Αγορα βιντεοπροβολεα και πανι (αρχαριος/αποριες)

Werewolf

Supreme Member
15 January 2010
7,211
Προσφατως σκεφτομουν αγορα πλασμα tv 50-55 ιντσες, αλλα αποφασισα να μπω στον κοσμο των βιντεοπροβολων.

Μεχρι τωρα ανασταλτικος παραγοντας ηταν η τοποθετηση τους λογω χωρου, αλλα αποφασισα να μην βαλω τον προβολεα στο ταβανι, καθως επισης να μην βαλω επιτοιχιο πανι.
Παμε στις αποριες:

1) Στην κατηγορια τιμης 1400-1500 καταληγω μαλλον στον benq w1200. Επειδη ομως βρισκω τον w6000 1589 ευρω (αντι για 1400 του w1200) αξιζει η διαφορα τιμης, οπου θα επιβαρυνθει οπου θα επιβαρυνθει κι αλλο με καποιες δοσεις. ?

2) Εχει τοσο μεγαλη διαφορα το μαυρο, οπου να δικαιολογει την διαφορα τιμης. ? (υπαρχουν κι αλλες ουσιωδεις διαφορες ?)

3) Ο προβολεας θα βρισκεται περιπου 2.80 μ. απο το πανι για εικονα 90 ιντσες. Υπαρχει περιπτωση λογω υπερβολικης φωτεινοτητας να χαλαει το θεμα. ? (127 nits λεει ο υπολογισμος)

4) Το πανι (λογω αδυναμιας χωρου) θα πρεπει να τοποθετηθει μαλλον σε τριποδο (μπροστα απο την tv μου) Λογω ασχετοσυνης θα ηταν λαθος να επιλεξω καποιο πανι στις αναλογες διαστασεις οπου το βρισκω με το τριποδο απο 80-100 ευρω. ? Ειναι λαθος να παρω τοσο φθηνο. ? Υπαρχει καποια παγιδα. ? πρεπει κατι να προσεξω. ?

5) Οσον αφορα το πανι, ουτε χωρος για επιτοιχιο υπαρχει, ουτε τα extra χρηματα για αγορα καποιου ποιοτικου. Υπαρχει καποια μαρκα να προτιμησω, η σε αυτη την κατηγορια τιμης ολα ιδια ειναι. ?
Επισης για τον w1200 επιλεγω πανι με 1 gamma, μικροτερο, μεγαλυτερο. ?
Αφου σκοπευω να παιζω σε 90 ιντσες, πρεπει να επιλεξω καποιο πανι με ακριβως τις συγκεκριμενες διαστασεις. ? (200Χ113)

Last edited:
Με τον 6000 (που αξιζει τη διαφορα) με το zoom τερμα θα παρεις 78 ιντσες απο 2.80 αποσταση. Ο 1200 θα σου δωσει με το zoom τερμα οριακα 91 ιντσες στα 2.80. Αν δεν μπορεος να κανεις κατι με την αποσταση πανιου - προβολεα ο 1200 ειναι μονοδρομος (σημειωσε βεβαια οτι το zoom εντελως τερμα δεν προτεινεται).

Ωπ. δεν ειχα τσεκαρει με το projectorcentral οτι ο w6000 με τερμα zoom δινει μονο 78 ιντσες απο αποσταση 2.80. Νομιζα οτι λογω ιδιου zoom 1.5χ θα ηταν το ιδιο. Δυστυχως, οπως προανεφερα το προβολεας πρεπει να ειναι σε τραπεζακι και δεν γινεται να τοποθετηθει μακρια γιατι θα βρεθει πισω απο τον καναπε. Να καταλαβετε ο καναπες ειναι τωρα στα 2.3 μετρα απο το υποτιθεμενο πανι και ηδη θα αναγκαστω να τον παω πισω στα 3 μετρα για να παρω τις 90 ιντσες με το zoom τερμα.

Δηλαδη με τον w6000 ειναι ακομα χειροτερα αφου για 90 ιντσες θελει 3.24 μ. με το zoom τερμα απο οτι βλεπω.
Λιγοτερες ιντσες για συμβιβασμο δεν ξερω αν θα με χαλασουν ψυχολογικα, αν ειναι με το πρωτο μου ξεκινημα στο χωρο της προβολης να κανω συμβιβασμους σε μεγεθος.

Ειναι τοσο ασχημο το zoom στο τερμα, ωστε να επιλεξω τον w1200. ; θα υπαρχει καποια θολουρα, παραμορφωση εικονας η κατι αλλο. ;

Επισης θα ηθελα και ενα σχολιο για την αποφαση να βαλω πανι σε τριποδο. Ειναι σωστο ή λαθος. ;
Ομως ή το βαζω σε τριποδο, ή δεν βαζω καθολου βιντεοπροβολεα, ετσι παει το πραγμα σε αυτο το σπιτι που ειμαι.

Τελος, βλεπω οτι ο w1200 με το zoom στο 1,26 δινει απο τα 2.80 μ 75 ιντσες. Τωρα τι κανω, μενω σε αυτες τις ιντσες, ή αρχιζω να ψαχνω για καποιον αλλον προβολεα που ισως μπορει να δωσει ιντσες απο μικρη αποσταση. ? Ρωτω, γιατι οι ηδη κατοχοι προβολεων θα ξερουν απο ποιες ιντσες και κατω χανεται η αισθηση της μεγαλης κινηματογραφικης εικονας. (Με γνωμονα οτι θα παρακολουθω απο αποσταση 3-3,5 μετρων. Αν παω τον καναπε κι αλλο πισω ξεφευγω απο το ηχητικο setup, bipole surround κλπ)

Ξεχασα να πω οτι οι προβολες θα ειναι αποκλειστικα ταινιες απο htpc (mkv 1080p/720p) και σπανιως που και που καποιο τηλεοπτικο προγραμμα.

Last edited:
Προσφατως σκεφτομουν αγορα πλασμα tv 50-55 ιντσες, αλλα αποφασισα να μπω στον κοσμο των βιντεοπροβολων.

Μεχρι τωρα ανασταλτικος παραγοντας ηταν η τοποθετηση τους λογω χωρου, αλλα αποφασισα να μην βαλω τον προβολεα στο ταβανι, καθως επισης να μην βαλω επιτοιχιο πανι.
Παμε στις αποριες:

1) Στην κατηγορια τιμης 1400-1500 καταληγω μαλλον στον benq w1200. Επειδη ομως βρισκω τον w6000 1589 ευρω (αντι για 1400 του w1200) αξιζει η διαφορα τιμης, οπου θα επιβαρυνθει οπου θα επιβαρυνθει κι αλλο με καποιες δοσεις. ?

Ο 1200 είναι νεότερο μηχάνημα, αλλά, ο 6000 είναι συνολικά καλύτερος αφού υπερέχει σε όλους τους επιμέρους τομείς πλην του frame Interpolation που είναι ενσωματωμένο στο λογισμικό του 1200.

2) Εχει τοσο μεγαλη διαφορα το μαυρο, οπου να δικαιολογει την διαφορα τιμης. ? (υπαρχουν κι αλλες ουσιωδεις διαφορες ?)

Εξαρτάται πως ορίζεις το ''μεγάλη διαφορά''. Η διαφορά υπάρχει σίγουρα και είναι αντιληπτή. Αν ήμουν στη θέση σου, για 1,5 κατοστάρικο, ναι, θα την έκανα την υπέρβαση (με όλο το σεβασμό στα χρήματα). Το προβολικό είναι ένα μηχάνημα που κάτω από φυσιολογικές συνθήκες θα σε συντροφεύσει για χρόνια. Γιατί, λοιπόν, να μην πας στο καλύτερο value for money αν αντέχεις οικονομικά? Άλλη μία ουσιώδης, ουσιωδέστατη διαφορά θα έλεγα (μετά απ' όσα διάβασα σχετικά με την μελλοντική σου τοποθέτηση) είναι ότι ο 6000 διαθέτει μετακίνηση φακού ενώ ο 1200 όχι. Επίσης, ο 6000 είναι και πιο φωτεινός.

3) Ο προβολεας θα βρισκεται περιπου 2.80 μ. απο το πανι για εικονα 90 ιντσες. Υπαρχει περιπτωση λογω υπερβολικης φωτεινοτητας να χαλαει το θεμα. ? (127 nits λεει ο υπολογισμος)

Ναι, υπάρχει αυτή η περίπτωση. Βασικά, για τόσες λίγες ίντσες και από τόσο μθκρή απόσταση, καλό θα ήταν να προσανατολιζόσουν στην αγορά γκρίζου πανιού είτε επιλέξεις τον 6000 είτε τον 1200.

4) Το πανι (λογω αδυναμιας χωρου) θα πρεπει να τοποθετηθει μαλλον σε τριποδο (μπροστα απο την tv μου) Λογω ασχετοσυνης θα ηταν λαθος να επιλεξω καποιο πανι στις αναλογες διαστασεις οπου το βρισκω με το τριποδο απο 80-100 ευρω. ? Ειναι λαθος να παρω τοσο φθηνο. ? Υπαρχει καποια παγιδα. ? πρεπει κατι να προσεξω. ?

Ανάγκα και Θεοί πείθονται, έλεγαν οι αρχαίοι ημών. Οπότε, αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο, θα πας στη λύση του τριπόδου. Δεν είναι και το πιο βολικό πράγμα στον κόσμο ή το πιο ενδεδειγμένο, αλλά είπαμε...ανάγκα. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν γκρίζα πανιά σε τέτοιες υλοποιήσεις. Εφόσον πας σε entry level λύση, πρέπει να περιμένεις πιθανότατα ότι το πανί θα ζαρώσει σε λίγο καιρό. Είναι λιγάκι ενοχλητικό αυτό.

5) Οσον αφορα το πανι, ουτε χωρος για επιτοιχιο υπαρχει, ουτε τα extra χρηματα για αγορα καποιου ποιοτικου. Υπαρχει καποια μαρκα να προτιμησω, η σε αυτη την κατηγορια τιμης ολα ιδια ειναι. ?
Επισης για τον w1200 επιλεγω πανι με 1 gamma, μικροτερο, μεγαλυτερο. ?
Αφου σκοπευω να παιζω σε 90 ιντσες, πρεπει να επιλεξω καποιο πανι με ακριβως τις συγκεκριμενες διαστασεις. ? (200Χ113)

Διάλεξε όποιο είναι πιο κοντά στο μπάτζετ σου. Αν μπορείς πήγαινε σε κέρδος 1 ή αν βρεις γκρίζο πανί με χαμηλό κέρδος, προτίμησέ το. Δες λίγο τις αποστάσεις και τα ζουμ των προβολέων ώστε να μην βρεθείς προ εκπλήξεων. Επίσης, τσέκαρε και την τοποθέτηση του 1200 αφού το μεγάλο του όφσετ μπορεί να σου δημιουργήσει θέμα μιας και έχεις χωροταξικό ''πρόβλημα''.-bye-

Δυστυχως Γιαννη οπως προανεφερα ακομα κι αν εκανα την υπερβαση για τον w6000, αυτος δεν εξυπηρετει διοτι χρειαζεται μεγαλυτερη αποσταση απο το πανι απο οση μπορω να του δωσω με τοποθετηση σε τραπεζακι μπροστα απο τον καναπε οπου θα καθομαι.

Μιας και μιλαμε για κινητο πανι σε τριποδο και προβολεα σε τραπεζακι (αρα καθε φορα θα μπαινοβγαινουν) δεν τιθεται θεμα προβληματος στο κεντραρισμα προβολεα ωστε να ειναι ακριβως απεναντι απο το πανι. Μονο το οτι πρεπει να ειναι αποσταση απο 2.80-2.85 απο το πανι, τιποτε αλλο.

Επισης (εκτος κι αν ειναι λαθος) το κατω μερος του πανιου αποφασισα να ειναι γυρω στα 60-65 εκατοστα απο το εδαφος. Οποτε ο προβολεας θα τοποθετηθει σε ενα σκαμπω-τραπεζακι που θα φτιαξω μονος μου και θα μπορει να μεταβαλει το υψος του, ωστε να μπορω να βαλω στο αναλογο υψος τον προβολεα , αναλογα με το throw distance και τις ιντσες που θα αποφασισω.

Για πανι αν καταλαβα με τον ορο ''γκριζο'' μαλλον εννοεις αντι για 1 , να βαλω 0.8.
Απλα δεν ξερω ακομη πως θα ταιριαξει με επιλογη eco mode on/off.

Πειτε βρε παιδια και ενα σχολιο περι...ιντσων. Αν τελικα με τον w1200 παραμεινω με το μισο ζουμ στα 2.8μ στις 75 ιντσες θα χαλαστω υστερα απο λιγο καιρο που θα συνηθισει το ματι. ?
Ολοι μιλατε για την ωραια αισθηση των 100-110 ιντσων. Εκανα ηδη εναν ψυχολογικο συμβιβασμο, αφου με τις πρωτες εκτιμησεις θα κατεληγα στις 90 ιντσες (με τερμα ζουμ)
Τωρα, με το ζουμ στο μισο πεφτω στις 75 ιντσες. Λιγες δεν ειναι. ?

Θα ηταν καλυτερα να επιλεξω w1200 με τερμα ζουμ και να εχω 90 ιντσες, ή να επιλεξω π.χ. τον optoma hd20 οπου δινει με το μισο ζουμ 90 ιντσες απο 2.85μ. ? Τι ειναι πιο χαλια σαν εικονα. ?
w1200 με τερμα ζουμ, ή optoma με μισο ζουμ, αλλα ισως χειροτερη εικονα ? (γιατι βλεπω τον optoma πιο φθηνο, οποτε συμπεραινω οτι ειναι κατωτερος στην εικονα)

σίγουρα δίνει ο optoma hd20 90 ιντσες από τα 2.85 με το μισό ζουμ???

τον έβαλα στον projector central calculator και από τα 2.85 δίνει από 72 εως 86 ίντσες. άρα 86 ίντσες με τέρμα ζουμ

από την άλλη μεριά ο benq δίνει από τα 2.85 από 61 εως 92. με το μισό ζουμ 75-76 αυτό που λές και εσύ.

Απάντηση: Re: Αγορα βιντεοπροβολεα και πανι (αρχαριος/αποριες)

σίγουρα δίνει ο optoma hd20 90 ιντσες από τα 2.85 με το μισό ζουμ???

τον έβαλα στον projector central calculator και από τα 2.85 δίνει από 72 εως 86 ίντσες. άρα 86 ίντσες με τέρμα ζουμ

από την άλλη μεριά ο benq δίνει από τα 2.85 από 61 εως 92. με το μισό ζουμ 75-76 αυτό που λές και εσύ.

Ωχ ναι εχεις δικιο. Κοιτουσα σε cm οχι το μηκος πανιου (οπου επρεπε να ειναι 200 cm) αλλα την διαγωνιο.

Μετρωντας ξανα το δωματιο, ειδα οτι ο καναπες μπορει να παει πισω μεχρι 4 μετρα και κατι πριν η πλατη του βρει στην τραπεζαρια πισω του.
Θα σκεφτει κανεις,: μα καλα, αφου ο καναπες ειναι διθεσιος ελαφρυς, αντι να τον μετακομισεις λιγο πισω (3+μ απο το πανι) βαλτον οσο παει τερμα (4+μ απο πανι) και ελυσες το προβλημα του throw distance, αφου με το μισο ζουμ για 90 ιντσες θελω 3.38μ

Απο την αλλη οριακα με 3.89 ισως μπαινει και ο w6000 (αν και φοβαμαι οτι το τραπεζακι του θα ειναι σχεδον κατω απο τα ποδια μου) αλλα το θεμα ειναι οτι ηδη με το πανι+τριποδο θα καλυψω τα left-right ηχεια δαπεδου. Δεν ξερω ακομη τις επιπτωσεις αυτου.
Βαλε και το οτι ο καναπες ξεφευγει πολυ πισω στα 4+μ απο τα πλαινα bipole surround ( ο ηχος τους μου ακουγεται απο εκει πολυ μπροστα και οχι πλαι οπως τωρα) καταληγουμε οτι ναι μεν φτιαχνω την εικονα, αλλα χαλαω το ηχητικο κομματι.

Ισως καταληξω σε μια χρυση τομη οπου ο καναπες παει καπου αναμεσα (3-4μ) και οι ιντσες καπου αναμεσα απο τις 90-75.

Τελικα, εχει συνομωτησει το συμπαν να μην αποκτησω ποτε βιντεοπροβολη. Ισως πρεπει να αρχισω να σκεφτομαι συμβιβασμο (κι αλλο ?) στις ιντσες.

Πορωστε με λιγο (αν δεν βαλεις προβολεα θα χασεις, κλπ κλπ) ωστε να μην εγκαταλειψω.:smash:

για να σε πορώσω θα σου πώ οτι έστησα πανί 107 ιντσών σε χώρο 4χ4 με 6 πόρτες (η μία δίφυλη). το πανί και τα μπροστινά ηχεία είναι στον αέρα. στα 3.75 βλέπω σε 107 ίντσες. βέβαια πήγα αναγκαστικά σε epson 3200 γιατί ήταν ο μόνος που μου έβγαζε την διάσταση αυτή με σιγουριά και χωρίς ταβανιάσματα κλπ (τοποθέτηση σε ράφι).

πές την απόσταση πανιού προβολέα (μιλάμε για φακό) με το νέο σεταπ που σκέφτεσαι. υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος πανιού????

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Αγορα βιντεοπροβολεα και πανι (αρχαριος/αποριες)

...Μετρωντας ξανα το δωματιο, ειδα οτι ο καναπες μπορει να παει πισω μεχρι 4 μετρα και κατι πριν η πλατη του βρει στην τραπεζαρια πισω του.
Θα σκεφτει κανεις,: μα καλα, αφου ο καναπες ειναι διθεσιος ελαφρυς, αντι να τον μετακομισεις λιγο πισω (3+μ απο το πανι) βαλτον οσο παει τερμα (4+μ απο πανι) και ελυσες το προβλημα του throw distance, αφου με το μισο ζουμ για 90 ιντσες θελω 3.38μ...

Δεν καταλαβαίνω γιατί ο προβολέας πρέπει να βρίσκεται σε τραπεζάκι μπροστά σου. Εφόσον πίσω απ' τον καναπέ υπάρχει άφθονος χώρος (μέχρι την τραπεζαρία) και όχι κάποιος τοίχος, και με δεδομένο ότι το όλο σύστημα θα είναι μεταφερόμενο, μπορείς να φτιάξεις μια ψηλή βάση για τον προβολέα, τοποθετώντας τον πίσω απ' τον καναπέ, πάνω από το ύψος του κεφαλιού των (καθήμενων) θεατών. Αυτό θα σού λύσει τα χέρια στην επιλογή προβολέα.

Αυτή η διάταξη θα σού δώσει πολλές αξιοποιήσιμες ίντσες (95-100+), διατηρώντας τον καναπέ στην παρούσα του θέση, που είναι μια καλή απόσταση των θεατών απ' το πανί (= όχι μεγαλύτερη των 3 μέτρων). Αν συνδυάσεις αυτή τη διάταξη με ένα πανί οροφής με μεγάλο black top drop (γύρω στα 70 εκατοστά), η ωφέλιμη επιφάνεια προβολής θα μπορεί να κατέβει όσο χαμηλά επιθυμείς (65 εκατοστά απ' το έδαφος). Το έχω ήδη εφαρμόσει στο δικό μου χώρο (οθόνη οροφής διαγωνίου 98 ιντσών, σε απόσταση 3 μέτρων απ' τον καναπέ). Νομίζω θα έχεις πολύ καλύτερο αποτέλεσμα απ' ότι με πανί σε τρίποδο.

Last edited:
Απάντηση: Re: Αγορα βιντεοπροβολεα και πανι (αρχαριος/αποριες)

για να σε πορώσω θα σου πώ οτι έστησα πανί 107 ιντσών σε χώρο 4χ4 με 6 πόρτες (η μία δίφυλη). το πανί και τα μπροστινά ηχεία είναι στον αέρα. στα 3.75 βλέπω σε 107 ίντσες. βέβαια πήγα αναγκαστικά σε epson 3200 γιατί ήταν ο μόνος που μου έβγαζε την διάσταση αυτή με σιγουριά και χωρίς ταβανιάσματα κλπ (τοποθέτηση σε ράφι).

πές την απόσταση πανιού προβολέα (μιλάμε για φακό) με το νέο σεταπ που σκέφτεσαι. υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος πανιού????

Αποσταση πανιου-προβολεα 2.80-2.90 (3μ. maximum, αλλα ξεφευγω πολυ πλεον ηχητικα)

Πανι, μιας και το πλατος δωματιου με περιοριζει λιγο (πλαινος καναπες κλπ) θα ελεγα οτι με 90 ιντσες εικονα ειμαι ευχαριστημενος.
Οποτε αν δεν κανω λαθος, 230Χ113 πρεπει να ειναι η διασταση εικονας σε 16:9. Επειδη δεν κατεχω, δεν ξερω το πανι συνολικα με τα μαυρα πλαισια ποσο πρεπει να ειναι συνολικα. μπορω να χωρεσω και μεγαλυτερο λιγο πανι, αλλα δεν υπαρχει λογος για μεγαλυτερο/ακριβοτερο, αφου δεν θα χρησιμοποιηθουν οι εχτρα ιντσες.

Με λιγα λογια, θα προβαλω maximum 90 ιντσες, οχι παραπανω. Αρα θα πρεπει να βρω ενα οικονομικο πανι και τριποδο για 90 ιντσες (καπου στο 100αρικο σκεφτομουν)

Γιατί δεν βάζεις τον προβολέα στην τραπεζαρία πίσω σου ,πέρνεις και τον 6000 που σου έκατσε από την αρχή που έχει και lens shift ...και καθάρισες!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αγορα βιντεοπροβολεα και πανι (αρχαριος/αποριες)

Δεν καταλαβαίνω γιατί ο προβολέας πρέπει να βρίσκεται σε τραπεζάκι μπροστά σου. Εφόσον πίσω απ' τον καναπέ υπάρχει άφθονος χώρος (μέχρι την τραπεζαρία) και όχι κάποιος τοίχος, και με δεδομένο ότι το όλο σύστημα θα είναι μεταφερόμενο, μπορείς να φτιάξεις μια ψηλή βάση για τον προβολέα, τοποθετώντας τον πίσω απ' τον καναπέ, πάνω από το ύψος του κεφαλιού των (καθήμενων) θεατών. Αυτό θα σού λύσει τα χέρια στην επιλογή προβολέα.

Αυτή η διάταξη θα σού δώσει πολλές αξιοποιήσιμες ίντσες (95-100+), διατηρώντας τον καναπέ στην παρούσα του θέση, που είναι μια καλή απόσταση των θεατών απ' το πανί (= όχι μεγαλύτερη των 3 μέτρων). Αν συνδυάσεις αυτή τη διάταξη με ένα πανί οροφής με μεγάλο black top drop (γύρω στα 70 εκατοστά), η ωφέλιμη επιφάνεια προβολής θα μπορεί να κατέβει όσο χαμηλά επιθυμείς (65 εκατοστά απ' το έδαφος). Το έχω ήδη εφαρμόσει στο δικό μου χώρο (οθόνη οροφής διαγωνίου 98 ιντσών, σε απόσταση 3 μέτρων απ' τον καναπέ). Νομίζω θα έχεις πολύ καλύτερο αποτέλεσμα απ' ότι με πανί σε τρίποδο.

+1000.

Αυτή είναι η καλύτερη λύση φίλε warewolf73!! Αυτό, όμως, γίνεται μόνο με τον 6000. Με τον 1200 θα ''φας'' ένα τραπέζιο στην οθόνη σου που δεν θα διορθώνεται με τίποτα. Όταν λέω γκρι πανί εννοώ γκρι και όχι άσπρο. Το κέρδος (gain) είναι άλλο πράγμα. Αν τελικά καθίσεις περί τα 3,5-4 μέτρα, οι 96-100 ίντσες ενδείκνυνται με τα 1000!!!

Ο προβολεας, πρεπει να ειναι (πανω κατω) ειτε 30-40 ποντους κατω απο το πανι, ειτε 30-40 ποντους επανω απο το πανω μερος του πανιου.
Αφου το κατω μερος του πανιου θα ειναι 60-65 cm ο προβολεας θα ειναι 20-30 ποντους απο το πατωμα. Αρα δεν μπορει να παει πισω απο τον καναπε.
Αν παλι τον επιλεξω να παει επανω απο το πανι και πισω απο τον καναπε, δεν ξερω οπως θα ανοιγουν οι δεσμες του αν θα βρουν σε εναν πολυελαιο που βρισκεται σε υψος1.80 (το κατω μερος του). (πανι 113 υψος+ υψος 0.65= 178 χοντρικα) θα επρεπε να πειραματιστω εχοντας προβολεα πανι στα χερια μου, αλλα να μην εχω φτιαξει ακομα τη βαση/σκαμπω του προβολεα. Φοβαμαι ομως οτι τα 40 cm που απαιτει ο w1200 επανω απο το πανι, θα βρισκουν οι δεσμες στο φωτιστικο. Θελει καποιο μετρημα
Ομολογω οτι δεν το ειχα σκεφτει αυτο, θα πρεπει να το ξανασκεφτω μηπως βαλω τον προβολεα σε καποιο ψηλο stand/βαση. υπαρχουν αραγε ετοιμα τετοια. ?

Πανι οροφης αποκλειεται. Αν δεν ειχα την tv να εξεχει 35 cm απο τον τοιχο μπροστα μου θα εβαζα στον τοιχο ενα πανι. Ομως τωρα, αν το εβαζα θα επεφτε πισω απο την tv και το επιπλο.
Οροφης, δεν θελω γιατι υπαρχει αντισταση που δεν καμπτεται. (waf)

Αυτο που δεν καταλαβα, ειναι γιατι θα φαω τραπεζιο με τον w1200 αν θεωρητικα τον τοποθετησω στο σωστο υψος (επανω ή κατω απο το πανι) οπως λενε οι προδιαγραφες.

Ανεβασα καποιες φωτογραφιες του χωρου (καθιστικο τραπεζαρια) ωστε να δειτε τον χωρο καθως και τον χωρο αναμεσα στον καναπε και την τραπεζαρια.
οταν δειτε τις εικονες, σκεφτειτε οτι ο καναπες τωρα ειναι 2.20-2.30 μετρα απο την τηλεοραση και σκεφτομαι να τον μετακινω προς τα πισω.
Προσεξτε σε καποια φωτογραφια οπου κοιτωντας το καθιστικο, δεξια του καναπε, επανω απο την κασα της πορτας υπαρχει τοποθετημενο ενα bibole mission ηχειο surround.

Ηδη εκει που ειναι ο καναπες δεν ειμαι ακριβως πλαι του, αλλα 20-30 ποντους πιο πισω. Οσο μετακινειται ο καναπες πιο πισω χανω την σωστη αισθηση surround.

δειτε τις φωτο εδω: http://imageshack.us/homepage/?user=nemakos

όπως βλέπω το χώρο σου το πιο σωστό είναι να πας σε w6000 που έχει lens shift (θα σε βοηθήσει πολύ να κεντράρεις το κάδρο με το πανί που είναι πτυσσόμενο) και να τον τοποθετήσεις σε μια βάση δαπέδου μεταξύ καναπέ και τραπεζαρίας. ότι είπε και ο spytsi δηλαδή.

για την βάση ρίξε μια ματιά εδώ να πάρεις ιδέες.

http://www.avclub.gr/forum/showthre...E4%E1%F0%DD%E4%EF%F5+%F0%F1%EF%E2%EF%EB%DD%E1

Αυτο που δεν καταλαβα, ειναι γιατι θα φαω τραπεζιο με τον w1200 αν θεωρητικα τον τοποθετησω στο σωστο υψος (επανω ή κατω απο το πανι) οπως λενε οι προδιαγραφες.

Το τραπέζιο το είπα στην λογική ο 1200 να στηθεί πίσω από τον καναπέ και πάνω από τα κεφάλια των θεατών. Σε αυτό το ύψος θα ήταν τελείως λάθος. Αν τον βάλεις μπροστά από τον καναπέ και στο κατάλληλο ύψος δεν υπάρχει πρόβλημα.

Re: Απάντηση: Αγορα βιντεοπροβολεα και πανι (αρχαριος/αποριες)

Ο προβολεας, πρεπει να ειναι (πανω κατω) ειτε 30-40 ποντους κατω απο το πανι, ειτε 30-40 ποντους επανω απο το πανω μερος του πανιου.
Αφου το κατω μερος του πανιου θα ειναι 60-65 cm ο προβολεας θα ειναι 20-30 ποντους απο το πατωμα. Αρα δεν μπορει να παει πισω απο τον καναπε.
Αν παλι τον επιλεξω να παει επανω απο το πανι και πισω απο τον καναπε, δεν ξερω οπως θα ανοιγουν οι δεσμες του αν θα βρουν σε εναν πολυελαιο που βρισκεται σε υψος1.80 (το κατω μερος του). (πανι 113 υψος+ υψος 0.65= 178 χοντρικα) θα επρεπε να πειραματιστω εχοντας προβολεα πανι στα χερια μου, αλλα να μην εχω φτιαξει ακομα τη βαση/σκαμπω του προβολεα. Φοβαμαι ομως οτι τα 40 cm που απαιτει ο w1200 επανω απο το πανι, θα βρισκουν οι δεσμες στο φωτιστικο. Θελει καποιο μετρημα
Ομολογω οτι δεν το ειχα σκεφτει αυτο, θα πρεπει να το ξανασκεφτω μηπως βαλω τον προβολεα σε καποιο ψηλο stand/βαση. υπαρχουν αραγε ετοιμα τετοια. ?...

warewolf, καμιά προδιαγραφή δε λέει ότι ο προβολέας πρέπει να είναι πάνω ή κάτω απ' το πανί. Σκέψου το: αν τον στήσεις dead centre (απέναντι απ' το κέντρο του πανιού), δε θα παίζει μια χαρά? Οι προδιαγραφές λένε ότι μπορεί να τοποθετηθεί μέχρι 30-40 εκ. πάνω ή κάτω απ' το όριο του πανιού και, παρ' όλα αυτά, να προβάλει την εικόνα στην οθόνη (αν έχει -ιδανικά- δυνατότητα lens shift, για μετακίνηση της προβαλόμενης εικόνας, ή -έστω- keystone correction, για διόρθωση της τραπεζοειδούς παραμόρφωσης). Συνεπώς, μια ψηλή βάση (γιατί όχι μεταλλική ιδιοκατασκευή?), τοποθετημένη πίσω απ' τον καναπέ, φέρνοντας τον προβολέα σ' ένα ύψος ~130-140 εκ. απ' το έδαφος, σού κάνει. Δε νομίζω το φωτιστικό να δημιουργήσει πρόβλημα στη δέσμη. Αν βρεις κάποιον καλό μάστορα και μπορέσει να σχεδιάσει και κατασκευάσει τη βάση με ρυθμιζόμενο ύψος (π.χ. από 100 μέχρι 160 εκ.), τότε σίγουρα θα έχεις μεγάλη ευκολία στην τοποθέτηση.

Όσο για την οθόνη, προσπάθησε να δανειστείς μία με τρίποδο και δοκίμασε το αποτέλεσμα. Αν σε ικανοποιήσει, go for it. Αν θελήσεις το κάτι παραπάνω, με δεδομένο ότι η TV δε μπορεί να φύγει, αναγκαστικά θα πρέπει να βρεις τρόπο να τοποθετήσεις μία οροφής.

Ανεβασα καποιες φωτογραφιες του χωρου (καθιστικο τραπεζαρια) ωστε να δειτε τον χωρο καθως και τον χωρο αναμεσα στον καναπε και την τραπεζαρια.
οταν δειτε τις εικονες, σκεφτειτε οτι ο καναπες τωρα ειναι 2.20-2.30 μετρα απο την τηλεοραση και σκεφτομαι να τον μετακινω προς τα πισω.
Προσεξτε σε καποια φωτογραφια οπου κοιτωντας το καθιστικο, δεξια του καναπε, επανω απο την κασα της πορτας υπαρχει τοποθετημενο ενα bibole mission ηχειο surround.

Ηδη εκει που ειναι ο καναπες δεν ειμαι ακριβως πλαι του, αλλα 20-30 ποντους πιο πισω. Οσο μετακινειται ο καναπες πιο πισω χανω την σωστη αισθηση surround.

δειτε τις φωτο εδω: http://imageshack.us/homepage/?user=nemakos

Η διαρρύθμιση και ο χώρος σου, μου θυμίζουν πολύ έντονα το σπίτι της μητέρας μου που προσπαθούσα να ''στριμώξω'' τον πρώτο μου προβολέα!!! Τι είχα κάνει τότε....βέβαια, είχα ένα πλεονέκτημα ότι την είχα πείσει για μόνιμο πανί στον τοίχο. Τον Ινφόκους τον έβαλα πίσω από τον καναπέ πάνω σε ξύλινη ανθοστήλη. Ήταν λάθος τοποθετημένος διότι λόγω σταθερού οφσετ απαιτούσε συγκεκριμένες αποστάσεις και ύψη που δεν είχα (παρότι έβαλα το πανί αρκετά ψηλά ώστε να αντισταθμίσω). Η μανούρα δεν ήταν τόσο το βάλε-βγάλε τον προβολέα, ήταν το βάλε-βγάλε καλώδια, πηγές, για να δούμε το ''ευλογημένο'' έργο. Μετά από λίγο καιρό, έψαχνα να βρω τι θα...γκρεμίσω, ευτυχώς, όμως, δεν χρειάστηκε γιατί μετακόμισα!!!

Θα το πω και ας μου κόψεις....την καλημέρα!!!

Αν κρίνω καλά από τις φώτο, ο αριστερά τοίχος μέχρι τη μπαλκονόπορτα είναι περίπου ίδιος σε μέγεθος με αυτόν που έχεις τώρα την τηλεόραση (please say yes!!!). Οπότε....η τηλεόραση και το έπιπλό (συν τα ηχεία φυσικά...) της πάει αριστερά, χτυπάς μια ηλεκτρική ή χειροκίνητη οθόνη που θα κατεβαίνει μπροστά από την TV, ο καναπές πάει απέναντι μπροστά από την πόρτα του χόλ (?) αφήνοντας τον απαραίτητο χώρο να περνάει κάποιος και οι 2 καρέκλες με το τραπεζάκι πάνε στον τοίχο που είναι τώρα η τηλεόραση. Τον προβολέα τον στήνεις μόνιμα με βάση πάνω από την πόρτα και φέρνεις τα καλώδιά σου μέσα από καναλάκι από τις πηγές σου σου που βρίσκονται όλες στο ρακ. Διορθώνεις λίγο τα surround σου και καλή διασκέδαση!!!!:firstprize:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αγορα βιντεοπροβολεα και πανι (αρχαριος/αποριες)

warewolf, καμιά προδιαγραφή δε λέει ότι ο προβολέας πρέπει να είναι πάνω ή κάτω απ' το πανί. Σκέψου το: αν τον στήσεις dead centre (απέναντι απ' το κέντρο του πανιού), δε θα παίζει μια χαρά? Οι προδιαγραφές λένε ότι μπορεί να τοποθετηθεί μέχρι 30-40 εκ. πάνω ή κάτω απ' το όριο του πανιού και, παρ' όλα αυτά, να προβάλει την εικόνα στην οθόνη (αν έχει -ιδανικά- δυνατότητα lens shift, για μετακίνηση της προβαλόμενης εικόνας, ή -έστω- keystone correction, για διόρθωση της τραπεζοειδούς παραμόρφωσης). Συνεπώς, μια ψηλή βάση (γιατί όχι μεταλλική ιδιοκατασκευή?), τοποθετημένη πίσω απ' τον καναπέ, φέρνοντας τον προβολέα σ' ένα ύψος ~130-140 εκ. απ' το έδαφος, σού κάνει. Δε νομίζω το φωτιστικό να δημιουργήσει πρόβλημα στη δέσμη. Αν βρεις κάποιον καλό μάστορα και μπορέσει να σχεδιάσει και κατασκευάσει τη βάση με ρυθμιζόμενο ύψος (π.χ. από 100 μέχρι 160 εκ.), τότε σίγουρα θα έχεις μεγάλη ευκολία στην τοποθέτηση.

Όχι αδερφέ!!! Δεν είναι έτσι τα πράγματα και αυτό γιατί το 90% των DLP προβολέων σε αυτή τη ζώνη τιμής, απαιτούν αυστηρή τοποθέτηση κάτω ή πάνω από το πανί λόγω μη δυνατότητας μετατόπισης φακού. Οπότε, αν τον στήσει απέναντι από την οθόνη που λες, θα έχει ένα τραπέζιο που δεν θα έρχεται ακόμα και αν βάλει το keystone στο 1000 (είπαμε πόσο καταστρέφει την ευκρίνεια η χρήση του keystone?? Δεν είπαμε?? Ας το ξαναπούμε....απαγορεύεται η χρήση του δια ροπάλου!!!:BXVZCBXZ6:)

Επίσης, το keystone δεν είναι το ίδιο ή κάτι αντίστοιχο με το lens shift. Θα στο θέσω γλαφυρά....το lens shift είναι ο Παράδεισος, το keystone η κόλαση!!!:flipout:

Επομένως, ή χτυπάει τον 6000 και λύνει τα θέματα τοποθέτησης ή παίρνει τον 1200 και αρχίζει να ψάχνεται...:ernaehrung004:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αγορα βιντεοπροβολεα και πανι (αρχαριος/αποριες)

Όχι αδερφέ!!! Δεν είναι έτσι τα πράγματα και αυτό γιατί το 90% των DLP προβολέων σε αυτή τη ζώνη τιμής, απαιτούν αυστηρή τοποθέτηση κάτω ή πάνω από το πανί λόγω μη δυνατότητας μετατόπισης φακού. Οπότε, αν τον στήσει απέναντι από την οθόνη που λες, θα έχει ένα τραπέζιο που δεν θα έρχεται ακόμα και αν βάλει το keystone στο 1000...

Τα περί παραδείσιου lens shifting :dancing:και κολασμένου keystone correction :devil-smiley-029: λίγο πολύ τα ήξερα· ομολογώ όμως ότι δε γνώριζα τα περί περιορισμού τοποθέτησης των DLP αυτής της κατηγορίας τιμής. Thanx! :tee: