WD Green-Λύση του προβλήματος υψηλού LCC

_tzo_

Banned
18 November 2007
11,985
Θεσσαλονίκη
Πριν λίγες μέρες παρέλαβα το NAS Synology DS1511+ με 5x2TB WD Caviar Green WD20EARS.

Το κακό με τους συγκεκριμένους δίσκους είναι ότι παρκάρουν τις κεφαλές τους πολύ συχνά, κάθε 8 δευτερόλεπτα. Επειδή τα NAS βασισμένα σε Linux έχουν συνεχή πρόσβαση στους δίσκους, οι δίσκοι ταλαιπωρούνται με το συνεχές παρκάρισμα/ξεπαρκάρισμα των κεφαλών, με συνέπεια να αυξάνεται η τιμή LCC (Load Cycle Count) και να μειώνεται παράλληλα η προσδοκώμενη διάρκεια ζωής των δίσκων.

Η λύση είναι η απενεργοποίηση του παρκαρίσματος των κεφαλών, που η WD το ονομάζει wdidle. Η απενεργοποίηση επιτυγχάνεται σε περιβάλλον dos με τη χρήση του wdidle3.

Με τη χρήση μιας θήκης εξωτερικού σκληρού με σύνδεση eSata, μπορεί να επιτευχθεί η πρόσβαση στον σκληρό, στον οποίο θέλουμε να απενεργοποιήσουμε το wdidle. Έτσι η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει και με λάπτοπ, όπως έκανα κι εγώ με επιτυχία.

Πρώτα απ' όλα χρειάζεται να κάνουμε reboot και να μπούμε σε dos με τη βοήθεια ενός bootable cd.

Εδώ:

http://netload.in/dateibPdsHKd13m.htm
http://netload.in/dateieu0NKhsiCO.htm
http://netload.in/dateiosPdZ6rRMS.htm

μπορείτε να κατεβάσετε το iso, που καίγοντάς το σε ένα cd θα αποκτήσετε το Ultιmate Boot CD που περιέχει και το wdidle3.exe, το οποίο απαιτείται.

Αφού βάλετε το cd στο λάπτοπ και κάνετε reboot, θα ξεκινήσει ο υπολογιστής από το cd.

Δεν χρειάζεται να πατήσετε τίποτε, μέχρι να εμφανιστεί ένα παράθυρο, όπου χρησιμοποιώντας τα βέλη πάνω-κάτω θα επιλέξετε:
UBCD FreeDis R1.39 (και πατάτε enter)
Μετά επιλέγετε:
BROWSE (Volkov Commander) (και πατάτε enter)
Στη συνέχεια πληκτρολογείτε:
T: (και πατάτε enter)
cd ubcd\dosapps\wdidle3 (και πατάτε enter)
wdidle3.exe /d (και πατάτε enter) (προσοχή: υπάρχει κενό μεταξύ exe και /d)

Το πρόγραμμα θα βρει από μόνο του τον δίσκο που έχετε συνδεδεμένο στην εξωτερική θήκη eSata (π.χ. αυτή).

Θα περάσουν 40 δευτερόλεπτα μέχρι να σας ανακοινωθεί ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Last edited by a moderator:
Στις πρώτες 44 ώρες λειτουργίας του NAS είχα μέτρηση 347 Load Cycle Count, δηλαδή 8 παρκαρίσματα/ξεπαρκαρίσματα των κεφαλών το λεπτό!

0005le.jpg

Τώρα, δύο ώρες μετά, έχω μέτρηση LCC 350. Problem solved.

207eyi.jpg

:SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF:
Εξαιρετική και ιδιαίτερα χρήσιμη η συγκεκριμένη σου συνεισφορά!

Θυμάμαι ότι σε ένα forum είχα διαβάσει πως, από κάποια έκδοση του firmware των Caviar Green και μετά (καθότι έχουν και οι σκληροί δίσκοι firmware!), το συγκεκριμένο κόλπο απενεργοποίησης του παρκαρίσματος των κεφαλών δεν έπιανε. Γνωρίζεις κάτι σχετικό?

Στις πρώτες 44 ώρες λειτουργίας του NAS είχα μέτρηση 347 Load Cycle Count, δηλαδή 8 παρκαρίσματα/ξεπαρκαρίσματα των κεφαλών το λεπτό!

0005le.jpg

Τώρα, δύο ώρες μετά, έχω μέτρηση LCC 350. Problem solved.

207eyi.jpg

Στην αριθμητικη απουσιαζες μαλλον...
Ξανασκεψου το: Μαλλον ειναι 1 cycle ανα 8 λεπτα περιπου.
44hrs=2640min και 347 cycles.

:SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF:
Εξαιρετική και ιδιαίτερα χρήσιμη η συγκεκριμένη σου συνεισφορά!

Θυμάμαι ότι σε ένα forum είχα διαβάσει πως, από κάποια έκδοση του firmware των Caviar Green και μετά (καθότι έχουν και οι σκληροί δίσκοι firmware!), το συγκεκριμένο κόλπο απενεργοποίησης του παρκαρίσματος των κεφαλών δεν έπιανε. Γνωρίζεις κάτι σχετικό?

Δεν γνωρίζω. Στους δικούς μου πάντως έπιασε, που είναι καινούριοι.

Απάντηση: Re: WD Green-Λύση του προβλήματος υψηλού LCC

Δεν γνωρίζω. Στους δικούς μου πάντως έπιασε, που είναι καινούριοι.

Γιαννη αν δεν κανω λαθος η SYNΟPLOGY χορηγει και τηλεχειρηστηριο. Μηπως απο κει επιλεγεις ποιος σκληρος θα δουλευει ενω οι υπολοιποι θα περνουν τον υπνακο τους? Οποτε ειναι περιτη η οποιαδηποτε παρεμβαση?

To LCC Count είναι σήμερα 807 σε 656 Power On Hours.
Πριν πειράξω τους δίσκους, είχα LCC Count 347 σε 44 Power On Hours.
Αν δεν τους είχα πειράξει, θα είχα τώρα LCC Count 5.173.
Σε 4,5 χρόνια δηλαδή θα έφτανα τo όριο 300.000 LCC Count που δίνει η WD για τους δίσκους της πριν να υπάρξει βλάβη.

δεν υπαρχει κανενα προγραμμα που να τρεχει σε windows;
επειδη δεν εχω εμπειρια με dos..
ειναι ασφαλες να το επιχειρησει καποιος οπως εγω;

εστω οτι εχω κανει raid5 και επιχειρω τον πιο πανω οδηγο θα ξαναχρειαστει να ξανακανω raid5 παλι ξανα απο την αρχη; ειναι καλυτερα να γινει πριν κανω raid 5;

πως μπορω να δω ποσο LCC εχουν οι δισκοι που εχω τωρα στο pc μου;

Last edited:
Καταφερα να απεργοποιησω το παρκαρισμα των δισκων, αλλα επειδη το εκανα στο pc στο οποιο εχω και αλλους Green μου το απενεργοποιησε και απο αυτους.
Ειναι καλυτερα να ειναι απενεργοποιημενο ακομα και σε Win 7 32bit;
το pc χρησιμοποιειται για κατεβαστηρι και ιντερνετ browse..

Μόνο με e-Sata δουλεύει; Αν συνδεθεί ο δίσκος σε αυτά τα μαραφετάκια που μετατρέπουν την σύνδεση σε USB, ξέρει κανείς αν γίνεται πάλι η δουλειά;

Μόνο με e-Sata δουλεύει; Αν συνδεθεί ο δίσκος σε αυτά τα μαραφετάκια που μετατρέπουν την σύνδεση σε USB, ξέρει κανείς αν γίνεται πάλι η δουλειά;

Μόνο με e-sata, ναι.

Από USB δεν θα δει τον δίσκο το BootCD.

Καλημερα.

επειδη τυχαια διαβασα το ποστ και ειδα και την κατασταση τη δικη μου εχω να κανω δυο ερωτησεις.

Καταρχιν εχω ενα file server με openmediavault (linux) με 4 δισκους WD του 1Τ και 1 δισκο seagate επισης 1Τ.

Απο τους 4 WD οι 2 ειναι WD10EADS-00M2B0 και απο τα στατιστικα που ειδα φαινετε να εχουνε το προβλημα , οι αλλοι 2 ειναι WD10EAVS-00D7B1 και μαλλον δεν εχουνε το προβλημα με το LLC.

Στην ανακοινωση της WD που διαβασα λεει .

MUST READ: Western Digital is unable to provide support for the Unix/Linux operating systems outside of jumper configurations (for EIDE hard drives) and physical installation support.

Problem:
The Load/Unload counter for S.M.A.R.T Attribute 193 continues to increase under some distributions of the Linux Operating system and some Windows applications.

Affected Models:

WD20EADS, WD20EARS, WD15EADS, WD15EARS, WD10EADS, WD10EARS, WD8000AARS, WD7500AADS, WD7500AARS, WD6400AADS, WD6400AARS, WD5000AADS, WD5000AARS

οποτε εξηγειται και ο μεγαλος αριθμος που βλεπω.

Θελω να ρωτησω αν γινεται και αν μπορω να ρυθμισω μεσα απο το web gui του openmediavault τις παραμετρους ετσι ωστε να μην εχουμε κανενα ατυχημα .

Αν οχι και επειδη οι δισκοι ειναι γεματοι τι λυση μου προτείνεται ?

Last edited:
Θελω να ρωτησω αν γινεται και αν μπορω να ρυθμισω μεσα απο το web gui του openmediavault τις παραμετρους ετσι ωστε να μην εχουμε κανενα ατυχημα.

Όχι.

Αν οχι και επειδη οι δισκοι ειναι γεματοι τι λυση μου προτείνεται ?

Κανονικά δεν επηρεάζονται τα δεδομένα από το WDIDLE3, αλλά ο κανόνας βέβαια είναι ένας:

Backup, backup, backup!

Last edited:
τα καταφερα τελικα και στους 2 δισκους , σε ευχαριστω.

διαβασα παντως και σε ξενα φορουμ οτι γενικως καλυτερα ειναι να αυξησουμε το χρονο παρκαρισματος και οχι τελειως οπως ειναι το /d

τι λες ?

Χαίρομαι που βοήθησα.

Προτιμώ να μην παρκάρονται καθόλου οι κεφαλές, με το ΝΑS ρυθμισμένο να ανάβει μόνο του τις λίγες βραδυνές ώρες που ακούω μουσική και βλέπω ταινία και τις υπόλοιπες περισσότερες ώρες του 24ώρου της δουλειάς και ύπνου να παραμένει σβηστό.