτσα δεν είναι από κοινόχρηστο χώρο αλλά μέσω του διαμερίσματος του τελευταίου ορόφου (!) και β. τα όποια καλώδια θα κατέβουν αναγκαστικά πρέπει να έρθουν από την εξωτερική πλευρά του κτιρίου μιας και δεν υπάρχει κάποιος φωταγωγός ή κάτι αντίστοιχο στο οποίο θα μπορούσαν να κρυφτούν. Μια ερώτηση για τα data, έστω ότι η πρίζα θα είναι διπλή utp το τηλέφωνο δεν συνδέεται σε rj11 ή έχω μείνει πίσω?
 
Last edited:

netblues

AVClub Enthusiast
6 May 2009
987
Για τα καλωδια, προτεινεται ουτως η αλλος να βαλεις καποιο καναλι για να τα προστατεψεις απο τον ηλιο.
Λιγο πιο μεγαλο, δεν αλλαζει τιποτε, η βαβουρα ειναι ιδια, και το κοστος του καλωδιου, μεσα σε ολη την ανακαινιση αμελητεο.
Κατ ελαχιστον, κατεβασε 5. 1 Δορυφορος + επιγειο.
Μεχρι δυο-τρια σημεια και ενα δορυφορο δεν αξιζει να μπλεξεις με πολυδιακοπτες.
Σε καμμια περιπτωση δεν χρειαζεσαι δυο καλωδια για tv και sat εντος του σπιτιου. Οι πριζες tv-sat ξεχωριζουν το σημα απο ενα καλωδιο, και μπορεις
ευκολα να ενωσεις το επιγειο με το sat που ερχεται απο το lnb με ενα παμφθηνο (μερικα ευρω) sat -tv combiner, για πολυ απλες καταστασεις.

Τα φυσακια rj11 ειναι σχεδιασμενα να κουμπωνουν και σε πριζες rj45 χωρις κανενα προβλημα.
Εξαλλου υπαρχουν και ip phones πλεον.
Και για να κρατησεις το κοστος σε λογικα επιπεδα, cat5e καλωδιωση ειναι αρκετη. 1gigabit ανετα και φτηνα παντου ειναι υπεραρκετο. Ειδικοτερα οταν εχεις ΔΥΟ καλωδια σε καθε σημειο. Και με ενα εξωτερικο σπλιττερ στην αναγκη παιζεις τη φωνη στο μπλε στη μεση, και εχεις και δυο data, για να μην χρειαστει να βαλεις και switchaki εκει που θα βαλεις την tv..
Ειδικα για εκει που θα μπει η tv θα εβαζα δυο διπλες. Μια για την τηλεοραση (αργα η γρηγορα εκει θα παει), μια για το mediaplayer, μια για κανενα δορυφορικο δεκτη και μια για κανενα ενισχυτη AV που θελει και lan ή κανενα set top box για ip-tv και κλεισαμε...

Μην ξεχασεις να περασεις και ενα utp καλωδιο απο το rack μεχρι (ιδανικα) το κουτι διανομης του οτε στην εισοδο του κτιριου.
Αν δεν, φτασε τουλαχιστον οσο πιο κοντα στην εισοδο του ΟΤΕ ειναι πρακτικο. (πχ στο κουτι διακλαδωσης του οροφου στο κοινοχρηστο διαδρομο εξω απο το διαμερισμα.)
 

music_1896

AVClub Enthusiast
8 February 2009
737
Ρόδος
Επειδη κανω κι εγω ανακαινιση.Στην τηλεοραση ελεγα να βαλω ενα switch ethernet για να μην εχω πολλες πριζες δικτυου ειναι ενταξει ;
 

netblues

AVClub Enthusiast
6 May 2009
987
Re: Απάντηση: Καλωδίωση σε σπίτι υπό ανακαίνιση

Ειναι μια φτηνη απλη λυση. Ομως προσθετει αλλο ενα πραγμα με ρευμα + καλωδια προς διαφορες συσκευες. Ο τοιχος εχει αλλη χαρη.
Κατα ταλλα δουλευει.
 

ssouliss

Established Member
24 February 2010
161
Athens, Greece
Εξ ιδίας πείρας και επειδή τα δορυφορικά γίνονται ενίοτε "επικίνδυνο" και ακριβό μικρόβιο, πρόβλεψε και 1 καλώδιο για ενδεχόμενο κινητό πιάτο με positioner.