Να Έχεις και να μην Έχεις

ecodrifter

Supreme Member
27 January 2009
3,012
noir_faulkner_tohave.jpg


'You know how to whistle, don't you, Steve? You just put your lips together and... blow' (Laureen Bacall)

Με την αφορμη της επανεμφανισης της Casablanca στους ελληνικους κινηματογραφους (για πολλοστη φορα), δεν αντεξα και ειδα επιτελους το To have and to have not.
Γενικα μιλωντας δεν ειμαι και πολυ φαν τοσο παλιων ταινων και τις βλεπω για επομορφωτικους λογους περισσοτερο. Ο ανεκδιηγητος ελληνικος τιτλος ειναι "Η σειρηνα της Μαρτινικα" (που τα βρισκουν ηθελα να ηξερα…) και αποτελει την απαντηση/εκδικηση (?) του Howard Hawks στην ταινια του Curtiz. Η ιστορια λεει οτι για την Casablanca αρχικα ειχε προσληφθει ο Hawks αλλα στο δρομο αλλαξαν τα πραγματα. Πηρε λοιπον και αυτος την ομωνυμη νουβελλα του φιλου του Hemingway, που ο ιδιος θεωρουσε αποτυχια, και εβαλαν στοιχημα οτι θα την κανει αριστουργηματικη ταινια. Εβαλε να γραψει το σεναριο ο William Faulkner και καστ τον Bogart και μια πρωτοεμφανιζομενη Laureen Bacall (19 ετων παρακαλω). Η ιστορια πανω κατω παρομοια με την ανταγωνιστρια ταινια. Ο Bogart ειναι καπετανιος ενος σκαφους προς ενοικιαση μεταξυ Φλοριδας και μιας γαλλικης αποικιας που την εξουσια εχουν οι φιλοναζι. Εκει μπλεκεται και βοηθα απροθυμα τους αντιστασιακους ντοπιους, γνωριζει το κοριτσι και τα λοιπα.
Η ιστορια δεν εχει κατι το σπουδαιο, αλλα η σκηνοθεσια ειναι πραγματικα αριστουργηματικη. Αμεση και λιτη χωρις εφφε βγαζει τα συναισθηματα απο τους ηθοποιους του εντελως αβιαστα.
Ευτυχησε βεβαια να εχει και το θρυλικο ζευγαρι στην πρωτη του εμφανιση αλλα ειναι η καθαρη σαν κρυσταλλο σκηνοθεσια που κανει ορατο τον "ηλεκτρισμο". Αντιληφθηκα για πρωτη φορα τη σημασια των στιχων απο το τραγουδι Mersey των Pavlov's Dog "I played that I was Bogart And that you were my Bacall" αλλα ταυτοχρονα ειναι να αναρωτιεται κανεις τι εχει φταιξει και εχουμε φτασει σε ολα αυτα τα ασημαντα δακρυβρεχτα μελο.
Τελος στην ταινια εμφανιζεται ως πιανιστας ο Howard "Hoagy" Carmichael , μια μορφη της μουσικης εκεινης της εποχης που εχει γραψει το κεντρικο κομματι (μπηκε ηδη στο νημα Cinematic της μουσικης κατηγοριας). Ειναι γνωστος για το Body and Soul και το Stardust που διασκευαστηκαν αμετρητες φορες.
Προσωπικα την προτιμω απο την Casablanca.
 

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,838
Ελλαδα
Re: Να έχεις και να μην έχεις

πολυ ωραια ταινια αλλα σαν την Casamblanca δεν υπαρχει συγκριση
 
Last edited: