Βοήθεια για αναβάθμιση συστήματος

kiriak

Supreme Member
27 November 2006
3,951
Την αφορμή μου έδωσε απάντηση σε άλλο thread

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=68777&page=219

Βέβαια εδώ και 1-2 χρόνια είναι στο μυαλό μου μία αναβάθμιση του συστήματός μου καθ'όσον νομίζω ότι δεν με ικανοποιεί πλέον ηχητικά.

Το σύστημα είναι ενισχυτής Rotel RA 820 και ηχεία B&W DM 560.
Ως πηγή χρησιμοποιώ είτε ένα netbook που συνδέεται μέσω usb με ένα DacMagic (και διαβάζει FLAC από ένα δικτυακό σκληρό) και σπανιότερα πλέον το cd player Technics SLP 377.
Όλα πλην DAC είναι αγορασμένα γύρω στο 1992.
Σπανιότερα ακούω και από ένα πικάπ Thorens. Για να πω την αλήθεια ο ήχος του πικάπ μου αρέσει περισσότερο αλλά έχω λίγους δίσκους και πολλά CD ( τα οποία έχω ριπάρει και μετατρέψει σε FLAC).

Κάποτε (περίπου 1990) διάβαζα ένα σωρό περιοδικά και είχα μία άποψη έστω θεωρητικά για κάποια μηχανήματα (αν και φοιτητής τότε δεν υπήρχε χρήμα για hi-fi). Τώρα έχω πλέον μεσάνυχτα και χρειάζομαι τη βοήθειά σας για την αναβάθμιση που θέλω να κάνω.

Το ερώτημα είναι

με 1000-1500 ευρώ για αγορά ενισχυτή και ηχείων θα δω διαφορά ή όχι;
και από αυτά πόσα περίπου σε ενισχυτή και πόσα σε ηχεία;
καμμιά καλή ιδέα σε αυτά τα λεφτά;

με το σκεπτικό ότι συνεχίζω να ακούω με το netbook+dac και βλέπω αργότερα για ενδεχόμενη αναβάθμιση πηγής.

Ξέχασα να πω ότι ακούω όλο το φάσμα της rock από κλασσικό rock μέχρι speed-thrash metal, και ότι αγγίζει το rock (blues rock, jazz rock, punk rock) με ιδιαίτερη αγάπη για μουσικές γύρω στα 60s-70s.

με 1000-1500 ευρώ για αγορά ενισχυτή και ηχείων θα δω διαφορά ή όχι;
και από αυτά πόσα περίπου σε ενισχυτή και πόσα σε ηχεία;
καμμιά καλή ιδέα σε αυτά τα λεφτά;

Θα δεις τεραστια διαφορα, τα πραγματα εχουν προχωρησει απο τοτε και υπαρχει πολυ ποιοτητα ακομα κ στις χαμηλες κατηγοριες τιμης. Ποσα τμ χωρο θελεις να καλυψεις για να σου πουμε?

Τί δεν σε ικανοποιεί ακριβώς? Αν τα ηχεία είμαι επαρκή για το χώρο σου τότε εγώ στην τθέση σου θα κοίταζα για αυτόν τον ενισχυτή πρώτα στα 750Ε και στην συνέχεια αν δεν με ικανοποιούσε το αποτέλεσμα θα πήγαινα σε αλλαγή ηχείων

Φραγκ, ο φιλος θελει να αναβαθμισει για να παρει κατι που θα παιζει συνολικα καλυτερα απο το συστημα του, του 1992. Απλα να δουμε το χωρο για να δουμε αν θελει ηχεια βασης ή δαπεδου

Με μια ( μικρή είναι η αλήθεια ) έρευνα που έκανα ΙΜΗΟ ο rotel είναι πολύ λίγος. Εξάλου με όριο τα 1500Ε ο xtz είναι από τις καλύτερες επιλογές ενισχυτή. Κατεβαίνει και μέχρι τα 2Ω (ψίνει και καφέ.....κυριολεκτικά :flipout: ) οπότε και να αποφασίσει να αλλάξει ηχεία ο φίλος πολύ δύσκολα θα βρεί κάποιο που να μην μπορεί να οδηγηθεί από τον ενισχυτή.

Μόνο και μόνο από την αλλαγή του ενισχυτή θα έχει σημαντική βελτίωση πιστεύω σε σχέση με πρίν....

ετσι κι αλλιως ειναι κριμα να παρει καποιος τον ΧΤΖ για να τον παιζει με B&W 20ετιας, τον χαραμιζει. Θα παρει ενα ζευγαρι ηχεια να γουσταρει ο ανθρωπος

Εδώ, επιστρέψτε μου να διαφωνήσω.

Το ηχείο αποτελεί το «στόμα» ενός συστήματος, όσο καλύτερη εργασία έχεις κάνει πριν από αυτό, τόσο καλύτερα θα τα «πει» στο τέλος.

Δε σημαίνει ότι με ένα καλύτερο ηχείο, δε θα πάρεις καλύτερα αποτελέσματα αλλά μπορείς να ξεκινήσεις με τον ενισχυτή π.χ. XTZ, να συνειδητοποιήσεις τις διαφορές που παρουσιάστηκαν από την αλλαγή και μετά να κινηθείς (αν το θεωρήσεις αναγκαίο) στην αναβάθμιση των ηχείων, γνωρίζοντας απόλυτα τι θα ήθελες, επιπλέον, από το σύστημά σου και δε σου το προσφέρουν τα B & W.

ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας, έχω πλέον μεσάνυχτα από τα θέματα αυτά και επίσης δεν έχω "αυτί" στο οποίο μπορώ να βασιστώ για επιλογή μηχανήματος.

το δωμάτιο (σαλόνι) είναι αυτό

http://imageshack.us/photo/my-images/59/temp2b.jpg/

τα μπλε κουτάκια είναι τα ηχεία, τα καφέ καναπέδες και χαμηλό τραπεζάκι και τα κίτρινα οι προτεινόμενες θέσεις ακρόασης.

Η επιλογή ηχείων που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν πιο κοντά σε τοίχους θα ήταν ένα συν (λόγω σαλονιού και έτερου ημίσεως) αλλά όχι και απαραίτητη προϋπόθεση.

Η προοπτική αγοράς μόνο ενισχυτή αρχικά και ηχείων αργότερα είναι επίσης δελεαστική, αλλά το συνολικό κόστος θα προτιμούσα να παρέμενε στα 1000-1500 ευρώ για ενισχυτή και ηχεία αν και σε τμηματική αγορά θα μπορούσε ίσως να ανέβει κάπως,

Το τωρινό σύστημα έχω την εντύπωση ότι ακούγεται κάπως μουντά, δίνει την εντύπωση ότι σε σχέση με ακουστικά ακούγονται λιγότερα πράγματα και πιο επίπεδα, αλλά όταν πάω να κάνω σύγκριση δεν μπορώ να καταλάβω ότι λείπει κάτι ή ότι κάτι ακούγεται χειρότερα. Επίσης έχω την εντύπωση ότι αν ακόυσω λίγη ώρα χάνει ακόμη λίγο σε ζωντάνια αλλά και ένταση (υποκειμενική εντύπωση; )

Όσον αφορά ηχητική ένταση μου φτάνει και μου περισσεύει αν και ο ενισχυτής είναι μικρός (τα ηχεία βέβαι τότε είχαν επιλεγεί και για την ευσαισθησία τους).

Το βασικό μου ερώτημα ήταν αν με τα λεφτά που διαθέτω θα δω βελτίωση και απ'ότι φαίνεται αυτό είναι μάλλον σίγουρο.

Αρχίζοντας από ενισχυτή (χωρίς βοήθεια) θα έψαχνα για τεστ μοντέλων από γνωστές σε μένα εταιρείες όπως NAD, Cambridge Audio, Denon, Harman Kardon, Marantz.
Θα κοιτούσα και το βάρος σαν κριτήριο επιλογής :)
Είδα και τον συνδυσμό Advance Acoustic προ και τελικός MPP 202 και MPP 206 στα 750 ευρώ. Καμμία ιδέα. Θα κοιτούσα και για μεταχειρισμένο αλλά φοβάμαι μην την πατήσω ως άσχετος

Κυριάκος

Πολύ καλός χώρος... σηκώνει άνετα και δαπέδου ηχεία.

Η άποψη να αλλάξεις για αρχή μόνο ενισχυτή και να δοκιμάσεις την απόδοση των ηχείων σου μου μοιάζει και μένα πιο λογική, αλλά πολύ φοβάμαι ότι αν θελήσεις τελικά να τα αλλάξεις θα είναι δύσκολο να κουβαλήσεις σπίτι σου τους υποψήφιους διάδοχους για δοκιμή...

Πρέπει οπωσδήποτε να πας να ακούσεις και τους ενισχυτές της Xindak στην Ελληνική Αντιπροσωπεία Auditorium που βρίσκεται στους Αμπελόκηπους. Διαθετει και ηχεία στην κατηγορία τιμής που θέλεις να κινηθείς.
Ως ευτυχής κάτοχος και χρήστης επι σειρά ετών, είμαι περισσότερο σίγουρος γι αυτό που σου προτείνω.

o XTZ φαίνεται αρκετά ενδιαφέρων. Μήπως όμως το υπολοιπόμενο ποσό για τα ηχεία μετά είναι χαμηλό;

Στα ίδια λεφτά βλέπω και τον ολοκληρωμένο Advance Acoustic MAP 305 II
ή συνδυσμό προ και τελικού επίσης Advance Acoustic (MAA 402 + MPP 202) αλλά με λιγότερη ισχύ.

Κανένα σχόλιο για τη μεταξύ τους σύγκριση?
Γράφουν και οι δύο για δυνατότητα λειτουρίας σε class A με χαμηλότερη ισχύ και στην οποία συνήθως θα ακούω. Μας ενδιαφέρει αυτό ή είναι κόλπο του marketing γιατί βλέπω και ακριβότερους που δεν αναφέρουν κάτι σχετικό.

Ή επίσης ο ολοκληρωμένος Advance Acoustic MAP 105 στα 500 ευρώ και παραπάνω λεφτά στα ηχεία;

Καμμία εναλλακτική πρόταση;
Βοηθάτε γιατί ψήνομαι να κάνω κίνηση και άμα το αφήσω θα αναβληθεί ξανά για καναδύο χρόνια. Μη μου πείτε για ακρόαση, δεν έχω ούτε το αυτί ούτε την εμπειρία να κρίνω.

Ηχεία λέω να πάρω σε δεύτερο χρόνο , μετά από 3-4 μήνες, θα αναγκαστώ πιστεύω από τον καλύτερο ενισχυτή.

Δεν με ενδιαφέρει ο τηλεχειρισμός, ούτε οι πολλές είσοδοι, ούτε πιστεύω το ενσωματωμένο DAC σε αυτά τα λεφτά μιας και υπάρχει το DacMagic.

Κυριάκος

Last edited:
Αν δεν σε ενδιαφέρει να ακούσεις πρώτα το μηχάνημα πριν τα αγοράσεις, τότε πάρε κάτι άλλο χωρίς ακρόσαση που δεν θα μπορείς να το ακούσεις μετά.

απλά δεν ξέρω να "ακούσω". Δύσκολα βλέπω διαφορές ανάμεσα σε παραπλήσιας τιμής μηχανήματα. Επίσης μπορεί να μου αρέσει κάτι επειδή είναι εντυπωσιακό αλλά σε βάθος χρόνου να μην είναι το καλύτερο.
Πχ πας και βλέπεις τα glossy μονιτορς της applε και νομίζεις ότι έχουν καλή εικόνα, ενώ τα αντίστοιχα της eizο δίπλα σου φαίνονται ψόφια, αν όμως τα δουλέψεις λίγο η αρχική εντύπωση αναστρέφεται (έχουμε και από τα δύο στη δουλειά).
Θα δοκιμάσω να ακούσω αλλά αμφιβάλλω αν θα βγάλω άκρη.

Το καλύτερο θα ήταν να επιλέξεις 4-5 τραγούδια που τα ξέρεις καλά και, στο βαθμό που είναι εφικτό, να ακούσεις 2-3 ενισχυτές στο ίδιο μαγαζί με τα ίδια επακριβώς σύνοδα. Ε, όλο και μία άποψη θα σχηματίσεις.
Αν δεν είναι διαθέσιμα τα μηχανήματα που σε ενδιαφέρουν στο ίδιο μαγαζί, κανόνισε ακροάσεις το ίδιο απόγευμα για να μην υπάρχει χρονική απόσταση.
Πάντως, πρέπει να ακούσεις οπωσδήποτε. Ακόμα και ψυχολογικά μετά την αγορά σου, θα νιώθεις πιο ήσυχος. Καλή τύχη!

τον ΧΤΖ τον ανεφερα γιατι ειναι ενισχυτης value for money με σοβαρες ικανοτητες οδηγησης που διασφαλισουν το γεγονος οτι τα ηχεια που θα συνδεσεις επανω θα παιζουν σωστα. Το να μοιρασεις το budget σε ενισχυτη κ ηχεια δινοντας λιγα χρηματα για ενισχυτη κ το μεγαλυτερο μερος των χρηματων για ηχεια, για μενα δεν εχει νοημα. Αν τα ηχεια σου υποοδηγουνται ή ειναι πολυ ποιοτικοτερα ενος εισαγωγικου ενισχυτη, τοτε ουσιαστικα τα "χαραμιζεις". Καλυτερα το συστημα να ειναι ισορροπημενο για να μην ψαχνεις αργοτερα να αντικαταστησεις τον αδυναμο κρικο. Οι λυσεις advance acoustic δεν ειναι ισαξιες του ΧΤΖ κατα τη γνωμη μου, οι ενισχυτες της Xindak σε παραπλησιες τιμες ειναι σουπερ εναλλακτικη.

Για το ενσωματωμενο dac, καλο ειναι να υπαρχει, εγω που το ακουσα να παιζει με ενα Mac συνειδητοποιησα οτι ειναι πραγματικα πολυ καλο. Που ξερεις, ισως να μην χρειαστεις στο μελλον το dacmagic...

Last edited:
φιλε μου
το μόνο που μπορώ να σου πω είναι μιας και οπως λες δεν εχεις εμπειρία, μην αγοράσεις ξεχωριστά ηχεία και ενισχυτή. Εφόσον μένεις Αθήνα κάνε την γύρα σου στα μαγαζιά και άκου ότι έχουν να σου προτείνουν οι καταστηματάρχες στο ποσό που έχεις ορίσει. Δεν μπορείς να κάνεις λάθος, μην φοβάσαι.

Τες πα, αν θέλεις να σου προτείνουμε συνδιασμούς εγώ μπορώ να πω ότι πάντα μου άρεσε ο συνδιασμός των epos με τον creek. Πάρε τηλ στο Χρήστο να μαθεις τιμές ακριβώς

Studio hi-fi
Ηλία Ηλιού 2-4 Δάφνη
(πάροδος βουλιαγμένης 177)
τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-9765076
e-mail: [email protected]
web: www.studiohi-fi.gr

Η σειρά a-s της Yamaha είναι made in Japan; Γιατί νόμιζα ότι κατασκευάζονται στη Μαλαισία.