Εμπειρίες με την Pentacon six TL

ncups

AVClub Addicted Member
9 February 2008
2,547
Κόρινθος
Εδώ και καιρό σκεφτόμουν να κάνω το άλμα στο medium format.Με την καθοδήγηση κυρίως του Alex προχώρησα στην αγορά μιας Pentacon six.

Η μηχανή είναι καλοδιατηρημένη(χωρίς να λείπουν τα σημάδια εδώ και κει-όχι κάτι σημαντικό όμως). Το μόνο της μειονέκτημα είναι ότι η κουρτίνα (το ύφασμα που έχει εσωτερικά για να σταματά το φως -shutter)δεν «έρχεται» ακριβώς στη θέση του σε όλα τα οπλίσματα.Το πρόβλημα φαίνεται πως διορθώνεται με συνεχές όπλισμα, αλλά όταν έχεις φιλμ, είσαι στο έλεος του θεού(και του μηχανισμού).Γι’ αυτό και γω την έστειλα στην Αθήνα για service

Ο φακός (biometar 80mm) έχει ένα χτύπημα εξωτερικά και το σπείρωμα είχε στραβώσει, με αποτέλεσμα να μην παίρνει φίλτρο. Μετά από επέμβαση ακριβείας (λύγισμα με πένσα) ήρθε κάπως στα «ίσα» του.

Με την αγορά δύο fujifilm και την τροποποιημένη τσάντα της kata που ζοριζόταν να χωρέσει το θηρίο, βγήκα για δοκιμές. Τελείως διαφορετική νοοτροπία! Στη διάθεσή σου έχεις ένα φακό, ISO που ισχύουν μέχρι να τελειώσει το φιλμ χειροκίνητη εστίαση και την εμπειρία για να πετύχεις τη σωστή έκθεση.
Με την ψηφιακή, θα έβγαζα καμιά εικοσαριά για πλάκα, για να δω το φως, γιατί κάτι μου άρεσε, γιατί…έτσι. Όταν έχεις 12 εκθέσεις και καθόλου φωτόμετρο, υπολογίζεις τι θα τραβήξεις, αν και τι αξίζει να βγει φωτογραφία.

Ο χειρισμός της είναι εύκολος και απλός, αν και πρέπει να έχεις φάει το φαί σου, εστίαση με το wlf που είναι εκπληκτικό, και γενικά ψάχνω να βρω ποιος είναι ο σωστός συνδυασμός διαφράγματος, ταχύτητας και ISO για να βγει σωστά η φωτογραφία! Μακριά από menus,βελτιώσεις στην έκθεση, αυτόματη εστίαση, μόνο εγώ και η μηχανή.

Αφού τελειώσει το φιλμ, εμφάνιση και σκανάρισμα με Nikon 9000(σε φωτογραφείο, όχι δικό μου δυστυχώς) και επεξεργασία στον H/Y. Στο επόμενο φιλμ, καθότι δεν έμεινα καθόλου ευχαριστημένος από την εμφάνιση, η εμφάνιση θα γίνει από μένα και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει. Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι;


Δείγματα με f/8 και f/11,1/60:


attachment.php




attachment.php





attachment.php



Οι δύο πρώτες είναι μετατροπή από το έγχρωμο fujifilm και η 3η από ασπρόμαυρο Ilford panf 50.

Τα original αρχεία είναι γύρω στα 200ΜΒ και ο υπολογιστής μου είχε πολλές δυσκολίες να τα χειριστεί. Η επεξεργασία έχει crop,curves και silver effects στο fotoshop.

Την Κυριακή, σε σεμινάρια φωτογραφίας που παρακολουθώ από τον Οκτώβριο, έχουμε εκτύπωση στο σκοτεινό θάλαμο. Θα μεταφέρω εμπειρίες.


 

Attachments

  • 12.jpg
    12.jpg
    167.2 KB · Views: 220
  • 8 copy.jpg
    8 copy.jpg
    36.2 KB · Views: 216
  • 07 copy12.jpg
    07 copy12.jpg
    86.8 KB · Views: 487
Last edited:

kotsidisjohn

AVClub Addicted Member
26 April 2008
2,030
Θεσ/νικη
Πολυ καλη η μηχανη σου.Την ειχα παλια για ενα μικρο χρονικο διαστημα κ τωρα τη χρησιμοποιει ενας φιλος, με Ζeiss φακους.
Απιστευτη ποιοτητα οπτικων κ φωτογραφιας γενικα.
Απλα ειναι για Φωτογραφους ή για Πραγματικη Φωτογραφια.Δυσκολη μηχανη, αλλα η γλυκα ειναι αξεπεραστη...
Μπραβο!
 

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
20,344
Αθήνα
Με γειά το θεριό! Τώρα που είπες για ilford ζήλεψα... θα φορτώσω κι εγώ ένα μόλις τελειώσω το έγχρωμο στην kiev.
 

michis

Established Member
9 November 2009
219
Athens
Πολυ ωραιες οι φωτο σου,και πολυ ατμοσφαιρικες.
Με γεια και η φωτογραφικη!
 

paИ-baL

AVClub Addicted Member
2 August 2008
1,516
με γεια!!!

να κανονισουμε με τον Αλεξη οταν μπορειτε να βρεθουμε και οι τρεις με τις Pentacon για μια βολτα στην Αθηνα...
 

ncups

AVClub Addicted Member
9 February 2008
2,547
Κόρινθος
Ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια και τις ευχές...

Pan-bal θα χαιρόμουν πολύ να βρεθούμε και να τα π(ι)ούμε πάλι, με ή χωρίς τις Pentacon.Μάλλον μετά τις 20 Μαρτίου.

kiev;Τι είπες τώρα...

Αλήθεια έχει κανείς εμπειρία από άλλους φακούς;50mm ή τον 180mm;Και βέβαια τον Zodiac -8' 3.5/30mm;

Στα μέσα του 2ου φιλμ, δοκίμασα τον 65mm, δεν μου φάνηκε και τρομερή διαφορά.

Είμαι στο δίλημμα της αγοράς φακού και επένδυσης σ'ένα καλό scanner
 

AlexTheodin

Supreme Member
25 December 2007
5,912
Athens, Thessaloniki, Köln
Η πρότασή μου είναι να πάρεις το σκάνερ. Άπο την στιγμή που αποφάσισες να τραβάς σε φίλμ, το σκανάρισμα είναι απο τα πράγματα που θα σε απασχολήσει πολύ. Εκτός του 750 και το 500 είναι εξαιρετικό και το Canon 8800F που έχω εγώ (και αν θυμάμαι καλά και ο Πάνος PanBal) είναι αρκετά καλό.

Βασικά σε απελευθερώνει τελείως απο την ανάγκη του εργαστηρίου για το σκανάρισμα. Και ακόμα και αν αρχίσεις να εκτυπώνεις σε σκοτεινό θάλαμο, πάντα θα θες να περνάς και μερικές (ή όλες για αρχειοθέτηση) στον υπολογιστή.
 

ncups

AVClub Addicted Member
9 February 2008
2,547
Κόρινθος
Καλή ιδέα.Το Canon 8800F σε ποιά τιμή κυμαίνεται; Θέλω να σκανάρω και

κάποια 35mm, παλιά και καινούρια.

Φιλμάκια τώρα. Τα χημικά που πήρα είναι ilford.

Έχω ένα ilford delta 100, που θα είναι μάλλον και το πρώτο που θα εμφανίσω.

Μάλλον θα παραγγείλω από ebay, ισως ληγμένα για μερικούς μήνες, πακέτο.Προτάσεις;
 

AlexTheodin

Supreme Member
25 December 2007
5,912
Athens, Thessaloniki, Köln
Εγώ το είχα πάρει 170Ε απο τον καταρέλλο. Πάρε ένα τηλέφωνο στο μαγαζί να σου πουν τί ισχύει τώρα.

Φιλμάκια ξεκίνα να καραδοκείς στο eBay συνεχώς σκάνε μύτη προσφορές για καλά πακετάκια. Απο Ilford το all purpose film είναι το HP5 (400iso). Αν βρείς κάποιο πακέτο με διάφορα φιλμ ακόμα καλύτερα. Έχω βάλει μερικά tips του πως ψάχνω εγώ στο νήμα του μεσαίου φορμα νομίζω.

Για δείγματα του πώς δέιχνει κάθε φιλμ τσέκαρε εδώ
http://www.flickr.com/groups/filmdatabase/
 

ncups

AVClub Addicted Member
9 February 2008
2,547
Κόρινθος
Πολύ διάβασμα στο flickr.Το έκανα bookmark, θα το κοιτάξω αύριο. Τείνω προς Ilford, για αρχή.Βλέπουμε. Προς το παρόν, δεν έχω πάρει ακόμα τη μηχανή από το service!!!

Παρεπιπτόντως, έπεσε στα χέρια μου μια lubitel 2. Τράβηξα και από αυτή ένα φιλμάκι. Δυστυχώς, ο μοχλός που καθόριζε την ταχύτητα του κλείστρου κόλαγε, με αποτέλεσμα να βγούν οι περισσότερες καμμένες ή μαύρες.Κρίμα. Περισσότερα αύριο.
 
Last edited:

paИ-baL

AVClub Addicted Member
2 August 2008
1,516
κορυφαιο το link που εδωσε ο Αλεξης απο το flickr... δες το οπωσδηποτε...

εχω κι εγω το Canon 8800F... μετα απο ερευνα που εκανα... εξαιρετικη η τιμη του... αν θες το πιο value for money scanner αυτη την στιγμη... και εχει και mount για μεσαιο... στον Κατερελο στο Περιστερι... στα 164 ευρω αν θυμαμαι καλα...

μετα τις 20 Μαρτιου που λες, κανονιζουμε... θα εχει ανοιξει και η μερα και θα μπορεσουμε να βγαλουμε και καμια φωτογραφια πριν την μασα...

την καλησπερα μου!!!

Πανος.
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Εγώ έχω τους CZJ 50 4.0 FLEKTOGON και 180 2.8 SONNAR.

Μπορώ να πω ότι είναι εξαιρετικοί φακοί και με απόλυτα κριτήρια. Ο πρώτος που είναι ισοδύναμος με 28 άρη δίνει εντελώς διαφορετικό πεδίο λόγω του τετράγωνου φορμά. Εκεί που θα ήθελες 20άρη στο FF για να έχεις τη συγκεκριμένη λήψη (π.χ. τετραγωνισμένο κτήριο) , εδώ μπορείς και με τον 50άρη να το πάρεις ολόκληρο. Επίσης λειτουργεί άψογα από διάφραγμα 5.6 έως 16.

Ο 180άρης από την πλευρά του είναι ένας αξιοπρεπέστατος (για να μην πω κάτι χειρότερο) 2.8 τηλεφακός. Με έναν αντάπτορα για CANON/NIKON (εμένα μου στοίχισε 13 ευρώ με τα μεταφορικά) έχεις έναν τηλεφακό που για πορτρέτα είναι σαφώς καλύτερος στο τελικό αποτέλεσμα από τους πολλά υποσχόμενους 70/80-200 2.8 της NIKON/CANON. Στο μεσαίο φορμά όμως δίνει μια "άλλη" αίσθηση.

και το εννοώ και μπορώ να το αποδείξω.
 

ncups

AVClub Addicted Member
9 February 2008
2,547
Κόρινθος
Τους θέλω και τους 2.

Τον αντάπτορα τον πήρα ήδη, δεν έχω δει πως φαίνονται οι zeiss ακόμα, γιατί είναι ακόμα στο service.

Προέχει η αγορά scanner, και μετά βλέπουμε


Θα προτιμήσω τον 50mm πρώτα.
 
Last edited:

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
Τον 180ρη τον έχω χρησιμοποιήσει, όχι για μεσαίο όμως, αλλά φορεμένο στη 40D, οπότε τα συμπεράσματα δεν μπορούν εύκολα να αναχθούν και να γενικευθούν για μεσαίο.

Τον βρίσκω πολύ καλό φακό, με "μαλακό" γράψιμο στο φόντο. Σε οξύτητα είναι επαρκής ανοικτός και οξύς εάν τον κλείσεις κανένα στοπ, και πού παρακαλώ, στην πολύ πιο απαιτητική από το φίλμ μεσαίου φορμά 40D.
Επίσης το τριήμερο έπαιξα με τον Biometar 120/2.8 (επίσης της ανατολικογερμανικής Zeiss, για μεσαίο) καθόλου άσχημος και αυτός (οι φωτογραφίες που ανέβασα τελευταίες είναι με αυτόν).
 

ncups

AVClub Addicted Member
9 February 2008
2,547
Κόρινθος
Είδα τις φωτογραφίες με τον 120/2.8.Όντως, καθόλου άσχημα ειδικά στο τοπίο. Η σκέψη μου είναι βέβαια ένας φακός για πορτέτα, ίσως και ένας για τοπία. Προς το παρόν, ο 80 άρης καλύπτει και τα 2

Άλλο σημείο:Πάντα φοβόμουν το manual focus. Τελικά δεν είναι και τίποτα το δύσκολο. Δεν τα καταφέρνω πάντα βέβαια, αλλά τις περισσότερες φορές,οι φωτογραφίες μου είναι εστιασμένες.

Billy, καθόλου άσχημη ιδέα!!
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Τι εννοείς ακριβώς;έχεις κάποια δείγματα;

Κάποτε είχα ανοίξει ένα θέμα που παρουσίασα το φακό πάνω στη D700 σε όλ ατα διαφράγματα. Αν πάλι σε ενδιαφέρει τόσο πολύ μπορώ να τραβήξω μια από τις επόμενες μέρες μια σειρά λήψεων και να σου τις στείλω.