Βελτίωση Beresford TC-7520 DAC/Preamp

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Το θέμα έχει ξεκινήσει ήδη στην παρουσίαση του dac (Beresford TC-7520 DAC/Preamp) όπου με δική μου κυρίως ευθύνη το ανακατέψαμε και εκτός της παρουσίασης του dac, το συνεχίσαμε και σε diy.

Συμμαζεύω λοιπόν το diy και το αναπτύσσω εδώ όπου θα έπρεπε να ήταν εξ´αρχής.

Λοιπόν το εν λόγω dac σήμερα είναι μια συσκευή που κινείται προς το χαμηλό κομμάτι της αγοράς και έχει ενδιαφέρον γιατί αφενός ακούγεται αρκετά καλά εκ κατασκευής, αλλά σηκώνει αρκετή τροποποίηση ή "χέριασμα" όπως σε πολλούς αρέσκεται να αναφέρεται...

Οι δυνατότητες τροποποίησης μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε:
1) ψηφιακό μέρος
2) αναλογικό μέρος
3) τροφοδοσία
4) παράκαμψη αναλογικού μέρους και άμεση έξοδος από το dac-chip.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν

1) Ψηφιακό μέρος = το 7520 φορά το BurrBrown PCM1716 ένα dac chip μέσης κατηγορίας, που αν και ακούγεται έτσι όπως έχει υλοποιηθεί εδώ αρκετά καλά μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με το σαφώς καλύτερο και πλήρως συμβατό Wolfson WM8716.

Η αντικατάσταση μπορεί να γίνει και από εμάς, εφόσον το dac-chip μπορούμε να το προμηθευτούμα από το ebay

Η αλλαγή είναι λεπτοδουλειά και μπορεί να επιτευχθεί άριστα - από ντιούηδες που δεν έχουν πρωτύτερη εμπειρία - εάν εφαρμοστούν οι παρακάτω τεχνικές:

Τρόπος αποσυγκόλλησης: http://www.youtube.com/watch?v=FTQqjggeklo&NR=1

Τρόπος συγκόλλησης: http://www.youtube.com/watch?v=Ql6Vkw5wswU&NR=1

Χρησιμοποιήθηκαν οι παραπάνω τεχνικές - αφού πρώτα ρημαδιάσαμε κατεσταμμένες πλακέτες cd-rom με απλή κόλληση για εκμάθηση - και τα αποτελέσματα ήταν άψογα.

attachment.php


attachment.php


Η αλλαγή του dac-chip επιβάλλεται γιατί μεταπηδά κατηγορία από θέμα dac-chip

Wolfson WM8716 dac-chip
  • 112dB SNR (‛A’ weighted @ 48kHz)
  • THD: -97dB @ -1dB FS
  • Sampling frequency: 8kHz to 192kHz
  • Analoge Output 1.1Vrms
BB PCM 1716 dac-chip

  • 106dB SNR
  • THD: -96dB
  • Sampling frequency: 16kHz to 96kHz
  • Analoge Output Range 0.62 X Vcc(p-p)

(συνεχίζεται...)
 

Attachments

  • av1.jpg
    av1.jpg
    72.2 KB · Views: 702
  • av2.jpg
    av2.jpg
    68 KB · Views: 700

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Θα ήταν χρήσιμο να μπορούσε να αλλαχθεί το receiver του dac (χρησιμοποιεί της Crystal το CS8414) με κάποιο άλλο με δυνατότητα διαχείρισης 192KHz, εφόσον το νέο dac-chip WM8716 έχει αυτή τη δυνατότητα.
Μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κάτι pin to pin συμβατό και με χαρά θα δεχθώ τις όποιες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

2) Αναλογικό Μέρος= εδώ έχουμε αρκετή πληροφόρηση τόσο από χρήστες, όσο και από τον ίδιο τον κατασκευαστή ο οποίος διατηρεί προς το παρόν μία στάση diy στα προϊόντα του και προτείνει αλλαγές που βελτιώνουν τις συσκευές του, αφού πρώτα τις δοκιμάσει ο ίδιος.
Σε πρώτη φάση οι αλλαγές αφορούν την επάλληλη πλακέτα στην οποία φιλοξενείται το αναλογικό κομμάτι της συσκευής και ο ενισχυτής ακουστικών ή μεταβλητής εξόδου.
Οι τελεστικοί που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι οι NE5532P και ήδη έχουν δοκιμαστεί ένα πλήθος άλλων τελεστικών όπως:
LM4562NA,
2.jpg

(πηγή: The Art of Sound Forum)

LM4562NA (μεταλλικό κέλυφος)
1.jpg

(πηγή: The Art of Sound Forum)

Ο Beresford για τα LM4562 προτείνει να γίνουν σχετικές τροποποιήσεις στις χωρητικότητες των πυκνωτών MLC5 & MLC6 ή και αφαίρεσή τους, αναλόγως το επιθυμητό χαμηλό που απαιτεί το σύστημα.

THS4032CD (θα χρειαστεί ο σχετικός αντάπτορας εφόσον το 4032 είναι IC surface mount και ο σχετικός 100nF decoupling πυκνωτής)
attachment.php



ΒΒ2134/2132
attachment.php



Όλοι έχουν βελτιώσει τον ήχο των 5532 και η επιλογή είναι θέμα γούστου και ταιριάσματος με τα συνοδά συστήματα. Προσωπικά για την σταθερή έξοδο προτιμώ το άκουσμα του BB2134 αν και το LM4562 (μεταλλικό κέλυφος) δεν το έχω ακούσει. Τη μεταβλητή έξοδο/έξοδο ακουστικών δεν την έχω δοκιμάσει.

Επίσης μία βελτίωση που συνίσταται είναι η αφαίρεση των ηλεκτρολυτικών πυκνωτών σήματος που βρίσκονται κοντά στους τελεστικούς με άλλους ηλεκτρολυτικούς χωρίς πολικότητα. Οι χωρητικότητες είναι 47/16V & 100μF/16V. Ο ίδιος αναφέρει ότι βελτιώνουν αισθητά τη σκηνική παρουσία και ανάλυση.
Στην παρακάτω εικόνα διακρίνονται οι 4 αριστερά που αφορούν τη σταθερή έξοδο και οι 4 στη μέση που αφορούν τη μεταβλητή έξοδο/ακουστικών (η αριστερή πλακέτα δείχνει τους μαμά ηλεκτρολυτικούς και η μεσαία και η δεξιά ποιοι πρέπει να αλλαχθούν)
caps.jpg

(πηγή: The Art of Sound Forum)

Δεν ξέρω εάν η χρήση πυκνωτών τανταλίου τι αποτέλεσμα θα έφερνε και μάλλον αξίζει η προσπάθεια…


(συνεχίζεται…)
 

Musicalicius

Banned
20 May 2008
1,429
Και γιατί να τα κάνεις όλα αυτά και να μην πάρεις εξαρχής ένα Dac Magic που έχει Wolfson και να του αλλάξεις μόνο τους τελεστικούς.
Παίρνεις και XLR OUT bonus.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Και γιατί να τα κάνεις όλα αυτά και να μην πάρεις εξαρχής ένα Dac Magic που έχει Wolfson και να του αλλάξεις μόνο τους τελεστικούς.
Παίρνεις και XLR OUT bonus.

Θα είχες δίκιο εάν ήταν στην ίδια τιμή, δεν είναι όμως και εκεί είναι η ομορφιά!

αυτό το chipquick πως δουλεύει;

Το chipquik έχει δύο σκέλη, την ειδική κόλληση με πολύ χαμηλό σημείο τήξης και κατανοητό το γιατί και το ειδικό flux το οποίο δίνει βοηθά σε τέλεια συναρμογή της κόλλησης πάνω στις επαφές. Αυτό που βλέπεις στο βίντεο να επικάθεται η κόλληση με μια μαγεία από pin σε pin, μόνο με το ειδικό flux της ChipQuik το πετυχαίνεις. Στα δύο βίντεο τα διάφορα flux που χρησιμοποιούνται είναι της ChipQuik, προσωπικά χρησιμοποιώ τη σύριγγα smd291 για τα smd και το στικ-πένα της Kester #951 για τις λοιπές δύσκολες δουλειές και είμαι απολύτως ικανοποιημένος.
 
Last edited:

backousis

Supreme Member
18 June 2006
3,482
Ηρακλειο
για ξεκόλημα σε 4layer board through hole υλικών υποθέτω θα μου έκανε καλή

δουλειά αυτή η πολη χαμηλής τήξης κόλληση;

ποιά είναι να την πάρω;
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Όχι μόνο σε 4πλης στρώσης πλακέτα, αλλά και σε smd με τέσσερις πλευρές που τουλάχιστον με κανονική κόλληση και ένα κολλητήρι δεν προλαβαίνω να τα περάσω γιατί μου κρυώνει η απέναντι πλευρά.
Αυτή η κόλληση με το χαμηλό σημείο τήξης, λιώνει γύρω στους 180°C αν θυμάμαι καλά, αναμιγνύεται με την κανονική κόλληση και την κρατά λιωμένη μέχρι και κάτω από τους 150°C και πάλι εάν θυμάμαι καλώς.

Ο ιστότοπός τους είναι ο http://www.chipquik.com/ και όλες οι κολλήσεις τους είναι ίδιες απλά αλλάζουν στο μήκος που αγοράζεις (πανάκριβα).
Σε μένα δεν απάντησαν ποτέ σε email που τους ζητούσα κάποιες πληροφορίες για τον τρόπο αποστολής.
Εναλλακτικά μπορείς να βρεις προιόντα τους μέσω digikey ή μέσω Μπακή (Αθήνα, φέρνει τα προιόντα της digikey) αλλά με 50% επιπλέον της τιμής της digikey. Κόλληση βρήκα και στο ebay,
αλλά με 7.5$ τα 15εκ.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Να συνδιάσεις την κόλληση με το ειδικό flux της για 100% αποτελεσματικότητα της κόλλησης στην εύκολη αφαίρεση (για διύσδειση...)
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
3) Τροφοδοσία= το 7520 έχει υλοποιηθεί με διακοπτικό τροφοδοτικό που κατά τον κατασκευαστή είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Το πρώτο βρίσκεται εξωτερικά της συσκευής και το δεύτερο στο εσωτερικό μέρος.


attachment.php



Αυτή η υλοποίηση έχει αφενός το πλεονέκτημα της εύκολης αλλαγής του εξωτερικού μέρους, αλλά αυτό αφορά τον κατασκευαστή που ήδη έχει προβεί σε άλλη εξωτερική τροφοδοσία με υψηλότερη τάση 15V (το έχει υλοποιήσει για την έκδοση Caiman) αλλά αυτό θα το δούμε παρακάτω.

Στο εσωτερικό η γραμμή τροφοδοσίας (+) ακολουθεί μετά το φις, μία δίοδο, μια ασφάλεια και τέλος έναν πυκνωτή 10.000uF πριν διαχωριστεί στα:
α) τροφοδοσία του ψηφιακού μέρους μέσω ενός τυπικού 7805
β) τροφοδοσία της επάλληλης πλακέτας των τελεστικών με δύο δρόμους, είτε με απευθείας τροφοδοσία από την γραμμή εισόδου (μεταβλητή έξοδος) είτε μέσω του 7810 για παροχή 10V στον τελεστικό της σταθερής εξόδου.

Οι επιλογές που μας δίνονται ως προς την εξωτερική τροφοδοσία είναι τρεις:

  • να ακολουθήσουμε την πεπατημένη που μας δίνει ο κατασκευαστής,
  • να καταργήσουμε το διακοπτικό τροφοδοτικό και να φτιάξουμε ένα γραμμικό τροφοδοτικό και τέλος
  • να έχουμε τροφοδοσία μέσω μπαταρίας.
Προσωπικά, έχω επιλέξει την τελευταία μέθοδο δηλ. τροφοδοσία μέσω μπαταρίας 12V 7.2Ah (κοινή μπαταρία UPS) όπου και τη φορτίζω όποτε χρειαστεί μέσω του UPS.

Σε αυτήν την περίπτωση εσωτερικά καταργήθηκαν η εσωτερική δίοδος και η ασφάλεια (όπου και γεφυρώθηκαν) – επιπρόσθετα καταργήθηκε και μία αντίσταση 22 Ωμ που μεσολαβούσε μεταξύ πυκνωτή και 7805.


attachment.php



Μπορούμε ακόμη να αντικαταστήσουμε το 7805 με το Murata 7805SR το οποίο είναι κορυφή στην μετατροπή DC 5V για το ψηφιακό κομμάτι.
attachment.php




Για το αναλογικό μέρος των τελεστικών - επειδή η τροφοδοσία είναι διπλή όπως έχει προαναφερθεί - μια ωραία λύση είναι το Murata 7812SR αντί του 7810, αλλά απαιτεί τροφοδοσία 15V και κάπως περιπλέκει τα πράγματα εάν έχουμε χρησιμοποιήσει μπαταρία 12V.


(συνεχίζεται...)

 

Attachments

  • 7520_psu.jpg
    7520_psu.jpg
    50.6 KB · Views: 383
  • mur1.jpg
    mur1.jpg
    135.9 KB · Views: 49
  • mur2.jpg
    mur2.jpg
    128.4 KB · Views: 388

D-DIPOLE

New member
8 July 2006
84
Καταργωντας την ασφαλεια παιρνεις ενα ρισκο,δεν βελτιωνεις στην ουσια τιποτα και δεν ειναι σωστο ουτε καν να το δειχνεις.Τα murata δεν ειναι series regulator αλλα switching regulators .Ειναι τοσο καταλληλοτερα για audio απο τα ταπεινα 78xx?
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Για το Murata, εάν και δεν έχω μετρήσει ακόμη, αναφέρεται ότι έχουν ακριβέστερη έξοδο τάσης (±1.5% vs. ±5%) + κάποια ωφέλη στο ρεύμα ηρεμίας. Αν και διακοπτικά, προτείνονται ως αντικαταστάτες (βελτίωση) των 7805 & 7812.

Διαφώτισέ με σε παρακαλώ, ποιος είναι ο κύριος λόγος που πρέπει να κρατήσω την ασφάλεια όταν η παροχή της μπαταρίας είναι δεδομένη, χωρίς κίνδυνο βραχυκυκλώματος.
 

D-DIPOLE

New member
8 July 2006
84
Στην περιπτωση που θα συμβει ενα εσωτερικο βραχυκυκλωμα ποιο ειναι το εξαρτημα που θα διακοψει τη ροη του ρευματος?Διαφωτισε με σε παρακαλω και πες πως η συσκευη τηρει τους ορους αςφαλειας πλεον!
 

backousis

Supreme Member
18 June 2006
3,482
Ηρακλειο
lemon δεν έχεις δίκιο.

αν πάθη μια βλάβη το dac η μπαταρία θα δίνη ρεύμα και μέχρι να αποκοπή

κάποιο εξάρτημα θα καταστραφούν τα πάντα.

η ασφάλεια δεν είναι για την ηλεκτροπληξία.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Δεν επιμένω βρε παιδιά!
Το "διαφωτισέ με" είχε αυτό ακριβώς το σκοπό, να μου πείτε τι έχω αντιληφθεί λάθος, έτσι ώστε να το κατανοήσω και ευχαρίστως να το διορθώσω...απλά σκεφτόμουν διαφορετικά, ότι εφόσον δεν υπάρχει ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας (γαρ μπαταρίας) ακόμη και να χαλάσει ας πούμε ένας πυκνωτής, τι μπορεί να γίνει...

Δεκτόν και το απόγευμα από το σπίτι, θα ανεβάσω μια άλλη φωτογραφία με διορθωμένο το σημείο (εφόσον διόρθωση στο ίδιο μήνυμα δεν γίνεται πλέον).
 

kontr

AVClub Addicted Member
31 August 2008
1,889
Μελισσια
Η ασφάλεια δεν προστατεύει το μηχάνημα από το να καεί ούτε βέβαια και εσένα να μην πάθεις ηλεκτροπληξία. Η ασφάλεια αποτρέπει, σε περίπτωση που καεί κάτι στο μηχάνημα και βραχυκυκλώσει από το να μην πάρει φωτιά το μηχάνημα και να πάει στον κουβά.
Το ότι η ασφάλεια σε σειρά με την τροφοδοσία κάνει ζημιά στον ήχο είναι σωστό γιαυτο άλλωστε υπάρχουν και ειδικές ασφάλειες για καλύτερη ποιότητα. Η λύση είναι να βγάλεις την ασφάλεια και την ασφαλειοθήκη και στην θέση τους να κωλύσεις ένα τόσο λεπτό σύρμα που να είναι ικανό να καεί σε περίπτωση βραχυκυκλώματος.
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Η ασφάλεια δεν προστατεύει το μηχάνημα από το να καεί ούτε βέβαια και εσένα να μην πάθεις ηλεκτροπληξία. Η ασφάλεια αποτρέπει, σε περίπτωση που καεί κάτι στο μηχάνημα και βραχυκυκλώσει από το να μην πάρει φωτιά το μηχάνημα και να πάει στον κουβά.
Το ότι η ασφάλεια σε σειρά με την τροφοδοσία κάνει ζημιά στον ήχο είναι σωστό γιαυτο άλλωστε υπάρχουν και ειδικές ασφάλειες για καλύτερη ποιότητα. Η λύση είναι να βγάλεις την ασφάλεια και την ασφαλειοθήκη και στην θέση τους να κωλύσεις ένα τόσο λεπτό σύρμα που να είναι ικανό να καεί σε περίπτωση βραχυκυκλώματος.

Αυτή την ακουστική διαφορά την έχεις διαπιστώσει στις τις audiophile ασφάλειες που κυκλοφορούν ? … νταξ φθηνό σαν μαντζούνι… αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα ακούγεται η διαφορά – ειδικά στο συγκεκριμένο.


Νομίζω υπάρχουν συγκεκριμένα ‛σύρματα’ για αυτές τις δουλειές… βαθμονομημένα – πώς να το πω … θυμάμαι να τα χρησιμοποιούν στην Αγγλία.
 

backousis

Supreme Member
18 June 2006
3,482
Ηρακλειο
η ασφάλεια ακούγεται αλλά δεν μπορούμε να την αποφύγουμε.

οσο για το σύρμα αύτο έχει και ασφάλεια μέσα.

μόνο τις επαφές θα γλιτώσεις.
 

kontr

AVClub Addicted Member
31 August 2008
1,889
Μελισσια
Στο σύστημα μου έχω ανεξάρτητες ασφάλειες φυσίγγια για όλες τις πρίζες και έχω διάφορες ασφάλειες. Εκεί έχει διαφορά σε σχέση με την απλή ασφάλεια αλλά δεν έχει σε σχέση με την ασφάλεια των αυτοκινήτων (αυτές τις επίχρυσες που βάζουμε στα ηχοσυστηματα και οι οποίες ταιριάζουν στα φυσίγγια)
Αυτό το τεστ έκανα και απο τότε αποφεύγω τις ασφάλειες όπου είναι δυνατόν.
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Back, μήπως εννοούσες το ανάποδο ότι οι ασφαλείς έχουν μέσα σύρμα :)

Οι τυπικές επαφές θέλουν το καθάρισμά τους και το σφίξιμό τους σίγουρα.

Απλά σημείωσα το παραπάνω περί βαθμονόμησης, καθώς το να βάλουμε ένα τυχαίο σύρμα μου ακούγετε εξίσου επικίνδυνο.
Άλλωστε ακόμα και τα ‛σύρματα’ ασφάλειας όταν λιώνουν κάνουν κάποιες φορές σταγονίδια… που μπορεί να βραχυκυκλώσουν άλλα πράγματα εκεί γύρω. Για αυτό και οι ασφάλειες είναι μονωμένες εξωτερικά.