LED TV - Οδηγος

Yperion

AVClub Fanatic
21 June 2006
43,515
BVR (Beyond Visual Range)
LED TV - Οδηγος

Τα LED (Δίοδος Εκπομπής Φωτός - Light Emitting Diode) υπάρχουν από τις αρχές του προηγουμενου αιώνα, ωστοσο αρχισαν να μας απασχολουν πολυ προσφατα με τις εφαρμογες σε καταναλωτικες συσκευες οπως οι επονομαζόμενες τηλεορασεις LED TV.

led-diagram.jpg


Η λειτουργια των LCD βασιζεται στον οπισθιο φωτισμο (backlight) , το φως αρχικά παράγεται από λαμπτήρες φθορισμού (CCFL - Cold Cathode Fluorescent Lamp) που βρίσκονται πίσω από την οθόνη και κατευθύνεται προς τους υγρούς κρυστάλλους. Οι υγροί κρύσταλλοι λειτουργούν ως φιλτρα και καθορίζουν το ποσό του φωτός που θα περάσει δια μέσου της οθόνης προς τον θεατή.

561px-Lcd-ccfl.svg.png


Στις τηλεορασεις LED-LCD οι λαμπες CCFL εχουν αντικατασταθει απο χιλιαδες LED , ειτε μονοχρωματικα ειτε RGB (red-blue-green , ενα LED απο καθε βασικο χρωμα).

557px-Lcd-led.svg.png


LED πλεονεκτήματα

-Οι LED LCD τηλεοράσεις καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από ότι μια παραδοσιακή LCD τηλεοράση. Περίπου 40% λιγότερο για ενα παρόμοιο μεγέθος οθόνης.
-Ορισμένες εφαρμογές της τεχνολογίας LED παράγουν πολύ πιο λεπτες οθόνες. Ειναι οι γνωστες μας side LED στις οποιες τα LED ειναι τοποθετημενα περιφερειακά της οθονης.
-Τα LED προσφέρουν ένα εκτεταμένο φάσμα χρωμάτων (gamut), ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιουνται RGB-LED.
-Με την αφαίρεση του μολύβδου από τη διαδικασία παραγωγής, μαζί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ειναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.
- Οι LED τηλεοράσεις μπορει να εχουν μεγαλυτερο λόγο αντίθεσης αν συνδυαστουν με σβησιμο των LED κατα τμηματα (Local dimming).

Όλες οι LED δεν είναι τα ίδιες

Διάφοροι κατασκευαστές προσφέρουν παραλαγές της τεχνολογίας LED:

-Edge LED: Mε την χρήση λευκων διόδων που τοποθετουνται γύρω από το εσωτερικό πλαίσιο της τηλεόρασης, μαζί με ένα ειδικό πάνελ διάχυσης φωτός που εξυπηρετει τη διάδοση του φωτός ομοιόμορφα πίσω από το πανελ LCD. H τοποθετηση στα ακρα επιτρέπει την κατασκευη πολύ πιο αδύνατων (slim) τηλεορασεων.

edgeled.jpg


- Direct LED (γνωστες και ως Full LED): Xρησιμοποιούν συστοιχίες διοδων σε ολόκληρο το πίσω μέρος της οθόνης το οποίο επιτρέπει σε διάφορα τμήματα του πάνελ να ελεγχεται τοπικα το φως (local dimming) με μεγαλύτερη ακρίβεια.

rgbled.jpg


Ειναι οι LED LCD καλυτερες απο τις παραδοσιακες LCD;

Αυτη ειναι μια ερωτηση που δεν μπορει να απαντηθει ξεκαθαρα. Οι LED LCD σε σχεση με τις κλασσικες LCD εχουν πολλα θετικα οπως μειωμενο μεγεθος , βαρος , μικροτερη καταναλωση ρευματος κτλ.
Σε θεμα εικονας εξαρταται αν μιλαμε για side LED η direct LED καθως εχουν και αυτες πλεονεκτηματα οπως η βελτιωμενη αντιθεση αλλα και μεονεκτηματα οπως η ομοιομορφια οθονης και τις διαρροες φωτος (halo-blooming).

Για επιπλεον πληροφοριες...

http://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_crystal_display
http://en.wikipedia.org/wiki/Backlight
http://en.wikipedia.org/wiki/Light-emitting_diode
http://www.howstuffworks.com/led.htm
http://www.howstuffworks.com/lcd.htm
http://totefteri.blogspot.com/2009/10/10-led-tv.html
http://www.athinorama.gr/digital/homecinema/articles/default.aspx?id=7796
 
Last edited:

Yperion

AVClub Fanatic
21 June 2006
43,515
BVR (Beyond Visual Range)
 

Yperion

AVClub Fanatic
21 June 2006
43,515
BVR (Beyond Visual Range)
 

Yperion

AVClub Fanatic
21 June 2006
43,515
BVR (Beyond Visual Range)
Fig-3-color-gamut.jpg


Oι RGB LED εχουν μεγαλυτερο χρωματικο ευρος (gamut)...τα λευκα LED εχουν παρομοιο ευρος με τις λαμπες CCFL...

Fig-2-white-LED-vs-RGB-LED-spectrum.jpg


Και το φασμα εκπομπης..προσεξτε ποσο πιο "καθαρα" ειναι τα χρωματα στις RGB LED...

Τα RGB LED κοστιζουν παραπανω κατασκευαστικα ομως ενω τα κοκκινα LED χανουν τις ιδιοτητες τους με το χρονο με αποτελεσμα να χρειαζονται καλιμπραρισμα..
 

Yperion

AVClub Fanatic
21 June 2006
43,515
BVR (Beyond Visual Range)
SG203559.JPG


LG Full LED Slim, LED Plus & LED

Με τρεις τοπολογίες, για τις οποίες πρώτοι κάναμε λόγο εδώ και καιρό, θα «παίξει» η LG σε ότι αφορά στον οπίσθιο φωτισμό με φωτοδιόδους LED. Τρεις τοπολογιες εκ των οποίων οι δύο θα προσφέρουν και σημειακό έλεγχο της φωτεινότητας...

Mία εικόνα χίλιες λέξεις, αποτελούν οι φωτογραφίες από την σημερινή παρουσίαση της LG των τηλεοράσεων Infinia στους δημοσιογράφους.

Full LED Slim "σημαίνει" ΙOP (Integrated Optical Plate) και αφορά στις σειρές 9500 & 8500.

Φωτισμός διάταξης Edge-LED με σημειακό έλεγχο της φωτεινότητας, Local Dimming,

Εδώ υπάρχει μία υβριδική διάταξη που συνδιάζεται φωτισμός Edge-LED αλλά όχι μόνο περιμετρικά της οθόνης αλλά κμαι πίσω από αυτήν. Φωτοδίδοι LED που κοιτούν προς τις πλευρές της οθόνης και όχι προς την οθόνη, μοιράζονται σε μπλοκ (plates) τα οποία θα είναι 240 στην διάσταση των 55 ιντσών και θα απαριθμούν 1200 φωτοδιόδους, 216 στην διάσταση των 47 ιντσών με 864 φωτοδιόδους και 192 στην διάσταση των 42 ιντσών με 768 φωτοδιόδους συνολικά.

Από τις αναλογίες βγαίνει το συμπέρασμα ότι το κάθε μπλοκ θα περιέχει 4 φωτοδιόδους.

Kαι η σειρές 7500 & 5500 με φωτισμό LED Plus, θα παρέχουν διάταξη Edge-LED και σημειακό έλεγχο της φωτεινότητας, Local Dimming, μόνο που εδώ ο έλεγχος είναι διαφορετικός και θυμίζει τις τοπολογίες που χρησιμοποιούν και οι Samsung & Sony.

H LG επιτυχώς τον ονομάζει (Spot control) πράγμα που στην ουσία σημαίνει ότι το φως ελέγχεται από "σποτ" που τα απαρτίζουν οι φωτοδίοδοι οι οποίες ανά ομάδες είναι τοποθετημένες στο πάνω και στο κάτω μέρος της οθόνης.

Η θεμελιώδης διαφορά δηλαδή με την τεχνοτροπία IOP είναι ότι εδώ δεν υπάρχουν φωτοδίοδοι LED πίσω από την οθόνη αλλά μόνο στην πάνω και στην κάτω πλευρά της.

Οι εν λόγω μονάδες όπως δείχνει και ο πίνακας θα αριθμούν 16 μπλοκ ή αλλιώς σποτ στι 55 ίντσες και 12 στις 47 & 42 ίντσες.

Οι τηλεοράσεις με φωτισμό που θα καλείται "απλά" LED, όπως είναι φανερό δεν θα προσφέρουν σημειακό έλεγχο της φωτεινότητας.


http://www.fullhd.gr/lcd-tv/2008-03-05-01-46-47/3590-lg-full-led-slim-led-plus-a-led.html
 

Yperion

AVClub Fanatic
21 June 2006
43,515
BVR (Beyond Visual Range)
lededge.jpg


Μαζι με τις νεες Samsung και Sony ενας νεος ορος εμφανιζεται , το "zone dimming" καθως γινεται η συσκότιση κατα ζωνες...βεβαια δεν ειναι τοσο αποτελεσματικο οσο το Local dimming αλλα εχει χαμηλοτερο κοστος...

http://translate.google.co.uk/trans...i-local-dimming.html&sl=it&tl=el&hl=&ie=UTF-8
 

Yperion

AVClub Fanatic
21 June 2006
43,515
BVR (Beyond Visual Range)
 

petasis

AVClub Fanatic
18 June 2006
17,003
αλλα εχει χαμηλοτερο κοστος...

Εγώ αντί για χαμηλότερο διαβάζω μηδαμινό... Συμβαίνει και σε εσάς;;;; :flipout:

Μας δουλεύουν ψιλό γαζί, και νομίζουν ότι θα μας ψήσουν;;; :flipout: