Cajun Hell

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,713
πετρουπολη
Southern Comfort (1981)


southern-comfort-poster.jpg



Η περιοχη Wilderness της Luisianna ειναι μια περιοχη γεματη βαλτωδη δαση.Αγρια,απροσπελαστη χανεσαι για πλακα αν δεν ξερεις τα κατατοπια.Εκτος αν εισαι ντοπιος.Και οι ντοπιοι εκει ειναι πολυ περιεργοι και αγριοι οπως και η περιοχη.Στην πραγματικοτητα προκειται για απογονους Γαλλων εποικωνπου μεταναστευσαν απο τη Νεα Σκωτια του Καναδα το 18ο αιωνα οι οποιοι και μετοικισαν σ'αυτη την περιοχη.Βεβαια δεν ειναι ολοι Γαλλοι.
Υπαρχουν και αγγλικης,γερμανικης,ισπανικης,καταγωγης καθως και κρεολοι.Ονομαζονται Cajun (Καγιούν) και αποτελουν ξεχωριστη εθνοτητα αναγνωρισμενη απο το κρατος των ΗΠΑ απο το 1980.Η γλωσσα τους ειναι ενα ιδιωμα που αποτελειται απο γαλλικα αλλα και αγγλικα.Εχουν δικη τους ξεχωριστη κουλτουρα,μουσικη και κουζινα.

Στην περιοχη αυτη λοιπον θα φτασει μια ομαδα της εθνοφρουρας της Λουιζιανα για ασκησεις.Οι περισσοτεροι απο αυτους ειναι ενα ματσο ψευτομαγκες που ηρθαν για ενα σαββατοκυριακο να το παιξουν σκυλια του πολεμου.Καποια στιγμη στη διαρκεια των ασκησεων θα χαθουν μεσα στους βαλτους.Προσπαθωντας να βγαλουν ακρη θα βρεθουν σε ενα παραπηγμα που χρησιμοποιειται απο τους ντοπιους κυνηγους σαν καταλυμμα που παρκαρουν τις βαρκες τους.Μετα απο τσακωμους αποφασιζουν να κλεψουν μερικες απο αυτες προκειμενου να γυρισουν πισω.Οι ντοπιοι τους παιρνουν χαμπαρι και αντιδρουν με αποτελεσμα οι εθνοφρουροι να ριξουν ασφαιρα προκειμενου να τους διωξουν.
Τρομοκρατημενοι οι Cajun θα απαντησουν με τα οπλα τους σκοτωνοντας τον επικεφαλη της ομαδας.Ενας κοπανος εθνοφρουρος θα ανατιναξει το καταλυμμα.Απο εκει και περα αρχιζει το κυνηγι της γατας με το ποντικι.Οι ντοπιοι βαζουν σκοπο να τους καθαρισουν ολους.
Οι εθνοφρουροι αποφασιζουν να συνεχισουν αλλα οσο πιο βαθια μπαινουν στην περιοχη τοσο αρχιζουν να σαλταρουν.Αρχιζουν να ακουν περιεργους θορυβους,να τρομαζουν με διαφορα,να απελπιζονται.Απο την αλλοι οι ντοπιοι σιγα,σιγα τους καθαριζουν εναν,εναν.....
Συνεχιζοντας την προβληματικη που ξεκινησε ο Σαμ Πεκινπα στα Αδεσποτα Σκυλια (1971) και συνεχισε ο Τζων Μπουρμαν(1972) στο Deliverance,ο Walter Hill ολοκληρωνει ουσιαστικα μια ατυπη τριλογια που εξεταζει στην πραγματικοτητα την αποξενωση του ανθρωπου της πολης απο τη φυση και τους κανονες της,οπως και της διαφορες των ανθρωπων της
πολης με της επαρχιας καθως και το ποτε ο ανθρωπος ξεχναει τον πολιτισμενο του εαυτο και μετατρεπεται σε αγριο ζωο και το ρολο που παιζει η επιστροφη στη φυση γι'αυτο.
Στα Αδεσποτα σκυλια ηταν ο ειρηνιστης μαθηματικος που αποφασιζει να φυγει για την επαρχια προκειμενου να ζησει πιο ησυχα θα μεταμορφωθει σε αγριο σκυλο οταν βιαστει η γυναικα του.
Στο Deliverance η εκδρομη μιας παρεας φιλων σε μια πανεμορφη περιοχη θα εξελιχθει σε εφιαλτη οταν ενας απο αυτους θα βιαστει και θα δολοφονηθει απο ντοπιους και οι ιδιοι θα μεταμορφωθουν απο γιαπηδες της πολης σε κυνηγους-δολοφονους προκειμενου να επιβιωσουν.
Στο Southern Comfort (ειρωνικος τιτλος) τα πραγματα αλλαζουν.Ειναι οι ανθρωποι της πολης που ερχονται με τουπε και ψευτομαγκια που τους δινει η ιδιοτητα οτι ειναι εθνοφρουροι,που προκαλουν τους ντοπιους.Oι Καγιούν τους βλεπουν σαν απειλη,σαν κατακτητες που ερχονται να καταστρεψουν τις περιουσιες τους και να τους σκοτωσουν.Το οτι τα οπλα των εθνοφρουρων ειχαν ασφαιρα λιγη σημασια εχει γι'αυτους.Αλλωστε δεν το ξερουν.Αυτο που ξερουν ειναι οτι πρεπει να επιβιωσουν,οπως κανουν τοσα χρονια μεσα σ'αυτην την αγρια περιοχη.Και ειναι αυτη η γνωση της περιοχης τους που τους δινει το πλεονεκτημα.
Γι'αυτους ο μονος νομος που ξερουν ειναι αυτος της επιβιωσης.Γι'αυτο και θα τους τιμωρησουν.O Hill,που εγραψε και το σεναριο,τους μισει πραγματικα τους εθνοφρουρους.Γι'αυτο και τους καθαριζει σαδιστικα,αφου τους τρελανει πρωτα.Και οσοι σωνονται μεχρι και το τελος φτυνουν το γαλα της μανας τους.
Η ταινια,που βλεπεται και σαν αλληγορια για το Βιετναμ (και ειναι),ειναι ενα εξοχο θριλερ που παρόλο που ειναι γυρισμενο εξ'ολοκληρου στη φυση ειναι αφορητα κλειστοφοβικο.Δεν υπαρχει ουτε μια ακτινα ηλιου σ'ολη την ταινια παρα μονο ομιχλη και υγρασια και ατελειωτοι βαλτοι.Ο Walter Hill ειναι ενας σκηνοθετης που ξερει καλα το αμερικανικο σινεμα.Επηρεασμενος απο τον Πεκινπα,τον Μπουρμαν,τον Πιτερ Γιειτς ειχε ηδη 2 σπουδαιες ταινιες στο ενεργητικο του.Το Warriors και το γουεστερν The Long Riders.Πριν απο αυτο ειχε κανει ενα συμπαθεστατο νεονουαρ στα χναρια του Bullitt,το Τhe Driver.
Το Southern Comfort θα ειναι και η τελευταια του μεγαλη ταινια.Θα ακολουθησει το υπερεπιτυχυμενο 48 ωρες και απο εκει και περα το mainstream.
Εξοχoι ολοι οι ηθοποιοι Keith Carradine,Powers Boothe,Fred Ward,Franklyn Seales,Les Lannom,Peter Coyote δινουν ρεστα.
Ο Ry Cooder υπογραφει το σπουδαιο σαουντρακ επηρεασμενο βεβαιως απο την Cajun μουσικη.


southerncomfort1.jpg
 
Last edited:

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
90,985
Εκεί ψηλά.....
Αυτην την ταινια πρεπει να την εχω δει τουλαχιστον 4 φορες και καθε φορα κολλαω το ιδιο πολυ.

Τετοιο κλειστοφοβικο περιβαλλον (αν και σε φυσικο χωρο γυρισμενο) , τετοια εμβαθυνση στον ανθρωπινο φοβο δεν ειχα ξαναδει μεχρι τοτε ισως μονο στο Αλιεν 4 χρονια πριν.

Xωρις σταρς, χωρις μεγαλο πρoυπολογισμο καταφερε να κανει μια σπουδαια ταινια οπως ακριβως ειχε κανει με το Warriors - επισης μεγαλη ταινια αν και στα ορια του b movie- .