Τσάμπα Λεφτά

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,730
πετρουπολη
The Magic Christian (1969) - Joseph McGrath


magic_christian.jpg
TheMagicChristian.jpg


Eνας εκκεντρικος δισεκατομυριουχος (Πητερ Σελλερς) μαζι με τον φρεσκουιοθετημενο διαδοχο του και πρωην αστεγο (Ριγκο Σταρρ)
επειδη βαριουνται αρχιζουν να κανουν φαρσες στον κοσμο.
Η κεντρικη ιδεα ειναι η εξης - Ποσα λεφτα χρειαζονται για να κανεις αυτο που θα σου πω.Εχω πολλα.Kαπου θα ριξεις τις οποιες αναστολες εχεις θα παρεις τα φραγκα και θα κανεις αυτο που θελω.
Ολοι εχουν την τιμη τους λεει ο Πητερ Σελλερς και το αποδεικνυει μεσα απο τις φαρσες που στηνει.Απο ανωδυνες μικρες πλακες σε περαστικους,μεχρι ακραιες καταστασεις με τη συμμετοχη ανθρωπων της υψηλης κοινωνιας ή φαρσες που περιλλαμβανουν πληθος κοσμου.Χαρακτηριστικα παραδειγματα ειναι η δωροδοκια ενος τροχονομου να φαει την κλιση που τους εκοψε και αντιστοιχα η σκηνη οπου τοποθετουν μια τεραστια δεξαμενη σε ενα σημειο του Λονδινου και αφου τη γεμισουν με ουρα,αιμα και περιττωματα ζωων στη συνεχεια ριχνουν χιλιαδες χαρτονομισματα και τελος σηκωνουν ενα πανο με τον τιτλο "Τσαμπα Λεφτα".Ο χαμος που ακολουθει ειναι δεδομενος....

ringo-starr-and-peter-selle.jpg



Γυρισμενο το 1969 και βασισμενο σε ενα κομικ του 1959 με το ιδιο ονομα,το Magic Christian,αποτελει την πρωτη προσπαθεια των Monty Pythons στον κινηματογραφο.Βεβαια η τελικη εκδοχη του σεναριου υπεστη αρκετες αλλαγες,αφου συμμετειχαν και αλλη στο τελικο σεναριο μεταξυ των οποιων και ο ιδιος ο Πητερ Σελλερς.
Η ταινια ειναι μια συρραφη απο επεισοδια,καθενα απο τα οποια αποτελει και μια διαφορετικη φαρσα.
Ακραιο μεχρι εκει που δεν παιρνει,η ταινια κατηγορηθηκε σαν μια φτηνη απομιμηση ταινια του Μπουνουελ.
Τριχες αν με ρωτατε.Η ταινια σαφως και αποτελει μια σατιρα του καπιταλισμου,της απληστιας και της ανθρωπινης ματαιοδοξιας.Ειναι εντελως ακραια και αμεση,κατ'ευθειαν στα μουτρα.
Δεν ειναι υπογεια δηλητηριωδης να σε αναγκασει να δεις μεσα απο τις γραμμες.Αλλα ετσι κι αλλιως εχουμε με μια ντελιριακη κωμωδια και οχι πνευματωδης καυστικη μελαγχολικη σατιρα.Χρειαζονται κι αυτες.Οι φαρσες ειναι τοσο γροτεσκ που ορισμενες φορες φτανουν τα ορια του σαδισμου.Αλλα εκει θελει να εστιασει η ταινια.Δεν εχει σημασια ποσο εξευτελιστικη ειναι η δοκιμασια που καλειται να περασει το θυμα.Σημασια εχει οτι το κανει με τοση ευχαριστηση και χωρις καμμια αναστολη,αφου θα παρει πολλα λεφτα.
Kαι μπορει εκεινη την εποχη να εκανε εντυπωση και να ενοχλησε,αλλα νομιζω σημερα κανενας δεν εντυπωσιαζεται απο αυτα. Eχουμε δει χειροτερα.Απο την αλλη βεβαια ειναι η εποχη μας τετοια που καθισταται εως και επικαιρη,και τελικα δεν την θεωρω παρωχημενη αφου ειναι κωμωδια και μαλιστα με εναν Πητερ Σελλερς ο οποιος το ευχαριστιεται δεοντως.Διπλα του ο Ρινγκο Σταρρ παιζει πολυ ανετα και μαζι φτιαχνουν ενα πολυ ωραιο διδυμο με καλη χημεια.Στην ταινια εμφανιζεται ενας στρατος απο γνωστους ηθοποιους.
Απο τη Ρακελ Γουελς,τον Τζον Κληζ,τον Κριστοφερ Λη(σε μια διακωμωδηση του Δρακουλα),τον Ρομαν Πολανσκι,τον Γκραχαμ Τσαπμαν,τον Ριτσαρντ Αττενμπορω.
Κορυφαια εμφανιση ολων αυτη του Γιουλ Μπρυννερ σε ρολο ντραγκ κουην....

magicchristian2.jpg


Δυστυχως η ταινια δεν κυκλοφορει στην Ελλαδα.Εγω τη βρηκα σε dvd στην Αγγλια(υπαρχει και στο play.com),σε μια αθλια κοπια με κακο ηχο και χωρις υποτιτλους.Το προβλημα ηταν οτι εξ'αιτιας του κακου ηχου θελει πολυ προσοχη για
να καταλαβεις τι λενε,ιδιως ο Πητερ Σελλερς που μιλαει με 3 τουλαχιστον διαφορετικες προφορες....
Αξιζει ομως γιατι ειναι μια ταινια που αν μη τι αλλο ειναι χαρακτηριστικη της εποχης της,εχει εναν καταπληκτικο Πητερ Σελλερς και μερικες σκηνες που ανηκουν στην ανθολογια της κωμωδιας.

THE MAGIC CHRISTIAN (1969) - Joseph MacGrath

Written by Terry Southern
Joseph McGrath
Graham Chapman
John Cleese
Peter Sellers

Starring Peter Sellers
Ringo Starr
John Cleese
Raquel Welch
Christopher Lee
Richard Attenborough
Roman Polanski

Music by Ken Thorne
Paul McCartney
Noel Coward
 
Last edited: