How to Digitize your Vinyls

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

biomelody

New member
19 January 2010
57
ΊΛΙΟΝ Τρωάς
Θα ήθελα να ζητήσω την πολύτιμη βοήθεια σας για να ψηφιοποιήσω δίσκους βινυλίου. Αγόρασα πρόσφατα το DAC της FURUTECH (ADL GT40 USB DAC - 24bit 96KHz).

ADL GT40 rear.jpgADL_GT40_front_1000.jpg

Έχω διαβάσει τις οδηγίες και καταλάβει τα περι συνδέσεων (το user manual κατεβαίνει απο εδώ: http://www.furutech.com/a2008/product2.asp?prodNo=374).

Δεν γνωρίζω όμως πως ξεκινάει... και πως τελειώνει αυτη η διαδικασία. Δηλαδή σίγουρα χρειάζεται ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή, ποιό κατα τη γνώμη σας είναι ένα αρκετά καλό (αν όχι το καλύτερο) για Windows 7 ? Πώς γίνεται η μετατροπή? Μπορούμε να επιλέξουμε φορμά αποθήκευσης για μετέπειτα δημιουργία CD? Πώς κόβουμε τα κομμάτια γιατί σίγουρα κάθε πλευρά του δίσκου αρχικά θα αποθηκεύεται σαν ένα κομμάτι? Και άλλες ερωτήσεις που πιστεύω να προκύψουν στην πορεία...
 

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
Με το cool edit pro και μετά να στρωθείς στο διάβασμα.
Αυτό για πολλές δυνατότητες και οπτικό έλεγχο της δουλειάς σου.

Εναλλακτικά να κατεβάσεις το δωρεάν (ενεργοποιείται μέσω twitter) audiogate της Korg το οποίο είναι πολύ απλό, πολύ αποτελεσματικό με πολλές δυνατότητες (γράφει και cd, εξάγει σε ότι multibit format θές αλλα και σε dsd!) εύκολά προσβάσιμες και είναι και πολύ πoioτικό pc player.

Εγώ έχω μιά έκδοση του πρώτου για τις βαριές δουλειές αλλα χρησιμοποιώ το δεύτερο κατα κόρον..
 
Last edited by a moderator:

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,089
Αθήνα, Ηλιούπολη
Αχ! Τι ψάχνειις τώρα... :smile:
Από το δικό σου ερώτημα ξεκίνησα, Και για να το λύσω προχώρησα και κολύμπησα πολύ βαθέιά. Εκπαιδεύτηκα, μελέτησα και συνεχίζω τη μελέτη.
Κι' έφτσσα σήμερα να έχω κανονικό στούντιο ηχογραφήσεων και να κάνω μεταξύ άλλων και Hi-End ψηφιοποίηση βινυλίων, όπως λέει και η υπογραφή μου.

Τέλος πάντων, θα προσπαθήσω να σε καθοδηγήσω κάπως.

1. Θα χρειαστείς κάποιο πρόγραμμα με το οποίο θα ηχογραφείς. Ποιό θα είναι αυτό; Υπάρχουν κατ' αρχήν τα επαγγελματικά εργαλεία, αυτά που χρησιμοποιούμε οι ηχολήπτες, μηχανικοί ήχου και γενικότερα όσοι ασχολούμαστε σήμερα επαγγελματικά με την επεξεργασία ήχου. Cubase ή Nuendo, WaveLab, Sony Soundforge, Samplitude, Logic κλπ, είναι τα πιο συνηθισμένα. Waves, Algorithmix, Izotope, Native Instruments κ.ά. τα πιο συνηθισμένα plugins. Όλα τα παραπάνω αποτελούν βαρειές επαγγελματικές εφαρμογές που προϋποθέτουν συστηματική μελέτη και εκμάθηση. Υπάρχει κάποιο κατάλληλο για τον αρχάριο που δε φιλοδοξεί να γινει επαγγελματίας, ούτε να ξανασπουδάσει και να μην ξημεροβραδιάζεται στο διάβασμα;

Ο φίλος μας LUXILA συνιστά να βρεις το Cool Edit και να χρησιμοποιήσεις και την Audiogate της Korg. Η Adobe εδώ και χρόνια έχει αγοράσει τα δικαιώματα του Cool Edit που πλέον έχει παλιώσει και κυκλοφορεί σήμερα ως Adobe Auditition. Η Audiogate της Korg είναι ένα σπουδαίο επαγγελματικό εργαλείο που κάνει εξαιρετική δουλειά για πάρα πολλά πράγματα, εκτός ένα: Δεν ηχογραφεί. Υπάρχει ωστόσο ένα πρόγραμμα που είναι κατάλληλο για αρχάριους και κάνει όλα όσα γυρεύεις με όσο το δυνατόν απλούστερο τρόπο. Και θα χρειαστεί λιγότερο διάβασμα. Αλλά διάβασμα σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί.
GoldWave
Θα το βρεις εδώ:
Σχετικά φθηνό, αν θελήσεις να το αγοράσεις. 49 δολλάρια, περίπου 37 Ευρώ.

2. Θα γράφεις ολόκληρη την πλευρά του δίσκου, αφού προηγουμένως τον καθαρίσεις καλά. Προσοχή στις στάθμες. Πρέπει να γράφεις στη μέγιση δυνατή στάθμη, χωρίς να υπερφορτώνεις. Σου προτείνω να γράφεις σε 44,1 KHz/24 bits. Προς το παρόν δεν θα χρειαστείς παραπάνω. Ούτε θα δεις διαφορά με τον εξοπλισμό σου.

3. Το αποτέλεσμα θα είναι να έχεις σε Wav format ολόκληρη την πλευρα του δίσκου. Αυτό πρέπει εν συνεχεία να το επεξεργαστείς:
α) Αν χρειαστεί DC Offset remove και Normalize θα τα κάνεις τώρα.
β) Να κάνεις αποθορυβοποίηση. (Αν χρησιμοποιήσεις το GoldWave, έχει δικά του εργαλεία, δεν θα χρησιμοποιήσεις εξωτερικά). Αφαιρείς τα χιουμ, κλικ, ποπ, σκρατς, χιςς, (hum, clik, pop, scratch, buzz, hiss) που τυχόν βρίσκονται στο δίσκο. Προσοχή! Αν το παρακάνεις το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό. Αν πετύχεις θα ενθουσιαστείς!
γ) Κόβεις το μεγάλο Wav που έχει προκύψει σε μικρότερα κομμάτια, αντίστοιχα με τα τραγούδια ή κομμάτια του δίσκου. Προς το σκοπό αυτό μαρκάρεις τα αντίστοιχα χρονικά σημεία έναρξης-λήξης τοποθετώντας τους σχετικούς markers, είτε αυτόματα χρησιμοποιώντας τις ευκολίες που μπορεί να παρέχει το πρόγραμμα, είτε χειροκίνητα.
δ) Μετατρέπεις (μαζικά) τα κομμάτια που προκύπτουν στο επιθυμητό format. (π.χ. από 48 KHz/24 Bits 44,1 KHz/16 Bits) Ταυτοχρόνως εφαρμόζουμε το κατάλληλο Dithering. Για το σκοπό αυτό το πρόγραμμα της Auiogate είναι εξαιρετικά κατάλληλο. Αν το επιθυμούμε Fade-ins και Fade-outs στα επιμέρους κομμάτια θα μπουν τώρα.​

Υπάρχει πλήθος λεπτομερειών που δεν μπορούν ν' αναφερθούν σ' ένα τόσο σύντομο σημείωμα.
Έδωσα πάντως μία μικρή ιδέα. -bye-
 

spytsi

Senior Member
18 February 2010
596
NorthWest
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα, με το οποίο θα 'θελα κάποια στιγμή ν' ασχοληθώ.
Ευχαριστώ κι εγώ τους ειδήμονες του χώρου για τη βοήθεια και τις συμβουλές.

Εκτός του Furutech, έχετε να προτείνετε άλλους (μη-επαγγελματικούς) analog-
to-digital converters (σε τιμές που να μην υπερβαίνουν τριψήφιο νούμερο)?
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,089
Αθήνα, Ηλιούπολη
Re: Απάντηση: How to Digitize your Vinyls

......... Εκτός του Furutech, έχετε να προτείνετε άλλους (μη-επαγγελματικούς) analog-
to-digital converters (σε τιμές που να μην υπερβαίνουν τριψήφιο νούμερο)?
Υπάρχούν δεκάδες πολύ καλές, άριστες, ως κορυφαίες "επαγγελματικές κάρτες ήχου" (interface για την ακρίβεια) που μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά (μεταξύ άλλων) και δεν υπερβαίνουν το τριψήφιο νούμερο! :smile:
 

spytsi

Senior Member
18 February 2010
596
NorthWest
Απάντηση: Re: Απάντηση: How to Digitize your Vinyls

Thx!
Θα μ' ενδιέφερε περισσότερο κάτι που να μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στο rack,
δλδ μια λύση όχι μορφής PC interface, αλλά αυτόνομης συσκευής (σαν το GT40).
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,089
Αθήνα, Ηλιούπολη
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: How to Digitize your Vinyls

Thx!
Θα μ' ενδιέφερε περισσότερο κάτι που να μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στο rack,
δλδ μια λύση όχι μορφής PC interface, αλλά αυτόνομης συσκευής (σαν το GT40).
Εφόσον η κάρτα είναι εξωτερική, συνήθως με σύνδεση είτε USB, είτε Firewire, θα μπορείς να την έχεις στο rack. Κάπου εκεί κοντά όμως πρέπει να υπάρχει ένας υπολογιστής. Άλλωστε και ο Furutech που βλέπουμε εδώ πιο πάνω με κάποιο υπολογιστή πρέπει να συνδεθεί για να λειτουργήσει, είτε ως ADC, είτε ως DAC.

Σου δίνω μερικές διευθύνσεις διαδικτυακών καταστημάτων, δύο ελληνικών και δύο ευρωπαϊκών, όπου θα πάρεις μία ιδέα από την υπάρχουσα πιοκιλία και τιμές.

http://www.athensproaudio.gr/index.php?target=categories&category_id=167

http://www.musicorama.gr/eshop/index.php?c_id=2101

http://www.thomann.de/gr/audio_interfaces.html

http://www.dolphinmusic.co.uk/category/computer-music/audio-interfaces/

Καλή εξερεύνηση! :music-smiley-005:
 

spytsi

Senior Member
18 February 2010
596
NorthWest
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: How to Digitize your Vinyls

...Σου δίνω μερικές διευθύνσεις διαδικτυακών καταστημάτων, δύο ελληνικών και δύο ευρωπαϊκών, όπου θα πάρεις μία ιδέα από την υπάρχουσα πιοκιλία και τιμές...
Καλή εξερεύνηση! :music-smiley-005:

Power! :ciao:
 

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
Εγώ χρησιμοποιώ αυτό εδώ και ένα χρόνο http://www.korg.com/mr2 γράφει σε ότι γουστάρεις, ακόμα και σε dsd και μου έχει λύσει τα χέρια και τα πόδια!..
Μεγάλο πλεονέκτημα τέτοιου τύπου λύσεων είναι οτι γράφει ουσιαστικά σαν κασετόφωνο η mnidisc κλπ δηλαδή) αποθηκεύει την εγγραφή μέσα του σε μια αφαιρούμενη κάρτα sd και μπορεί κανείς να επεξεργαστεί σε δεύτερο χρόνο με την ησυχία του το αποτέλεσμα.
Επίσης αποφεύγονται εκνευριστικά εμπόδια απο τον υπολογιστή κατα την διάρκεια της εγγραφής (πρίν έγραφα κατευθείαν σε υπολογιατή και το τί τράβαγα δεν λεγότανε) ενω την ποιόητα εγγραφής (σε dsd) την βρίσκω καλύτερη απο οτιδήποτε άλλο οικοιακό έχω ακούσει συμπεριλαμβανομένων και κορυφαίων μπομπινοφόνων.

Στα 680 ευρώ η τιμή του είναι λίγο τσιμπημένη (όχι για το πώς γράφει πάντως) αλλα για όσους δεν ενδιαφέρονται για το dsd υπάρχουν τέτοιου είδους εγγραφείς μέχρι τα 96/24 στα μισά λεφτά πέντε πάνω πέντε κάτω..
 
Last edited:

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
Ο φίλος μας LUXILA συνιστά να βρεις το Cool Edit. Η Adobe εδώ και χρόνια έχει αγοράσει τα δικαιώματα του Cool Edit που πλέον έχει παλιώσει και κυκλοφορεί σήμερα ως Adobe Auditition.

Ναι επειδή χρησιμοποιώ mac αυτό έχω περασμένο.
 

spytsi

Senior Member
18 February 2010
596
NorthWest
Απάντηση: Re: How to Digitize your Vinyls

Εγώ χρησιμοποιώ αυτό εδώ και ένα χρόνο http://www.korg.com/mr2 γράφει σε ότι γουστάρεις, ακόμα και σε dsd και μου έχει λύσει τα χέρια και τα πόδια!...

Πολύ ενδιαφέρον. Μπορεί να γράψει κι από αναλογική πηγή (πικάπ, με ή χωρίς phono stage)?
 

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
Γράφει απο οποιαδήποτε line out η αλλιώς tape out του ολοκληρωμένου η του πρό μας με την βοήθεια ενός ποιοτικού, του πιό ποιοτικού που θα μπορέσεις να βρείς, RCA σε minijack καλωδίου.
Οπότε χρειάζεσαι phono stage.
Επίσης απο το ενσωματωμένο του στερεοφωνικό του μικρόφωνο γράφει εξαιρετικά και απο Live ή απο το περιβάλλον ότι θες. Το έχω δικιμάσει σε λάιβ με εκπληκτικά αποτελέσματα.
 
Last edited:

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
Πάντως επειδή οι ποιοτικές δυνατότητες του συγκεκριμένου εγγραφέα περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο απο το ότι το ταίσεις φρόντισε το αναλογικό σου να είναι οτι καλύτερο θα μπορέσεις γαι πολλά χρόνια ειδαλιώς μόλις αναβαθμιστείς αναλογικά φτού και πάλι απο την αρχή. Ναί είναι τόσο καλό.
 

spytsi

Senior Member
18 February 2010
596
NorthWest
Για καλώδιο φαντάζομαι εννοείς RCA(L/R)-to-MiniJack.
Έχεις να προτείνεις κάποιο αξιόλογο? Εσύ τι χρησιμοποιείς?
DIY ή κάποιας γνωστής εταιρείας?
 

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
Ναί σωστά κατάλαβες.
Yπάρχουν και απο άλλες εταιρίες με κόστος μέχρι και τα 250 ευρώ, εγώ χρησιμοποιώ αυτό http://www.amazon.co.uk/Monster®-iC...8IH5/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1324222541&sr=8-3 το οποίο μπορείς να πετύχεις σε πολύ καλή τιμή στον ιμπέη και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απο τα πανάκριβα.
 
Last edited:

biomelody

New member
19 January 2010
57
ΊΛΙΟΝ Τρωάς
Θέλω να πώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κύριο SONUS NATURALIS, πραγματικά είναι πολύτιμη η βοήθεια σας και πολύ μα πολύ κατατοπιστική! Τα γραφόμενα σας σίγουρα θα βοηθήσουν και άλους συμφορουμίτες που θέλουν ή θα θελήσουν να ασχοληθούν στο μέλλον. Θα αγοράσω το Goldwave και θα προσπαθήσω να κατεβάσω και το Adobe Audition που πρότηνε ο LUXILLA. Θα σας ενημερώσω όταν βρώ χρόνο και καταφέρω κάτι!!
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Χωρίς να διαφωνώ με τα παραπάνω ας προτείνω και εγώ:

Όχι dsd-εγγραφή εάν είναι να το μετατρέψουμε σε pcm για αφαίρεση-κλικ, normalize, γενικά εάν είναι να επεξεργαστούμε το αρχείο. Καθώς το dsd θα πρέπει να το μετατρέψουμε σε pcm για επεξεργασία. Δε ξέρω τι χρησιμοποιείτε για dsd -> pcm και νομίζω ότι το πρόγραμμα της weiss που κάνει ‛επαγγελματική’ δουλειά είναι ακριβό. Παρόλα αυτά εφόσον χρησιμοποιείτε κάτι καλό και οικονομικό παρακαλώ τις προτάσεις σας.

Εφόσον η κάρτα/Interface έχει καλές δυνατότητες θα ξεπέρναγα τα 24/44.1 και θα πήγαινα σε 24/48 ή 24/88,2 ή ακόμα και 24/96. Το μέγεθος των αρχείων θα είναι μεγαλύτερο αλλά με τους σύγχρονους υπολογιστές δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Το αρχικό αρχείο που γράφουμε, θα το κρατούσα σα ‛μήτρα’. Άσχετα με ότι φίλτρα πέρναγα τα αρχεία για να τα φέρω στη μορφή που θέλω, τα αρχικά δε θα τα έσβηνα. Ώστε σε κάποια άλλη στιγμή να μπορεί να δοκιμαστεί άλλος αλγόριθμος για τα κλίκ, ή να μπορούμε να πειραματιστούμε γενικότερα. Και γενικά τη ‛μήτρα’ αυτή θα μπορούσαμε σε βάθος χρόνου να την συγκρίνουμε με άλλη μήτρα από άλλο setup κ.ο.κ.
 

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
To Audiowave της Korg κάνει όλες τις βασικές επεμβάσεις όπως διόρθωση level, διαχωρισμός/ονομασία κομματιών,κ.λ.π απαυθείας σε dsd.
Για πιο δραστικές επεμβάσεις άν χρειάζεται θα πρέπει να μετατραπεί σε pcm της επιλογής μας κάτι που το κάνει το Audiowave και να επεξεργαστεί σε ένα πρόγραμμα όπως το Adobe Audition.
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Ναι εφόσον τα μόνα ‛φίλτρα-εφέ-εργαλεία’ που θα χρειαστούν είναι αυτά του korg τότε η δουλεία γίνεται σε DSD επίπεδο.
Μετά φυσικά χρειάζεσαι κάποιο dsd player για να τα ακουσεις σωστά (χωρίς μετατροπή σε pcm). IMHO η realtime μετατροπή λ.χ. του foobar (dsd -> low bitrate pcm) δεν είναι η καλύτερη λύση. Θα χρειαστείς ειδικευμένο Player/hardware για να τα απολαύσεις σε dsd.


Να αναφέρουμε και μια λύση που πρόσφατα αποκτά οπαδούς αυτή του pure vinyl. Που γράφεις μέσω mic-in χωρίς phono και μετά περνάς σε ψηφιακό επίπεδο τη RIAA και τα φίλτρα της αρεσκείας σου. Δες εδώ http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/74115-TC-Impact-Twin/page3